Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner SONY ST-S550 ES

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Zakupiłem tuner SONY ST-S550 ES , co można poprawić w tym tunerze. Może ktos posiada do niego schemat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15435-100003887 1190996835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36480-tuner-sony-st-s550-es/

Miałem taki tuner.

W Twoim egzemplarzu ktoś powymieniał wszystkie elektrolity na Nippony (te brązowe). Te granatowe to nie wiem, nie widać, ale mogą to być Nichicony.

Opamp też jest wymieniony na jakiegoś Nationala.

IMHO należy go starannie wyregulować, i na tym poprzestać.

Co to jest za cudo podlaczone do glowicy nie wyglada to na robote Sony, bardziej na robote Diory z czasow PRL.

Ukryta Zawartość

post-15435-100003748 1191135581_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprzedni właściciel jeszcze przed zakupem twierdził że ma tuner od 3lat i nigdy przy nim nie grzebał. Spróbuje odlutować tą płytkę i zobacze co się stanie. Tuner gra bardzo ładnie ale dziwi mnie troche czułość, poprzednio miałem 530ES i na kawałku drutu łapał stacje których ten niestety nie łapie.

Odlutowałem ten konwerter i tunerek nadal gra, poprawiła się czułość. Wszystkie elektrolity były oryginalne, wymieniłem tego 2200uf na 2700uf Nippona LXS i kondy wyjściowe na Elny Cerafine. Wymieniałem też kondensatory do zasilania OPAmpa ale jak dawałem większe to się strasznie wzbudzał i wróciłem do orginalnych 10uf.

Ja trochę przerobiłem 505ES, płytę ma inną ale układowo będzie podobny. Stabilizator tutaj pewnie jest jak w większości tunerów nie tylko Sony na LA5667 i zasila jednocześnie część cyfrową i audio. Więc do zasilania audio ale tylko OPAmp dołożyłem drugie trafo z oddzielnym zasilaczem dobrze odkłuconym. Oczywiście wymieniłem OPAmp (według uznania). Elektrolity w zasilaczu zbocznikowałem dobrymi 0,1 uF, no i oczywiście wymieniłem wyjściowe kondy (za Opampem) na dobre MKP składane z mniejszych pojemności.

Efekty trudno ocenić ze względu na kiepską jakość nadawanych programów, lecz wydaje mi się że zyskał na niskich zakresach. szczegółowości i głębi. Serwisówkę pewnie dostaniesz w Foxel-u, a i wzorując się na jakimś zbliżonym modelu bez trudu zoztrzaskasz układ - zwykle są podobne.

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.