Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

marosik, 22 Lis 2007, 00:57

>wyobraz sobie ze jestes taka podstawa i....

> nawiercili w tobie az 4 otwory (to chyba min jakie mozna dac) [podstawa z grubego zelastwa o min

>3cm grubosci... milego wiercenia]

>do tego w kazda dziurke wsadzili sprezynke i kaza ci grac obojetnie... troche tego chyba za duzo...

Balast też mozna zainstalowac w kanapce mdf-żelastwo -mdf ,wystarczyłby tylko otwór dla śruby regulacyjnej,środkowej,a dla sprężyn tylko otwory w mdf,nie jest to trudne i ładnie mozna by to żelastwo ukryć,najwyżej dodatkowe śrubki lub klej.

marosik, ted125

pomysły są to najważniejsze. teraz na warsztat to i róbcie kolejne prototypy i próby.

czekamy niecierpliwie na pierwsze wnioski z odsłuchów!

polacy slyna z dobrych pomyslow... z produkcji chinczycy.

kubedes moze bys nam pomogl. Ciagle tylko cos 'dorzucasz' zazwyczaj bez tresci. Czy na codzien tez taki zabawny jestes?

mnie ten pomysl bardzo podpasowal i chyba przetestuje w moim klocku :P

ceramika bezposrednie pkt'y podparcia 1 napinacz. Wszystko jak w dobrej klasy transporcie... Kwestia dobrania materialow/odnalezenia na rynku i do dziela...

marosik, 21 Lis 2007, 16:26

>polaczenie sruba stal jest sztywne ale spoczywa na dzwiekochlonnym drewnie.

>mozna zamienic kolejnoscia materialy dzwiekochlonne i sprawdzic jaka jest zmiana. Wysnuc wnioski i

>dopasowac co sie chce uzyskac.

>Jesli sztywne polaczenia graja najlepiej to do lasera na sztywno sztaby z zelastwa kamienia itp.

>dalej na sprezynie ale tez mozna dac przeciez wkret/szpilke i postawic na czyms

>dzwiekochlonnym(drewno)

>lub twardym (kamien)i dopiero na czyms dzwiekochlonnym.

>

>

>zwroccie uwage na czym stoi pozniej naped. Czy ma nogi czy spoczywa plackiem na podlodze/chodnik.

>Gra wszystko i calosc tworzy odpowiedni zestaw.

>

>

>Czy deska petera stoi na 3 szpilkach na kamieniu? a moze warto wlasnie pod deske w 3 punktach

>podlozyc gabki lub wkrecic szpilki i postawic na kamieniu? Jak wtedy zagra? Moze wlasnie dlatego nie

>spasowal z pianka? moze o 1 material dzwiekochlonny za duzo (mata oraz kawalek chodnika?)

piszesz jak znawca z 30-sto letnim doświadczeniem w tej dziedzinie, który tylko podpowiada młodym adeptom w którym kieunku powinni się udać.

>Przepraszam bardzo. Alem sie rozpisal :( Mam nadzieje ze ktos to przeczyta i jednak sprawdzi choc

>czesc pomyslow po czym podzieli sie opiniami jak jakie zestawienie zagralo na jakim podlozu stalo

>itp.

i jak widać z powyższego nie masz zamiaru nic dalej z tym robić.

moim zdaniem "polecieliście" z kolegą daleko w dywagacjach. takie wariacje na temat.

zwróć uwagę że Ryszard_wpl, Peter, czy Yogi jak o czymś piszą to sprawdzili najpierw jak się ich pomysł sprawdza. a nie wymuślają ile to kanapek, sprężyn, korków i śrub można zastosować.

marosik, 22 Lis 2007, 12:24

>Ciagle tylko cos 'dorzucasz' zazwyczaj bez tresci. Czy na codzien tez

>taki zabawny jestes?

Prawie cały sprzęt (poza gramofonem i CD) wykonałem sam, właśnymi rękami. Także wiem ile trzeba włożyć czasu w polutowanie choćby Gainnclona. Często takie zabawy kończą się wstawieniem kolejnego klocka do szafy, bo jest następny.

Mój post nie był zabawny, tylko był uprzejmą prośbą o zrealizowanie choćby jednego pomysłu. Szlag mnie trafia jak czytam 3-ci, 4-ty ,5-ty pomysł, na który trzeba masy czasu i kasy a efekt jest nieznany.

Także odczytaj mój poprzedni post nie tak jak go odebrałeś, czyli zgryźliwie - bo nie taka była jego intencja, tylko jako zachętę do realizacji. Będą kolejne wnioski na przyszłość.

>kubedes moze bys nam pomogl.

A co co mojej pomocy to bardzo chętnie. Shigaraklon jest ustawiony w kolejce "To do" zaraz za placette i XONO, ale teraz mam dziecko w szpitalu i nie mam czasu na zabawy w DIY.

To ja dorzucę jeszcze jeden pomysł.

Jak studiowałem to był na uczelni bardzo czuły i delikatny instrument pomiarowy, wrażliwy na wszystko. Jak ktoś spuścił wodę w kiblu za ścianą to mu się wskazówka wychylała. Instrument ten w celu wyeliminowania drgań był postawiony na grubej drewnianej płycie ktora oparta była na trzech symetrycznie ustawionych piłkach tenisowych ustawionych we wgłębieniach w drugiej takiej samej płycie.

Piłki funkcjonowały jako resor i amortyzator w jednym. Spróbowałbym ale nie mam piłek do tenisa.

ale chyba nam chodzi o to by ta wskazówka się nie poruszała, żeby tłumiło z zewn wszystko co się da i rozpraszało to z napędu..

PS. Zamówiliśmy z Vandelmortem dwie sztaby mosiężne o wymiarach 20cm na 15cm na 2cm, waga około 5kg, koszt 25zł/kg, odlewają jutro mosiądz ale powiedział żę wytnie mi z jakichś bloków.. odbiór w poniedziałek rano..

w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bardzo fajny człowiek, cos jak gość z Polinku, jadaczka się nie zamyka ;D

Ukryta Zawartość

>Foksik

Na razie Twój pomysł, to jedyny, którego nie będę mógł zaaplikować w swojej obudowie :)

Całą resztę biorę pod uwagę do testów. Pomysł kanapki był moim pierwszym pomysłem i w tym celu zakupiłem właśnie kawałki filcy, maty bitumicznej oraz zdobyłem (dzięki Loszmi) kawałki gumy, oraz dwie pianki różnej gestości. Max tego co mogę podłozyc pod płytę i zamknie się jeszcze w obudowie to około 3cm.

Dzisiaj piłuję płytę górną - jak skończę to pstryknę fotki tej surowizny - chwilowo napęd na sprężynkach.

Wszystko oparte jest o trzy płaskowniki aluminiowe o grubosci 10mm. Ten płaskownik z napędem spoczywa na dwóch pozostałych poprzez sprężyny. Fotki wszystko wyjaśnią. Niestety nie przykręcam jeszcze całości "na gotowo" dopóki nie wytnę kształtu w górnej płycie pod osłonę głowicy. Muszę mieć możliwość precyzyjnego umocowania sztaby z napędem - gdyby cos poszło nie tak z wycinaniem górnej płyty (jakieś milimetrowe przesunięcie czy coś ).

kubedes, 22 Lis 2007, 13:15

>...teraz mam dziecko w szpitalu i nie mam czasu na zabawy w DIY.

powiem tylko jedno. Wspolczuje...

co do poprzedniego postu to bylo tak od razu napisac :D

Ja mam sporo czasu bo siedze z 4 miesiecznym synem i chetnie cos grzebne. Problem w materialach typu sprezyny itp. Nie mam nic na skadzie (poza sprezynami z CDM2 ale te sa za miekkie). Co do mdf'u to pomyslalem ze lepsza moze sie okazac plyta fornirowana 2 stronnie (dodatkowe 2 warstwy 1milimetrowego drewna o innej gestosci niz mielonka w srodku (znow kulinarne sprawy)... Taki material w chwili obecnej posiadam. Jak cos skombinuje to chetnie sie podziele z kims kto bedzie mogl ocenic ta podstawe. Proslibym tylko wymiary na sruby itp (na ktorej stronie byly bo wiem ze byly)

Kolego marosik - nie rozpraszajcie się - bo ten watek już jest wystarczająco długi.

Demagnetyzera nie będziemy chyba montować w Shigaklonie!

Dzisiaj rozdzielilem napiecia. 8V jest dostarczane jak poprzednio (LM7808), 5V jest na zupelnie oddzielnym obwodzie, lacznie z dodatkowym transformatorem. Wstepna regulacja na LM317 ustawionym na 6V, koncowa regulacja na LT1129 (5V), jak w Levinsonie 31.5. Kondensatory w obu galeziach zasilania takie same, za LT1129 BGN 47/50.

Zainstalowalem toggle switch ktory umozliwia powrot do pojedynczego zasilania. Musze powiedziec ze roznice nie sa wielkie i jeszcze sie nie zdecydowalem co gra lepiej. Na pojedynczym zasilaniu jest bardziej "akustycznie", poglos w nagraniu jest bardziej uwydatniony i ogolnie jest bardziej bezposrednio.

Z podwojnym zasilaniem, dzwiek jest bardziej wygladzony i wyrafinowany, jest takze troche lepiej na midbasie, ale gubi sie nieco tej bezposredniosci i przestrzeni akustycznej.

W kazdym razie roznica nie jest wielka i na pojedynczym regulatorze jest takze dobrze (czego prawde mowiac sie spodziewalem).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiekszego zaostrzenia dzwieku nie szukam, scena tez jest w porzedku. Nie chce na razie wymieniac BG N w nowej galezi zasilania bo w starej tez go mam i sprawowal sie lepiej niz MUSE. Na razie porownuje same zasilacze, jak sie zdecyduje to bede robil touch ups.

Miałem przez chwilę w zasilaniu bipolarnego Nichicona Muse ES 47/50, jednak z BG-N 47/50 jest zauważalnie lepsze nasycenie barw brzmienia... Zastanawiam sie, czy większy BG-N np 100/50 dałby coś więcej w tym miejscu?

Tak, BG N wlasnie przoduja w tym nasycaniu barwa, niektorzy okreslaja to jako image density.

Niestety wieksze wartosci zwykle zamulaja i dlatego zawsze staram sie dawac nie wieksze niz potrzeba. Sprawdzalem 100uF, ale mi nie podeszlo.

Wczoraj wieczorem posciłem ten sam utwor na Shigaklonie a potem na Squeezeboxie (SB3).

Przepaść! Jak skończymy Panowie z obudową - zabieram się za SB3 - musi grać tak jak Shigaklon!

A propos Elta 1006 - nowa kośc tam była LC78605 (ze sterownikiem LCD). Machanika tak samo głośna jak JVC 31.

Laser Sony KSS 213 nie ruszył jako zamiennik - albo mam skopaną mechanikę (w Medionie z którego pochodzi ta mechanika spalony był scalak BTL - ten od silników).

78605 ma wsparcie dla tunera i nie ma wyjścia cyfrowego z tego co widzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wróciłem właśnie z koncertu VOO VOO, który odbył się u Antosia zagrali tylko kilka utworów ale i tak było warto, bilety drogie;-)

Takie chwile dobitnie uświadamiją mi dlaczego w to się bawię.

O Shigaklonie nie będę pisał bo nie ma takiej potrzeby, to gra.

Nie sprawdzalem wyjscia analogowego, ale slyszalem od jednego goscia ze przerobil kilka Shigaraki aby mialy wyjscie analogowe. A wiec moze jest calkiem dobrze? ;-)

Nic prostrzego jak podłączyć i sprawdzić,ja pograłem na wyjściu słuchawkowym w sumie kilka godzin,parę dni i mogę powiedzieć że to wcale nie żenada,wyróżnia się dobra średnica i przestrzeń,przyjemność dżwięku,trochę gorszy bas,no ale to nie dziwi,skromna aplikacja wyjściowa tego wzmaka,i on sam,dośc duży szum,też nie dziwi i przydżwięk,próbowałem zewnetrzny zasilacz na Lm317,lepiej,czysciej.Widać co by nie mówić duży potencjał!Śmiało mozna bez kompleksów włączyć i posłuchać troche innego ale ciekawego już nawet na tym poziomie dżwięku.

Praktycznie trzeba potka dac na fool,poruwnywalny poziom do zwykłego CD-ka.Też myslę o lepszym wyjściu audio na poczatek,ale nie tylko.Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi