Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

to nie plastik, nie dociski tylko 2 silniki - płyty i przesuwu lasera.

jest takie frrrr,frrrr,frrrr,frrrr, itd

Matthew - jakiego filipsiaka zdeklasował? na wstępie oczywiście?

No i żebyś cieszył się spokojem ... to te trafa wypadałoby zabrać z tego granitu - wiesz jak to wibruje ;-) postaw je na gąbce od kompieli lub coś takiego. Docelowo powinny być dalej od transportu.

LED - te 2 przewody - pomarańcz (-) i szary za nim (+) są odizolowane - tylko dioda LED tam wisi możesz podłączyć gdzie chcesz daj na początek z 1-1.5 k w szeregu z nią - ale lepiej przed stabilizatorami - wiesz - LEDy szumią ;-)

Ja dałem 2 k bo jade na AKU i mi szkoda prundu

hmm, no pomyślę o tym ale nie mam już siły na razie, niech pogra z miesiąc ;)

Philipsa 614 trochę wyłumionego, z dołożonym IEC, stabilizatorkiem LM2940-5, wymienione kondki.. muł razem z bułą ;)

zorro, 11 Paź 2007, 22:40

>Co myślicie o tym ? Oglądalem dzisiaj w sklepie.

>Brak pilota , laser identyczny , prawdopodobnie silniki oddzielnie od PCB serva jak w oryginale .

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja obejrzałem wszystkie philipsiaki z większości marketów i nie zauważyłem aby ten miał ten napęd. Tylko 2 modele miały Sanyo i to z 1 strony tego wątku.

Bardzo tanie i rokujące były jakieś FIRST, Medion.

Watsona miałem juz nawet w koszyku w Makro - ale bałem się że ta firma robi problemy przy zwrotach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Shigaraki wraz z PS jest juz u wlasciciela, oto jaki otrzymalem od niego komentarz:

"I got the transport yesterday. It came back perfectly and let me tell you, it sounds very very good in comparison to it being powered by the older PS. It has more weight than before sonically. Thanks for all the trouble! "

ok wczoraj w późno sobie posłuchałem...

wszystko ok tylko coś jest z górą nie tak, przymglone, matowo, jakby brak życia na górze...LT1084 gorący jak diabli, może faktycznie trzeba użyć LM7808

zostawiam układ na cały dzień niech się kręci...

Power supply bedzie tu mialo dosc powazny wplyw, so experiment. ;-)

Ja na razie bawie sie CD-Pro, JVC nigdzie lokalnie nie znalazlem. Najlepiej mi pasuja BG FK, ktorych w DACu nigdy nie uzywalem bo wydawaly mi sie malo neutralne.

zgadzam się, zasilanie ma spory wpływ na brzmienie, u mnie LT1083 nawet nie jest ciepły, a taki efekt o którym pisze Matt miałem po podłączeniu do akumulatora, spore różnice są też przy zabawie z kwarcem i wartoścami kondensatorów przy nim, najlepiej zagrało bez kondów, oczywście jeszcze lepiej gra z zegarem

Do zwolenników gwintowania ośki - każda taka próba skończy się naruszeniem jej powierzchni. Wbrew pozorom klejenie tutaj będzie idealną technologią.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>saczek_XTRM

>Nie wiem jak tutaj, ale zdecydowana większość Filipsiaków zawdzięczna głośną pracę napędu dzięki plastikowemu talerzykowi dociskającego płytę

A nie ma tam przypadkiem układu przechwytującego energię momentu obrotowego? To jest bardzo dobre i wręcz pożądane rozwiązanie. A że przy okazji wydaje takie odgłosy - no cóż, coś za coś.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Mam w domu rozwalony kss213b i tam na kołach zęmbatych są tylko minimalne luzy, a w nowym sanyo są one dość spore, co pewnie też jest źródłem hałasów.

Mierzył ktoś z was jeszcze napięcia na oryginalnym zasilaczu? Może tam jest faktycznie trochę ponad 8V. Może to mieć znaczenie jeżeli w kolejne staby 5V są zbliżone w typie do 78XX gdzie chyba potrzeba do poprawnej pracy z 3V nawisu. Więc przy równych 8V lub ciut mniej może tego napięcia troszkę brakować. Nie mogę się dopatrzeć jakiego zenera użyli w oryginale (trzeb się będzie do okulisty wybrać albo kupiś solidną lupę).

Wypróbowałem ten patent z 317 i zenerem i to nawet działa, tylko jakiś gamoń dał mi w sklepie zenera 6V zamiast 6,8 i przez to na wyjściu mam 7.3V. Ale jeżeli potrzeba by było trochę ponad 8V to musiał bym wziąść 7V zener (8.23-8.3V).

Bacek

ja w orginale mialem 8.4V i rzeczywiscie jak ustawie na lmie 8.0V to dziala jakby mniej pewnie, a czasami sie wiesza....

jaki patent z zenerka, mozesz podac link?

Pozdrawiam

Link już jest w wątku stronę lub dwie. Ogólnie chodzi o to że zamiast R2 (spójrz w datasheet 317, aplikacja z kondensatorem na ADJ i diodami) dajesz diodę zenera lub dwie równolegle. Na wyjściu masz napięcie zener + 1.25V. Chodzi o to żeby jak najbardziej zmniejszyć impedancję z ADJ do masy co da lepsze filtrowanie śmieci. Oryginalny rezystor R2 dla 8V nie wiem ile tam będzie ale pewnie powyżej 1kOhm. Dwie zenerki równolegle to 15 Ohm.

C2 (bocznik do R2 a nie ten na wyjściu) większe niż w datasheecie tak do 100uF i jak najmocniej low impedance. W sumie to eksperyment który zostanie wykorzystany gdzieś indziej w stab 5V, ale tam można zamiast zenerek dać dwa zielone ledy w szereg (czyli 1.25 + 1.94 + 1.94) i powinno być jeszcze lepiej bo ledy mają mniejsze szumy od zenerek.

Jeszcze kombinuję jak to maksymalnie zmniejszyć. Poszukam diód SMD. R1 już dałem smd bezpośrednio na nóżki 317 pod samą obuwową

Bacek, 12 Paź 2007, 08:33

>Wypróbowałem ten patent z 317 i zenerem i to nawet działa, tylko jakiś gamoń dał mi w sklepie zenera 6V zamiast 6,8

Dajesz w szereg diode krzemową w odwrotnym kierunku do zenera i masz już 6,7V

Wczoraj wieczorkiem porównywałem z CDPRO2. Ponieważ było to krótkie porównanie i na cicho to stwierdzam że jest to ta sama liga! To już bardzo dobrze!

Warunki były nieoptymalne - CDPRO działał na wyjściu spdif oryginalnym z mechaniki i kiepskim kabelku chinch, a Shigaklon na oryginalnym rezonatorze i kabelku koncentrycznym video 75 ohm.

Ryszard_wpl

Też o tym myślałem ale było już późno i nie kombinowałęm.

Z krzemówką wyszło by 6,6-6,7 i w bonusie kompensacja temperaturowa, ale to ciągle poniżej albo na styk z 8V, cóż spróbować nie zawadzi

Nelson Pass w X0 i Xono użył zasilania regulowanego ale na LM7815 i dał te kondy 220u w adj może pójść tym tropem... chociaż to zasila analog.

Jak nie ma jak jest

Quick notes on using 3-Pin Voltage regulators

..........................

..........................

So, a big hint: make Z (the impedance) of C2 much smaller than R2 at twice your AC Mains frequency to suppress ripple better; 100uF will be more effective than 10uF.

Gdzieś jeszcze widziałem pomiary przy różnych pojemnościach i różnica była widoczna, ale nie pamiętam gdzie to było nie założyłem zakaładki.

>Bacek

W prawie każdej nocie aplikacyjnej regulatorów są wykresiki odpowiedzi na zmianę nap. we. przy różnych pojemnościach. Pewnie tam widziałeś.

Rekin,

W datasheecie jest tylko przy 0uF i 10uF.

Na razie muszę wszystko poskładać do kupy, a to niestety dopiero w poniedziałek będę miał czas.

W każdym razie w szufladzie mam 100uF: oscona, BG STD i BG N, jest pole do eksperymentów.

Matthew

Ok faktycznie można na gnd coś wsadzić i przy 7815 dostaniemy wtedy większe napięcie niż 15V,

ale tu już to pewnie działa lekko inaczej bo najmniejszą impedancję będzie miało wpięcie bezpośrednio do masy.

Nie wiem jak zbudowane jest to 78xx ale jak podobnie do 117 to ma już tą referencję w środku i nie da się jej zbocznikować nijak ani zmniejszyć jej impedancji.

Z drugiej strony nie wiem po co tak kombinować jeżeli piszą tam że dodatkowo za całością dają filtr bo stabilizatory są "szumiące".

Zawsze można jeszcze brać w teorii LT317, datasheet twierdzi że są lepsze, ale pewnie trzeba by było to jeszcze udowodnić pomiarowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi