Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Peter Daniel, 17 Lis 2007, 23:02

>Dzisiaj porownalem rozne rodzaje platform na ktorych byl zainstalowany naped.

Peter.

Napisz w miarę dokładnie jak wygląda reszta Twojego toru odsłuchowego. Jego wartość, poziom odniesienia (!), referencja w tzw, tradycyjnych "zespołach głośnikowych".

Może się okazać, że ludzie czytający Twoje wpisy nie odczuwają podobnych doznań.

Wiesz, jeśli wepniesz NOS DACa, czy Shigaraki przed unitrę fonicę i Tonsile to różnica może być niezauważalna do wpięcia jakiegokolwiek innego DACa.

Tu w Polsce ludzie nie mieli większej styczności z hi-endem i wszystko porównywane jest do tego co się w życiu słyszało!

Sprzet jest raczej przecietny, w porownaniu z polska elita chyba nic specjalnego ;-)

Digital cable: Belkin Synapse

DAC: Modified BiDAT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Interconnects: Kimber KS1130

Ukryta Zawartość

Integrated amp: the most advanced GainClone yet:

Ukryta Zawartość

Speaker cables: Omega Micro Copper

Ukryta Zawartość

Speakers: Fertin EX20 in an infinite baffle

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Calosc jest warte ok $10,000 (nie liczac transportu). Dodatkowe transporty referencyjne jakie posiadam to (aktualne ceny na rynku wtornym):

ML31.5 $4000

ML37 $2000

CEC TL0 $6000

Technics Z-1000 $1000

Sony SCD-777ES $1200

Sony NS9100ES $600

Marantz CD-94 $400

Kilka sztuk CD-Pro2

hmm, Peter, czyli idziemy w strone SZTAB ;D wiedziałem ;)

właśiciwe zachodziłem w głowe jak to obudować sztabami, tylko po co, dać jedną jako platformę jak TY i ją postawić na sprężynach.. zrobienie takiego stelaża wokół napędu jest trochę kłopotliwe :/ ale chyba taka konstrukcja jak ty zrobiłeś będzie wystarczająca..

Przeszukałem dzisiaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląda na to, że w większości schematów brakuje sekcji cd jest tylko złącze i opis nr modułu cd np

Ukryta Zawartość

Znalazłem jednak coś ciekawego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do tego pasujący (chyba)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak ktoś chce można poszukać dalej ale wydaje mi się że oryginał to płyta od jakiegoś Sanyo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ściągnąłem większość serwisówek popularnych wieżyczek AIWA i prawie wszystkie miały zestaw z LC78622E!

Żadnej nie znalazłem ze sterownikiem LCD jak Shigaraki na jednej płytce PCB. Te sterowniki są bardziej rozbudowane bo obsługują też i radio i magneta. Czasami też i zegar i AUX. Są to wieże z serii LCX od 100 do 355.

Mam już taką wieżyczkę LCX108 - rozebrałem i ... złożyłem... Dużo dłubania, niewygodna płytka z wyświetlaczem z której trzeba by odlutować wyświetlacz i przeciągnąć kabelkami na front obudowy. Duża ilość kondensatorów przewlekanych rodzi obawę że dużo więcej trzebaby wymienić aby zachować spokój audifilionerwicy.

Mechanika z JVC EZ31 jest może skromniejsza (tylko track) ale za to ma wszystko na jednej PCB. Z wyświetlaczem można zrobić co się komu podoba - przez co ten dawca jest bardzo atrakcyjny. Do tego gra tak fajnie, że dalsze poszukiwania dawcy są chyba tylko zabawą w celu odkrycia i zbudowania wiernego klon Shigaraki aby było do czego porównnać naszego wątkowego Shigaklona.

Myślę tylko że jest teoretycznie szansa, że w tych wieżyczkach może być lepsza i cichsza mechanika i laser. Może w którejś jest nawet mechaniz wyprodukowany w Japonii?

Powinienem to w ciągu kilku dni zweryfikować i oczywiście o swoich wrażeniach podzielę się w tym wątku.

Prośba o pomoc

- skończyła mi się inwencja i wiedza... Od jakiegoś czasu coraz gorzej działał mi reclocking w CDPRO2. Wreszcie przestał w ogóle działać. Rozebrałem, pomierzyłem obejrzałem przebiegi i nie wiem co robić dalej. Żadem DAC nie chce się zsynchronizować. (wcześniej po kilku włączeniach całego urządzenia "zaskakiwał" i działał aż do wyłączenia.

Topologia jest taka - zegar z TENTEM 16 MHz dzielony jest jeszcze na płytce zegara przez 2 (CDPRO chodzi na 8 MHZ), przez rezystor 47 ohm trafia na płytkę reclokera. Recloker podwieszony jest 5mm pod CDPRO.

IEC958 to jest SPDIF wyciągnięty z 51 nogi serva SAA 7324 (napięcia 3.3 V). Clock_I - to wejście zegara TENTA, Clock_O to wyjście zegara na servo CDPRO (w miejsce starego generatora na płytce serva - przy scalaku SAA7324).

Co działa

- CDPRO działa na tym zegarze w 100%, SPDIF dochodzi do 74VHC74 (po drodze mija 0.1uF i rezystor -

Nie działa poprawnie przerzutnik - dziwne jest to, że na wyjściu jak macam sondą oscyloskopu wejście Spdif to moment potem dotykam wyjście i sygnał jest reclockowany (niby działa - choć po kolejnej chwili po dotknięciu np wyjścia 74VHC04 sygnał jest - ale powoli się wygasza (maleje amplituda i mam już za chwilę tylko stałe napięcie!)

Mimo tych krótkich chwil że niby działa - DAC nie pokazuje że się zsynchronizował.

Aktualnie pozwierałem kilka elementów - np kondensator separujący SPDIF (IEC958), oraz wyjściowy rezystor z zegara (47Ohm) - i z grubsza sygnał jest reclockowany - wygląda podobnie - ale DAC dalej nie widzi...

Podłączyłem DACa wyjściem zbalansowanym i DAC mruga diodą "NON SPDIF signal"

Dodam że do testów używam Benchmark DAC1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ryszard

Rozumiem że Servo jest zasilane napięciem 3,3V wprowadzasz do niego zegar z VHCU04 o napięciu 5V w scalaku serwa działają zabezpieczenia tzw Latch Up i co ciekawe zygnał zegarowy sieje w ten sposób na zasilanie 3,3V wszystkiego co jest podpięte do tej szyny właśnie po to jest ten R12 dostosowuje napięcia on musi tam być.

W drugą stronę to samo w wyjściem SPDIF z serwa na flip-flopa 3,3V i 5V może to nie dostosowanie napięć zasilających, jeżeli masz taką możliwość to zasil całą płytkę przetaktowania 3,3V i zobacz co się dzieje, zegar Tenta też musi mieć 3,3V jeżeli nie ma to rezystorki (ale to tylko na próbę).

Robiłem kilka podobnych przetaktowań i nigdy nie miałem takich problemów oprócz odwiecznego tematu z masami.

Witam

A tak nawiązując do temtu przetaktowania > czy ktoś próbował tego manewru w Shigaclonie i jaki ma to wpływ na brzmienie ???.

Czy jednak skrętka i rezystorki 75 i 200 Ohm są optymalne ???

Pozdrawiam

kajo

Ryszard_wpl

Czytam pobieżnie i mogę napisać głupoty, ale czy na pewno do 74VHC04 dochodzi poprawny sygnał? Albo brakuje uziemienia i napięcie dochodzi do jakiegoś-tam poziomu, albo połówka bramki HC04 wystrzeliła w kosmos.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Czy wcześniej przejście 3,3/5V działało stabilnie?

Trochę sensu poproszę.

Mam wątpliwości, czy taka sprężyna bez żadnego tłumika nie daje tylko efektu bujania?

Osobiście rozważam raczej pod taką sztabką dać przekładkę z dwóch materiałów o dużej stratności wewnętrznej - jakaś spieniona guma + filc. Całość średnio gruba: około 1-1,5cm i umiejscowiona tylko na obu końcach tej sztabki.

Co o tym myślicie?

rekin, 20 Lis 2007, 13:27

>Mam wątpliwości, czy taka sprężyna bez żadnego tłumika nie daje tylko efektu bujania?

rekin Ty jesteś kolarz, a nie wpadłeś na zastosowanie patentów kolarskich.

kup dwa połamane marcoki Z1 i będziesz miał amortyzację z tłumieniem w najlepszym wydaniu.

tu sztywność goleni nie będzie miała znaczenia ;-)

Za grosze można dostać zestaw sprężyna + elastomer w kąpieli olejeowej.

Tylko obudowa do tego bedzie fajnie wyglądać ;-D

>kubedes

Myslisz, że go nie dobiję ze 100kg płytą upuszczając na glebę ;)

A serio, to myślałem o patencie bez mocowania tej sztabki do chasis w brutalny sposób. Wszystko "pływające" w piance. Kończę właśnie obudowę i jest ona przystosowana do takiego rozwiązania również. Przy moim tempie prac pewnie fotki wkleję za tydzień.

rekin, 20 Lis 2007, 13:57

>>kubedes

>Myslisz, że go nie dobiję ze 100kg płytą upuszczając na glebę ;)

To już zależy od odtwarzanego materiału... ;-)

A poważniej to sprężyna ugięcia wstępnego (SAGu) w kombinacji w elastomerem mogłaby się tu sprawdzić - taka sprężyna zazwyczaj ma max 5 cm. (elast. wciśnięty do wewnątrz - od wewnętrznej strony zwojów sprężyny do tłumienia mniejszych wibracji i wygaszania samej sprężyny)

gagacek, 20 Lis 2007, 12:57

>Czy 74VHC04 dochodzi poprawny sygnał?

Pobieżnie czytałeś albo zakręciłem soię w opisie - problem tkwi w przerzutniku D (7474) - z niego wychodzi a potem sie urywa z powodów jakby "elektrostatycznych" (dotknięcia sondą oscyloskopu?)

>Albo brakuje uziemienia i napięcie dochodzi do jakiegoś-tam poziomu,

Ziemia / gnd jest... Rzeczywiście - coś jakby się ładowało a po osiągnięciu napięcia "progowego" odcina działanie przerzutnika D.

Teraz jak strona wątku sie zmieniła to szanse na Waszą pomoc zmalały ;-(

APEL o pomoc do znających sie na bramkach logicznych - kłopot opisany stronę wcześniej...

>Matthew

na terenie Polskich Zakładów Optycznych na ul.Grochowskiej jest firma która handluje podobnymi sprężynami, znajomy kupuje u nich różne sprężyny do wtryskarek, nie pamiętam w tej chwili nazwy firmy, spróbuję się dowiedzieć dokładnie

Ryszard_wpl

Chyba dobrze przeczytałem - może pomóc r do masy po kondensatorze C6, ewentualnie po nim z rezystancją do masy dodać w szereg jedną z luźnych bramek, ale jak zwykle najlepiej widzieć całego pacjenta przed sobą.

pozdrowienia!

Trochę sensu poproszę.

Dzisiaj porownalem kilka innych opcji. Pragne zaznaczyc ze wszystkie moje obserwacje sa czysto subiektywne, czesto na granicy percepcji i trudne to zidentyfikowania, ale w jakis sposob oddzialujace na moj odbior dzwieku i dlatego o nich pisze.

Zamiast sprezyn uzylem miekka podkladke, cos jak sorbothane dostepne z Partsconnexion. Bylo OK ale brakowalo trojwymiarowosci. Sproboawlame tez umiescic plytke z bronzu bezposrednio na platformie powietrznej (air suspention table) ale to w sumie nie bylo w ogole ciekawe.

Majac wczesniej platforme z akrylu odczuwalem pewna koloryzacje, polaczenie ocieplenia z szorstkoscia i troche mi to przeszkadzalo. Dzis uzylem podstawe z drewna (sosna) i wydaje mi sie ze jest lepiej.

Odnosnie sprezyn, to daja one wlasnie trojwymiarowosc ktorej nie moge uzyskac w zaden inny sposob.

Wytlumilem sprezyny najpierw pianka ktora stosuje sie do ocieplania rur z woda ale to popsulo dzwiek: zrobilo sie bardziej plasko, wysokie tony stracily rozciaglosc (szybkie wygasanie). Pozniej wypelnilem sprezyny bardziej miekkim materialem (sorbothane) ale to tez bylo gorzej od samych sprezyn. Na samym koncu postanowilem wytlumic sprezyny tylko czesciowo, i to chyba sprawdza sie najlepiej.

Jesli sprezyny sa wpuszczone w podstawe, to tez zapenia to tlumienie i bujania raczej nie ma, szczegolnie gdy rama z transportem jest ciezka. Dodam, ze dosc dlugo szukalem odpowiednich sprezyn, a ich podatnosc porownywalem do konstrukcji uzytej w Levinsonie ML31.5.

W kazdym razie mysle ze ciezko bedzie sprezyny zastapic czyms innym, aby uzyskac podobna trojwymiarowosc i definicje; roznica wydaje sie byc zauwazalna od razu. ;-)

Ukryta Zawartość

post-3442-100009124 1195596372_thumb.jpg

post-3442-100009125 1195596372_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi