Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana tannoy m1 na tannoy f2-pomocy :D

Jaświng

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przede wszystkim serdecznie forumowiczów. To jest mój pierwszy posta ale forum czytam już grubo ponad pół roku. To dzięki Wam wybrałem na swój pierwszy zestaw audio znakomite tannoy m1 ale...

Przechodząc do konkretów. Posiadam tannoy m1 , do tego wzmacniacz Teac bx-300. Przed wakacjami kończyłem jeszcze studia i w moim pokoiku na stancji ten zestaw grał bardzo dobrze, tzn było dość dużo basu, jak dla mnie w sam raz. Gdy jednak wróciłem do rodzinnego gniazda (większy pokój - ok20 mkw) bas uleciał gdzieś. Muzyki słucham dość melodyjnej jednakże dość energicznej i żywej, nierzadko z podniosłym patosem np. Moonsorrow, Manowar, Immortal, Kat, Budka Suflera itd. Czy warto wymienić tannoy m1 na tannoy f2 w cięższych brzmieniach?

Zależy mi głównie na powiększeniu dźwięku i mocniejszym basie. Tylko czy nie stracę dużo na jakości dźwięku? Powiem szczerze że barwa tannoy m1 bardzo mi przypadła do gustu poza tymi elementami które wymieniłem.

Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedź.

Jak dla mnie f1 brzmią zbyt pudełkowato i czuć znaczną kompresję w muzyce metal/rock.

One się po prostu nie wyrabiają. Odsłuchiwane ze wzmacniaczem nad c372 w metrażu podobnym do twojego. No chyba że ty tego nie czujesz i akceptujesz takie brzmienie-nie wiem :))

McGyver dzięki za pomoc. Nie brakuje mi aż tyle mocy (w moim subiektywnym odczuciu), by przesiadać się na podłogówki, no i zasoby finansowe też mam bardzo ograniczone - maksymalnie 700-750zł (łącznie z kasą ze sprzedaży m1).

Proplayer dziękuję równierz za informacje. Właśnie boję się takiego dźwięku jak opisałeś. Choć m1 są niewielkie to jednak mają fajną głębię, co prawda częściowo znikła w tym dużym pokoju, dlatego rozglądam się za czymś nieco większym ale równierz z monitorków.

Co byście mi polecili w powyższym budżecie czyli do 700-750zł z monitorów do takiej muzyki? Mogą być używane.

pozdrawiam

McGyver, a tam u was nie znajdzie sie cos z oddacnych przez klienta w rozliczeniu....eee tzn. ex-demo monitorow made in McG?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Z większym basem QBA Elements 2 na przetwornikach Seas (byle nie Tesla) + Peerlees. Tylko z dostaniem tego też może być kłopot. Ostatnimi czasy jedynie jakiś sklep ze Szczecina próbował to sprzedać dłuższy czas bez skutku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale za tą cenę się nie opłaca, w granicach 700 zł to porządny sprzęt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chyba że akceptowalny jest dla Ciebie sprzęt vintage - tutaj można kupić coś lepszego za taką cenę. Przykładowo na allegro poszły ostatnio Revoxy Plenum B, drugi model od góry w katalogu Revoxa z początku lat 80-tych. Świetne granie, wyrównane w całym paśmie i szczegółowe. Kolega który ma studio masteringowe używa o oczko niższych modeli Forum B do masteringu i u niego robi to za odsłuch bliskiego pola - jest bardzo zadowolony a przewałkował sporo podobnej klasy zestawów łącznie z klasykami Yamaha NS-10. Do odsłuchu dalekiego pola ma legendarne JBL L100.

Te Revoxy Plenum B poszły za 730 zł poszukaj w zakończonych aukcjach, za tę cenę rewelacja!

i jeszcze jedno, jeśli kolega używa tego do masteringu, gdzie reszta toru audio jest znacznie droższa (wzmak Dussun V6i, karta dźwiękowa za 4 tysiaki i mnóstwo innego sprzętu w porównywalnych cenach za klocek) to coś to znaczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.