Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

witam szanownych forumowiczów, czy ktos z was miał do czynienia ze słuchaniem wzmacniaczy yaqin 10l

i yaqin mc 100b bardzo proszę o napisanie o róznicach brzmieniowych, czy którys z nich jest obiektywnie lepszy brzmieniowo posiadam hd 750-cd i kolumny na wifach tc twetery również vify pzdr i dzieki za odpowiedź

@gibon44: czy uważasz, że jak będziesz 2 razy dziennie zadawał to pytanie to coś pomoże? Zadaj sobie trochę trudu i poszukaj w poprzednich postach!

A ja mam pytanko do znawców lamp.

Czy to są te rzekomo dobre NOSy dodawane do MA KT88? Bo co do prawej lampy to raczej nie mam wątpliwości. Ale ta lewa to nie wiem co to jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A propo mojego YAQINA

No więc zamówiłem sterujące NOSY - 6N1P-EW - ponoć prod. ZSRR. Mam nadzieje że z tymi lampkami zagra od pasa w górę wyraziściej, bo od pasa w dół jest pięknie, wręcz słodko, tak jak jeszcze nigdy nie miałem :)

Czy może ktoś objaśnić, po co mi dali ze wzmacniaczem śrubokręt ( a właśćiwie taki jakby ibus) do jakiś regulacji, skoro ja się na tym nie znam. Chyba że jest to proste i coś da się poprawić pokręcając. Czy warto zmieniać kondensatory na jakieś lepsze bo zorientowałem się że wkłądają kiepskie ?

5814A to specjalna wersja 12AU7 o podwyższonej żywotności (5818a) to oznaczenie militarne .

Odnośnie wersji MA-na kt88 XD-SE to najnowsza wersja ??

kogutaudio, 19 Lis 2008, 21:04

>5814A to specjalna wersja 12AU7 o podwyższonej żywotności (5818a) to oznaczenie militarne .

>

>Odnośnie wersji MA-na kt88 XD-SE to najnowsza wersja ??

Oficjalnie tak, ale się słyszy o różnych modach stosowanych przez producenta mimo jednego symbolu MKIII.

Czy te chińskie lampy o których tu mowcie są na pewno lepsze od najnowszych wersji denonow, nadów i marantzów, rotelów razem wziętych ???

Te, które rekomendujemy są lepsze. Te przed którymi ostrzegamy są gorsze ;-)))

A chcesz się przekonać? Napisz gdzie mieszkasz, pewnie któryś z "klubowiczów" mieszkajacy w okolicy da się namówić na odsłuch.

Gdzieś wyżej czytałem że ktoś podłączał kolumny 8ohm do gniazd 4ohm w lampie i ponoć lepiej grało. Czy ktoś może się wypowiedzieć i czy to nie zaszkodzi zbytnio sprzętowi ?

>Gdzieś wyżej czytałem że ktoś podłączał kolumny 8ohm do gniazd 4ohm w lampie i ponoć lepiej grało.

>Czy ktoś może się wypowiedzieć i czy to nie zaszkodzi zbytnio sprzętowi ?

Pewnie ja to pisałem :) Na pewno się nic nie stanie ale to dotyczy tylko wzmacniaczy P&P. Jak masz P&P to podłącz a sam ocenisz. Dla mnie różnica jest znaczna.

Jestem jeszcze za "żółty" na tym forum żeby wszystko rozumieć. A mój YAQIN MC10-L jest p&p (push&pull)?

Wracjąc do tematu lamp sterujących w MA KT88.

Czy warto kupić coś innego/lepszego jak mam te NOS'y USA fabryczne?

Czy one spokojnie dają radę i nie ma sensu wydawać kasy?

Jeżeli tak to jakie lampy brać pod uwagę?

ibanezq, 21 Lis 2008, 20:38

>Wracjąc do tematu lamp sterujących w MA KT88.

>Czy warto kupić coś innego/lepszego jak mam te NOS'y USA fabryczne?

>Czy one spokojnie dają radę i nie ma sensu wydawać kasy?

>Jeżeli tak to jakie lampy brać pod uwagę?

Razem z XD800 by default dostałem 6201 GE i 5863 GE. Grały dobrze, lepiej od każdych lamp produkowanych współcześnie. Później wymieniłem 6201 na ECC81 Telefunkena (nieco czyściej i z lepszą gradacją planów, bez utraty dynamiki), a 5863 GE na 5814 JAN Sylvania (poprawa rozdzielczości i "rysowania krawędzi" dźwięków oraz wzrost dynamiki).

Jak masz amerykańskie NOSy, to nie pozbywaj się ich pochopnie, to bardzo dobre lampy. Nic ze współczesnej produkcji im nie dorówna, a lepsze mogą być tylko niektóre NOSy najlepszych marek (na przykład Mullard, Brimar, Telefunken, Siemens, Amperex, niekoniecznie w tej kolejności).

Witam!

Jakich kabli głośnikowych uzywacie do swoich chińczyków.Jaki polecacie do Yaqina MC 10L,

który napedza Kefy Cresta 30.W charakterze brzmienia zależałoby mi na niewielkim dodaniu góry nie tracąc innych aspektów brzmienia.Jestem sceptykiem w dziedzinie kabli ale....

pozdr

tom k

zulus

Mam podpięte w moim systemie jakies druty i chciałem tylko sie doradzic jakie budzetow kable kupić ale badż spokojny nie zamierzm rozpętywać większej dyskusji na ten temat bo chyba jak ty jestem w tej dziedzinie sceptyczny.

pozdr

tom k

spróbuj kable naima niezbyt znane i może niedocenione jednocześnie tanie 79zł/m sprawdzają sie u mnie z lampa a nawet dwiema :)

procab to słaby chińczyk i mocno przereklamowany, osobiście polacam porządne kable jantzena polink.com.pl czystości 6N ! ok 10-11zł/m

zulus, 22 Lis 2008, 18:08

>>tom k

>O nie 8| ! tylko nie poruszajcie tematu kabli w tym sanktuarium ;)

]:>

ibanezq, 22 Lis 2008, 19:08

>A co powiecie o kablach klotz'a np. coś takiego:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Procab LS25 jest dużo lepszy od tego Klotza. Wiem, bo mam oba.

Ukryta Zawartość

A możesz mi spróbować opisać różnicę? Bo ja aktualnie jestem na etapie kablosceptycznym (może to i nawet dobrze). :)

ibanezq, 22 Lis 2008, 20:30

>A możesz mi spróbować opisać różnicę?

Mogę. ProCab gra przestrzenniej, gładziej, spójniej, kulturalniej, bez żadnych szorstkości.

>Bo ja aktualnie jestem na etapie kablosceptycznym (może to i

>nawet dobrze). :)

To kup ProCaba i zapomnij.

• Pokaż nowe odpowiedzi