Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich milosnikow chinskich lampek!Jesli jest ktos chetny do zmiany swojej lampy-sprzedazy to jestem chetny tj 100b lub 20l ewent.10l.Prosze o kontakt tel.504001657

Dzis o 9:00 jeszcze był ale poszedł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Przestan ja to chcialem kupić i dobrze że nie kupilem nie za te pieniążki to raz wiek napewno robi swoje /hebelek/ lampy do wymiany na dzień dobry ,a druga sprawa to też dla mnie istotna -ja juz go miałem i zawsze cieszy coś innego

Przestan ja to chcialem kupić i dobrze że nie kupilem nie za te pieniążki to raz wiek napewno robi swoje /hebelek/ lampy do wymiany na dzień dobry ,a druga sprawa to też dla mnie istotna -ja juz go miałem i zawsze cieszy coś innego

Fakt to ten starszy MC-10L no i cena tez nie była ciekawa ale kolega szukał więc podałem link tylko miał pecha bo dziś Yaqin się sprzedał ale trzeba cierpliwie czekać bo MC-10L pojawiają się co jakiś miesiąc w ogłoszeniach więc jakaś szansa na kupno jest .

Coś nowego zawsze cieszy byle zagrało lepiej niż Yaqin bo jak nie zagra to radości mniej będzie .

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Sprzedając swojego mc-10l / nowsza wersja już myślałem że zmienie go na coś lepszego ,myliłem się bardzo owszem można kupić coś lepszego ,ale trzeba wydać sporo kasy ,alternatywą był jeszcze yaqin ms-34D I Takowego nabylem ,i już nie kabinuje bo gra nie warta świeczki yaqin najlepszy te dwie wersje wsioradno!

zbyniu 360 też się o tym przekonałem i wróciłem do MC-10L lampka to lampka wiadomo wady ma ale potrafi czarować a tranzystorki do 3000 pln używane zjada na śniadanie ;)

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Brakuje mi teraz kabli glosnikowych -trudna sprawa bo hyper fajnie dogadywaly się z yaqinem,ale zmieniły właściciela bo miałem za krótkie

Brakuje mi teraz kabli glosnikowych -trudna sprawa

a czego oczekujesz od kabli jakie maja być co poprawić może coś doradzę ?
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

O jej na pewno bas bo wiadomo yaqin nie jest błyskawica ale potrafi przyłożyć , i żeby nie gubil się w gąszczu orkiestry wieloskladowej to na pewno to tak na szybko

Podobno Nordost Red Dawn jest bardzo dobry mam ochotę go kiedyś kupić i posłuchać tani nie jest i trzeba uważać na podrobione bo ich więcej niż oryginalnych niestety jest . Jeśli chodzi o gubienie się to kabel tu raczej wiele nie zrobi to wina reszty toru CD Yaqin lub kolumny .

Napisz dokładniej co kabel ma poprawić np. chcesz mocny bas kontrolę lepszą więcej góry mniej góry cieplejsze barwy czy chłodniejsze to coś więcej podpowiem ;)

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Lepszą kontrolę na biasie ,większą lokalizację instrumentów i najwięcej przestrzeni tak po krótce

Bas żeby był szybki a mocny

Spore wymagania chyba nie pomogę nie wiem czy jakiś kabel to wszystko potrafi bo Yaqin już tak ma że ten bas niestety mułowaty jest możesz wypożyczyć te kable które ja mam czyli Hotline Blue Spiral może coś poprawią bo grają detalicznie dosyć jasno barwnie mają mocny bas dosyć dobrze kontrolowany przestrzeń też jest ok ale czy u Ciebie się zgrają tego nie wiem .

Bardzo dobrą kontrolę basu mają te zwykłe druty AntiCables miałem je kiedyś ale w innym systemie i kontrola basu była super reszta też fajna raczej neutralny kabel ładne barwy góra nie ostra .

Lepszą kontrolę na biasie ,większą lokalizację instrumentów i najwięcej przestrzeni tak po krótce

Bas żeby był szybki a mocny

kablem nic nie zrobisz, taka jest charakterystyka lampy EL34, jedyna rada na taki bas jakiego szukasz to niestety inna lampa mocy

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Inna...czyli jaka ? EL-34 -obecnie są oryginalne chińskie.

TungSol mają szybszy bas bardziej sprężysty niż chińskie lepsza kontrola i ogólnie dosyć ładnie graja też po tej ciepłej stronie mocy ja mam jeszcze Electro Harmonixy one też mają szybszy bas niż chińskie i dźwięk już nie taki ciepły są bardziej neutralne chłodne i czasami ostre nawet mogą być ale jest w nich więcej powietrza niż w chińskich i nie zamulają tak Yaqina ja bardzo je lubię .

Inna...czyli jaka ? EL-34 -obecnie są oryginalne chińskie.

inna niż EL 34, można pobawić się KT 77 i to koniec alternatyw, lampy ( wszystkie EL 34 ) mają tłusty dźwięk i bardzo często dół pasma jest za obfity i mało klarowny, robi się po prostu buła i misiek, musisz mieć naprawdę bardzo dobre transformatory głośnikowe i dobre napięcia żeby tą lampę wziąć za twarz.

RFT to też EL 34, troszkę inna prezentacja, ale sposób grania podobny, no sam musisz poszukać co podpasuje dla twojego wzmaka, w każdym bądź razie, jeśli masz chiński szrot jako lampy mocy, to wszystko zagra lepiej, ale to małe lampki mają największy wpływ na prezentację dźwięku, tym bym się zajął najpierw na twoim miejscu, lampy mocy to ostatni etap.

Ja u siebie mam jasne lampki na wejściu, to amerykańskie GE fife star, lampki dobre dla EL 34 bo odchudzają troszkę masywny dół i na lampach mocy mam KT 77, lampy chudsze dźwiękowo od EL 34, ale na basie mają lepszą kontrolę i dźwięk jest dużo lepszy. Sam musisz poszukać co podpasuje dla twojego yakina.

Mam RFT i leżą sobie w szufladzie ;)

Edytowane przez Elmero

Witam,

Mam pytanie techniczne. Może ktoś z forum będzie wiedział od czego zacząć sprawdzanie.

Problem jest w lewym kanale w yaqinie mc-10T. Problem polega na tym, że lewy kanał nie gra. Na lampach nie ma napięcia. Natomiast lampy się świecą.

Rozkęciłem wzmacniacz. Liczyłem, że będzie widać gołym okiem problem ale tak nie jest.

Pozdrawiam

Witam ponownie w kliubie. Po (2?) latach odkupiłem swój wzmacniacz 6V6 i jestem przeszcześliwy. Brzmienie za którym tęskniłem, mając kilkukrotnie droższe wzmacniacze, znów jest ze mną. Niesamowite.

Therion. Naprawdę to rozumiem i wiem co przeżywasz. Ja po kilku przewalonych wzmacniaczach z utęsknieniem wróciłem do MC-10L (swojej sztuki) i miałem podobnie jak Ty.

Chciałem jeszcze coś do wiadomości Mamela napisać. Gadaliśmy jakiś czas temu o wygrzewaniu Mundorfów i niepokojącym ściszaniu jednego z kanałów. Możesz sobie wnioski wyciągnąć sam, czy owo ściszanie było efektem wygrzewania czy nie, ale efekt ten miałem może na początku około 3 lub 4 razy. Od tamtego czasu zjawisko to się już nie powtórzyło. Wiele osób jak się domyślam mówi o wygrzewaniu i jego efektach, gdy wogóle nie słuchają sprzętu niewygrzanego tylko włączają i wychodzą z pokoju, a zasiadają jak już jest wszystko ułożone. Ja słucham od początku procesu wygrzewania i mam już za sobą 166 godzin. Nie piję do Ciebie Mamel tylko tak ogólnie. Jest niby opinia że po długim czasie Mundorfy Silver Oil jeszcze potrafią zaskoczyć w jednym momencie. Tzn słuchasz przyzwyczajony do znanego brzmienia, aż tu w pewnej chwili przychodzi ten moment i dźwięk się otwiera. Nie wiem czy to jest prawda, ale coś takiego kiedyś usłyszałem. Czy to może jest prawda ? Ja już raczej nie liczę że będzie lepiej, ale miło by było.

Witam ponownie w kliubie. Po (2?) latach odkupiłem swój wzmacniacz 6V6 i jestem przeszcześliwy. Brzmienie za którym tęskniłem, mając kilkukrotnie droższe wzmacniacze, znów jest ze mną. Niesamowite.

Witamy ponownie ja też nawrócony więc doskonale Cię rozumiem ;)

PiotrJ i jak tam dokładniej te zmiany po tuningu i wygrzaniu barwy ładniejsze ? jaki bas przybyło ubyło poprawiła się kontrola ? Ja niestety jeszcze nie wysłałem mojego MC-10L ale to zrobię bo kondy już kupione więc nie mam wyjścia .

Ogólnie mogę napisać że poprawa jest w prawie każdym aspekcie. Dlaczego prawie w każdym a nie w każdym ? Po kolei. Bas wydaje się być mniejszy i absolutnie jest czytelniejszy i szybszy, ma lepszą fakturę. Najniższe pomruki są że tak powiem bardziej muzykalne. Wokal jak mi się wydaje pozostał bez zmian. Wysokie tony trochę bardziej czytelniejsze, sam nie wiem czy są głośniejsze czy nie. Są lepiej separowane przez co trochę lepiej słyszalne. Ogólnie więcej się dzieje słuchając na ósmej godzinie (lepsza separacja). Nie wiem czy mi się wydaje ale zauważyłem że wokal w stosunku do "przed tuningiem" jakby się cofnął trochę, a to dlatego że o wiele więcej dzieje się naokół wybrzmień i smaczków, przez co można odnieść wrażenie że trochę stracił prym. Przed tuningiem wokal grał pierwsze skrzypce przebijając się przez lekko zmuloną resztę tonów niskich i wysokich. Przestrzeń i klimacik po tuningu naprawdę zyskał. MC-10L moim zdaniem naprawdę wskoczył klasę wyżej. Łapię się że setki razy słuchane płyty zaskakują mnie jakimiś nowym informacjami, których wcześniej nie było słychać lub nieśmiało były schowane. To było dobre posunięcie. Moja opinia jest taka że to jest dźwięk w okolicy 10tys. zł. Wyciągam taki wniosek mając np. na stanie Creeka Destiny, który nie porozkładał Janka przed tuningiem na łopatki. Po tuningu to już nie ma o czym gadać. Ten wiodący prym wokalu przed tuningiem też miał swój urok, teraz jest bardziej równo: bas nie męczy swoją potęgą i lekkim spowolnieniem, wysokie w sam raz, wokal nadal lampowy i podobny do tego sprzed przeszczepu. Nie chciałbym wracać do dźwięku poprzedniego, ten nowy jest po prostu dojrzalszy i lepszy. Do pełnego wygrzania kondów wg. internetowych legend brakuje mi 34 godziny. Naprawdę cieszyłbym się gdybym jeszcze usłyszał chociaż jakiś niewielki przełom. Ilość godzin przegranych na Mundorfach znam dokładnie bo spisuję sobie to na kartce. Nawet jeśli nic się nie wydarzy po tych 200 godzinach i tak jest doskonale w porównaniu do wcześniejszego grania.

Acha. Tu nie absolutnie mowy o tym czy coś mi się wydaje czy nie po wpięciu Mundorfów. Jest absolutnie i słyszalnie lepiej.

Edytowane przez PiotrJ

Dzięki Piotr za dokładny opis . U mnie też Atoll CD100 z Yaqinem gra wokalami mocno do przodu więc jeśli to się trochę zmieni po tuningu to nie będzie mi to przeszkadzało bo teraz czasami gitara Gary Moorea potrafi mnie zabić dźwiękiem 4 kawałek na płycie Back to the blues jak masz to posłuchaj u mnie gitara zabija muzykę tam nie da się głośno posłuchać bo uszy zatka i głowa pęka .

Widzę, że nie ja jeden "wracam do źródeł".

Po kilku wzmacniaczach których słuchałem lub miałem na własność, stwierdzam, że nie spotkałem wzmacniacza, który charyzmą, oferowanym fun'em, lekkością, BASEM, szczegółami i swobodą budowania przestrzeni, nawet by się zbiżył do tego kurdupla.

I żeby była jasność. Nadal mam odruch wymiotny gdy na niego patrzę, dlatego poważnie zastanawiam się nad przełożeniem jego bebechów do jakiejś ładnej obudowy. Właśnie jestem na etapie poszukiwania pomysłu. Jeżeli znacie jakieś ładne (śliczne) obudowy wzmacniaczy lampowych, to prosze wkleić fotkę.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Ja tez miałem yaqina mc-10l i zastąpił go yaqin ms-34d nie jest to krok wtyl a raczej do przodu mam na myśli jego funkcjonalność i nie miałem zamiaru poszukiwania innego wzmacniacza bo te wzmacniacze mi w zupełności wystarczą! Klasa sama w sobie pozdrawiam i nawet lepiej mi się podoba od poprzednika !

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Na pewno będą różnice bo tam mamy inne lampy sterujące i w dodatku dwie różne pary czyli inne punkty prac lamp , no i większe możliwości wyboru tych lamp -zawsze spróbować warto możliwe z korzyścią na plus dobierając lampy i szukać barwy pod swoje preferencje

Z tego co widze tam sa jedynie inne lampy sterujace ale topologia wydaje sie bardzo zblizona, a to chyba bardziej wplywa na dzwiek niz same lampy. Barwe zmienia ale sposobu grania juz raczej nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi