Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To może opiszę moją tymczasową platformę ala Kajo pod Shigaclona. Zdięcia w wątku .

Od dołu podłoża :

do trzpienii zamocowany mechanizm na podkładkach (narazie mocowanie w czterech miejscach ,bedę próbował jak w orginale )

Do płytki przyklejone trzpienie do mocowania mechanizmu na klej na gorąco

Do niej przyklejona płytka ceramiczna pod mechanizm na silikon

Główna platforma 3cm płyta wiórowa ( pozostałosci po blacie kuchennym )

kolce Ixosa z regulacją ( platforma główna wypoziomowana )- kolce przyklejone do głównej platformy silikonem

na płytkach postawiona jest główna platforma

cztery płytki ceramiczne przyklejone do płyty silikonem ( na rogach płyty )

podstawa pod platformę - płyta wiórowa 3 cm ( pozostałosci po blacie kuchennym )

korek

Podłoże

Narazie gra to tak ekscytująco że przy słuchaniu ciarki przechodzą .

Pozdrawiam

Kajo

Ted>

Podobnie nie mogłem wytrzymać po przyniesieniu ze sklepu boomboxa, słuchałem w ten sposób i podobnie zauwazyłem potencjał. Jednak już po wymianie kwarca , podłączeniu zewnętrznego przetwornika zagrało lepiej od wszystkiego co miałem.

Najwięcej jednak wniosła wymiana kondów na BG w płytce pod napędem i w orginalnym zasilaczu.

Ciągle jednak brakuje mi BG N 47uF , Caddock`ów...Belkina etc....;-)

Kombinuję też ze spręzynami, narazie podłozyłem podkładki od gramofonu Bernard...ogolnie raczej nie jestem przekonany do nich z powodu rozmycia konturów basu i lekkiego "zmiękczenia"

Skłaniałbym się raczej do tego że słyszalny wpływ ma ekranowanie układu (rodzaj i grubość uzytego metalu) + tłumienie drgań a nie wyłącznie tłumienie.

Najbardziej przekonuje mnie miedziana platforma Petera na spręzynach

Obecnie mam Shigaclona w obudowie alu. zamontowanego na sztywno do niej i samo podkładnie róznych mareiałów pod całą obudowę nie wnosi tyle i wymiana ich pod napędem nie zabudowanym.

Prawdopodobnie potrzebny mi będzie drugi napęd do porównań.

Witam

To może dzięki uprzejmości Petera i jego doświadczeń z tuningiem Shigaclona uda się zorganizować kit z częściami do tuningu w/w clona ( zasilacz i płytka mechanizmu itd ).

Ja bym się pisał .

Pozdrawiam

Kajo

>Najwięcej jednak wniosła wymiana kondów na BG w płytce pod napędem i w orginalnym zasilaczu.

Mam w związku z tym pytanie do ekspertów :). Czy warto budować zasilacz od nowa (np według schematu Petera z nowym transformatorem 2x12V, diodami MSR itp)? A może odpowiednio stuningowany zasilacz fabryczny nie będzie mu ustępował? Oprócz wymiany kondensatorów można np. fabryczne diody zamienić na 11DQ10, BYV26C lub jeszcze inne?

Kajo

o właśnie, pewnie na płytki zasilacza znaleźli by się chętni... Mój poprzedni wpis spowodowany był m. in. brakiem odpowiednich płytek.

> Marek

Płytka pod zasilacz to pikuś ale i ją można dołączyć do kitu jeżeli to nie jednostkowe wykonanie Petera .

Ja tu bardziej skłaniam się do takich części jak Caddocki, BG FK,STD,N ( te ostatnie można dostać na allegro ale nie wiem jak z dostępnością potrzebnych wartości ).

Po ostatnim kontakcie na PW z Peterem mówił że jest w trakcie doświadczeń więc poczekajmy co on ma do powiedzenie w tym temacie .

Pozdrawiam

Kajo

antoś, 23 Lis 2007, 12:42

Rozumię że całośc zabudowy,balast ekran, ma potencjał masy,jest połączone z punktem GND na płytce głównej?

Dzięki i Pozdrawiam!

Kajo

Rozumiem, BG-N mam, Caddocki zamówiłem w obecnym zamówieniu u Petera...

Wiem, że płytka to drobiazg, można robić "pająki", można użyć jakiś płytek uniwersalnych, widziałem też gotowe na allegro. Ale skoro to ma być hajendowy transport, to pewnie można lepiej...

Ted> nie zauwazyłem podłączenia masy, instalował to Shark może On sie wypowie. Chodzi raczej o ekranujący bierny wpływ obudowy cz też platformy na której stoi napęd.

Napewno warto poczekać na jakieś ostateczne rozwiazanie Petera....nie wiem jednak czy jest to wogóle mozliwe ze względu na jego niespokojnego ducha ;-)

No i oczywiście nalezałoby wliczyć w koszty dodatkowe zapasowe boomboxy JVC dla zapewnienia sobie części zapasowych....jest pewne że ten konkretny model wkrótce może zniknąc z rynku... narazie mimo poszukiwań Ryszrada jest to najlepszy i najbardziej "rozpracowany" dawca.

Posłuchałem sobie dzisiaj Shigaraki na kinie domowym Samsunga, dostałem je od ojca który wygrał je w konkursie Polsatu:-) ( przyjąłem je z takim lekkim obrzydzeniem;-)) dobrze że ojczulek tego nie czyta hehehe:-)

Porównanie dzwięku z transportu Samsuga i wejscia AUX z Shigaclonem ...jest poprostu przepaść , dotyczy nawet poziomu głosności który jest wyswietlany cyfrowo ..z Samsunga ok 36 a z Shigaraki wystarczy ok 24 dla tego samego poziomu głosności. Ten badziewny zintegrowany amp kina domowego z Shigaclonem potrafi zagrać bez porównania lepiej w każdym aspekcie....

> antoś

Ze względu na to że mój system stereo się tworzy , słucham teraz na ampli kina domowego Denon AVR 2802 i w porównaniu z poprzednim zródłem jaki był DVD Denon 2800 MK2 ( który wygrał w odsłuchach z maratzem 17 KI ) Shigaclon rozłożył go na łopatki i potrafi w duecie z ampli Denona naprawdę ekscytująco zagrać .

Boję się co to będzie jak zrobię pre lampowe + monobloki lampowe i do tego wzmak słuchawkowy do moich Senków HD 600 . Bajka . Teraz mam motywację .

Każda nowa płyta odtwarzana na Shigaclonie to nowe przeżycie.

Pozdrawiam

Kajo

JVC EZ 31 faktycznie jest najlepszy do tej pory. Najłatwiej wydłubać. Zakładając poprawne prowadzenie masy to fakt iż jest to smd głównie to zaleta...

Te starsze realizacje na LC78622E (a więc najbliższe Shigaraki i Flatfish) mają masę części przewlekanych (kondzie rezystorki). Jakby chcieć to tuningować na maksa to byłoby to totalne poświęcenie - bez sensu. A tak mamy odlot za 150 zł.

Jeszcze się nie poddaje .... Idą jeszcze chyba 2 czy 3 wieżyczki. Na szczęście mam odbiorców jak nie wypali ;-)

Ryszard >

Nie poddawaj się , musi być przecie jakas alternatywa w obliczu wyczerpania zapasów magazynowych dawcy.

Pozostaje problem etyczny, czy mozna pozbawiac organów niczemu niewinne boomboxy:-)

Przypomina to patroszenie karpia na święta ;-)

antoś, 23 Lis 2007, 17:20

Tylko prawdziwych melomanów wyróżnia taka wrażliwość,nawet dybanie na żywot boomboxa,ha,ha.Jesteś pozytywnie zakręcony!Ciebie nie można nie lubic!Pozdrawiam!

Trochę o Antosiowym Euphoria Cd Transport:

"Trochę opisu najprostsza wersja pojedyńcze zasilanie, kwarc z Omigu, filtr sieciowy, trafo zalewane ale normalne nie toroid 30VA, mostki na BYV28 potem 1000STD dalej w napędzie przed stabilizatorem 1000STD, 300BGN, ERO47N, stab to LM1084 z tego co pamiętam 5A, low drop ustawiony na 8,4V za stabem ERO potem 3 cm kabla do napędu dalej 1000STD blokuje 8V bezpośrednio na płytce napędu, i 660BGN/6,3V blokuje 5V na płytce napędu, brak oryginalnych kondzi odsprzęgających smd w tych właśnie dwóch miejscach, kwarc posiada oczywiście małe kondy."

Obudowa nie jest umasiona "wisi" w powietrzu, ale moim zdaniem napęd musi być ekranowany (nie miałem już czasu przed AS na takie "dopieszczanie").

Zaterminowałem SPDIF przy wyjściu BNC ale Antoś wymienił kabelek cyfrowy więc nie wiem jak jest w chwili obecnej.

Co do braku dawców w sklepach to pewnie za poł roku ich nie będzie, płytka w napędzie Antosia została wyprodukowana w 2006r i jak znam chińczyków to następny miljon płyteczek będzie już inny.

Witam

>

>To może dzięki uprzejmości Petera i jego doświadczeń z tuningiem Shigaclona uda się zorganizować kit

>z częściami do tuningu w/w clona ( zasilacz i płytka mechanizmu itd ).

>Ja bym się pisał .

>

>Pozdrawiam

>

>Kajo

>Trochę o Antosiowym Euphoria Cd Transport:

Od początku byłem trochę zazdrosny o tę nazwę ;-)

Ona genialnie oddaje charakter tego co się dzieje ze słuchaczami tego "badziewka" !!!

Kit'ować to jeszcze chyba dość wcześnie - musimy chyba wspólnie nad tą obudową popracować.

Ten temat ciągle się rozlatuje. Co jest jakaś chęć - to zaraz ktoś wymyśli alternatywną koncepcję zawieszenia mechaniki. To dobrze - ale czy latami nie będziemy dyskutować, a Sanyo będzie na 2 śrubach stać (lub 4) i hałasować goły po nocy ?

Nazwa kojarzy mi się z urządzeniami marki Sonic Euphoria :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obudowa by się przydała, ale muszę przyznać że transporty zamocowane na ładnym kawałku deski lub płyty kamiennej tez mają urok. Gdyby nie szum mechaniki możnaby pomysleć o wersji z zasilaczem i sterowaniem schowanymi w jakimś postumencie, z napędem na wierzchu :)

Ukryta Zawartość

Również pracuję nad obudową. Obecnie moja surowizna wygląda jak na fotce. W najbliszym czasie zacznę to szlifować i skręcać. Jeszcze zabawa z piłowaniem otworów pod wyświetlacz i przyciski, oraz gniazda (na razie wyciąłem tylko kształt pod osłonę napędu na górnej płycie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym tez swojego nie wkladal w zadna obudowe, robie to jedynie ze wzgledu na kurz ktory dosc szybko sie zbiera na mechanismach przesuwu. Traktuje to jako swego rodzaju turntable, tyle ze na kompakty. A moze ladna pokrywa z pleksi, jak kiedys w gramofonach ?

Odnosnie kitu z czesciami do wymiany, to nie ma problemu, wczesniej jednak ktos w Polsce musi to sprawdzic i zatwierdzic. ;-)

Pozostane chyba przy pojedynczym zasilaniu, jak dotad sprawdzilo sie to najlepiej (usunalem LT1129 i zostawilem sam LM317 przy 5V ale i tak wydaje sie ze bez niego jest bardziej "dramatycznie")

rekin wyglada to swietnie. Mnie sie podoba :) jeszcze jakies anodowanie...

Tylko czemu 4 sruby?

czekamy na info dotyczace efektow brzmieniowych...

Peter

chodzi głównie o BGN na płytce i ewentualnie dwa do zasilacza. (jeszcze sie w płytke nie zagłębiałem więc nawet nie wiem jakie wartości)

aha, caddocki do DOUT :)

pozdrawiam

bylem wczoraj w makro na alejach.. niestety ktos mnie uprzedzil. Nie maja juz jvc :(

Mam za to lepsza wiadomosc. Sa plytki granitowe (czarne) w cenie 180 zl za m kwadrat. (grubosc 1cm)

Sa tez plytki przypodlogowe w cenie jakies 6zl za sztuke (wymiar okolo 8x30cmx1cm).

Rekin a jakbys tak zamiast do tej gornej belki aluminiowej przyczepil naped do takiego granitu? Ciezszy i lepiej tlumi drgania. W/g mojego kumpla mosiadz lepiej tlumi drgania od aluminium (zalezy od jakiego stopu) glownie ze wzgledu na mase i na plastycznosc...

j az tym grnaitem to bym uważał, na sztywno napęd przykręcony do granitu ma jedynie BAS ;) reszta ostra, krzykliwa i z kiepską muzykalnością...

jutro z Vandelmortem odbieramy sztabki mosiężne, wyszły po 125zł za 5kg... dam znać co i jak, bardzo fajna firma, oczywiście jeszcze tego na oczy nie widziałem ale gość mówił ze fajnie wyszło ;)

ti tez wygląda na to że dbają o tłumienie drgań, może ktos ma rozbierane fotki tego ;)

Zanden 2000 CD Transport

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi