Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Kręcenie biasem nic nie dawało. Reakcja na granicy percepcji. A słuch chyba mam, bo należę do "słyszących kable". Sądzę, że to za duży opór za strony głośników. MA są łatwiejsze do wysterowania.

Edytowane przez jajacek1410

witam,

pytanie dla ekspertow....czym rozni sie stara wersja yaqina 10L od nowej MC-10T(ktora podaje sie za kontynuacje) ??? lampami sterujacymi co juz zdazylem zauwazyc stara wersja ma 6N1P a nowa 12AT7.....

.... no i ktora lepsza?

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

U mnie kręcenie biasem daje efekt im wyżej tym ostrzej bas trochę mniejszy ale lepszy mniej mułowaty . No obawiałem sie że Yaqin nie wysteruje GS20 ale jest dobrze . Trochę może CD mam za ciepły bo też na lampach no ale lampy można w nim też wymienić na Electro Harmonix bo graja chłodniej niż Psvane ale być może CDka też zmienię za jakiś czas .

Edytowane przez sebolx

Ja cię pirdziele to ustaw na 220mA to wtedy uslyszysz różnice ,zamiast prawidłowego 370mA.

Teraz to raczej za późno, bo już dawno sprzedałem:)

Już nie pamiętam, ale wydaje mi się, ze prawidłowe to było chyba 450mV -500 mV. I w tym zakresie kręciłem.

prawidłowe to było chyba 450mV -500 mV. I w tym zakresie kręciłem.

No tak wysoko to jeszcze nie byłem 410 mV kiedyś na chwilę dałem jeszcze na chińskich lampach różnice słychać od 350 mV do 410 mV tyle sprawdziłem nie wiem jak jest wyżej i niżej .

Koniec słuchania pora spać ;)

sebolx zrobiłeś niezłe kółeczko, witaj ponownie ;)

No nawet spore bym powiedział hehe :) Lampka to lampka na jesienne i zimowe wieczory nic tak nie czaruje :)

Chociaż złego słowa o Baltlabie E2 nie dam sobie powiedzieć to też zacny wzmacniacz :)

Pozdrawiam

Witam w klubie szalonych pętli :) Jednak ten MC-10L jest trochę szalony. Po prostu idziesz SebolX moja drogą :) Ja z kolei uważam że Epoca 2 był troszkę mniej detaliczny niż MC-10L, co do mikrodynamiki się zgadzam dobrze grał, no i tak jak mówisz Sebol potrafił prawie tak czarować jak Yaqin. Jednak cały czas jak miałem epocę 2 a potem MS-20L tęsknawo mi było do MC-10L, no i stoi spowrotem i to zapewne na dłuuugo. Dziwny ten MC-10L, nie jest on doskonały bo ma jakieś małe wady, ale coś jest w nim co powoduje że chce się tego słuchać.

No to i ja zapętlony - kolejny mc 10l na pokładzie.

Na jakich lampkach EH ? Ja po niedzieli zamawiam EH bo Tung-Sol chyba za ciepłe jak dla mnie inna sprawa że CDka mam gorącego więc teraz mam miód na uszy za dużo tego ciepła EH z wysokim biasem chyba zrobią to co chcę ;)

Ja też mam slicznego jaśka srebno-czarnego!!

Ja też teraz takiego mam :) a wcześniej miałem tego złoto zielonego ;) Oba piękne :)

Wg recepty PiotrJ :) EH el 34 + ruskie nosy - grają najostrzej

Tak myślałem miałem już kiedyś EH ale wtedy kolumny inne CD inny teraz znowu muszę ich posłuchać bo odmulają Yaqina trochę a to mu na dobre wychodzi ;) i 6N1P-EW też robią swoje te cywilne bez EW chyba cieplejsze i gorsze są .

Czyż nie jest piękny na lampkach mocy el-34 RFT i clear top 6cg7

Piekny z tymi lampkami to chyba po cieplejszej stronie mocy tak ? Może jutro zrobię fotkę mojego ;)
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Zgadza się jest w nim ciepła strona mocy jak potrzeba to biasy idą w górę to wzmacniacz na każdy nastrój.

Czyż nie jest piękny na lampkach mocy el-34 RFT i clear top 6cg7

o kurcze - nie widzę - ale wierzę

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Sebolox dałeś mi trochę do myślenia ,może też by się przydały lampeczki grające detalicznie i bardziej zadziornie,nie wiem jaki masz cd ... . ja mam ecc88 bungle boy,kiedyś miałem philipsy e88cc sq i było ostrzej góra była detaliczna,a bas był krótki jak by go brakowało, teraz już wiem. że to była inna barwa inne granie,i czasami by się przydało posłuchać coś żwawego i detalicznego .

Sebolox dałeś mi trochę do myślenia ,może też by się przydały lampeczki grające detalicznie i bardziej zadziornie,nie wiem jaki masz cd ... . ja mam ecc88 bungle boy,kiedyś miałem philipsy e88cc sq i było ostrzej góra była detaliczna,a bas był krótki jak by go brakowało, teraz już wiem. że to była inna barwa inne granie,i czasami by się przydało posłuchać coś żwawego i detalicznego .

Ja mam bardzo grzeczny CD ciepły delikatny analogowy dźwięk na lampach Psvane Reference 12AX7-T dlatego muszę kupic Electro Harmonix EH do Yaqina bo one zmieniają go w detaliczny ostrawy piecyk trochę cierpi na tym barwa wokali ale to też zależy od CD i kolumn bo jak sie przesadzi z ostrością to wiadomo że może być źle jednak EH nie są drogie więc warto je sprawdzić bo potrafią mocno odmulić Yaqina w połączeniu z 6N1P-EW Yaqin z ciepłej kluski zmienia się w dynamiczny detaliczny ostrawy piecyk jeszcze bias można dać na 0,44V ale to już chyba żyleta będzie sprawdzę to z ciekawości kolega PiotrJ tak ma i lampki żyją u niego już 2 lata . Ogólnie EH grają chłodno ale z ciepłym barwnym CDkiem może być ciekawie :)

Panowie, szukacie szybkiej, detalicznej lampy to polecam KT77 GL, nie ma największej bolączki lampy EL34, nie ma przewalonego basu, jest jaśniejsza subiektywnie można powiedzieć lżejsza w przekazie, nie ma tej gęstości muzyki, z jednej strony jest to fajne w EL34, ale czasami przesłania pasma na których nam zależy, góra w KT77 ładna, konturowa, nawet za ostra z jasnym systemem, celem dopełnienia lekko odchudzonej na średnicy KT77 warto dać jakąś lampkę inwertera na czarnej anodzie, u mnie to 12au7 Raytheon, u was Panowie inna lampka tam jest, ale warto poszukać na inwerter lampki stojącej po "ciemnej stronie mocy" muzykalnej, z troszkę gorszą rozdzielczością, KT77 ciekawie gra z taką lampką. Żeby nie było, że wzmacniam KT77, kocham lampki RFT EL34, są jak piękna kochanka, czaruje, wabi, ale często prawdy nie mówi ( no cóż wszystkiego mieć nie można ) Zachęcam do eksperymentów ;)

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Jak yaqin zagra z 6CA7 Electro-Harmonix?Chce wymienić standardowe lampy jednocześnie nie tracąc uroku lampy.

Obecnie gra dynamicznie i nie zamula a zarazem jest wypelnienie na srednicy.Obawiam się , że to wypełnienie zniknie...

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

a mi ta cieplosc w lampach czubkiem d...y wychodzi,powiedzie mi czy lampy sterujace na wyjsciu sa na zewnetrznych stronie wzmaka,czy te srodkowe sa bardziej.....,- wplywaja na zmiane barwy? mam 4 sztuki lamp 6n1p-ew i dwie rca 6cg7 clear top,jak je po ustawiac.?

>a mi ta cieplosc w lampach czubkiem d...y wychodzi

To po co w takim razie lampa?Nie lepiej kupić tranzystor.Chłodno grają tranzystory a zarazem nie mają tylu problemów

z biasem lampami itp.Jezeli po wymianie na 6CA7 EH mam usłyszeć tranzystorowe brzmienie to ja dziękuje i wole chińskie

, które według mnie nie zamulają przynajmniej na moich kolumnach.

Jak yaqin zagra z 6CA7 Electro-Harmonix?Chce wymienić standardowe lampy jednocześnie nie tracąc uroku lampy.

Obecnie gra dynamicznie i nie zamula a zarazem jest wypelnienie na srednicy.Obawiam się , że to wypełnienie zniknie...

Wlasnie slucham MC-10L na kwadrze 6CA7 i 4x 6n1p

Na pewno jest wiecej detalu, bas krotszy i bardziej w ryzach - takze moim zdaniem jesli lubisz typowe 'lampowe' brzmienie to lepszy bedzie klasyczny Mullard EL34

• Pokaż nowe odpowiedzi