Skocz do zawartości
IGNORED

Zewnetrzny procesor obrazu

bambik

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie to czy ktos z forum mial do czynienia z zewnetrznym procesorem obrazu DVDO iscan vp20.Mysle bowiem o zastosowaniu jego przy projektorze Mitsubishi hd 1000u 1280x720. Przy wielkosci obrazu 170cm x 100cm.Czy poprawia on jakosc obrazu z znaczacy sposob.

czesc

https://www.audiostereo.pl/topic/36443-zewnetrzny-procesor-obrazu/

lepiej kup sobie dobre dvd z upskalerem np Denon 2930 lub HD DVD Toshiby HD-XE1, posiadają najlepszy skaler reona vx, zapłacisz połowe ceny procesora no chyba że chcesz tez skalowac obraz z TV

Mam obecnie toshibe hd-xe1 podłaczona do projektora mitsubishi hc 3100 i zapewniam cie że mimo iz jestem wymagajacym klientem co do obrazu a ekran ma przekątną 100 cali żadnych problemów z czerwienia i ostroscia nie zauważam nie wiem kto ci mówił o tych problemach , możesz sobie poczytać recenzje na necie jesli chodzi o toske i denka. Albo kupic sobie procesor za kilka tysięcy dolców, ja osobiecie uważam to za stratę kasy, ale wybór oczywiście należy do ciebie

pozdr

bambik, 27 Wrz 2007, 02:14

>Moje pytanie to czy ktos z forum mial do czynienia z zewnetrznym procesorem obrazu DVDO iscan

>vp20.Mysle bowiem o zastosowaniu jego przy projektorze Mitsubishi hd 1000u 1280x720. Przy wielkosci

>obrazu 170cm x 100cm.Czy poprawia on jakosc obrazu z znaczacy sposob.

> czesc

Mam VP20 przy Epsonie TW-700. Poprawa jest znaczna, szczególnie jeżeli chodzi o ostrość i płynność ruchu.

Aby nie było niedomówień, jestem zawodowo związany z dystrybutorem tych urządzeń.

Puść sobie najzwyklejszy film zgrany z HD-DVD bądź BD z komputera, wystarczy 720p i zrozumiesz jakim bezsensem jest inwestowanie w taki procesor w porównaniu z HD. Różnica pewnie jakaś tam będzie, ale wciąż to tylko DVD.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit, 28 Wrz 2007, 17:53

>Ale jaki ma sens stosowanie procesora jeśli mamy źródło HD? Sztuka dla sztuki?

n.p.

- wykrywanie i naprawianie błędów w nasyceniu kolorów

- konwersja ilości klatek

- redukcja szumów

- usuwanie overskanu

- skalowanie sygnału do rozdzielczości natywnej (o ile roz. wejściowa jest różna od wejściowej)

- skalowanie do soczewek panamorph

- ponowne usuwanie przeplotu

>- wykrywanie i naprawianie błędów w nasyceniu kolorów

A ciekawe np. jakiego wzorca?

>- konwersja ilości klatek

Problematyczne. Dla jakiego materiału?

>- redukcja szumów

Do przyjęcia.

>- usuwanie overskanu

Do tego nie trzeba procesora obrazu.

>- skalowanie sygnału do rozdzielczości natywnej (o ile roz. wejściowa jest różna od wejściowej)

Źródła i odbiorniki mają kompatybilne rozdzielczości HD. No chyba, że posiadamy projektor 933p :-)))

>- skalowanie do soczewek panamorph

W końco coś sensownego.

>- ponowne usuwanie przeplotu

Taaa... Można i trzeci raz, tylko po co?

Wszystko prawda, tylko lepiej zadbać o to żeby rozdzielczość i prędkość odtwarzania były zgodne w źródle i wyświetlaczu (optymalnie: 1920x1080, 24fps dla filmów, brak overscanu w wyświetlaczu). Próba ratowania sytuacji procesorem to półśrodki. A powiedzenie że HD plus procesor to lepsze HD to po prostu bzdura :)

To bardzo ważna kwestia - taśmy filmowe to (prawie) 24fps. Wydania cyfrowe jako skany tych tasm mają też 24 klatki. Dla kompatybilności DVD PAL przyspieszano do 25fps a do NTSC dodawano zdublowane klatki. Z tego co wiem wydania HD nie są już przyspieszane do 25 fps i mamy problem. Zresztą i tak większość wydań jest z USA gdzie o 25fps nikt nie słyszał. Efekt jest taki że jeśli puścimy taki film na odbiorniku bez 24fps otrzymamy rwany ruch. I nawet nie wiadomo jak dobry procesor niewiele z tym jest w stanie zrobić.

Meloman, 1 Paź 2007, 17:21

>>- usuwanie overskanu

>Do tego nie trzeba procesora obrazu.

Nie wszystkie wyświetlacze mają możliwość wyłączenia ovescanu.

>>- skalowanie sygnału do rozdzielczości natywnej (o ile roz. wejściowa jest różna od wejściowej)

>Źródła i odbiorniki mają kompatybilne rozdzielczości HD. No chyba, że posiadamy projektor 933p

>:-)))

Nie rozumiem dlaczego uśmieszki. Czy nie słyszałeś o innych rozdzielczościach w wyświetlaczach niż 1280x768 i 1920x1080 ?

>>- ponowne usuwanie przeplotu

>Taaa... Można i trzeci raz, tylko po co?

A no po to bo usuwanie przeplotu w większości DVD jest do d...y.

Już napisałem wcześniej - jeśli wszystko jest poprawnie skonfigurowane czyli tv obsługuje 1080p24, ma wyłączony overscan to procesor jest po prostu zbędny.

Gustaw, 5 Paź 2007, 09:55

>A no po to bo usuwanie przeplotu w większości DVD jest do d...y.

Tylko jakie DVD mają przeplot? Tylko jakieś nagrania ze studia, może jakieś koncerty. Na pewno nie filmy.

Misfit, 9 Paź 2007, 11:35

>Już napisałem wcześniej - jeśli wszystko jest poprawnie skonfigurowane czyli tv obsługuje 1080p24,

>ma wyłączony overscan to procesor jest po prostu zbędny.

A jaka telewizja nadaje w 1080p24 ? Bo chyba nie mówimy o tych kilku płytkach HD-DVD.

Z tego co wiem to liczba wydanych płytek HD-DVD i BD zbliża się już powoli do tysiąca.

A jeśli chodzi o telewizję to większość nadaje w 1080i50 i tutaj nie ma problemu. Owszem, można by się pokusić o usunięcie przeplotu przez procesor, ale to wg mnie sztuka dla sztuki (a to i tak ma sens tylko dla programów nagranych z przeplotem a nie dla filmów). Dużo większym problemem jest przekompresowanie materiału HD przez telewizje (makrobloki itp).

Każdy wyświetlacz cyfrowy LCD/PDP/projektor jest z natury progresywny. Nie ma możliwości wyświetlenia sygnału interlaced tylko progresywnego (różniaca pomiędzy sygnałem input a output). Zatem urządzenie musi sygnał 1080i50 wyświetlić "p" niezależnie czy będzie to 1080p czy 720p, czy 768p. Jak widać olbrzymie znaczenie ma aby właśnie procesor dokonał prawidłowego złożenia półklatek. To nie jest sztuka dla sztuki tylko OBOWIĄZKOWY proces obróbki sygnału. Kwestia, czy Kowalski widzi efekt uboczny, czy nie, jest wtórna w moim wywodzie. To własnie był problem tanich telewizorów LCD 1080p że nie potrafiły prawidłowo obrabiać sygnału 1080i i w efekcie traciły połowę rozdzielczości wyświetlając 540p.

Cinematic, 16 Paź 2007, 13:54

>Każdy wyświetlacz cyfrowy LCD/PDP/projektor jest z natury progresywny. Nie ma możliwości

>wyświetlenia sygnału interlaced tylko progresywnego (różniaca pomiędzy sygnałem input a output).

Niekoniecznie - ja w moim TV mam możliwość wyświetlić sygnał z przeplotem (oczywiście warunek jest taki że sygnał musi być w rozdzielczości natywnej matrycy) - tyle że to miganie jest denerwujące ;-)

>Zatem urządzenie musi sygnał 1080i50 wyświetlić "p" niezależnie czy będzie to 1080p czy 720p, czy

>768p. Jak widać olbrzymie znaczenie ma aby właśnie procesor dokonał prawidłowego złożenia półklatek.

>To nie jest sztuka dla sztuki tylko OBOWIĄZKOWY proces obróbki sygnału. Kwestia, czy Kowalski widzi

>efekt uboczny, czy nie, jest wtórna w moim wywodzie. To własnie był problem tanich telewizorów LCD

>1080p że nie potrafiły prawidłowo obrabiać sygnału 1080i i w efekcie traciły połowę rozdzielczości

>wyświetlając 540p.

"Sztuka dla sztuki" - miałem na myśli różnicę między deinterlacingiem zrobionym przez TV a przez zewnętrzny procesor. Różnica owszem będzie - ale przy tej rozdzielczości raczej mało widoczna w kontekście innych ułomności sygnału. Co innego przeplot przy 576i - ten jest znacznie bardziej widoczny.

• 9 miesięcy później...

witam,

jak ma ktoś ochotę osobiście sprawdzić działanie zewnętrznego procesora wizyjnego DVDO iScan HD, a nie ma ochoty wydawać kilku tysięcy dolców, to zapraszam do udziału w aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sprzęt gorąco polecam i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.