Skocz do zawartości
IGNORED

Co robić przy tym zestawie ?

sel

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam:

Wzmacniacz SHARP'A SM-31

Dwie kolumny podłogowe SANYO SX225

I teraz moje pytanie... dokupic drugi wzmacniacz/dwie "lepsiejsze" kolumny a te sanyo wywalic w rogi pokoju ? Czy wywalic wzmacniacz/kolumny i zlozyc inny zestaw ? Znajomy twierdzi ze przy 2 wzmacniaczach i 4 kolumnach oplaca sie bo bedzie dzwiek przestrzenny... osobiscie jestem sceptycznie do tego nastawiony ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/36504-co-robi%C4%87-przy-tym-zestawie/

łomatko, dźwięk przestrzenny z dwóch wzmacniaczy...

I jeszcze pewnie przez to puszczone mp3 z komputera...

Otóż dźwięk z płyt CD, płyt winylowych, radia, magnetofonu jest dźwiękiem STEREOFONICZNYM, co sprowadza się do tego, że jest nagrany w dwóch kanałach, i powinien być odtwarzany również na dwóch kanałach. Wszelkie próby uprzestrzenniania dźwięku za pomocą procesorów surround z dodatkowymi głośnikami są ingerencją w oryginalny sygnał, jego zafałszowaniem. Jest to zaprzeczenie idei hi-fi (co oznacza "wysoką wierność"), pójście w stronę efekciarstwa.

Masz więc dwie drogi:

-pójść drogą klasycznego hi-fi i dążyć do jak najwierniejszej reprodukcji dźwięku na dwukanałowym sprzęcie i dwóch głośnikach

lub

postawić na efekciarstwo, kupić amplituner z dźwiękiem surround i dodatkowe głośniki, i nigdy nie dowiedzieć się co tak naprawdę zostało nagrane na płytach które kupisz.

sel:

>Znajomy twierdzi ze przy 2 wzmacniaczach i 4 kolumnach oplaca sie bo bedzie dzwiek przestrzenny...

Beznadziejny pomysł. Zamiast dwóch wzmacniaczy dużo lepiej używać jednego, za to z wyższej półki. Par kolumn także się to tyczy. A efekty przestrzenne osiąga się w odpowiedni sposób ustawiając kolumny stereo - jeśli chodzi o dźwięk dwukanałowy, to dodatkowe kolumny do niczego się tu nie przydadzą.

Hmm... w takim badz razie... ze tak powiem decyzja zapadla sanyo i sharp laduja na alledrogo i szukamy wzmacniacza (o ile tutaj jest jeszcze w miare prosta sprawa - chociaz tez nie wiem z jakimi glosnikami co polaczyc zeby dobrze brzmialo) oraz glosnikow (uzywki raczej bardziej sie oplaca kupic niz uzywane?)... altusow niechce bo z tego co wiem dominuje tam bass a jest mi on zbedny bo slucham tylko i wylacznie rocka/metalu/gotyku itp. rzadko kiedy pop sie jakis trafi albo reggae/punk/ska. Jakies propozycje ? Fundusze to okolo 700zl chyba ze naprawde bedzie sie oplacac kupic jakis zestaw za +/- 800zl ;)

Cześć sel,

Piszesz, że bas Ci do rocka czy reagge niepotrzebny ? O Kyrje, a to czemu ???

Metallica bez basiora ? Emerson, Lake & Palmer bez basówki Grega Lake'a ? Reagge bez basu "nie buja". Czemu tak dziwnie ?

>sel, 29 Wrz 2007, 23:31

Myślę, że jeśli wzmacniacz nie jest zupełnie tragiczny to nie mając więcej funduszu możesz sobie go narazie zostawić, bo i tak nie starczy na nic lepszego. Za to skoncentruj się na zmianie kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prosze bardzo ;)

Ukryta Zawartość

Sel ->

Na początek poszukaj monitorów Tannoy Mercury 2, fajne podstawkowe mysle ze w 500zl sie zmiescisz

Wzmacniacz, ja zaczynalem od Yamaha AX 550 ok 300zl

Do tego kupisz jakis CD do 150zl

Nie zapomij o kablach, nie kupuj najtanszych za 1zl/m.

Poczytaj dokladnie forum, tu o tanich zestawach jest dosc mocno pisane.

Na poczatek ten zestawik juz mozna sluchac

Oczywiscie wszystko z allegro

Powodzenia

Pozdrawiam

Chodzi mi a takie kolumienki dla scislosci

Ukryta Zawartość

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ja bym polecał raczej Tannoy mercury 1, nie 2 - bo dwójki co prawda większe i droższe, ale dźwięk jakiś zamulony, ospały, przebasowiony (to samo się tyczy Mercury 2.5). Jedynki sa mniejsze, tańsze i bardziej zrównoważone, poza tym szybsze i niezamulone - basu mniej, ale lepszej jakości.

<><

Czyli np. takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

Oczywiscie popieram kolego wyzej, ja kolumienek nie sluchalem, jezeli kolega ma M1 i sluchaj M2 jak najbardziej bierz bod uwagę jego opinie.

Przy wyborze wzmacniacz postaraj sie posłuchac kilku, kup najpierw M1 pod pache i pochodz po komisach, zobaczysz wzmacniacz wzmacniaczowi nie rowny, a jezeli lubisz słuchac muzyki znajdziesz taki który Tobie najbardziej bedzie odpowiadał.

Unikaj Techniksów, napewno komisarze bedą chcieli ci je wcosnąc, bo to przecierz techniks.

To samo zrob CD-kiem, wez 200zl i wypozyczaj je z komisow i sprawdz który ci najbardziej odpowiada.

CD Techniksa biez pod uwagę, są dosc dobre i tanie. Szukaj Techniks SL-PS770 (chyba dobra nazwa), jest nalepszy a jak sie poszczesci za 200zł moze kupisz

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.