Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Peter Daniel, 8 Gru 2007, 18:21

Witam!Czyli balast,ciężar platformy raczej ochudzony,do tego poprzedniego?Jak sie to ma do innych tego typu,porównanie,rozwiązań,balastu masy,opcjonalnie,czy można tu przyjąć jakieś kryteria?myślę że masz w tym rozeznanie?Moło by to byc pomocne.Pozdrawiam!

Rama zostala wykonana recznie; sztaby ciete na pile stolowej, wyciecia robione pila tasmowa i pilnikiem obrotowym zainstalowany na wiertarce stolowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety rama za bardzo sie nie sprawdza. W porownaniu z poprzednia konstrukcja wydaje sie zbytnio tlumic: jest mniej powietrza, mniej wymiarowo i jakby brakowalo energii w dzwieku. Co sklania mnie do konkluzji ze ten naped najlepiej gra zainstalowany na standoffs przytwierdzonych do ciezkiej platformy. Prawde mowiac, podejrzewalem to juz od poczatku, rame zbudowalem aby sie upewnic. To co Matthew, jestes zainteresowany kupnem? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymiary sa nastepujace: calosc 200 x 125, dwie sztabki na gorze maja 32mm szerokosci, 1/4" grubosci. Dwie dolne sztabki sa 1 x 1".

Odnosnie krazka dociskowego, to troche lepiej gra bez magnesu. Myslalem czy nie uzyc talezyka jaki mozna znalezc w tanich CD drives, np taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A cze3mu zrobiłeś "odwrotną" pozycje.

Z punktu widzenia drgań - płyta CD znajduje się w najgorszym miejscu gdzie fale się spotykają! (wzmacniając x 2 (lub gasząc sie..)

Moim zdaniem transport powinien być o 90 stopni obrócony. Tak jak Flatfish.

Peter pomecze cie napisz dokłądnie na obrazku jaie wymiary są tych sztabek tak jak ja to zrobiłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy masz na mysli mocowanie napedu do ramy? Zrobilem tak bo chcialem silnik przymocowac do sztabki mosieznej. Obie plytki miedziane byly "afterthoughts". Poza tym, plytka w napedzie jest tak uformowana ze jest to jedyny mozliwy sposob mocowania bez ciecia bardziej skomplikowanych ksztaltow.

Zamocowalem na kolcach i jest rzeczywiscie lepiej, ale trudno mi powiedziec jak to sie ma do poprzedniej ramy ze sprezynami. Musze dluzej posluchac aby wyrobic sobie zdanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

voldemort,

Wymiar sztabek o przekroju kwadratowym jest 25 x 25 x 125. Sztabki plaskie maja wymiar 32 x 200 x 6. Plytki miedziane: 65 x 61 i 60 x 61

Kolce byly OK ale najlepiej sie chyba sprawdzaja izolatory jak ponizej. Sa one takie same jak na zdjeciu ktore 6 Grudnia zamiescil Matthew, produkowane przez lokalnego audiophila:

Ukryta Zawartość

post-3442-100007406 1197143098_thumb.jpg

post-3442-100007407 1197143098_thumb.jpg

post-3442-100007408 1197143098_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam fever !!! Właśnie udało mi się przeclockować CDPRO2. Teraz jest reclocking z zegara 16 MHz a nie z oryginalnego podzielonego przez 2. Jak skręce to pewnie Shigaklon "odczuje to dziwnie" ;-)

Pewnie te dwie rzeczy warto byłoby przetestować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...uparłem się.

Bardzo tanie, a za oceanem podobno za pół ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy do reclocking uzywasz oddzielnego zegara? Myslalem ze najlepiej wychodzi kiedy robi sie to tym samym zegarem ktory jest tez uzyty w napedzie ( 8.4672Mhz):

"In conventional transport designs the reference clock is located near the laser mechanism; according to Madrigal, this noisy electrical environment contributes to jitter. In the No.37, this reference clock—a temperature-compensated crystal oscillator—is located in the final stage of the output section, with its own dedicated power supply. The digital output is stored briefly in a buffer and released in sync with the accuracy of the clock. This design is said to virtually eliminate jitter in the output signal. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

grip, 8 Gru 2007, 21:01

>Pewnie te dwie rzeczy warto byłoby przetestować.

Elberoth sprzedawał swoje vibrapody.

Pisz do niego na PW, może jeszcze ma. To wyjdzie taniej ;-)

Wreszcie znalałem czas zeby się pobawić ;-)

Załozyłem dzisiaj piekną niebieską płytkę zasilacza razem z BG FK 2200uF/35V , BG STD 1000uF/50V , LM7808,narazie 4 diody MUR860, na płytce pod napędem 47uF/50V, na wyjściu caddocki +Belkin Synapse do DAC`a.

Obie płytki połaczone Cardas w emalii. Kwarc Omig bez kondów, w zamian dolutowane druty ...sprawdza się ten patent..

Trafo 30VA całkowicie zalane zywicą....i tutaj mam wrażenie że przydałoby się przewymiarowane np 200VA ze względu na konstrukcję zailacza który jest "na sztywno"...z resztą koledzy juz zauwazyli poprawę dynamiki ..

Ogólnie pierwsze wrażnie bardzo dobre, duzo powietrza i wybrzmień, klarowność, dobry kontrolowany bas...wygrzewa się to ale już jest bardzo dobrze.......

Co do mechaniki .... wolę na sztywno.....bez podtekstów oczywiście:)

antoś, 8 Gru 2007, 22:08

Witaj!Antoś czyli nie używasz żadnych amortyzatorów,tylko sztywną platformę?Praktycznie jedną do której wklejone masz sróby?Całośc leży bezpośrednio na półce,czy właśnie tak?A masa tej platformy mniej więcej?

Muszę sie przyglądnąć Twoim fotkom,nie pamiętam!Jak możesz co nieco to proszę napisz,bo tu żeczywiście trochę namieszane.Przy okazji B.S.Pozdrawiam!

Cześć Ted:-)

Narazie "upgrejduję" starego Shigaclona którego napęd jest przykręcony 2szt śrubami do podstawy obudowy aluminiowej. Obudowa jest dośc lekka, stoi kolcami na 3 płytkach ceramicznych ułozonych jedna na drugiej, pomiedzy którymi są rózne materiały tłumiące. Próbowałem stawiać to na spęzynach ale jakos pogarsza się bas...no nie wiem..

Najwiekszą zmianę dał Belkin no i wstawienie BG N 47/50V na płytce pod napędem.

antoś, 8 Gru 2007, 22:31

Dzięki Antoś!Czyli wychodzi nam że masa podstawy napędu,nie jest taka krytyczna,jak to może wynikać z różnych opisów,oczywiście dobrze że każdy szuka swojej drogi,dla uzyskania optymalnej konstrukcji,ale jednak co nieco tłumienia,bo i tu też jest w zastosowaniu,chociazby izolacja od podłoża,to jednak warto będzie tu trochę eksperymentować ,myślę tu chociażby o moim pomyśle,jedną śrubą,może to jest jakieś wyjście?I nie tylko sprężyny?Zamiennie np.gumowe itp.Duże mozliwości,ale jeszcze nie mam części dla elektroniki,dlatego tylko spekuluję tematycznie,ale to mnie kręci!Dzięki!

Peter Daniel, 8 Gru 2007, 21:04

>Czy do reclocking uzywasz oddzielnego zegara? Myslalem ze najlepiej wychodzi kiedy robi sie to tym

>samym zegarem ktory jest tez uzyty w napedzie ( 8.4672Mhz):

Peter - oczywiście że używam jednego zegara - ale 16MHz i na płytce TENTa 74AC74 robi 2 funkcje:

1. dzieli przez 2 - co daje dokładnie 8.4672 MHz dla CDPRO2

2. drugi przerzutnik służy do reclocka SPDIF.

Ja miałem dodatkową płyteczkę (zdjęcia pokazywałem w tym wątku wcześniej szukając porady) do kodycjonowania sygnałów (2 kostki 74AC74 (oryginalnie był 74VHC74) i 74VH04. Kiedyś to działało - ale z kilkoma DACami tylko.

Dziś okazało się, że przyczyną była niezsynchronizowanie czasów zegara trafiającego przez 2 bramki 7404 na CDPRO2 z tym co idzie na 7474. Przerzutnik gubił bity i Benchmark nie rozpoznawał prawidłowego PCM. Nie chciało mi się pgrzebać za bardzo w tej płytce (pięknie zrobiona - ale wadliwie...) Rozwiązaniem było podciągniecie 16 MHz z Tenta tylko na 74AC74 do reclockingu. Zawsze to lepiej.

A wracając do wiedzy związanej z Shigaklonem - zdemontowałem miękkie zawieszzenie CDPRO2 (pochodziło ze zmieniarki samochodowej CD) i zamontowałem na sztywno do obudowy na łącznikach śrubowych. Ponieważ nie mam transformatorów w środku obudowy (3 sztuki zewnętrzne) to nie ma szkodliwych drgań.

Zobaczę czy patent z Shigaklona się sprawdzi w CDPRO2.

Właśnie wychodzę z warsztaciku... CDN....

Jutro wybieram się na zakupy robie coś takiego sztaba mosiężna juz jest tylko szlifowanie :)

Ukryta Zawartość

post-15501-100007359 1197214379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi