Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Z pojemnościami trzeba uważać bo dźwięk może się pogorszyć jak się przesadzi ale może się też trochę polepszyć jak się trafi odpowiednio jednak raczej fabryczne pojemności są dosyć dobrze dobrane i nie ma co za dużo tam kombinować tym bardziej jeśli chodzi o kondensatory w torze audio .

No właśnie dobierając wartości chciałem się "wstrzelić" w idealną wartość, ale takie porównania trochę bez sensu bo to, że po zwiększeniu pojemności z 0.1 do 0.22 uF pojawiło się więcej słabiej kontrolowanego basu można zwalić na winę, zarówno innego typu konda jak i jego pojemności. Zastanawiam się też, czy tu zasada nie jest taka sama jak z kondem na wyjściu z CD - poniżej pewnej wartości nie można zejść bo obetnie nam bass, w powyżej wartości granicznej, większych zmian już nie powinno być. Pozostaje mi kupić czerwone Jantzeny 0.1uF (jak komuś leżą na sprzedaż to pisać) i zrobić bezpośrednie porównanie 0.1vs0.22, wolę mieć pewność jaka wartość najlepiej się sprawdza u mnie nim przerzucę się truecoppery, bo testowanie na nich bardziej zaboli kieszeń ;-)

-----------------

No i całe szczęście że mam te normalne Supreme a nie olejowe :) Slaw123 dzięki za wiadomość .

Piotr może odpuść te olejowe jak jeszcze nie kupiłeś za drogie są do Yaqina no i być może wcale nie fajniejsze jeśli chodzi o dźwięk .

Sebolx, kondensatory olejowe nie dadzą dźwięku wyostrzonego tylko gładki i głęboki i warto do nich dołożyć, natomiast zaaplikowane do Twojego Yaqina wcale nie stworzą mezaliansu. Natomiast Supreme silver są doskonałymi kondensatorami ale do kolumn. Poza tym jak raz kupisz olejaki Mundorfa to zapomnisz o innych bo to doskonały produkt, który zamyka temat kondensatorów.

A Ty mamel jesteś z tych wierzących czy słyszących różnice ? :) Ja nie słyszę kabli i nie próbuję sobie czegoś wmawiać na siłę, więc nie zawracam sobie tym głowy. Mniej jest roboty.

Zawracać sobie głowę zawsze warto chociażby po to by poznać zasady ich działania, memel dobrze mówi - synergia, jeśli będzie w systemie wtedy można zrozumieć te zasady.

Ciekawe w takim razie czy obecnie te 4 sygnałowe kondensatory, które siedzą mi teraz w MC-10L mogłyby być nazwane ostrymi czy gładkimi ? Bo jeśli gładkimi to spoko, ale jeśli ostrymi, to po wsadzeniu Supreme Silver Oil chyba będę się musiał martwić że za bardzo mi wygładzą dźwięk. Czego oczywiście nie potrzebuję z powodu mojego mocnego wytłumienia w pokoju. Co do kabli: to zamiast kupować jakiś drogi kabel, wolę kupić nowe transformatory głośnikowe do chińczyka i nie zastanawiać się czy pan w trzecim rzędzie przeskoczył do drugiego.

Edytowane przez PiotrJ
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

no dobrze a co zmienią takie trafa w janku? to ,może zmienić całą synergię wzmacniacza i zaburzyć cały zestaw audio -...może na plus..

Sebolx, kondensatory olejowe nie dadzą dźwięku wyostrzonego tylko gładki i głęboki i warto do nich dołożyć, natomiast zaaplikowane do Twojego Yaqina wcale nie stworzą mezaliansu. Natomiast Supreme silver są doskonałymi kondensatorami ale do kolumn. Poza tym jak raz kupisz olejaki Mundorfa to zapomnisz o innych bo to doskonały produkt, który zamyka temat kondensatorów.

No też właśnie o tym pisałem że olejaki za spokojne za gladkie mogą być do Yaqina dlatego ja kupiłem zwykłe Supreme na początku myślałem o Jantzenach czerwonych ale jeden kolega je testował i dla niego grały trochę za metalicznie i z dużo gorszymi barwami niż Supreme a że ja cenię barwy dźwięku to wybrałem Supreme i mam nadzieję że się na nich nie zawiodę jak się wygrzeją bo na początku to wiem jak będzie pewnie podobnie jak z mCapami nie dało się ich słuchać aż się nie wygrzały . A jak już mowa o kondensatorach to na koniec planuję też włożyć Supreme do zwrotnic w kolumnach tam podobno dopiero pokazują co potrafią :)

Czego oczywiście nie potrzebuję z powodu mojego mocnego wytłumienia w pokoju.

podstawowy błąd wszystkich bez wyjątku audiofili

w pomieszczeniach odsłuchowych dźwięk się rozprasza do uzyskania właściwego czasu pogłosu

wytłumia się sale nagrań

no dobrze a co zmienią takie trafa w janku?

dokładnie nic co mógłbyć usłyszeć

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

No też właśnie o tym pisałem że olejaki za spokojne za gladkie mogą być do Yaqina dlatego ja kupiłem zwykłe Supreme na początku myślałem o Jantzenach czerwonych ale jeden kolega je testował i dla niego grały trochę za metalicznie i z dużo gorszymi barwami niż Supreme a że ja cenię barwy dźwięku to wybrałem Supreme i mam nadzieję że się na nich nie zawiodę jak się wygrzeją bo na początku to wiem jak będzie pewnie podobnie jak z mCapami nie dało się ich słuchać aż się nie wygrzały . A jak już mowa o kondensatorach to na koniec planuję też włożyć Supreme do zwrotnic w kolumnach tam podobno dopiero pokazują co potrafią :)

Czyli wolisz nerwowosc , natarczywosc i brak kontroli ? Te kondy ktore ja wstawilem poprawily glebokosc sceny , rozdzielczosc oraz przejrzystosc , co do dynamiki to bas lepiej kontrolowany i schodzi nisko , a cala uczta czyli sluchanie muzyki jest na tyle kulturalna ze nie ma mowy o jakis przepychankach ze dany instrument czy pasmo dominuje , a zarazem muzyka jest zywa ! moim zdaniem zrobic ? Raz a Dobrze ! Czesto tu na forum wiekszosc powiela zabobony ktore nic nie maja do prawdy ktore mozna samemu sprawdzic czyli podaja pileczke dalej ............slyszalem ze itp Edytowane przez slaw123
Gość G@bi

(Konto usunięte)

Czyli wolisz nerwowosc , natarczywosc i brak kontroli ? Te kondy ktore ja wstawilem poprawily glebokosc sceny , rozdzielczosc oraz przejrzystosc , co do dynamiki to bas lepiej kontrolowany i schodzi nisko , a cala uczta czyli sluchanie muzyki jest na tyle kulturalna ze nie ma mowy o jakis przepychankach ze dany instrument czy pasmo dominuje , moim zdaniem zrobic ? Raz a Dobrze !

chodzi o duelundy ?

czyli ?

coś z audynów ?

ten akurat moglby byc troche ospaly ja preferuje zywa muzyke ( pomieszczenie po adaptacji akustycznej ) wole cos na srebrze. w cd go wlozylem i nie zalowalem do wzmaka mial isc audyn tru coper ale poszedlem na calosc czyli ten sam w cd i wzmacniacz nie zaluje .
Gość G@bi

(Konto usunięte)

ten akurat moglby byc troche ospaly ja preferuje zywa muzyke ( pomieszczenie po adaptacji akustycznej ) wole cos na srebrze. w cd go wlozylem i nie zalowalem do wzmaka mial isc audyn tru coper ale poszedlem na calosc czyli ten sam w cd i wzmacniacz nie zaluje .

brzmi bardzo tajemniczo :)

brzmi bardzo tajemniczo :)

wogole moj caly sprzet , pomieszczenie itp rzeczy sa owiane tajemnica a to wszystko naprawde dziala .............az mnie miota aby zdjecia wkleic ale nie zrobie tego bo moj dawny znajomy a dzis wrog na serce by padl a ja mu tego nie zycze prawda Zbyszku ?

Trafa mają największy ponoć wpływ na dźwięk.

byc moze kolega ma racje ja tego nie uslyszalem ale jak pulapki basowe zamontowalem to juz inna bajka .................

poprawila sie slyszalnosc calego pasma , bas nieokrzesany potrafi niezle podbarwic/znieksztalcic przekaz muzyczny

Edytowane przez slaw123

Czyli wolisz nerwowosc , natarczywosc i brak kontroli ?

O czym Ty piszesz ? Mundorf Supreme to nerwowość natarczywość i brak kontroli ???

Ja będę miał Supreme droższych do Yaqina ładować nie będę i koniec tematu z mojej strony :)

O czym Ty piszesz ? Mundorf Supreme to nerwowość natarczywość i brak kontroli ???

Ja będę miał Supreme droższych do Yaqina ładować nie będę i koniec tematu z mojej strony :)

cosik nerwowy jestes błedy robisz

byc moze kolega ma racje ja tego nie uslyszalem ale jak pulapki basowe zamontowalem to juz inna bajka .................

Coś mi się wydaje że trochę reklamy tu chcesz sobie zrobić pisząc co chwilę o ustrojach i adaptacji akustycznej no ale to nie zakładka Akustyka sorry :)

To tak jak z baltlabem sie upierales ze wzmacniacz masz doskonaly . Te kondy nie sa zle ale mozna raz a dobrze juz to pisalem.

Coś mi się wydaje że trochę reklamy tu chcesz sobie zrobić pisząc co chwilę o ustrojach i adaptacji akustycznej no ale to nie zakładka Akustyka sorry :)

mowa byla o trafach , ze wplywaja na dzwiek wiec ja odpisalem ze pulapki basowe pokazaly wplyw na dzwiek a trafa ?
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

wogole moj caly sprzet , pomieszczenie itp rzeczy sa owiane tajemnica a to wszystko naprawde dziala .............az mnie miota aby zdjecia wkleic ale nie zrobie tego bo moj dawny znajomy a dzis wrog na serce by padl a ja mu tego nie zycze prawda Zbyszku ?

poprawila sie slyszalnosc calego pasma , bas nieokrzesany potrafi niezle podbarwic/znieksztalcic przekaz muzyczny

a ja wkleję ,już nie długo.i to z bebechami w środku,nie robię z tego wielkiej tajemnicy...

a ja wkleję ,już nie długo.i to z bebechami w środku,nie robię z tego wielkiej tajemnicy...

niedlugo piszemy razem :)

To tak jak z baltlabem sie upierales ze wzmacniacz masz doskonaly .

Baltlab Epoca 2 to świetny wzmacniacz chyba nigdy nie napisałem że jest doskonały ale nic złego na niego nie powiem bo w cenie 2000 pln za używany ten wzmacniacz w odpowiednim zestawieniu może zagrać tak dobrze że inne dużo droższe tranzystorki wypadną bardzo blado przy nim . Nawet w ogólnej ocenie jestem w stanie powiedzieć że Baltlab Epoca 2 jest lepszy niż Yaqin MC-10L :)

Zaraz ktoś powie jak to zmieniłeś lepszy na gorszy ? Tak zmieniłem i to moja sprawa :)

jesli chodzi o janka to jaka tajemnica tu jest troche napisane o tuningu......http://www.goldfinch-mod.eu/wzmacniacze-2/yaqin/yaqin-mc-10l/

Baltlab Epoca 2 to świetny wzmacniacz chyba nigdy nie napisałem że jest doskonały ale nic złego na niego nie powiem bo w cenie 2000 pln za używany ten wzmacniacz w odpowiednim zestawieniu może zagrać tak dobrze że inne dużo droższe tranzystorki wypadną bardzo blado przy nim . Nawet w ogólnej ocenie jestem w stanie powiedzieć że Baltlab Epoca 2 jest lepszy niż Yaqin MC-10L :)

Zaraz ktoś powie jak to zmieniłeś lepszy na gorszy ? Tak zmieniłem i to moja sprawa :)

a ja znowu o akustyce napisze : przez ostatnie 6 lat nic z klockow, kabli nie wymienilem oprocz modyfikacji cd i wzmacniacza A zaadoptowalem akustycznie pomieszczenie i cala ta zonglerka jaka tu co niektorzy prowadza wymieniajac klocki mnie ominela ......slucham narescie muzyki a nie sprzetu :) Edytowane przez slaw123

i znowu jesteś do tyłu -ja już nie mam janka;)

Ty akurat jestes pionkiem tu sie nie liczysz to jest watek o janku ( w klubie mil.chin.lamp. ) wiec wkleilem bo niektorzy sie obrazili ze pisze o akustyce chociaz ta akustyka tez jest potrzebna aby janek dobrze gral :) Edytowane przez slaw123
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

a ty wcale ,i gówno wiesz o janku ! ,bo nigdy go nie mialeś,wie co tutaj robisz ... i te steropianowe do zostaw w dziale akustyka ,a i nie polecaj jakiś kondów ,bo mowa jest jakie do mc-10l-czyż nie.. i wyrażnie pisze

Edit mod

3 punkty ostrzeżenia za niewłaściwy język, będący przyczyną do eskalacji kłótni personalnej.

Edytowane przez SlawekR
Niewłaściwy język

a ty wcale ,i gówno wiesz o janku ! ,bo nigdy go nie mialeś,wie co tutaj robisz ... i te stropianowe do zostaw w dziale akustyka

:) probuje Cie zdenerwowac i .....udalo mi sie :) pisze tu o kondach , mam prawo bo mam chinola A ty znowu leki przedawkowales i w oczach zamet masz !

Przepraszam wszystkich ze troche mnie ponioslo ale Zbyniu 360 to ewenement w kazdym calu...............

Edit mod.

Nie przepraszaj, a zgłaszaj posty, które uważasz za próbę eskalacji personalnej kłótni.

A skoro sam dobrze wiesz, że zrobiłeś źle, to nie obrazisz się na 3 punkty ostrzeżenia za atak personalny. Które to punkty niniejszym otrzymujesz.

Edytowane przez SlawekR
Atak personalny
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

może ty jesteś nie normalny? -ja może choruje ,ale co do janka to mam z nim wieksze obeznanie ,co ty .i to pewna oczywistość! polecam mocno yaqina mc-10l!- chyba jeszcze raz do niego wrócę...,ale plany ,na coś lepszego też są..

chcesz poczytac o modyfikacji .. to masz tu;http://www.audiostereo.pl/yaqin-mc-10l_48306.html/page__st__630

Edytowane przez zbyniu 360

slaw123 - to nie twój blog,

napisz jeszcze ze dwa posty w duchu "probuje Cie zdenerwowac i .....udalo mi sie" i zaliczysz wizytę moderatora

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi