Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

W poźniejszym Capitole MKII były zastosowane sprężyny z góry i z dołu tak jak mówią koledzy, ale sama platforma była dużo mniejsza i prawie kwadratowa, wykonana nie z MDF lecz aluminium o grubości ok. 18mm, inny był też transport philipsa CDMPRO.

Matthew, 21 Lis 2007, 15:12

>Marosik, zapytaj Elberotha ;)

dzieki za odp

Co do moich pomyslow to nie sa sciagane z zadnych sprzetow ktore moga dobrze grac lub nie. Warto przesledzic kazdy trop i dopiero wtedy wydac opinie.

Nigdy nie wiadomo w ktorej norze bedzie sie chowal 'kroliczek'.

polaczenie sruba stal jest sztywne ale spoczywa na dzwiekochlonnym drewnie.

mozna zamienic kolejnoscia materialy dzwiekochlonne i sprawdzic jaka jest zmiana. Wysnuc wnioski i dopasowac co sie chce uzyskac.

Jesli sztywne polaczenia graja najlepiej to do lasera na sztywno sztaby z zelastwa kamienia itp. dalej na sprezynie ale tez mozna dac przeciez wkret/szpilke i postawic na czyms dzwiekochlonnym(drewno)

lub twardym (kamien)i dopiero na czyms dzwiekochlonnym.

zwroccie uwage na czym stoi pozniej naped. Czy ma nogi czy spoczywa plackiem na podlodze/chodnik.

Gra wszystko i calosc tworzy odpowiedni zestaw.

Czy deska petera stoi na 3 szpilkach na kamieniu? a moze warto wlasnie pod deske w 3 punktach podlozyc gabki lub wkrecic szpilki i postawic na kamieniu? Jak wtedy zagra? Moze wlasnie dlatego nie spasowal z pianka? moze o 1 material dzwiekochlonny za duzo (mata oraz kawalek chodnika?)

Wiekszosc klockow na AS mialo dedykowane stoliki... Ciekawe czemu dawali takie ladne marmury po kilkadziesiat kg? Przeciez kazdy klocek mial juz 'swoje nogi'

jako material dzwiekochlonny mozna przeciez uzyc naturalnych materialow a nie syntetycznych pianek ktore z czasem moga wietrzec itp.

najlatwiejszy przyklad to korek ktory bardzo dobrze wycisza jest lekki elastyczny ma duzo przestrzeni powietrznych bardzo malej wielkosci. Czy ktokolwiek go wyprobowal? Zadna firma przeciez produkujaca klocki nie uzyje go w masowej produkcji bo latwiej wykombinowac pianke...

W starym cdx'e 530 znalazlem male kawalki korka. W moim 590 byla juz tylko guma...

Przepraszam bardzo. Alem sie rozpisal :( Mam nadzieje ze ktos to przeczyta i jednak sprawdzi choc czesc pomyslow po czym podzieli sie opiniami jak jakie zestawienie zagralo na jakim podlozu stalo itp.

marosik, 21 Lis 2007, 16:26

>najlatwiejszy przyklad to korek ktory bardzo dobrze wycisza jest lekki elastyczny ma duzo

>przestrzeni powietrznych bardzo malej wielkosci. Czy ktokolwiek go wyprobowal? Zadna firma przeciez

>produkujaca klocki nie uzyje go w masowej produkcji bo latwiej wykombinowac pianke...

Ja używam korka w drzwiach akustycznych (dźwiękochłonnych) - jak trzeba bardzo ciche drzwi to bez korka jest dużo ciężej i grubiej.... Cała zabawa polega na tym żeby było kilka przejść pomiędzy materiałami o różnej gęstości. Trochę tak jak ze światłem i szkiełkami. Na każdej granicy ośrodków dochodzi do załamań.

Innymi słowy polecam pod rozwagę kolegów "kanapkę" - w środku płyta korkowa zamiast szyneczki ;-)

Plaster miodu, skwarki - robi nam się wątek kulinarny :)

Struktura plastra miodu jest lekka i wytrzymała, ale nie wiem, czy dość dobrze tłumi drgania...

Może zamiast podkładać kanapki,chociaż widze tu dużo mozliwości to podmienić je stosownymi 3 lub 4 spręzynami w odpowiednich gniazdach,półotworach i stosować ten regulacyjny docisk,oczywiście o odpowiednio dobranej sile,spręzynie, równowazocęj siłe tychże 3 lub 4 nośnych sprężyn i ciężką płytę z napędem.

Widzę tu duże możliwości,wygodna regulacja jedną śrubą,można by dostrajać precyzyjnie tłumienie drgań własnych i jednocześnie zapewnić pływający charakter zawieszenia.

plaster miodu nasuwa mi na mysl pioneery z wyzszych polek. co do tlumienia to mysle ze lepiej tlumia niz plaska blacha tej samej grubosci. otwory plastra miodu mozna czyms wypelnic co dodatkowo bedzie tlumic. Struktura niejednorodna z wieloma granicami osrodkow. ciezko wyobrazic sobie cos lepszego :)

co do korka to myslalem o 2mm elastycznym pod panele podlogowe ktory jest robiony z kauczukiem :D

bedzie mial wlasciwosci tlumiaco-resorujace :P nawet jako podkladki pod sprezyny bedzie sporo lepszy niz zwykla guma... (trzeba go tylko odpowienio zabezpieczyc (podkladka z cienkiej blachy na ktorej spoczywa sprezyna>? itp

marosik, 21 Lis 2007, 19:36

Nie znoszę rysować!ale możesz sie odnieś do tego rysunku?Korek tam by pasował,mozna nawet wkleić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ELTA 1006 się nie nadaje na dawcę. Chyba, że na zapasowy laser (53 zł). Jedna wielka płytka pcb ze wszystkim na pokłądzie - radio, magnet i CD.

Rysunek ładny, pomysł dobry, ale myślę, że nikt nie podejmie się jego oceny bez "jazdy próbnej". Trudno przewidzieć jak takie czy inne rozwiązanie wpłynie na dźwięk ;o)

moje zdanie na temat:

Ryszard_wpl, 21 Lis 2007, 23:05

>ELTA 1006 się nie nadaje na dawcę. Chyba, że na zapasowy laser (53 zł). Jedna wielka płytka pcb ze

>wszystkim na pokłądzie - radio, magnet i CD.

Super pomysl bo na nowy laser masz tylko 6m-cy gwarancji a na kazdy nowy klocek w sklepie az 12m-cy. Moze sie okazac oplacalnym kupic elte. Dodatkowo w tej cenie mamy pare smieci ktore po roku mozna na np alledrogo sprzedac :D

co do tego stolu to widze tu sporo sprezyn. Konstrukcja powinna byc prosta jak cep i dzialac jak mlotek (czyli skutecznie)

wyobraz sobie ze jestes taka podstawa i....

nawiercili w tobie az 4 otwory (to chyba min jakie mozna dac) [podstawa z grubego zelastwa o min 3cm grubosci... milego wiercenia]

do tego w kazda dziurke wsadzili sprezynke i kaza ci grac obojetnie... troche tego chyba za duzo...

ted125, 21 Lis 2007, 22:17

frezy/zaglebienia pod sruby tez nie przejda. 1 powod nigdy nie bedziesz pewny czy sprezyna w ktoryms nie obciera o scianke... dodatkowo musisz sam je wykonac. Mozliwe pod warunkiem ze zrobisz kanapke i powycinasz okragle otwory w 1 z wewnetrznych warst (gdzie ma byc frez/zaglebienie) ale to nadal okolo 1cm.

Jesli jednak to przemyslec a nie rysowac to by moglo cos z tego wyjsc. 1pkt napinajacy a nie 3 jak w resorach, 3 pkt podparcia. Pomysl calkiem niezly... na rysunku widze 4 prezyny przy czym 2 inne i 2 inne. to tez troche utrudnia zycie.

Korek dac tam gdzie jest sruba napinajaca (najlepiej gra jak stoi bezposrednio na sprezynach(?) wiec mu to zapewnic) Korek mozna dac nizej w naszej plywajacej kanapce.

Zawieszenie powinno byc kompleksowe i proste cos w stylu tych resorow co byly na poprzedniej stronie. Dajesz jeden i masz z glowy cale zabawy we frezowania itp.

Pomysle jutro na trzezwo to moze sie cos wymysli ciekawego. Potrzeba tylko pozniej kogos kto to skleci/przeslucha.

>Super pomysl bo na nowy laser masz tylko 6m-cy gwarancji a na kazdy nowy klocek w sklepie az 12m-cy

Ale do naprawy trzeba chyba dostarczyć całego bÓmboksa, a nie sam wypruty z wnętrza laser, najlepiej w fabrycznym opakowaniu ;o)

Jeszcze trochę, a ktoś wpadnie na pomysł, żeby do "skorupy" JVC objętej gwarancją wstawiać zepsute lasery np z CECów czy innych cedeków :-/

a moze twoj szkic jest od frontu i chodzilo ci o to ze 3 noga to ta szpilka napinajaca?

cos musi trzymac 2 pozostale sprezyny. Same sie nie beda trzymaly :(

znow kwestia rozbierania plastikow itp. ja uwazam ze jak juz kupilem taka aiwe dostalem gwarancje uzywam laser (tylko laser) przez 10m-cy i mi pada to przysluguje mi na niego gwarancja. Przeciez zaplacilem za calosc. Nie wazne czy uzywam laser w taki czy inny sposob.

Nie wiem jak laser tam wyglada ale pewnie mowimy o samym laserze bez mechanizmu wiec zaden problem go wyciagnac a 'jesli' sie cos stanie oddac go na gwarancji do serwisu.

Wiem ze poruszam sie po cienkim lodzie ale dla mnie roznica znaczna jesli kupilem aiwe wsadzilem zepsuty laser i chce oddac na gwarancji a ...

kupilem aiwe uzywalem z niej laser i go zajezdzilem i wtedy chce ja oddac na gwarancji...

pewnie nie wszystkim sie to podoba co napisalem... nalezy pamietac o plombach itp wiec jesli takowe istnieja to nie bede nic grzebal i wole wtedy laser z 6 miesieczna gwarancja od lasera bez gwarancji za wieksza kase :D

Dzieki za opinie!

Myślałem o górnej platwormie z 2 płytek ceramicznych i wywiercenie otworów stosownych,w jednej 1górnej,3 otwory w drugiej i sklejenie ich razem ,to wychodzi jak na rysunku.Z otworami w płytkach niema problemu.

Natomiast dolną platformę miałem na myśli z grubszego MDF,albo powtórzyć wykonanie górnej platformy stosując grubszy i cięższe płytki,lub połączyc ceramikę z MDF.Spręzyny się potwierdzają.Co do ocierania sprężyn o otwory to nie widzę żadnych problemów,stosowne podkładki centrujące,proste i jeszcze z różnych materiałów,zapewnią centryczność położenia sprężyn w półotworach.Zresztą część sprężyn jest wolna od kontaktu z platwormami,zapewniając pływający charakter.Jeden element regulacyjny.

Mozna też zamiast sprężyn inne elementy tłumiące zastosować,jak poprzednio proponowałem,najbardziej dla mnie ciekawe jest możliwe zestrojenie jedną śrubą,lepiej chyba sie nie da i prosciej ustalic pożądane warunki dla naszego transportu.No i prostota i mozliwości doboru b.duże.To tylko moje podejście do sprawy i jakiś sposób na rozwiązanie ciekawego problemu z uporaniem sie pasożytniczych drgań własnych transportu,ale jednocześnie zapewnienie odpowiedniej elastyczności ,chyba tego potrzebuje.Kazdy pomysł może coś rozjaśnić i tyle.

Ryszard_wpl, 21 Lis 2007, 17:51

>Ja używam korka w drzwiach akustycznych (dźwiękochłonnych) - jak trzeba bardzo ciche drzwi to bez

>korka jest dużo ciężej i grubiej.... Cała zabawa polega na tym żeby było kilka przejść pomiędzy

>materiałami o różnej gęstości. Trochę tak jak ze światłem i szkiełkami. Na każdej granicy ośrodków

>dochodzi do załamań.

Dlaczego nie spróbować wykorzystać tej idei i zastosować dla platform łącząc np,ceramikę i mdf w jednej i drugiej platformie,a może nawet potrójnie?A drzewo może byc też pieknym i wdziecznym połączeniem,np z kafelkiem.

marosik, 22 Lis 2007, 01:12

>a moze twoj szkic jest od frontu i chodzilo ci o to ze 3 noga to ta szpilka napinajaca?

>cos musi trzymac 2 pozostale sprezyny. Same sie nie beda trzymaly :(

Szkic jest od frontu,trzeciej spręzyny,ala nogi,nie widać.A środkowa sprężyna jest w położeniu środkowym między tymi trzema "nogami" i ona utrzymuje dwie platformy w stosownej centrycznej pozycji i jednocześnie służy do regulacji drgań,nie stanowi podpory,wręcz antagonizuje z nimi,ściska je i utrzymuje położenie platform względem siebie,niejako je łącząc.

• Pokaż nowe odpowiedzi