Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem. Z lampami ze współczesnej produkcji mam styczność jedynie wtedy kiedy je wyciągam żeby zamiast nich wetknąć NOSy. Choćby sowieckie ;-)))

>wyglada na to ze tak, a co moze nie byc roznicy miedzy chinolkami w Yaqinie?

Jeżeli kupiłeś mullardy z bieżącej produkcji to są to pieniądze wywalone w błoto. Wiem bo słyszałem.

Panowie (i Panie jeśli są tu obecne)

Co to za lampy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16673-100005627 1221213819_thumb.jpg

post-16673-100005628 1221213819_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aka jest róznina w brzmieniu yagina 100b i 10l już myslałem że mam 100b ale ktos mnie przelicytował

czy 100b jest obiektywnie lepszy niz 10l?? niestety nie mam mozliwości posłuchac któregokolwiek

Różnica jest zasadnicza , inne lampy, inna moc, inne trafa (przynajmniej z ich obudowy tak wynika).

Słucham tylko muzyki.

tomo79, 12 Wrz 2008, 12:03

>Panowie (i Panie jeśli są tu obecne)

>

>Co to za lampy?

Z całą pewnością dobre amerykańskie NOSy.

zdj.1 na 90% General Electric

zdj.2 prawdopodobnie RCA

zdj.3 prawdopodobnie RCA lub Tung-Sol

Różnica jest zasadnicza , inne lampy, inna moc, inne trafa (przynajmniej z ich obudowy tak wynika).

a który gra bardziej naturalnie, bez przeróbek ,czy jeden z nich jest obiektywnie lepszy od drugieo

chodzi tylko o brzmienie acha i jak jest z awaryjnoscia tych chinooli czy mozna takiego słuchac długie lata bez ingerencji ..... sorki ale musze sie wypytac o wszystko bo ewentyualnie w niedziele mam po takiego jechać...

Wprawdzie mam chińskiego lampowca dopiero rok, ale nigdy nic się nie zepsuło, i sądzę że już się nie zepsuje. Jeżeli nowe urządzenie ma się zepsuć, to zwykle się psuje do 6 miesięcy od rozpoczęcia użytkowania.

a jak sie odbywa regulacja biasu czy do tego jest potrzebne jakies urzadzenie pomiarowe czy w samym wznacniaczu jest jakas skala chodzi mi o yagina 100b??

Witam! Wlasnie od kilku dni jestem posidaczem MA na lampach KT88,to moja pierwsza lampa w zyciu,wlasnie chce utawic Biasy ale dokladnie nie wiem jak.Czy ktos moglby z was mi wytlumaczyc jak to sie robi,moze jakies zdjecie lub rysunek?

musisz pierw kupic uniwersalny miernik i sie ubezpieczyc na wypadek porazenia pradem:)

a tak powaznie to ja sam jestem ciekawy jak to zrobic w MA, odkrecajac od spodu obudowe nie znalazlem zadnych potencjometrow, moze ktos nam wyjasni krok po kroku jak dla dziecka jak ustawic biasy?:)

W Yaqinie nie ma tego problemu, bo wszystko jest na zewnatrz, fabryczne ustawienia byly wlasciwe...

Jestem poczatkujacym w tym temacie,narazie lampy mocy KT88,draivery to5963 GE USA,sterujace to jakies Chinskie i te chce zmienic na samym poczontku.Co do wrazen z odsluchu jestem zadowolony mysle ze po regulacji biasu i wymianie lampy sterujacej na NOS bedzie jeszcze lepiej.

MC pomocy...

zobacz podane przeze mnie linki i powiedz ktorymi lampami mam sie zainteresowac do tego Yaqina MC-100B, nie chce popełnic kolejnego błędu w zakupie lamp, chce juz cos wybrac konkretnego ale sie troche jak by slabo znam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojeknachmej, 12 Wrz 2008, 22:07

>MC pomocy...

>

>zobacz podane przeze mnie linki i powiedz ktorymi lampami mam sie zainteresowac do tego Yaqina

>MC-100B, nie chce popełnic kolejnego błędu w zakupie lamp, chce juz cos wybrac konkretnego ale sie

>troche jak by slabo znam:

Daruj sobie te RFT z Ebay, cena kosmiczna, a w Polsce takie same kupisz za ok. 20zł. Co nie znaczy że są złe, ale jak chcesz RFT, to kupuj na allegro.

Pozostałe to wartościowe NOSy które uszeregowałbym:

Telefunken

Sylvania-Baldwin

Haltron

a z tych baldwinow ktore bys bral bo znalazlem jeszcze te...

Ukryta Zawartość

Raytheon czy Sylwania??

Ukryta Zawartość

>Daruj sobie te RFT z Ebay, cena kosmiczna, a w Polsce takie same kupisz za ok. 20zł. Co nie znaczy

>że są złe, ale jak chcesz RFT, to kupuj na allegro.

Hehe tak samo jest z Teslami E88CC Goldpin u nas po 8 zł, a w tubedepot.co uwaga po 44.95$ za sztuke!!!

Tak niska cena u nas i wypowiedzi na tym forum ludzi twierdzących, że ta lampa to nic niespecjalnego dowodzi, że wielu z nas słucha po prostu złotówek. Ja uważam, że to jest bardzo dobra lampa porównywałem z kilkoma i moje zdanie jest takie, że ta lampka jest prawie tak samo dobra jak Siemensy czy Telefunkeny.

Wojeknachmej jak nie chcesz wydawać dużo kasy to rzeczywiście po eksperymentuj z RFT. Zresztą jak już zaczniesz je wymieniać to za rok będziesz miał ich z połowę pudełka po butach :) To strasznie wciąga :)

>a te wymienione powyzej tego Baldwina sa warte grzechu??

Na pewno są to bardzo dobre lampy ale nie wyróżniające się (słyszałem modele 12at7 i 6dj8), za taką cenę bym ich nie kupił. Jak dobrze poszperasz na ebay i będziesz miał trochę szczęścia to za taką cenę kupisz telefunkeny albo mullardy NOS.

zulus, 13 Wrz 2008, 14:43

>>Daruj sobie te RFT z Ebay, cena kosmiczna, a w Polsce takie same kupisz za ok. 20zł. Co nie

>znaczy

>>że są złe, ale jak chcesz RFT, to kupuj na allegro.

>Hehe tak samo jest z Teslami E88CC Goldpin u nas po 8 zł, a w tubedepot.co uwaga po 44.95$ za

>sztuke!!!

>Tak niska cena u nas i wypowiedzi na tym forum ludzi twierdzących, że ta lampa to nic specjalnego

>dowodzi, że wielu z nas słucha po prostu złotówek. Ja uważam, że to jest bardzo dobra lampa

>porównywałem z kilkoma i moje zdanie jest takie, że ta lampka jest prawie tak samo dobra jak

>Siemensy czy Telefunkeny.

Ja też uważam że Tesle Goldpin to świetne lampy, ale nie mówię głośno, bo zdrożeją, a zużywam ich dość dużo ;-)))

Lampy JJ niby są produkowane na tych samych maszynach, a to już niestety nawet nie jest wspomnienie po Teslach, tylko... nie wiem co. Ja tego nie chcę znać.

>Wojeknachmej jak nie chcesz wydawać dużo kasy to rzeczywiście po eksperymentuj z RFT. Zresztą jak

>już zaczniesz je wymieniać to za rok będziesz miał ich z połowę pudełka po butach :) To strasznie

>wciąga :)

Z ECC83 można jeszcze dopaść Tungsrama i jugosłowiańskie Ei. Warto, bo niedrogie, a dobre.

Witam udalo mi sie ustawic biasy i zamowilem lampy sterujace SIEMENSY ECC81 na thetubestore zamist Chiskich 12AT7.Mam nadzieje ze sa lepsze od Chinskich?

Siemensy jeżeli oryginalne, to są jedne z najlepszych lamp. Miałem Siemensy, i dopiero Telefunkeny Diamond Bottom je "wygryzły".

• Pokaż nowe odpowiedzi