Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z doborem kolumn i ustawieniem

thoms

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jestem miesiąc po przeprowadzce. Chata wygląda mniej więcej tak jak na zdjęciach(sorx za bałagan i jakość fot:) ). Pokój odsłuchowy to15m plus 5 metrów kuchni i 2 dziury (jedna do sypialni druga na korytarz). Niedawno co dorobiłem się dywanu dlatego dopiero teraz piszę. Aktualny zestaw, który tu stoi to GC+ denon 1460 + tannoye dc2 sensys. Nie idzie tego za cholerę ustawić. Owszem średnica i wysokie w porządku, scena też ale bas to tragedia. Próbowałem już cudów. W najlepszym rozwiązaniu bas pojawił mi się metr przede mną. W najgorszym, jest efekt wiejskiej dyskoteki, puste dudnienie. Pomyślałem, że zwrócę się do Was o pomoc, bo nie wiem co z tym dalej czynić.

Tannoye są stanowczo przy duże i zamierzam się ich pozbyć. Gdyby kogoś interesowały to stoją na allegro i tutaj w dziale ogłoszenia. Teraz tylko zastanawiam się co dalej. Czy znajdą się takie kolumienki które będą grały konkretnie w tym pomieszczeniu? Co myślicie o dali ikonach 2? bo tutaj chyba tylko w grę mogą wchodzić podstawkowe. Budżet tak do 2000-2300. W grę wchodzą i używki i nówki, i DIY. Muzyka, której słucham to głównie rock i jazz. Od głośników oczekiwałbym żeby były w miarę naturalne, grały dużą i analityczną sceną no i miały kopnięcie.

Dzięki z góry za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10080-100004111 1190723668_thumb.jpg

post-10080-100004112 1190723668_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36397-problem-z-doborem-kolumn-i-ustawieniem/

thoms,

a probowałeś ustawić inaczej sprzęt? czyli np. na ścianie, gdzie stoi kanapa, a ją samą - pod ścianę naprzeciwko? czy jest na to za mało miejsca czyli jest to niewykonalne? wrzuć fotę ściany przed kanapą ;-)

no i jest zbyt pusto na ścianach, na oknach, w narożnikach, także tych za kolumnami (tu np. wstawić ćwierć-walce)... po prostu jest dużo odbić (prawa kolumna ma nawet okno balkonowe po boku!), więc jest bajzel i brak basu, albo wiejska dyskoteka, w zależności od miejsca, w jakim się przebywa w mieszkaniu,prawda? ;-) dobrze, że jest dywan na podłodze, ale może by tak coś na okna (chociaż "eksperymentalnie" jakiekolwiek zasłony, koce, poszewki, żeby sprawdzić czy się coś poprawi... McGyver ma rację - raczej może być za duży pogłos w pokoju...

no i sufit, ale to na sam koniec... są np. w sprzedaży gąbki akustyczne w różnych kolorach - białym również, ze dwie przyklejone na sufit w odpowiednim miejscu między sprzętem a miejscem odsłuchowym nie rzucałby się w oczy ;-D

no i takie to moje rady akustyka-amatora, co to w niejednym dziwnym pokoju z swoim systemem mieszkał... ;-)

x.

akustyka słaba.

Kolumny w rogach pomieszczenia! Daj im trochę przestrzeni.

Wcisnąłeś je w te kąty, jak by najmniej się liczyły w tym pomieszczeniu.

Jak chcesz słuchać muzyki to popracuj trochę nad ich ustawieniem.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Masz praktycznie gołe ściany, więc dzwięk sobie chula w sposób dowolny ;-)

Najpraktyczniej i najtaniej będzie jak dasz na początek jakieś zasłony w okna i odsuniesz kolumienki trochę na środek.

Głośniki "stanowczo" nie są za duże.

Te meble z lewego rogu pokoju można przesunąć na ścianę boczną?

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

tak jak pisali koledzy

za duzo gołych scian i okien plus proba ze zmiana sciany

gabki zapaskudza ci pokoj ,obrazy lepsze :-)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Za duzo gratow miedzy kolumnami brak firanek i zaslon oraz wcisniete kolumny to podstawowe bledy.

U mnie jek zona pierze firanki ja wychodze z domu i nie wlaczam sprzetu bo jest dramat nie dzwiek (bardzo wazny elemet akustyczny te firanki).

robix

Zdecydowanie głośniki za bllisko ścian .Przesuń je, w strone środka pokoju,musisz przestawić tą szafkę z lewego rogu bo na 100% bedziesz miał scenę przesunięta i dociążoną na jeden z głosników Z racji, że głosniki stoją blisko ścian bocznych, na piewsze odbicia, słomianka,miekki materiał, nawet zakładany tylko na odsłuch nie bedzie problemu z syczącymi wysokimi a i równowaga tonalna powinna się poprawić. Jeśli to nie pomoże a pokój ma kształt bardziej kwadratowy to spróbuj ustawienia w diagonalu

?

grzechniks miałem je nawet na środku pokoju, jak już pisałem wcześniej testowałem wiele ustawień. Akurat tak się składa że tak jak stoją teraz to optymalnie dają najbardziej zwięzły bas jak tylko mogą

Co do sceny to tak, wbrew wszelakim pozorom nie mam dziur. Scena jest spójna, żaden z głośników nie jest bardziej obciążony. Co do firanek to zrobię test z dużym kocem, jak cokolwiek pomoże to wtedy się zastanowię. Firanki według żony to tak pewnie 1-2 wypłaty więc ostateczne zło jak dla mnie :) Pogłos w tym pokoju owszem i był jak nic nie stało. Teraz nie ma tragedii. Tanoye poszły na allegro w związku z tym, że gryzą się też trochę z GC.

Możecie coś napisać o ikonach 2? polecacie coś ewentualnie z monitorów, bo chyba to jest jedyne rozwiązanie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.