Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Całkowicie się z Tobą nie zgodzę. Jestem na etapie składania wzmacniacza na EL34 w PP właśnie. Wiem, że jak wydam 3tysie, to będę wiedział na co to poszło.

Tak tylko weź pod uwagę to, że jakby nie patrzeć jesteś zaawansowanym DIYowcem. Dla mnie zrobione pojedynczej obudowy, z puszkami na trafa, lakierowaniem, anodowaniem, wytłaczaniem gałek itp. to min 500zł. Nie liczę ile trzeba spalić paliwa i czasu bo nie zrobisz wszystkiego w jednym miejscu. Trafa to koszt 1000-1500 zł u Ogonowskiego. do tego dolicz drobnicę, kondy na wysokie napięcie, kondy sygnałowe (w cayine masz mundorfy evo po 60zł) potencjomter alpsa + selektor, pilot ze sterownikiem, 8 podstawek pod lampy, mostki prostownicze, okablowanie - kolejne min. 500zł. Teraz lampy - chinskie są słabe ale nawet one to koszt 250zł za 4xEL34 plus jakieś 50zł-200zł za 4x chinskie z pre (cena w zależności czy to będzie jakaś pentoda np5654 czy trioda np ecc83 itp) ale w chińczyku lampki już masz gratis.

W Twoim przypadku zrobienie fajnej obudowy pewnie wyjdzie taniej - masz już ten temat opanowany (znam Twoją stronkę oraz działalność na diyaudio - świetne rzeczy robisz) pewnie drobnicy też nie będziesz musiał kupować więc wyjdzie Ci to taniej - ale przecież o takich kosztach też trzeba pamiętać. No i ostatnie czas - mi zrobienie takiego wzmaka, zajęłoby tak szacuję 25-50 godzin. Jeśli liczymy to jako zabawę to spoko, ale jeśli chcemy zrobić samemu wzmacniacz by było taniej to trzeba uwzględnić ile kasy w tym czasie bylibyśmy w stanie zarobić.

Wiesz też ile jesteś w stanie odzyskać kasy odsprzedając produkt DIY - marny procent, mingda nowa kosztuje 3000-3500, używane bez problemu można puścić za 2500 zł - dla mnie to duży plus.

Inna sprawa, że mając już mingdę wywalić wszystkie bebechy (oprócz traf) i zrobić po swojemu to koszt i czas bardzo mały, a trafa z chińczyków wcale nie są takie złe. Mogę dać Ci namiar do gościa który lata temu stjuningował tak swojego chinczyka, że zostały z niego tylko trafa i obudowa - następnie kupił jakieś hiper drogie trafa z Holandii droższe kilka razy niż sam chinczyk, oraz trafa ogonowskiego projektowane specjalnie pod ten wzmacniacz i porównywał. Okazało się, że faktycznie chinskie trafa z tej trójki są najsłabsze, ale i tak zaskakująco dobre (swoją drogą trafa ogonwskiego okazały się najlepsze).

Podstawowe parametry, które podaje producent nie przekonują mnie a wręcz zniechęcają. I zniechęcają każdego kto chociaż trochę zna się na technice lampowej.

Moc: 38W x 2

Zniekształcenia: 0,8%

Pobór mocy: 140W

A co w tym dziwnego? Popatrz ile na prawdę drogich i dobrych kolumn renomowanych zachodnich firm delikatnie mówiąc rozmija się ciut z prawdą w notach katalogowych i jak ładnie to widać przy pierwszym lepszym pomiarze :D Myślisz, że podane przez chińczyka dane ktoś bierze serio? :D Kiedyś zmierzyłem pobór mocy jakiegoś yaqina - zgodnie z logiką wychodziło coś koło 250-300W innych wartości nie mierzyłem, ale wiem że np jeden wzmacniacz miał deklarowane coś koło 24W na kanał, a jego brat bliźniak różniący się ciut obudową i przedwzmacniaczem miał już ich dwa razy więcej - oczywiście schemat i trafa te same :D raz ma jeden 24W na kanał a raz 24W łącznie czyli 12W na kanał itp.

-----------------

3tysie wydam tak samo jak Ty i to bez laski. Nie mam nic taniej elementow niz cala reszta. Obudowy sa drogie ale jak sie cos za kilka tysiecy robi to i na obudowe bedzie.. :)

Send from Tapatalk.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

następne naiwne (dla wszystkich wtajemniczonych) pytanie. o co chodzi z napięciem zasilania sieciowego? zawsze mnie uczyli, że w gniazdku jest 220V z rozrzutem po 10V w obie strony w zależności od tego jakie jest obciążenie sieci i jak elektrownia + przesył wyrabia (pomijając fakt, że sinusoida leci z max+ do max - z częstotliwością 50Hz w idealnych warunkach). przy zakupie za to lista rozwijana 220/230/240V. czy to znaczy, że mam kupić jakiś transformator buforujący, aby wszystko było tiptop?

• Moderatorzy

3tysie wydam tak samo jak Ty i to bez laski. Nie mam nic taniej elementow niz cala reszta. Obudowy sa drogie ale jak sie cos za kilka tysiecy robi to i na obudowe bedzie.. :)

Send from Tapatalk.

Heh, spoko ;-)

następne naiwne (dla wszystkich wtajemniczonych) pytanie. o co chodzi z napięciem zasilania sieciowego? zawsze mnie uczyli, że w gniazdku jest 220V z rozrzutem po 10V w obie strony w zależności od tego jakie jest obciążenie sieci i jak elektrownia + przesył wyrabia (pomijając fakt, że sinusoida leci z max+ do max - z częstotliwością 50Hz w idealnych warunkach). przy zakupie za to lista rozwijana 220/230/240V. czy to znaczy, że mam kupić jakiś transformator buforujący, aby wszystko było tiptop?

Różnica w zasilaniu między 220V a 240V to 10% jeśli więc podłączysz wzmacniacz na 220V do gniazdka gdzie masz 240V to wszystkie napięcia automatycznie pójdą w górę o 10%. I tak na przykład napięcie żarzenia zamiast 6.3V wyniesie 6.9V co nie korzystnie wpłynie na żywotność lamp. W praktyce jak kupisz wersję na 230V to będzie OK bo odchyłki rzędu 5% są dopuszczalne.

-----------------

I tak na przykład napięcie żarzenia zamiast 6.3V wyniesie 6.9V co nie korzystnie wpłynie na żywotność lamp.

to by znaczyło, że w tych wzmacniaczach nie ma żadnej stabilizacji? całe zasilanie leci ze sztywnych odczepów z trafo? to by tłumaczyło wszystkie power conditioner'y. takie pytanie teoretyczne, czy rozważał ktoś ups in-line z wyjściem true sin w pracy ciągłej?

Edytowane przez makar0n
  • Moderatorzy

Czasami stabilizowane jest napięcie anody. Żarzenia raczej sie nie stabilizuje chociażby ze względu na pobór mocy i olbrzymie straty ciepla z jakimi by sie to wiazalo. Zresztą wbrew pozorom wahania napięć nie są wcale jakimś wielkim problemem te 5% ani nie przeszkadzają żarzeniu lamp ani nie przeszkadza lekka zmiana punktu pracy lamp wynikajaca ze zmiany napięcia. Kondycjontry maja służyć filtrowaniu zasilania i ogólnie stosuje sie je by poprawić dźwięk. Nie powiem Ci na ten temat za dużo bo ja nie jestem zwolennikiem tego typu urządzeń i wychodzę z założenia ze mądrzej jest poprawić zasilacz w każdym klocku oddzielnie niż łudzić sie ze podlaczenie dodatkowych dławików/filtrow zalatwi sprawę. Temat upsa z ciekawości testowalem i u siebie nie zauważyłem żadnej różnicy wdzwieku a napięciem sie nie przejmuje bo umnie nie zarejestrowałem większych odchylek niż 5v w gniazdku.

Ktos kiedys rozwazal plusy i minusy upsow i wychodzi na to ze sporo z tych urządzeń podłączonych do sieci jest zmostkowana i w sytuacji gdy napięcie podawane jest z zewnątrz ups tylko podtrzymuje poziom naladowania aku a wyjście ups jest polaczone z wejściem. Inna sprawa ze analiza sinosuidy na wyjściu ups nie wygląda za ciekawie - przynajmniej w tych standardowych za kilka stówek przebieg sporo odbiega od książkowej sinosuidy. Z dać i cd nie ma kłopotu ale sporo wzmacniaczy ciągnie troche wattow i niektóre upsy nie wyrabiają. Ostatnia sprawa to cholera wie ile sam z siebie taki ups śmieci a ile pomaga.

-----------------

muszę pomierzyć co dokładnie u mnie w gniazdku siedzi. bespośrednio z chin idzie parę groszy taniej ściągnąć sprzęta, ale oni u siebie zasilacze 220V montują. 230/240V chyba tylko na europę robią.

• Moderatorzy

Nie wiem jak U Ciebie, ale w Pl ściąganie wzmacniaczy to ryzykowna sprawa - czekasz miesiąc na przesyłkę, istnieje ryzyko że paczka zostanie oclona i opodatkowana (+10%cło +23%vat + koszty oclenia). Czasem też doczepiają się celnicy do braku znaku CE - bo nie wszystkie chinczyki go mają, a czasem jest to chiński "CE" oznaczający China Export i nie mającej żadnej mocy w prawnej, a tedy paczkę musisz zutylizować na swój koszt... Jak wzmacniacz przyjdzie uszkodzony w przesyłce to masz gwarancję, ale musisz odesłać go na swój koszt do Chin i znów miesiąc czekania itp. Zastanów się czy nie lepiej dopłacić te kilka stów i mieć wzmacniacz na miejscu razem z gwarancją.

-----------------

do tej pory ściągałem tunery satelitarne i telefony. w sumie 4ry urządzenia. tylko jeden telefon przeszedł przez cło gdzie utknął na 3 tygodnie, ale przepuścili bez dodatkowych opłat.

z drugiej strony patrząc wzmacniacz lampowy jest deko cięższy, ciut większy i może przykuć niezdrowe zainteresowanie. :D

z trzeciej strony patrząc ;), trzeba by kupić maszynkę w Polsce i ściągnąć ją do UK. tutaj u dystrybutowa ming da mc34-a kosztuje 995gbp ~ 5500pln

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w Polsce 3000 pln ~ 550 gbp

Ukryta Zawartość

u chińczyka z wysyłką bedzie pewnie koło 400 gbp

Ukryta Zawartość

dla tego modelu fatycznie zakup w Polsce może być dość ciekawą opcją. kwestią oczywiście pozostaje jak ludzie z elektropunktu podchodzą do sprawy gwarancji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

elektropunkt to fajny sklep - idą na rękę, łatwo się z nimi dogadać, jeszcze nie słyszałem by ktoś na nich narzekał. Sporo osób z polski mieszkających w UK ma podobony problem co Ty i któryś ze sklepów ma chyba w swojej ofercie wysyłkę na wyspy - dopłacasz jakieś 200-300zł i wysyłają normalnie za granicę cło i VAT wtedy Cię nie obchodzi bo przesyłka nie opuszcz granic UE. Nie wiem czy to właśnie elektorupnkt tego nie robił, pogadaj z nimi.

-----------------

Ktos kiedys rozwazal plusy i minusy upsow i wychodzi na to ze sporo z tych urządzeń podłączonych do sieci jest zmostkowana i w sytuacji gdy napięcie podawane jest z zewnątrz ups tylko podtrzymuje poziom naladowania aku a wyjście ups jest polaczone z wejściem.

tak zwane ups off line. ja wspomniałem o urządzeniach online, w tych "przód" i "tył" są izolowane od siebie (następuje podwójna tranformacja)

Inna sprawa ze analiza sinosuidy na wyjściu ups nie wygląda za ciekawie - przynajmniej w tych standardowych za kilka stówek przebieg sporo odbiega od książkowej sinosuidy.

tanie cudaki z tak zwaną "sinusoidą modyfikowaną". z sinusem toto nie ma nic wspólnego. jest to kwadratowa symulacja, mniej lub bardziej zbliżona do sinusa. trzeba brać urządzenia opisane jako "true sin". droższe, ale dają analogowy sinus.

Ostatnia sprawa to cholera wie ile sam z siebie taki ups śmieci a ile pomaga.

to już zależy od jakości falownika na końcu. widziałem urządzenia z odchyłami 5%, 3% i 1%. pewnie występują jeszcze dokładniejsze do zastotwań medycznych i wojskowych. wszystko to tylko kwestia kasy

Edytowane przez makar0n
  • Moderatorzy

No na pewno z lepszej klasy ups będzie lepiej niż z gorszym :D - ale czy ogólny wpływ na pracę poszczególnych klocków i dźwięk systemu będzie na plus czy minus to nie wiem bo ja bawiłem się tylko niskiej klasy ups za trzy stówki, żadnych różnic nie usłyszałem i dałem sobie spokój z tym ;-) gidześ był cały wątek o tym, na AS tam dowiesz się więcej konkretów.

-----------------

sprawa jakości zasilania jest raczej drugorzędna. pierwszorzędną sprawą jest wybór i zakup wzmacniacza, a to się znów odwlecze w czasie, bo sprzęgło bardzo zapragnęło mojej uwagi i zawartości portfela ;).

co do wzmacniacza, to chyba zawęziłem wybór do dwóch (trzech) modeli.

mingda (meixing) MC368-B SE stary wypust na lampach KT90, 6SN7, 12AX7

mingda (meixing) MC368-B SE model 2014 na lampach KT90, 6SN7, 6N9

mingda (meixing) MC34-A na lampach EL34, 12AX7, 12AU7

teraz pytanie który z powyższych ma największy i najciekawszy wybór lamp do późniejszej zabawy?

czy słyszał ktoś o firmie Separo? w środku też ma wszystko na pająka lutowane.

jeśli chodzi o trudny dobór głośników do lamp, to problemem jest sprawność, czy brzmienie?

Serwus Koledzy.

Od pewnego czasu posiadam lampę CAV T5881. W zestawieniu z CD Xindak muse 1 deluxe, kolumnami Proac studio 140 gra to bajecznie. Na chwilę obecną w Cav wymieniłem lampy na wejściu 6sn7 na EH Gold Pin a w Xindaku lampę e88cc EH na Genalex gold lion.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-48453-0-69589000-1421310356_thumb.jpgpost-48453-0-72191000-1421310364_thumb.jpgpost-48453-0-72217000-1421310380_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz274
  • Moderatorzy

Serwus Koledzy.

Od pewnego czasu posiadam lampę CAV T5881. W zestawieniu z CD Xindak muse 1 deluxe, kolumnami Proac studio 140 gra to bajecznie. Na chwilę obecną w Cav wymieniłem lampy na wejściu 6sn7 na EH Gold Pin a w Xindaku lampę e88cc EH na Genalex gold lion.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-48453-0-69589000-1421310356_thumb.jpgpost-48453-0-72191000-1421310364_thumb.jpgpost-48453-0-72217000-1421310380_thumb.jpg

Ło kurcze zabawa wzmacniaczem z taką ilością lamp musi trochę kosztować :D tam wchodzi aż 6x 6sn7? BTW co to za kabel głośnikowy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

• 3 tygodnie później...

Ło kurcze zabawa wzmacniaczem z taką ilością lamp musi trochę kosztować :D tam wchodzi aż 6x 6sn7? BTW co to za kabel głośnikowy?

No nie ukrywam, że z lampami trochę zabawy jest (taka mała elektrownia) i jest na co oszczędzać. Na zdjęciu są kable Nordost Blue Heaven, ale to już jest nieaktualne. Od jakiegoś czasu mam wpięte Tellurium Q Black i to jest dopiero "jazda"

• 2 tygodnie później...
Gość marcu

(Konto usunięte)

Witam,moze nie w temacie mam do sprzedania yaqin ms20l na gwarancji wymienione tylko lampy na tungsol i aeg 95ef stan idealny nie rozkrecany cena do dogadania tel 504001657,polecam warto.

Witam wszystkich. Obserwuje forum AS choć do tej pory ze względu na małą wiedzę nic nie pisałem. Postanowiłem zakupić wzmacniacz na lampach 2a3.

Zastanawiam się nad Bowei 2a3 (chiński klon Sun Audio) lub Feliks Audio Arioso.Czy ktoś zna te wzmacniacze? Który jest lepszy? Który ma większy potencjał aby stać się dobrym wzmacniaczem po modyfikacjach?

pozdrawiam kkrzys

Gość marcu

(Konto usunięte)

Witam Wszystkich ,mam do sprzedania lampy siemens 6ak5w dwie kwadry oraz rtc 5654 dwie kwadry nieuzywane dobierane,mialem na zapas do yanka,polecam.

Witam wszystkich. Obserwuje forum AS choć do tej pory ze względu na małą wiedzę nic nie pisałem. Postanowiłem zakupić wzmacniacz na lampach 2a3.

Zastanawiam się nad Bowei 2a3 (chiński klon Sun Audio) lub Feliks Audio Arioso.Czy ktoś zna te wzmacniacze? Który jest lepszy? Który ma większy potencjał aby stać się dobrym wzmacniaczem po modyfikacjach?

pozdrawiam kkrzys

Dołączam się do postu kolegi - obecnie użytkuje wzmacniacz na 300B SET ale po zakupie wysokoskutecznych kolumn 98dB chcę zakupić właśnie klon SunAudio - Bowei na 2A3 lub zamówię u Pana Feliksa model Arioso. Jeżeli macie jakieś doświadczenia z Bowei to napiszcie.

• 1 miesiąc później...

Jako że to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać i jednocześnie proszę o przyjęcie do klubu. Dziś stałem się właścicielem MS-34D. Dwu letni, wziąć na oryginalnych chińskich lampach. Wzmacniacz gra z parą podłogówek KEF Q700.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• 2 tygodnie później...

Jako że to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać i jednocześnie proszę o przyjęcie do klubu. Dziś stałem się właścicielem MS-34D. Dwu letni, wziąć na oryginalnych chińskich lampach. Wzmacniacz gra z parą podłogówek KEF Q700.

edit: Zapomniałem :

2015-04-12.jpg

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Moderatorzy

Witamy ;-)

Oprócz standardowych poprawek polecam również przyciemnić diody power, UL/TR oraz podświetlania potencjometru - zapomniałem już jakie one są oczojebne :D. No zmniejszyć napięcie silniczka potencjometru oryginalnie zbyt szybko kręcił i ciężko ustawić precyzyjnie głośność ;-)

-----------------

Witamy ;-)

Oprócz standardowych poprawek polecam również przyciemnić diody power, UL/TR oraz podświetlania potencjometru - zapomniałem już jakie one są oczojebne :D. No zmniejszyć napięcie silniczka potencjometru oryginalnie zbyt szybko kręcił i ciężko ustawić precyzyjnie głośność ;-)

No fakt, trochę po oczach dają. Te od potencjometru odłączę chyba na stałe. Jakii jest najprostrzy i szybki sposób na te diody ? Diody prostownicze w szereg ? Co do potencjometru to i tak czekam na alpsa, tam ponoć silniczek pracuje nieco wolniej.

Edytowane przez kosmosky

Od pewnego czasu posiadam lampę CAV T5881. W zestawieniu z CD Xindak muse 1 deluxe, kolumnami Proac studio 140 gra to bajecznie.

A jak tam bas lampka daje radę go kontrolować ? Ja miałem ProAc D15 i mój Yaqin MC-10L trochę za słaby do D15 był .
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

No fakt, trochę po oczach dają. Te od potencjometru odłączę chyba na stałe. Jakii jest najprostrzy i szybki sposób na te diody ? Diody prostownicze w szereg ? Co do potencjometru to i tak czekam na alpsa, tam ponoć silniczek pracuje nieco wolniej.

problem ,dopiero sie zacznie z wyprowadzeniami ,potka....
  • Pokaż nowe odpowiedzi