Skocz do zawartości
IGNORED

AT 110E vs Ortofon 510 Mk II

T-Bolt

Rekomendowane odpowiedzi

"...moi znajomi sluchaja shura 75 chamsko go dociskajac pod lamkami wyjetymi czasem z bambino i sluchanymi na glosniczkach ze starych odbiornikow radiowych - wiekszoc ludzi tu tego w zyciu nie sluszala..." (z Piotra_, wpis powyżej).

Bo nikt normalny takiego gówna nie słucha, no chyba że głuchy.

A o tych "leszczach", "chujowinach" i "jaraniu" (?), to ty Piotr_ tak o sobie ? Cóż za samokrytycyzm !

Co to jest buczenie? :) :) :)

Miałem kilka gramofonów, kilka wkładek, kilka przedwzmacniaczy - o kablach nie wspomnę

i nic nigdy nie buczało. Jeśli się kupuje ze szrotu to co innego.

Gramofon uszkodzony najpierw trzeba naprawić, a potem używać, albo kupić nowy.

Nie należy ciągle narzekać na coś za co zapłaciło się 50 zł.

A swoją drogą - dla kogo są produkowane takie wkładki jak AT 110 czy Ort. 510?

vinylec ow buczenie to czesty problem wzmacniaczy gramofonowych na lampach oraz dodatkowo wychwytujacych to kolumn z efektywnoscia ponad 96db, nie jest to przyczyna szrotu poprostu jesli takie zestawienie nie buczy (czy nie szumi w dodatku z wkladka mc) jest to najczesciej prawdziwy hi-end) ale mopwimy tu o sprzecie za normalne pieniadze.

T-boltowi polecilem denona z prostej przyczyny: uwazam ze w asji audio nie liczac okresu eksperymentow mozna wyroznic trzy etapy:

Nabycie jakiegokolwiek audio bez wiekszej wiedzy najczesciej kiepsko grajacego (moze byc nowe sklepowe, stary szrot itp potem jego wlasciciel piejej zawsze ze to nie takie najgorsze jak mu caly tabun ludzi pisze co ten etap juz przeszedl ze to zlom - tacy ludzie sa i w tym watku.

Zdobycie sprzetu dobrze grajacego za mozliwie najnormalniejsza kwote, sprzet uznany przez znajacych na wlasnej skorze wiele systemow ludzi, polecany, ceniony przez diyowcow. W wiekszosci przypadkow ludzie ktorzy maga juz sluchac muzyki w takich warunkach nie udzielaja sie na forum broniac swego gramofoniku, czy wzmacniaczyka. Radza za to sporadycznie by nie lapac sie kazdego smiecia czy ze sklepu czy z ebaya jaki sie nawinie.

Ostatni etap to ludzie ktorzy zdaja sobie sprawe z ograniczen swojego systetmu i przez to dobrze wiedza czego chca, poprzestaja na etapie dwa ze wzgledow swietego spokoju badz konfiguruja zestaw wobec tylko swoich ale nie wynikajacych z kompleksow kryteriow. Tacy ludzie sie praktycznie nie udzielaja w przepychankach co kupic co lepsze itp wiec jak widac jestem na etapie dwa cale szczescie ze nie jeden nie wiedzac nawet o tym :)

Wracajac do denona mozesz miec klopot z pociagnieciek wkladk mc przyda sie transformator dedykowany denona za 200$ i wtedy juz jakiekolwiek pre w integrze czy zewnetrzne ale i tak warto brac dobre by ZNOWU NIE ZMIENIAC. Posiadany gramofon moze byc zaglosny ale niekoniecznie - najwyzej wymienisz RAZ A DOBRZE by w spokoju siedziec sobie na etapie 2 patrzac jak reszta belkota bez przerwy o projectach z podstawowym ortofonem.

Jak juz wspomnialem istnieje tez sztuczka polegajaca na olaniu tych etapow i brak zainteresowania tematem audio natomiast skupienie sie na wygodnym sluchaniu muzyki ze starych plyt dla przyjemnosci a zestawik nastepujacych rodzajow komponentow opisywany kilka razy juz przezemnie to gwarantuje.

Reasumujac nie poprawiaj z kiepskiego na kiepskie.

Pozdrawiam

Piotr

ps. zobacz ile moze byc przyjemnoci ze sluchania muzyki na takim zestawiku "pozaklasyfikacja" skora czlowiek nawet nie zwraca wtedy uwagi na drobne niedogodnosci, liczy sie sama radocha z muzyki i jej istoty a nie jakies duperele ktorych w takim wypadku naprawde sie nie widzi - tego nie znaja ludzie stale marudzacy ze im wokal syczy, jest zbyt ostro, glosnik cyka, wokal nie wyrazny, stereofonia marna, dynamika mala, zbyt chudo itp. potem kupuja sobie kable za 2000 by poprawic sobie humor heheh

>>>Piotr_,

Jak nam miło, że się postawiłeś nawet ponad tymi swoimi, z Bożej łaski, "etapami". No po prostu alfa i omega. Dobrze byłoby gdybyś zszedł z tego wysokiego piedestału. Co ty biedaku możesz wiedzieć o Pro-Jectach z Ortofonami ? Ojciec Rydzyk mówi, ze jak na diabła prysnąć święconą wodą, to dostaje drgawek. Ty też takich dostajesz, jak tylko czytasz słowo Pro-Ject. Nie zabieraj głosu w sprawach o których nie masz zielonego pojęcia - będziesz się mniej narażał na śmieszność. Wracaj raczej do swoich vinyli, lepionych do talerza taśmą klejącą i plasteliną, 50-letnich Shurów skrzyżowanych z Bambino i głośniczków wydłubanych z radia.

"...a nie jakies duperele ktorych w takim wypadku naprawde sie nie słyszy..." (cytat z Piotra_, jeden post wyżej, zamieniłem ostatnie słowo "widzi" na "słyszy", bo płyt się przecież słucha a nie ogląda).

A co ty możesz usłyszeć z tych szerokopasmowych głośniczków, które nie przetwarzają więcej niż 8-10 kHz ? Bas i dynamikę ? Wyrosłem z takiego słuchania jak mi mleko pod nosem obeschło.

vinylec w takim razie ja odpowiem wymieniony ortofon raczej do nowszych prostych ramion at do esek i jotek ale i tak raczej wszystko z przedzialu podstawowego, at zaga muzykalnym dzwiekiem bez wyrazu i szczegolow jednak ortofon nie zna slowa muzykalnosc wogole. Ogolnie na poczotek dla kogos kto nie ma wogole hi-fi moga byc, choc w tej cenie wiele starszych i tanszych i znacznie wyzszych modeli kasuje je na wstepie ale sporo chodzi nieorginalnych igiel wiec trzeba sie zapoznac glebiej z tematem.

parametry obu mozna zobaczyc na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

osobiscie nie lubie szlifu eliptycznego takie niewiadomo co to i dla kogo, chce zachowac dynamike wypelnienie i muzykalnosc sferycznych i lyknac z detalicznosci i przestrzeni bardzo zaawansowanych a wychodzi kupa, tkaze bardziej trzeszczy od jego skrajnych kolegow. Ratuja go wylacznie bardzo dobre wkladki ktore chyba jednak ciagnie do dolu. Eliptyk Dynavectora to juz to.

Ukryta Zawartość

>>>Piotr_,

Też pozdrawiam.

Piotr_, no i co to teraz będzie ? Nie będziemy się nad sobą wzajemnie pastwić ? No ale inni nie bedą mieli takiej zabawy, jak się nie będziemy brać za łby. Przestaną chyba czytać zakładkę Analog. Nudno będzie, powiedz Piotr, czyż nie ?

Czy jest zgoda ? Jeśli tak, to idę to uczcić słuchaniem Beatlesów na cały regulator.

Pewnie ze jest zgoda ;) kazdy kto tu siedzi odrobine czasu wie ze sluchamy w wiekszosci przypadkow roznej muzyki (klasyka kontra np. etniczny rock), w roznych pokojach na sprzecie roznym konstrukcyjnie, z roznej epoki, majac zupelnie rozne gusta, a wiec szukajac w muzyce zgola czego innego. Najwiecej wasni moze byc chyba wlasnie o "starocia nazwijmy je wokal popem" cale szczescie ze nie slucham Beatelsow bo zaraz zaczalbym ze ich mozna tylko na mono hehehehe

Zrobiło się zamieszanie dlatego wystawiam jeszcze jednego zawodnika do porównania,czy przebije swoimi walorami Ortofona?Jest droższy i to prawie 2 razy.No ale czego się nie robi dla wymarzonego brzmienia.

Będzie scena i powietrze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To rylec dla dejota.... muzyka raczej nie :-). Sferyczna igła, wysoki poziom wyjściowy.

Poza tym: ten Pionek nie da ci powietrza, sympatycznej góry, stereofonii, kulturalnego i zróznicowanego basu ... nie obejdzie się bez zewnętrznego pre .... przerabiałem to kiedyś na sobie :-).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>>>Piotr_,

No i sobie na cały regulator nie posłuchałem, bo mi sąsiedzi w ściany walili. Jedna taka, z którą "graniczę" balkonami, posunęła sie nawet do szantażu: "Panieee, bo pana milicja zaaresztuje, ja panu mówię !"- darła się na całe gardło. A ja do niej: "Pani się trochę uspokoi, kto to widział, żeby robić takie krzyki !". Tak se pogadaliśmy z sąsiadką. Cholera, moi sąsiedzi nie lubią chyba żadnych gramofonów - ani vintage, ani Pro-Jectów. A mówi się, że muzyka łagodzi obyczaje - jak widać nie każde powiedzenie się sprawdza.

>>>T-Bolt,

Przestrzeni, sceny dźwiekowej, powietrza chyba nie będzie. Będzie za to tzw. "power". Do słuchania klasyki (szczególnie kameralistyki) tej wkładki nie polecam. T-Bolt, to jest los z tymi wkładkami, co ?

Tego shura można "ukulturalnić ".Wystarczy igla N55E i zagra zupełnie inaczej niż jego dedykacja. A duży sygnal użytkowy (9,5mV) może być zaletą przy sfatygowanych płytach,ewentualne negatywne piki będa zagłuszone pożadanym sygnałem.

Potwierdzam wpis corniego czasem igla i jej mocowanie decyduja o wkladkach mam tak z dwoma v15 IV dwie rozne igly i to bardzo rozne takze optycznie i dwa rozne dzwieki no i 44 to doskonala wkladka dla dejotow do zastosowan domowych trzeba by ja na system z lat 50 - przez mala chwile u mnie grala tak i w malym pomieszczeniu glowy nie urwala ale w klubach wyrywa glowy i podpite dziewczeta. Ale jesli ktos chce dzikiego czadu czemu nie po co sie meczyc z hi-endem, tylko ze potem plyty nadaja sie juz tylko pod denona dl103 ;)

pre jest w planach słucham przez Pionka ale to tylko półśrodek chociaż i tak dzielnie sobie radzi na MM,musze poeksperymentować z tymi wkładkami.Zawsze można odsprzedać właściwie nic nie strace.Ortofon pewnie pójdzie na pierwszy ogień.A która z Shure nadaje sie do muzyki?W przedziale do 200zł.Wiem że M97x ale to juz 350zł

T-Bolt za 200zl musisz szukac wysokich modeli vintage markowanych z malo popularnym logo biorac pod uwage ze igla musi byc nos badz bardzo dobrym zemiennikiem to trudny temat nawet dla maniakow, lepiej schowac te 200 do skarpetki i kupic po ludzku docelowa uznana i ogolnie znana bardzo dobra wkladke albo sobie wogole glowy nie zawracac przy posiadanym systemie

Pozatym nie podales (badz przyznam ze nie zwrocilem uwagi) jakiej muzyki sluchasz z wkladkami jest tak ze to co jest idealne do jednego gatunku moze byc dnem do innego i w innym zestawieniu chocby bylo tzw hi-endem.

Same duze pieniadze to nie jest dobry wyznacznik w analogu - ostatnio bawie sie duplikatorem jvc za 50zl - koszt 300 minutowej kasety kilka zl koszt 30 minutowej szpuli 150zl - lukdziego szpulowca od 1000 do 5000zl, dzwiek praktycznie taki sam bo roznice ktore wychwytujemy tylko przy rownoleglym bezposrednim odsluchu nie sa przeciez istotne.

Piotr__, 29 Wrz 2007, 21:56

>Pewnie ze jest zgoda ;) kazdy kto tu siedzi odrobine czasu wie ze sluchamy w wiekszosci przypadkow

>roznej muzyki (klasyka kontra np. etniczny rock), w roznych pokojach na sprzecie roznym

>konstrukcyjnie, z roznej epoki, majac zupelnie rozne gusta, a wiec szukajac w muzyce zgola czego

>innego. Najwiecej wasni moze byc chyba wlasnie o "starocia nazwijmy je wokal popem"

w cales swej niedoskonalosci nie zauwazyles jeszcze ze sam z siebie robisz wyrocznie i jebiesz po glowach kazdego kto ma inne zdanie niz ty, ponizajac inny niz twoj sprzet, inne niz twoje poglady, sposob myslenia, kwoty jakimi dysponuja userzy, ich majetnosc,systemy i sposo mysleia, i co tylko jeszcze mozna na zakladce analogu znalezc.

mialem ci tego nie pisac, bo sam na forum jestem nowy, ale takie pawie jak ty i twoje pseudo-balwochwalcze opiniotworstwo to fekal dla mnie i tyle.

nie bede z toba prowadzil wojen i chcialem ci tylko powiedziec zebys nabral wiecej szacunku do blizniego bo burak jestes i nawet jesli sie znasz lepiej niz inni to twoje belkotliwe dyrdymaly niejednego zniechecic moga przed pisaniem na forum.

wiec zanim zrobisz szambo z tego miejsca i znowu zaczniez pisac jak to inni polecaja gowno bo sie nie znaja albo kupuja szmelc, i inne pierdolele, zastanow sie ile w tobie zgryzoty i opamietaj sie, zamiast obrazac wszystko dookola, zakompleksiony malomiasteczkowcu.

a na moim sprzecie, ktory pewnie jest dla ciebie gowno wart, i kupiony na pale a nie po twojemu, ,mam wiecej radosci z muzyki niz ty z pisania bzdet na internecie.

serdecznie Cie pozdrawiam na przyszlosc, prosze o to zebys przestal buraczyc i nabral w koncu szacunku i przepraszam autora watku za off topic.

Fakt że zapomniałem napisać jakiej muzyki słucham.Bardzo lubię muzyke rockową w różnych odmianach,sporo polskich wykonawców z lat '80.Chętnie sięgam też po coś mocniejszego Black Sabbath,Iron Maiden,czasem Accept czy Judas Priest.Nie jestem jednak zamkniety w jednym gatunku gdyż podobają mi się utwory Depeche Mode których również słucham.Wkładka powinna też dobrze radzić sobie z charyzmatycznym wokalem R.Riedla.Są jeszcze inne płyty które nie wiem dlaczego mi się podobają(chyba wspomnienia z dzieciństwa).Taką płytą jest Franek Kimono :).

Tak więc szukam przejrzystego obrazu dźwiękowego z szeroką sceną dla gitarowych majstersztyków,popartego dobrą stopą,miejscem na wokal i zakończonego soczystym uderzeniem w talerze perkusji.

Wiem że to nie będzie łatwe

Panowie

Dyskusja poszła w niemerytorycznym kierunku.

Prawda jest taka że mailem okazję słyszeć i widzeć warunki i sprzet do osłuchu u Piotra_.Może powinienem tozachować to dla siębie , ale nie było zastrzeżenia u gospodarza spotkania.

Nie neguje faktu satysfakcji z jego posiadania przez niego . Niejeden komis miałby pełne pólki, ale na 6 m i bazie kwadratowych i bazie ok 1 m , w takim ustawieniu nic nie zagrałoby dobrze nie mówiąc o ocenie efektu-bądż co bądź forum audiostereo. Autorytatywność wypowiedzi bierze sie chyba z ogólnego socjo-dominacyjnego charakteru kolegi.

Byś może te dominacyjne cechy muszą tu znaleść ujście-stąd narzucane jedynie słusznej wizji.Co raz więcej mamy w kraju tych co tworza naszą rzeczywistość -wmawiajc na ma siłe że jest dobrze ,kręcąc przy tym wlasne "polityczne lody" .Na szczeście na forum polityki nie ma .

->>

Piotrze_ mimo że zgadzamy się w pewnych zagadnieniach , radziłby więcej elastycznosci w ocenie innych i i mniej apodyktyzmu w wypowiedziach.,To pomaga..A co do warunków odsłuchu -sorry za brutalną szczrość , ale to w trosce o twój punkt słyszenia i jako podstawa wydawania osadów.Ja nie umiałbym tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.