Skocz do zawartości
IGNORED

Który z tych wzmacniaczy?

Coyote2

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zadbany. Chyba sam sobie kupie, bo ma dla mnie wielka wartośc emocjonalna, imprezy w ogólniaku, dziewczyna itd. Moc wystarczająca dla 70% przypadków (10W ;-)

Słuchałem go nie tak dawno - 2 lata temu w domu, i na głośnikach za 35 zł z giełdy w Lubiniu (cieżkie jak cholera, brzydkie monitory RTF, obudowa zamknięta)

Podłączałem do niego przeróżne głośniki - moje i znajomych. Te RTF pozbawiłem w ogóle zwrotnicy i wlutowałem grube miedzianki (tylko 1 kond polipropylenowy przed tweterem - na sluch ;-) - ile to mogło mieć Ohm?

to było tuż przed wyjazdem do UK, bo chciałem zarobic na wymarzone audio (upatrzonego miałem NAD 370;-).

i 2 dni później byłem już u kumpla który tam siedział rok i słuchałem jego amplitunera kina domowego SONY, za które w Media rok wcześniej zapłacił 3500 PLN (solidna maszyna, he he ;-). I nie było muzyki, tylko jakieś szare dźwięki.

No to zaczałem jeździć co weekend po okolicznych sklepach audio i słuchać tych Cyrusów, Linnów, Naimów, Caslte, ATC, Focal, Tact, Rotel, Nad, Cambridge, Usher, Dynaaudio, Rega, Arcam FMJ, Meridian, Ruark, Spendor...

przyznaje, słyszałem pare solidnych hi-fi, podobał mi się Naim na JmLabach, dzielony Cyrus, Rega na Dynaaudio, Ruark z Arcamem... wszystko systemy za grube pieniądze, bo już np. dzielonego Rotela z najniższej serii nie mogłem długo słuchać - nie podobał mi się wcale.

I jestem przekonany, że nie chodzi tu tylko o wartość emocjonalna!! Zapuszczałem te same kawałki co tydzień, dwa tygodnie temu w domu, które znałem na pamięć do ostatniej przeszkadzajki! Nie jest to też kwestią przyzwyczajenia, bo słyszałem wyższość w zakresie precyzyji stereo czy szczegółowości drogich klocków.

Ale ludzie. Ten amplitunerek kosztuje teraz 3,50 PLN, może dojdzie do 15 - 30 PLN, tyle co Pizza, a muzykalnością dorównał mu jedynie: Rega Apollo + Rega Brio + Dynaaudio focus 110 = ok. 2000 funtów!

no i jak tu komuś nie doradzić, jak nie ma za dużo kaski, a swojego chińczyka nie może dłużej słuchać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i tu już się zaczynają koszty, przesmradzanie, porównywanie, kilkaset złotych, może reloop... a słuchałem go jak chodziłem średniej szkoły muzycznej (mieliśmy na wyposażeniu kilku sal na historii muzyki i takie tam) i nie podobał mi się.

Ukryta Zawartość

Nie lubię audiofilizmuuuu :(

Szkoda, że nie ma tutaj tak jak np. w komputerach - jest test, który jednoznacznie pokazuje jaki sprzęt jest najlepszy w danej grupie cenowej.

A ja przeczytałem ponad 70 postów na jeden temat, a odpowiedzi nie mam nadal...

>Coyote2

dostałeś, dostałeś ;-) tylko nie chcesz uwierzyć, bo oczekujesz >90% zgodności wpisów, czyli rzeczy na tym forum niemożliwej, bo każdy słyszy coś innego, ma inne oczekiwania, słyszał różne rzeczy w różnych konfiguracjach... i rzuca luzem opinie.

Jak masz wtopić z trudem zaoszczedzony 1000 PLN, to lepiej wtop 100 PLN ;-D

Powtarzam, spisz numery podane przez McGyvera, poszukaj na allegro czegoś w możliwie najlepszym stanie technicznym, żebyś nie musiał grzebać, bo to kilkaset złotych. Kup raczej starsze niż nowsze. Jak wydali złotą edycję Quada na lampach, nie zminili NIC w schemacie, który ma już z 50 lat, elementy dobrali możliwie najbardziej zbliżone do oryginału. Tyle nt. topologii.

Jakość elementów w solidnych starszych klockach jest najczęściej lepsza niż w nowej budżetówce. Jak byś zobaczył te odlewane ścieżki w Amatorze... ;-) teraz już takich nie robią, a jak robią, to to jest high-end. Przeczytaj jeszcze raz wpis McGhyvera, że te stare konstrukcje są w całości w technologii dyskretnej, a nie na scalakach! (wiesz co to w ogóle znaczy?)

Po prostu wyobraź sobie starego mercedesa i nowe daewoo. Pytasz, czy lepszy daewoo tico czy cinquecento, a komfortu oczekujesz jak z RR. No to ci radze - kup starego RR. tyle ze wzmaki nie starzeja sie az tak bardzo jak samochody, te rzetelnie zbudowane graja i po 20 latach. Może jakaś renowacja, przeczyszczenie potencjometrów, może nawet wymiana wysuszonych kondensatorów. Jak już bedziesz miał 3-4 tysiące luzem, wypożyczysz coś za kaucją, posłuchasz i zastanowisz się, czy naprawdę chcesz je wydać właśnie na to. Dobrze Ci radzę ;-) Poszkaj tego R8010 Unitry, jeżeli McGyver mówi, że naprawdę miło to wspomina, to to musiało być naprawdę Miłe :-)

Audiofilia to jest choroba, wyrażająca się w nerwowym czytaniu kolejnych recenzji, postów, gwiazdek, szukaniu wzorów na "graala", po 2-3 latach przechodzi i człowiek znowu zaczyna słuchać muzyki. Ważne, żeby się jej przyjemnie słuchało.

Najbliżej mi chyba do wyboru Diora 704, Reloop HA200 (lub 210 chyba wszystko jedno) i Koda 261. Najbliżej mi do Reloopa, potem Koda i Diora. Koda, z tego co przeczytałem, może być niebezpieczna dla moich (jak się okazuje 4Ohm) kolumn... Jak to w praktyce jest? Diora jakoś źle mi się kojarzy, ale może warto się przekonać...

kb1014

A jak te wasze propozycje mają się do np. elektroniki Cambridge Audio ? Bo japońszczyzna to

>japońszczyzna i sam parę ładnych razy miałem przyjemność a raczej "nieprzyjemność potestować ;)

No to jak Ci japońszczyzna nie pasi to proponuję chińszczyznę np. Xindaki 06- tki. Słuchałem w zeszym tygodniu i powiadam : jak na tą kasę - Rewelka. CA są obliczone na pierwszy efekt . Mogą się spodobać a potem będzie...żałowanie...Xindaki lepsze.

Coyote2, 27 Wrz 2007, 22:05

>Najbliżej mi chyba do wyboru Diora 704, Reloop HA200 (lub 210 chyba wszystko jedno) i Koda 261.

>Najbliżej mi do Reloopa, potem Koda i Diora. Koda, z tego co przeczytałem, może być niebezpieczna

>dla moich (jak się okazuje 4Ohm) kolumn... Jak to w praktyce jest? Diora jakoś źle mi się kojarzy,

>ale może warto się przekonać...

Ani Koda, ani Reloop, ani Conrad normalnie użytkowane* nie będą niebezpieczne dla żadnych kolumn, nawet czteroomowych (no, chyba że się spieprzą, ale wtedy to już zadziałają zabezpieczenia).

Czasem natomiast bywa tak, że czteroomowe kolumny są zbyt trudnym obciążeniem dla wzmacniacza, ale w tym wypadku takie zjawisko nie występuje, wzmacniacze te radzą sobie z całym spokojem, bez mlaśnięcia.

*normalne użytkowanie oznacza słuchanie muzyki z poziomem głośności nie powodującym wypdania szyb ;-)))

Nie należy:

-manipulować interkonektami przy włączonym wzmacniaczu

-podłączać gitary

-podłączać instrumentów klawiszowych

-podłączać generatorów

-zbyt głośno słuchać płyt testowych z nagranymi różnymi częstotliwościami.

A najlepiej z tych chińsko- angielskich urządzeń kupić od razu ( wziąć na raty) NAD-a C372 + C 542. Póżniej można ten odtwarzacz zamienić np. na taniego Naima CD5i. Zapewniam, że będzie dobrze. W kolumnach z NAD-em można przebierać jak w ulęgałkach....

>Coyote2, 27 Wrz 2007, 22:06

>Dodam, że Koda i Reloop to właściwie taka sama cena - 800zł.

Koda KD-261 faktycznie kosztuje około 800 zł, natomiast to samo tylko zrobione dla sieci sklepów Conrad kosztuje 520 zł właśnie w tej sieci sklepów. Wzmak z emblematem Koda, a ten zrobiony dla Conrada bez emblematu i również z napisanym modelem KD-261 różni się tylko przednim panelem, a raczej rozmieszczeniem gałek - Koda ma gałki bardziej na dole, Conrad po środku. Było o tym na forum pisane, wpisz w wyszukiwarkę "KD 261" i będziesz wiedział wszystko! Jeśli wahasz się między KD-261, Reloopem i Diorą, to wybierz te dwa pierwsze, bo one naprawdę grają o poziom wyżej od Diory, tuning jest też prosty (w Diorze podobno już nie bardzo) i daje dużo. Jak mówię, ja porównywałem bezpośrednio Conrada i Diorę tylko że WS504b, ale to jest praktycznie to samo, co WS704 i Diora poległa i to w zasadzie od razu.

Co do kolumn 4 Ohm nie ma żadnego problemu, ja podłączałem 4 Ohmowe Revoxy i nic się nie działo, ktoś tam jeszcze na forum również grał na 4 Ohmowych kolumnach (jaro4444?) i również było OK.

Pozdrawiam,

Ja tez mam 2 pary 4-omowych kolumn i jest dokladnie tak jak pisze McGyver.Reloop spokojnie daje rade je napedzic i nie wystepuja tez zadne niepokojace zjawiska.Poniewaz z Reloopa jestem naprawde zadowolony to biorac pod uwage moje skromne mozliwosci finansowe nie planuje kupowac na razie innego tranzystorowca.Nastepnymi moimi zakupami beda z pewnoscia,wzmacniacz lampowy i kolumny.

W rozsądnej cenie i przyzwoicie brzmieniowo wypada Musical fidelity A1. To naprawdę niezly wzmak za śmieszne pieniadze.Niby tylko 20 wat (w czystej klasie A)ale potrafia napędzic wiele wymagających kolumn. To wg mnie obowiązkowa propozycja jeśli ma się do dyspozycji np 800 zł.

marox, 28 Wrz 2007, 09:09

>W rozsądnej cenie i przyzwoicie brzmieniowo wypada Musical fidelity A1. To naprawdę niezly wzmak za

>śmieszne pieniadze.Niby tylko 20 wat (w czystej klasie A)ale potrafia napędzic wiele wymagających

>kolumn. To wg mnie obowiązkowa propozycja jeśli ma się do dyspozycji np 800 zł.

Potwierdzam. A że brzydki to rzecz inna. Poza tym nagrzewa się przecholernie. Zimą stawiałem na nim kawę żeby zawsze była ciepła.

Dostałem jeszcze oferty:

Sony FA3ES

Grundig V1700

Ile są one warte w tym zestawieniu?

Na razie mamy lidera - Conrad KD 261 (ale nie mogę go nigdzie znaleźć), za nim Koda KD 261. Jak się przy nich plasuje ten MF A1?

Coyote2, 28 Wrz 2007, 10:01

>Dostałem jeszcze oferty:

>Sony FA3ES

Solidnie wykonany przeciętnie grający wzmacniacz. Ja bym sobie odpuścił, chyba że dasz go do modyfikacji u Piotrka608.

>Grundig V1700

Tego to widziałem na allegro za jakieś drobne, bodajże 170zł. Nie mam bladego pojęcia jak gra, ale te 200zł możnaby chyba zaryzykować. Najwyżej zostanie platformą do eksperymentów z modyfikacjami.

>Ile są one warte w tym zestawieniu?

...jak wyżej...

>Na razie mamy lidera - Conrad KD 261 (ale nie mogę go nigdzie znaleźć), za nim Koda KD 261. Jak się

>przy nich plasuje ten MF A1?

A1gra dojrzalszym, bardziej wyrafinowanym dźwiękiem niż Koda, ale nie ma ani takiego basu, ani takiego kopa jak Koda i pochodne.

kb1014, 28 Wrz 2007, 10:08

>>> McGyver: Zimą stawiałem na nim kawę żeby zawsze była ciepła.

>

>Zima właśnie idzie. Ma być sroga ;) Także, to kolejny plus klocka :)

No ja mam lampowca. Kawy na nim nijak postawić się nie da, ale zmarznięte łapki zawsze można ogrzać.

>Coyote2, 28 Wrz 2007, 10:01

Co do KD-261 to wejdź sobie na www.conrad.pl, masz tam numer telefonu do sklepu w Warszawie (dokładnie tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zadzwoń i spytaj się, czy oni jeszcze sprzedają ten wzmacniacz... ja kupowałem swój prawie dwa lata temu, być może już go nie sprzedają, a może jeśli nie sprzedają to mogą załatwić.

W każdym razie dzwoń, oni z reguły nie mają go na stanie, jak ja kupowałem to musieli go przywieźć z Niemiec, odbyło się to na ich koszt i trwało niecały tydzień. tak apropo to ciekaw jestem, czy mają srebrną wersję, bo chyba wygląda ciekawiej?

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

>Coyote2, 28 Wrz 2007, 10:01

Apropo Grundiga V1700 to rekomenduje go na swojej stronie Greg (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), oczywiście głównie po jego przeróbkach. Podobno synergia dźwięku jest z innymi klockami Grundiga. Natomiast osobiście z wyglądu to KD-261 jest przy nim piękny :) Ale za małe pieniądze pewnie warto.

Ukryta Zawartość

A może jeszcze coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>A może jeszcze coś takiego ?

>

Ukryta Zawartość

Za drogi. W tym momencie 1k to maks.

Ukryta Zawartość

Dzwoniłem i niestety Conrad już tego nie sprzedaje. Zostaje Koda za 800zł jeśli już.

McGyver - czy można się do Ciebie odezwać dziś wieczorem na przykład i byśmy pomyśleli nad ofertami na Allegro v. taka nowa Koda?

Pisz śmiało. Nawet już przeglądałem allegro pod tym kątem, ale mi prąd wyłączyli na chwilę i mi wszystkie linki pozamykało. Nie miałem nerwów od nowa szukać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.