Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

MarekG

Jak to u siebie miałeś 1000 przed i 100 za stabem?

Mnie kuszą ciągle te kombinacje ledowo-zenerowe z 317'ka. Chyba dziś spróbuję jakąś płytkę wytrawić po to.

bacek tak, 1000 przed i 100 za.... (zasilacz pozyczony z innego urzadzenia, tam to starczylo)

matthew nie zapomnij o zdjeciach!!

moze ktos zdobdzie serwisowke? przypuszczam ze nie zaszkodzilo by dolozyc tu i owdzie oscona!!

Ryszard już pogadaliśmy.. ;)

a to pierwsza przymiarka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100002766 1192123221_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

plissssss jeszcze jedno nieskończone w kartonie po butach siedzi a już nowe cuda proponujecie miejcie litość......

już mnie gryzie ciekawośc z czego napęd wyłuskać

Jeśli mogę coś doradzić (kto chce ten skorzysta) - nie róbcie ciężkiego docisku. Przy tak długiej ośce będzie miało to zajebiście duże bicie i tego nie przeskoczycie.

saczek, może Ty podpowiesz skad i jaki materiał wytrzasnąc na dokrecany docisk ?

aki dokręcany docisk będzie mniej bolesny dla ośki jak zauważyłeś.

Przydałby sie wałek z tworzywa fi ok 40mm.

Wramach zgłębuiania wiedzy na temat Shigaklona i dawców do niego - dostałem pomyłkowo zakupiony w Niemczech (od rodaka ;-) na ebay) mechanikę Sanyo SFP101 (miałabyć z pełną elektroniką zupełny klon tylko dać zasialacz...)

Takeśmy sie po polsku dogadali..

Pokazuje ponieważ ze zdjęć Flatfisha wnioskuje, że to był tam chyba sanyo z wyjściami 13 pinowymi tzw 8/5.

Przy okazji inny metalowy talerzyk - jak byście szukali w marketach!

Ukryta Zawartość

post-500-100002760 1192125881_thumb.jpg

post-500-100002761 1192125881_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dokręcany docisk ma zarówno wady jak i zalety, zaletą z pewnością jest wyeliminowanie jakiegokolwiek poślizgu płyty co daje lepszą kontrolę, wadą może niestety być skłonnośc do deformacji, żaden gwint nie gwarantuje równomiernego docisku, poza tym jak planujecie zdjąć z ośki silnika ten krążek i założyć gwintowany ?

Ale wybraliscie kiepski naped sanyo. To badziew. IMPELshop ma je w sprzedazy ale sa kiepskie. Zdecydowanie lepsze sa kss213C. Co wam do glowy przyszlo? z tym sanyo. One sa na wyprzedazach w swiecie bo kiepskie i zawodne.

Wazna jest odleglosc talerzyka od lasera a sam silnik mozecie wykrecic i dac inny z dluzsza oska. bedzie dzialal tak samo. Mozna tez zrobic talezyk z nakretka i przykrecac wkretem moletowanym gorny talerzyk. Otwor w plytce cd jest duzy i pozwala na takie rzeczy.

lancaster, 11 Paź 2007, 20:01

>saczek, może Ty podpowiesz skad i jaki materiał wytrzasnąc na dokrecany docisk ?

>aki dokręcany docisk będzie mniej bolesny dla ośki jak zauważyłeś.

>Przydałby sie wałek z tworzywa fi ok 40mm.

Ta ośka jest bardzo cienka, więc nacięcie gwintu na tym też może być problemem - jedyna metoda jaka mi przychodzi do głowy to narzynka + sprawne dłonie, ale tutaj łatwo żeby gwint poszedł trochę "bokiem" i wtedy docisk nie będzie na całej powierzchni. Wg mnie najlepszy będzie chyba akryl, tylko że z ciasnym pasowaniem na ośce (nie wiem też czy za szybko się nie wytrze i będzie zaraz miał luzy) i dokładnym osiowaniem (inaczej może być spore niewyrównoważenie dynamiczne i chociaż obroty takiego silniczka nie są duże, to przy długiej ośce ręki sobie uciąć nie dam). Tak naprawdę to najlepiej gdyby był to krążek metalowy, na krótkiej osi i w dodatku wytaczany na niej.... ale to chyba duże marzenia.

jeśli już to nowy tależyk z ośką prowadzącą dla płyty z gwintem - raczej o większym skoku i na to dopiero docisk dokręcany ... czy ktoś ma może zdjęcia takiego docisku ?

wydłubałem ze starego cd romu napęd z pięknym tależykiem, po wywaleniu z silnika pierścienia magnetycznego i uzwojeń zostało przecyzyjne łożysko ślizgowe z grubą ośką i mosiężnym tależykiem na płytę ... a może by tak napęd paskowy ;-)

Na temat magnetycznego clamp pisalem glownie odnosnie CD-Pro. Tam to moze miec wieksze znaczenie ze wzgledu na to ze magnes nie lapie bezposrednio talerzyka ale plytke przymocowana do ramy transportu, co powodauje ciagle i nierownomierne obciazenie lazysk silnika. Wyeliminowanie magnesu dalo wyrana poprawe.

W przypadku kiedy sam talerz jest przyciagany przez magnes, silnik nie jest obciazony, jednoczesnie nie jest wymagana duza masa docisku, co jest jedynie zaleta, biorac pod uwage typ oski rozpatrywanego tu mechanizmu. Poza tym, ciagle dokrecanie i odkrecanie jest niewygodne i z czasem nie bedzie nam sie chcialo zbyt czasto zmieniac dyskow. Ja bym na razie zostawil ten magnes i skoncentrowal sie na innych aspektach budowy.

Na temat magnetycznego clamp pisalem glownie odnosnie CD-Pro. Tam to moze miec wieksze znaczenie ze wzgledu na to ze magnes nie lapie bezposrednio talerzyka ale plytke przymocowana do ramy transportu, co powodauje ciagle i nierownomierne obciazenie lazysk silnika. Wyeliminowanie magnesu dalo wyrana poprawe.

W przypadku kiedy sam talerz jest przyciagany przez magnes, silnik nie jest obciazony, jednoczesnie nie jest wymagana duza masa docisku, co jest jedynie zaleta, biorac pod uwage typ oski rozpatrywanego tu mechanizmu. Poza tym, ciagle dokrecanie i odkrecanie jest niewygodne i z czasem nie bedzie nam sie chcialo zbyt czasto zmieniac dyskow. Ja bym na razie zostawil ten magnes i skoncentrowal sie na innych aspektach budowy.

Niestety nie udało mi sie dziś uruchomić napędu - a szkoda .... Praca Praca ...

Zrobiłem pare fotek otrzymanych organów od dawcy JVC ...

Ukryta Zawartość

post-34-100002740 1192133225_thumb.jpg

post-34-100002741 1192133225_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie fotki panelu sterujacego - można zaprojektować nową płytkę w/g swojego uznania ...

Ukryta Zawartość

post-34-100002738 1192133283_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zrobiłem, gra tzn działa ale rozwaliłem se przejściówki xlr>rca w ferworze jezuuuu ;) naprawiam i słuchamy ;d

głośny jest jako mechanizm.. szumi jakby po mini metalu szorowało..

ten pomarańczowy drut na zdjęciu wyżej to - diody LED podświetlenia LCD.

Następny szary to + LED.

kolejne używa chyba radio lub magnetofon - bez znaczenia dla Shigaklona.

2 kohm wystarczy by pięknie z 12V się zajarzyło podświetlenie.

Co myślicie o tym ? Oglądalem dzisiaj w sklepie.

Brak pilota , laser identyczny , prawdopodobnie silniki oddzielnie od PCB serva jak w oryginale .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skończone, wygrzewa się,

kabelek cyfrowy Bedea, zasilanie LT1084 + BGN, etcetera, kwarca nie ruszałem... pierwsze wrażenie, dół, przestzeń, otwartość dźwięku, przestrzeń ale to po minucie, wiecie, syndrom konstruktora, poczekamy zobaczymy ale... dobrze wróży i oby wywróżyło ;)

rezystory na wyjściu cyfry elpody 0.1%, takie miałem..

granit 43x37x3 ;) , nakrętki takie ładne na poxipol przykleiłem i transport jak widać, wygodne rozwiązanie nawet...

Ukryta Zawartość

post-5385-100002736 1192135827_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ryszard ma racje, głosny jest na nocke chyba za głośny, moze jakby go obudować i wygłuszyć toby pomogło...

PS zmiotło mojego philipsa, leci na dawce narządów...

Nie wiem jak tutaj, ale zdecydowana większość Filipsiaków zawdzięczna głośną pracę napędu dzięki plastikowemu talerzykowi dociskającego płytę (ma możliwość przesuwania się w płaszczyźnie i ślicznie plastik o plastik pociera)

Plastic is fantastic

• Pokaż nowe odpowiedzi