Skocz do zawartości
IGNORED

Katyń.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

ha, zakładkę 'film' mam wyłączoną, więc dopiero dzisiaj przypadkiem znalazłem ten wątek...

parę refleksji z mojej perspektywy.

film jest bardzo ważny, nie sądzę natomiast, aby ważne było, czy jest wybitny. moim zdaniem Wajda celowo nie koncentrował się na dobieraniu wyrafinowanych środków filmowych i unikaniu 'słabości' artystycznych.

kompozycja jest w pełni świadoma; została sama esencja tego, co reżyser chciał przekazać; nie przeszkadzają w tym proste schematy fabularne ani niepełnokrwiste postacie bohaterów.

zgadzam się z Wajdą, że film powinien był powstać paręnaście lat wcześniej - ale uważam, że za kolejnych kilkanaście będzie ceniony znacznie bardziej niż obecnie.

to jest historia Polski i równocześnie fragment powszechnej historii nikczemności; uniwersalnej i niestety aktualnej również w czasach współczesnych.

na seansie, który obejrzałem, widzów było sporo, zróżnicowanego pokroju, w tym młodzież zaopatrzona w popcorn i kolę; w miarę upływu czasu rozmowy i odgłosy chrupania zanikały aż do niemal całkowitej ciszy, która utrzymała się również podczas opuszczania sali.

^Korwin

to, czego Ci brakuje, dla mnie jest w tym filmie obecne, choć nie eksponowane. znowu świadomie.

^mikowaj

mam dla Ciebie propozycję - wydrukuj sobie ten wątek, zachowaj i poczytaj uważnie za 20 lat, zwracając szczególną uwagę na swoje wpisy. tylko tyle.

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-921470
  • 2 miesiące później...

Obejrzałem wczoraj ten film i tuż po nim byłem na prawykonaniu VIII Symfonii "Pieśni Przemijania" Pendereckiego.

Te dwa dzieła wywarły na mnie wstrząsające wrażenia do dziś chodzę jeszcze rozdygotany i nie mogę za bardzo pozbierać myśli.

Polecam Wszystkim zapoznanie się z dziełem Wajdy i o ile mnie nie myli pamięć to muzykę do filmu napisał Penderecki.

Obraz Wajdy+muzyka Pendereckiego i ta wielka zbrodnia na narodzie polskim potęgują tylko wstrząs emocjonalny

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1003785

Pomóżmy 'Katyniowi' Andrzeja Wajdy

Zapraszam do internetowego głosowania na nominowany do Oscara film o masakrze w lesie katyńskim. Oscar dla filmu Andrzeja Wajdy byłby czymś więcej niż kolejnym wyrazem uznania dla wielkiego polskiego reżysera filmowego i teatralnego.

Dzięki najwyższemu filmowemu trofeum film ten mogliby obejrzeć ludzie w USA i na całym świecie, dzięki czemu dowiedzieliby się o haniebnym mordzie na polskich oficerach z rozkazu Józefa Stalina.

Nikt nie może oczywiście przesądzić o wyniku głosowania członków Amerykańskiej Akademii Filmowej, ale oto nadarza się okazja, by jednym kliknięciem na klawiaturze komputera wywindować 'Katyń' w oscarowym plebiscycie czytelników, rozpisanym przez internetową stronę 'New York Timesa', najbardziej opiniotwórczej gazety w USA, z którą codziennie zapoznają się miliony Amerykanów.

ADRES strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mamy teraz do wyboru - możemy zaznaczyć swoje typy do Oscara w każdej kategorii lub zaznaczyć tylko nasz wybór (w naszym przypadku to 'Katyn') w kategorii 'Foreign Language Film' (film obcojęzyczny).

Potem naciskamy 'submit' na dole kwestionariusza i dzięki nam pozycja 'Katynia' rośnie.

Uwaga: z jednego komputera głosować można tylko raz!

Teraz już ma 90% (>78 tys. głosów!!)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1008751
  • 2 tygodnie później...

Wajda wielkim polskim rezyserem ?

pozwole sobie zmaiescic garść faktów dotyczących tego reżysera zaczerpnieta z inengo forum:

* Wajda twierdzi, że w latach 1942-44 był żołnierzem Armii Krajowej. Gdy składał papiery na PWST w Łodzi, nie podał takiej informacji. Dowódca radomskiego oddziału AK, Leon Etwert dysponuje dokumentacją, która jasno wskazuje, że Wajda w AK nigdy nie był.

* W roku 1948 wstąpił do Polskiej Partii Robotniczej, a dwa lata później do ZMP;

Wywiad z 1981 roku: "Gdybym upierał się przy pewnych scenariuszach, nie zrobiłbym do dzisiaj moich podstawowych filmów. Gdybym czekał, aż będę mógł zrealizować ten czy inny scenariusz, nie byłbym zawodowym reżyserem, lecz kimś, kto robi filmy od czasu do czasu.";

Wywiad z czerwca 1989 roku: "Ci, którzy mają jakieś zdolności, nie muszą zapisywać się do partii, żeby egzystować, żyć i tworzyć. A tamci to ludzie, którzy mają albo chore ambicje, albo są po prostu tak niezdolni, że bez pomocy partii nigdy nie zrobiliby żadnego filmu.";

Wywiad dla Gazety Wyborczej z 1990 roku: "Ostrzegałem moich studentów, by pilnie uczyli się robić filmy, gdyż inaczej będą musieli zapisać się do partii, która zbierała takich nieudaczników i dawała im ochronę - ale oczywiście nie za darmo.";

Oświadczenie z 2000 roku: "Nigdy nie byłem partyjnym towarzyszem".

* W roku 1948 napisał z Konradem Nałęckim manifest w duchu stalinowskiej propagandy, w którym obaj autorzy denuncjowali swoich wykładowców pod kątem politycznym. W rezultacie manifestu ówczesny minister kultury i sztuki Włodzimierz Sokorski pozbawił Tadeusza Kantora profesury na krakowskiej ASP.

* Począwszy od czasów stalinowskich, Wajda korzystał ze specjalnego paszportu umożliwiającego podróżowanie po całym świecie. W 1984 paszport stracił ważność, ale jego przedłużenie zagwarantował sam Mieczysław F. Rakowski.

* W roku 1975 Wajda udzielił wywiadu Jerzemu Urbanowi dla "Polityki". Kilka cytatów z tegoż wywiadu:

- "Artyści byliby bardziej pożyteczni, gdyby odbierali fale polityczne i przetwarzali je na mądre dzieła sztuki";

- "Czy rozwój kraju, gospodarka, materialny poziom życia w ostatnim pięcioleciu odpowiadają oczekiwaniom ludzi? Oczywiście, że tak."

- "Ostatnio miałem okazję rozmawiać z Edwardem Gierkiem. Powtarzał z zapamiętaniem, że trzeba lud wdrożyć do jakiejś pracy, trzeba to robić, to się da zrobić, to się musi dać zrobić - obecne kierownictwo jest zacięte w poczuciu swoistej misji, ma emanujące poczucie służebności. Ja reprezentuję te cechy, to jest mi bliskie".

* W 1978 roku na spotkaniach filmowców w Łodzi polemizował z Agnieszką Holland, która stwierdziła, że w Polsce panuje ustrój totalitarny, z którym należy zdecydowanie walczyć, bo zniszczy najbardziej wartościowych ludzi. Wajda odparł, żeby mówiła wyłącznie w swoim imieniu. Dziesięć lat później powiedział: "Przyjaźń polsko-radziecka, którą wysoko cenimy, nie będzie mogła się dalej rozwijać tak efektywnie, jeśli będzie realizowana tylko na oficjalnej płaszczyźnie".

* Podczas gdy w Polsce trwał stan wojenny, Wajda na konferencji prasowej we Francji bagatelizował temat i głosił otwarcie, że komuniści w Polsce nie ograniczają wolności słowa, o czym wspominają inni uczestnicy konferencji - Roman Polański i Andrzej Żuławski.

* Jeszcze w 1987 roku, kiedy już postrzegano go jako twórcę opozycyjnego, na zebraniu Stowarzyszenia Filmowców Polskich mówił: "Koledzy i koleżanki, pamiętacie jak przed laty powoływałem się na Lenina, którego definicję stanu rewolucyjnego przytoczyłem na jednej z narad. Powiem skromnie, że moje przepowiednie okazały się prorocze. Tym razem powołam się na Karola Marksa. (...) Polskie filmy stały się dzisiaj pierwszym, a może jedynym sojusznikiem kina radzieckiego i to napawa mnie głębokim optymizmem."

- "Pokolenie" to ekranizacja powieści socjalistycznego pisarza Bohdana Czeszki, agitka napisana na partyjne zamówienie. Powieść, podobnie jak film, powielała wiele kłamstw historycznych, m.in. o Katyniu (!!!), powstaniu warszawskim oraz o żołnierzach AK.

- "Kanał" to oczywista negacja sensu Powstania Warszawskiego, obraz skrajnie nihilistyczny i pogardzający heroizmem powstańców, którzy są przedstawieni jako szaleńcy i ostatecznie kończą w kanale (tytuł "Rynsztok" zapewne nie przystoi inteligentowi). Na posiedzeniu Komisji Ocen Filmów i Scenariuszy Jerzy Toeplitz powiedział wprost: "Tym filmem zmusimy ludzi do tego, żeby pomyśleli, że wysiłek był zmarnowany. Chcemy przez ten film pokazać dynamikę zmarnowanego bohaterstwa ludu warszawskiego. Musimy zdać sobie sprawę, że robimy film rewizjonistyczny w stosunku do tradycji ułańskiej.", zaś Tadeusz Konwicki dodawał: "Ten film nie godzi w podstawy Polski Ludowej, on w żadnym wypadku nie wzywa do obalenia ustroju, on jest zrobiony z pozycji komunistycznych.".

- Po premierze "Popiołu i diamentu" szwajcarski dziennik "Neue Zurcher Zeitung" pisał: "Tacy artyści jak Wajda, czy zdają sobie z tego sprawę, czy nie, są emisariuszami zręcznie działającego systemu Chruszczowa, wysyłanymi na Zachód, jako pułapka na głupców. Partia prowadzi ich na smyczy. Ci młodzi ludzie, którzy stoją do dyspozycji elastyczniejszego obecnie systemu propagandy ZSRR są - właśnie dzięki tej giętkości i pozornej artystycznej wolności - bardziej niebezpieczni (...) Wystarczy obejrzeć film Wajdy, aby się o tym przekonać."

- "Ziemia obiecana", cytat samego Wajdy: "Starałem się zrealizować film, który po marksistowsku ukazywałby powstanie i główne treści kapitalizmu w Łodzi." Na posiedzeniu Wydziału Pracy Ideowo-Wychowawczej KC PZPR w 1975 roku mówiono: "Trzeba ostrożnie podkreślać, że Wajda opowiedział się klasowo (...) Należy podkreślić obiektywną, wychowawczo-ideową wartość "Ziemi Obiecanej"".

- "Lotna", czyli ośmieszenie nie tylko polskiej kawalerii z czasów II RP, ale też jej udziału w kampanii wrześniowej. Jawne kłamstwo historyczne zostało przez Wajdę odparte następującą konstatacją: "Niektórzy historycy podnieśli krzyk, że w 1939 roku nie było żadnej szarży kawaleryjskiej, a zatem ta scena była niemożliwa. I to jest prawda (...) Czy to wyjdzie mądrze, czy głupio, nie miało dla mnie żadnego znaczenia."

- "Katyń" - w filmie pada hasło, że albo stoi się po stronie morderców, albo po stronie zamordowanych. W ciągu istnienia PRL-u Wajda jednoznacznie stał po stronie komunistycznych ideowców. Podobni ideowcy, w sowieckich mundurach, zastrzelili jego ojca i tysiące innych polskich oficerów w Katyniu. Logicznie rzecz biorąc, stał po stronie morderców. Po 50 latach Wajda robi film i śmie twierdzić, że zawsze stał po stronie zamordowanych, czyli że nie szedł na żadne kompromisy, nie przymilał się partii, nie miał z tego tytułu żadnych udogodnień.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

powyższe informacje pochodzą z akt Instytutu Pamięci Narodowej (sygnatura IPN BU 0222/1572) oraz książki Piotra Włodarskiego pt. "Pan Andrzej".

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1017548

Jaki autor ,taki tekst.

Wajda na szczęście nic nikomu nie musi udowadniać.

Jego twórczość mówi sama za siebie.

Tekst o "Kanale" świadczy o niedorozwoju umysłowym autora tych stwierdzeń.

Tyle złości i zawiści ze strony prawicowych ortodoksów.

Śmieszny jest w dodatku fakt,że te pierdoły wypisują osoby bez żadnego praktycznie dorobku.

Bez polityki nic w życiu by nie osiągnęły,to działanie z bardzo niskich pobudek.

Wiele razy informacje pochodzące z IPNu mijają się z prawdą.

Osoby cytujące te wywody powinne się dziesięć razy zastanowić przed ich umieszczaniem w sieci.

Katyń - to bardzo dobry film,z pewnością zasługuje na Oscara.

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1017617

twoja postawa to najwyrazniej :

plun k***wie w twarz to powie ze deszcz pada.

o, widac okresliles sie jako fan lewicy, a wiec powinienes sie nie odzywac. suche fakty nie potrafia otworzyc ci lewicowych oczu, nawet zywcem wwyjete cytaty z ust wymienionych postaci polskiego kina nie sprawia ze uznasz ze fakty sa prawdziwe.

pewnie nalezysz do tej grupy osob ktore maja swoje teczki w IPN i beda teraz pisac ze to nieprawda.

niedorozwoj ukazujesz swoj wlasny skoro te wszystkie peany wajdy na czesc komuny nie sprawily ze z usmiechem politowania patrzysz teraz na jego wielka ojczyzniana spuste.czemu nienakrecil katynia w latach 90-tych ? jakos filmy bareji, choc krojone, przeszly do kin. czemu wajda nie nakrecil katynia przy rzadach lewicy ? az dziwne ze jestes za tym filmem bo ideowo i mentalnie, z tego co widze, to niczym sie od komunistycznej swini nie roznisz.wszyscy co mysla inaczej sa niedorozwinieci ? tak cie towarzysz tato nauczyl ?

idz w piach, diable.

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1017624

shukenja

Jesteś typowym przedstawicielem "polskiego piekła".Ciekaw jestem czy Mickiewicz i Słowacki przeszliby weryfikację w IPN?To jakaś schizofrenia!

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1017853

ale ja bardzo lubie polskie kino. kwestoa taka ze wadja zadnym wielkim rezyserem nei jest, jest sprzedajnym manipulantem.

to przez wajde w polskim kinie nikt nie ma szansy zaistneic bez jego protekcji.mlodzi musza sami budzetowac swoje filmy ktore potem koncza na offowych festivalach w starych kinach o ktorych kazdy dawno zapomnial. jaka jest jego wypowiedz na to (bo byl zapytany raz czemu w polskim kinie mlodzi nie sa prezni) ? cytat wprost doslowny : "widac sa za slabi zeby sie przebic".

typowe myslenie pociagacza sznurkow. dla jego wielkiej pseudo-narodowej martyrologii ida wszystkie finanse w kinie, reszta dostaje ochlapy.

to nawet nei chodzi o to zeby pokazac ze wajda sie sprzedal.

chodzi o to ze ten czlowiek jawnie zaprzecza swojej przeszlosci, nie jest w stanie przyznac sie do bledow ktore popelnil zeby nie stracic, jak to sie mowi, koryta.

ergo - nie jest zadnym wielkim rezyserem, a jedynie rezyserem z publicznym i lobbowym poparciem (co wypracowal powyzszymi swoimi motywami). niczym wiecej nie jest.

i nie oszukujmy sie, poziom polskiego aktorsta to dno.czy film wajdy czy nie - na oscara nie zasluguje.

oscary zreszta to tez zaden wyznacznik tego czy kino jest wielkie czy nie. amerynaskie lobby filmowe dawno zatracilo sens pojecia swiata, wszystko dzis jest tam pryzmatem pieniedzy, stad rezultaty oscarowe nijak nie oddaja tego ktory film jest wielki a ktory nie.

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1018122

shukenja

Wypisujesz brednie i tyle.To gdzie są ci wybitni,młodzi reżyserzy,których Wajda prześladuje?Gdzie są te nieznane szerzej,wybitne filmy?Przecież to właśnie Agnieszce Holland Wajda pomógł wejść w życie zawodowe.

Mieliśmy raptem kilku światowej klasy reżyserów(Wajda,Munk,Has,Polański,Kawalerowicz) i deprecjonowanie ich osiągnięć nie ma większego sensu zwłaszcza na tle mizerii polskiego kina ostatnich 20 lat.

A w większości szkół filmowych w świecie jako kanon filmowy dla studentów obok Rękopisu figuruje Popiół i diament czy to Ci się podoba czy nie.

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1018298

A i jeszcze jedno.Najśmieszniejsze jest to,że dokładnie takie same zarzuty w stosunku do Lotnej,Kanału i Popiołu wysuwała krytyka w czasach PRL!Tak więć jako "obrońca" Polski przedwrześniowej i AK stoisz w jednym szeregu z Gomułką, Moczarem,Kliszką itp.Gdybyś te filmy obejrzał dokładnie i bez uprzedzeń to dojrzałbyś prawdziwe przesłanie reżysera.I już zupełnie na koniec.Jeżeli myślisz,że w latach 50 można było robić filmy nie należąc do PZPR to znaczy,że nic nie rozumiesz z historii Polski ostatnich 60 lat!

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1018308

po pierwsze - nie napisalem ze przesladuje.

napisalem ze nie maja szansy wlasnie dlatego ze osobistosci takie jak wajda zbieraja smietanke. wiesz gdzie jest podobny schemat w polsce ? na rynku audio. budka suflera i im podobni polskie tuzy byle czego sprawiaja ze mlodych jest - niewielu. podobnie w kinie - wajda robi subie superprodukcje, a mlodzi zdolni sami musza finansowac swoje filmy. niestety tak jest a powiedzenie wajdy ze "widac nei maja talentu" potwierdza co mowie.

po drugie - nie mowilem ze mozna bylo robic filmy bez przynaleznosci. ale zeby po latach sie odzegnywac podczas gdy sa niezbite dowody na ta pseudo-bezpartyjnosc i klamac w zywe oczy i zapierac sie ze nic sie takeigo nei robilo ? gdzie tu rozsadek ?

po trzecie - nie pojmuje jak te wszystkie IPNowskie archiwa cytatow i twierdzen ktore padly z ust rezysera dalej nie sa w stanie przelamac twojego betonu. pewnie nawet gdyby sam wajda powiedzial ze sra na polskie kino stwierdzilbys ze byl zly i nie mysli co mowi.

po czwarte - ciezko mi odpierac zarzuty wzgledem czegos czego nie powiedzialem - naucz sie prosze czytac ze zrozumieniem. czytaj:

(...)kłamstwo historyczne zostało przez Wajdę odparte następującą konstatacją: "Niektórzy historycy podnieśli krzyk, że w 1939 roku nie było żadnej szarży kawaleryjskiej, a zatem ta scena była niemożliwa. I to jest prawda (...) Czy to wyjdzie mądrze, czy głupio, nie miało dla mnie żadnego znaczenia."(...)

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1018595

shukenja

W takim razie odsyłam Cię do przeczytania tego wątku od początku( to prawdziwa plaga,nie czyta się wątków od początku).Wtedy znajdziesz mój wpis na temat Lotnej,szarży pod Krojantami i prawa artysty do swojej wizji dziejów.

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1018671
  • 2 tygodnie później...

Niestety Oscara nie ma,ale na pocieszenie brytyjsko-polski film "Piotruś i wilk" tą statuetkę otrzymał.

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1027603
  • 2 tygodnie później...

raczej bardzo dobrze ze nie ma.

za ten przydlugawy i pretensjonalny filmik ktory dzialac moze jedynie na najbardziej prymitywne instynkty takie jak zal i smutek ?

a moze i tak - oscar jako symbol hollywoodu - jak najbardziej odpowiedni, podobny poziom blichtru i miernoty.

szkoda tylko ze ludzie chcieli zeby dostal oscara dlatego ze polski a nie dlatego ze dobry - zupelnie jak fani adama malysza ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1039670
  • 3 tygodnie później...

lubię politykować ale.. - o Wajdzie- bardzo słusznie:

Jako aktor Majchrzak pracował z wieloma reżyserami. Co sądzi o najsłynniejszym z polskich filmowców - Andrzeju Wajdzie?

"Jego babranie się w polityce, tak wychwalane, które wywindowało go na ojca kultury filmowej, jakoś mnie nie pociąga" - mówi Majchrzak.

Ale dodaje, że ostatnie dzieło Wajdy - „Katyń” - mile go rozczarował. "To zrobiony z szerokim gestem, ale skromny, poruszający film. Uwielbiam też jego adaptacje Iwaszkiewicza, i . Te filmy zostawiły we mnie potężny i stymulujący ślad" - przyznaje.

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1058422

Ciekawe przeświadczenie, że jak ktoś ma coś niepewnego w życiorysie to jego dzieła są pomniejszone. To tak jakby mówić, że Aldomowar to żaden reżyser bo pedał. Akurat jest bardzo dobrym reżyserem, tylko za bardzo pod publikę jedzie.

Przecież to bzdury, niezłomnych wielu tylko w PiSie jest. I jeszcze to chamstwo bijące z wypowiedzi, jakbym Jarka z Leszkiem słuchał.

Oczywiście, że Wajda jest bardzo wybitnym reżyserem. Ale podoba mi się to, co Majchrzak powiedział. Mnie też jego polityczne filmy znacznie mnej się podobają. Panny z Wilka są rewelacyjne, Ziemia obiecana: arcydzieło kina światowego. Popiól i diament i Kanał, bardzo dobre. Aczkolwiek w Kanale razi mnie dydaktyzm wielu scen (jak np. streszczają na początku o co to chodzi w tym Powstaniu). Ale sceny wizualnie są rewelacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1058485

Po co Wajda nakręcił ten film?

Nie stać go na nic oryginalnego, własnego, zawsze musi odtwarzać, przetwarzać i powielać?

Po co i w imię czego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1061645

Tad46 - to ty uzyles slowa pedal w negatywnym znaczeniu, co mi daje do zastanowienia ze pewnie i tak myslisz sam.wiec gratuluje tolerancji.

wajda nie jest zadnym wielkim rezyserem, bo wielki rezyser tworzy dziela autorskie a nie przeklady lektur i ma swoje wlasne pomysly, nie etapuje zbednym patosem i nie jest pretensjonalny a wajda jest, na kazdym kroku.z katynia widzialem jedna scene jak male dziecko z misiem krzyczy tato z apociagiem i rzygac mi sie zachcialo. zabraklo mi tylko patetycznej muzyki w tle i polskiej kielbasy na sznurku.martyrologia bez granic.walkowanie kotleta.

poza tym, jest roznica w tym ze ktos ma cos niepewnego w zyciorysie (na przyklad, zatrzymanie za jazde po pijanemu), ale jesli dla ciebie to co zostalo wylistowane wczesniej to "cos niepewnego w zyciorysie" to ja nie mam o czym z toba gadac.

mao tez mial niepewny zyciorys i stalin tez popelnil kilka bledow i nie powinno to sprawiac ze nie wspominamy ich jako wielkich przywodcow narodow, co nie ?

cos mi sie wydaje ze wielkcy fani wajdy to ci sami ludzie co ci rumiani towarzysze z plastikowymi kuflami w dloniach ktorych widac podczas festiwalu w sopocie, i na eurowizji. podobny poziom.

https://www.audiostereo.pl/topic/36438-katy%C5%84/page/3/#findComment-1062621
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.