Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt dla początkującego na TVM 5618

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem zrobić własnoręcznie kolumny na głośnikach TVM ARN 5618. Parametry tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głośniki takie bo po pierwsze akurat takie mam w domu, a po drugie są tak tanie, że nawet jeśli w nich przypadkiem zrobię dziurę wiertarką to nic się nie stanie ;-) Chodzi ogólnie o to, żebym się nauczył czegoś, zanim zacznę zabawę na prawdziwych głośnikach, więc nie krytykujcie wyboru. Jeśli mi wyją nienajgorzej to wtedy zrobię jakieś ciekawe kolumny. Jeśli coś popsuję to i tak szkoda nie będzie. Traktujcie jako projekt ćwiczebny.

W związku z powyższym - mam pytanie: jakie będą najkorzystniejsze wymiary obudowy dla tych głośników? Mają to być monitory.

Ukryta Zawartość

Proponuje obudowe b-r 24L strojona na 45 Hz. Ale mam drugi wariant obudowe zamknieta i w tej chyba, glosnik ten bedzie sie czul najlepiej - objetosc 18L.

a co z reszta komponentow na monitorki, elementy zwrotnicy i glosniki wysokotonowe?

Stodal

>a co z reszta komponentow na monitorki, elementy zwrotnicy i glosniki wysokotonowe?

Jeszcze nie mam koncepcji. Może coś podpowiesz - coś taniego? Obudowę już wyciąłem wg Twojej sugestii zamkniętą - nieco poniżej 18L mi wyszło. Podpowiedz mi jakiś tani wysokotonowy, bo jutro mam możliwość na maszynie numerycznej wyfrezować otwory, więc przydałyby się parametry wysokotonowego znać.

Poleciłbym tego:

Ukryta Zawartość

Dając L-Pada wyrównasz nie tylko efektywność ale i zwiększysz moc sopranu zrównując ją z basem i będziesz mógł nieco niżej zestroić całość.Myślę,że realnym poziomem będą 84dB.

Sopranik gra dość przyzwoicie ale z droższą konkurencją porównując słychać zapiaszczenie dźwięku.

Może powiedz do jakiego pułapu cenowego chciałbyś sięgnąć?

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>Dreamer_1,

Może być tesla. Ten zestaw to tylko trening :-) Już dziś się wiele nauczyłem przy wycinaniu obudowy :-) Już wiem na co muszę zwracać uwagę przy prawdziwym projekcie.

Kupiłem Teslę ARV-104-04/8.

Linki do głośników i ich parametrów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obudowa zamknięta. Teraz pytanie: jaka zwrotnica?

Dzięki uprzejmości jednego z forumuwiczów dostałem pewien projekt. Co o nim myślicie?

post-9795-100003842 1191014489_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie uwagi ode mnie. Nie jestem przekonany do słuszności obcięcia ARNa tylko 6dB/okt przy 3200Hz.Dałbym tutaj 12dB przy 3K,a tłumik sprawdziłbym na 2 wersjach 5 i 6 dB (gdyby zagrało za ostro).

Moje doświadczenie z teslą wskazuje,że nie lubi ona łagodnego cięcia zwłaszcza należy zauważyć iż od 5kHz jest spora górka i niedostatecznie obcięta po postu skaszani dźwięk.Sopran tez dałbym 12dB. Wyjdzie (Butterworth) po 2x 4.7uF i 2x0,6mH plus rezystory na L-Pad tak jak wyżej kolega podał (5dB myśle,że będzie ok).

Co do wytłumienia to nie polecam przesadzać bo się zamuli dźwięk.Radze zacząć od jednej warstwy żebrowanej gąbki i nieco po eksperymentować.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Może klonik Radmora LS10?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmm... a moze na poczatek cos co mozna nazwac kit'em z polinka. Monitorki na perless'ach i vifie? mozna u nich kupic wsio, surowe obudowy, glosniki a i pewnie zwrotnice w calosci...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Iceman ---> Graficznie wszystko wygląda jak na dołączonym przez Ciebie rysunku. Zmieniają się tylko wartości L i C.

Kit z Polinka byłby dobrym rozwiązaniem ale jak już głośniki zakupione to można zaryzykować. Myślę,że podział 12dB przy 3000Hz się może sprawdzić.

Oczywiście, nie taki sam... Załączam rysunek zwrotnicy wraz z wartościami elementów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LUKAR, zrób tą edycje.

POMYLIŁEM RYSUNKI, TEN jest POPRAWNY...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

foxbat, 29 Wrz 2007, 11:48

>hmmm... a moze na poczatek cos co mozna nazwac kit'em z polinka. Monitorki na perless'ach i vifie?

>mozna u nich kupic wsio, surowe obudowy, glosniki a i pewnie zwrotnice w calosci...

Za późno - to może będzie następna konstrukcja, bo teraz głośniki już mam kupione a i obudowy właśnie skończyłem kleić i skręcać. Tak więc pozostaje mi teraz jedynie wybrać odpowiednią koncepcję zwrotnicy no i okleinę na obudowy.

Może coś poradzicie odnośnie okleiny? Czy fornir czy zwykła okleina? Jeśli fornir to czy bardzo trudno ładnie nim okleić kolumnę? I jaki fornir i gdzie kupić, jakiej grubości?

Wynika to z charakterystyki fazowej tego typu filtra. Podłączając wszystko w fazie i nie uwzględniając jej przesunięć miałbyś zaburzoną stereofonię.

Wystarczy coś pokroju MKP Jantzen Audio, a cewka 0.8mm^2 to MAX jaki potrzebujesz dla basu, a na sopran 0.4mm^2.

MKP są zwykle od 250V więc tak łatwo ich nie uszkodzisz.Przeważnie jednak 400V to typowa wartość. Jak chcesz przyoszczędzić to możesz zakupić MKSE byle nie kupować MKT, które osuszają i utechniczniają brzmienie.

Chyba nieco źle ułożyłem pytanie - chciałbym z ciekawości wiedzieć, jakie podaje zwykły wzmacniacz na kolumny, jakiego rzędu są to napięcia? Czy nie są to czasami napięcia w granicach 30V? Takie oznaczenie o ile dobrze pamiętam mam podpisane na końcówce mocy (estradowej) na wyjściu. A gdy kiedyś w LO prowadziliśmy radiowęzeł tam było chyba 100V napięcia o ile się nie mylę? Jakie napięcie ma sprzęt domowy?

Wszystko zależy od znamionowej mocy wzmacniacza. Zazwyczaj nie przekracza się progu 25~35V p-p.

W maksymalnie skrajnych przypadkach może to być nawet 90% napięcia zasilania wzmacniacza ale zazwyczaj taka sytuacja oznacza,że nam sie wzmacniacz najzwyczajniej w świecie popsuł.Bezpiecznie jest liczyć około 40~50% napięcia zasilania wzmacniacza w klasie AB przy maksymalnym wysterowaniu (sinus).

Radiowęzłówki mają owszem 100V ale to już inna tematyka.

Zobacz fornir na allegro, jest duzo i dobrej jakosci. Szukaj takiej szerokosci i dlugosci bys nie musial laczyc z kawalkow chodz przy wymiarach twoich skrzynek znalezienie odpowiedniego to zaden problem. Grubosc standardowo, kazdy ma ok 0,6-0,8 mm. Z jakiego drewna sobie wybierzesz to juz kwestia twojego gustu i kwoty jaka chcesz przeznaczyc.

Fornir naklada sie bardzo latwo wazne tylko by uzyc dobrego kleju i mocno docisnac.

Polecam klej firmy HENKEl "MOMENT" taka zolto-czarna puszka.

Jak bedziesz kladl fornir to klej pojedyncze boki. Wytnij formatke o 3-5 mm szersza z kazdej strony posmaruj klejem fornir i obudowe odczekaj az klej wyschnie i naklej, tylko pamietaj by bardzo mocno docisnac i zosatwic docisniete na ok 2-3h w cieplym pomieszczeniu. Odetnij skalpelem lub nozem ostrym do tapet nadmiar forniru, co zostanie zeszlifuj papierem sciernym. to taki bardzo szybki i skapy opis kladzenia forniru w moim stylu.

pzdr i zycze radochy przy budowie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.