Skocz do zawartości
IGNORED

MASA RAMIENIA W DUAL MONO

dino

Rekomendowane odpowiedzi

No i sie zaczeło

Złozyłem VSPS (Ahaja design) w wersji dual mono (prawie) czyli:

1 Trafo z 4 x 15v na wtórnym (toroid)

2 Zasilacze z podwójnymi mostkami

2 zestawy filtrów z dławikami - patrz zasilacz Ahaji

2 stabilizatory

2 płytki VSPS

W sumie oba układy beda galwanicznie odseparowane i można stworzyć oddzielna mase dla kazdego kanału jednak z mojego Duala 714q wyłazi przewód ekranujacy (podpiety do ramienia) i tu pytanko:

Gdzie go podłączyć?

Normalnie podłacza sie do obudowy wzmacniacza/preampu jednak w takim badż razie co z masą we/wy VSPS i masa zasilacza? - Beda odseparowane. Następnie co da podłaczenie przewodu do obudowy jezeli nie bedzie "wspólnej masy" całego układu? (można ew podpiąc tam 0 przewodu zasilającego? i w ten sposób umasić ramię?-wydaje mi sie to bardzo ryzykowne). Nie miałem jescze do czynienia z gramofonowym pre dual mono - ciekawe jak rozwiazuja to "fabrycznie"

Na razie grałem na płytce próbnej w wersji "single" i podwójnym op apem wykorzystując jeden symetryczny zasilacz i ... zachciało mi się czystego dual mono. Siedze nad obudowa i skończyły mi sie koncepcje - Pls o światełko w tunelu.

https://www.audiostereo.pl/topic/36522-masa-ramienia-w-dual-mono/

VSPS w wersji dual w/g płytki Ahaja , gra bardzo ładnie. Nie wiem czy wersja dual mono pobije słyszlna jakością .

W tych pre ,grają w zasadzie op ampy. Ich dobór decyduje o tonalnym zrównoważeniu. (LM833, i w drugim do testów LM 4570. W moim zestawieniu masa gramofonu+ramienia jest dołaczona do obudowy pre który jest z koleji umasiony z GDN w kablu_+ jako masa.OD strony wejsc w pre wchodzi tylko sygnał i masa z wkładki. Masa gramofonu jest dołączana do ekranującej metalowej obudowy (AVT T-12)

Jak dokładnie masz to rozwiazane?

ile płytek zasilacza i vsps i jak obudowane? (osobno trafo+zasilacz+vsps, 2 x tarfo +2 zasilacz w jednej obudowie + 2 osobne obudowy do vsps czy 2 x tarfo +2 zasilacz w jednej obudowie + 2x vsps w jednej obudowie)

Hola. Tak powinno być.

>Conri

Ps. Zapewniam Cię że nie tylko opampy tu grają .... a zasilanie. Nie uwierzyłbyś jak może w tej konfiguracji zagrać NE5534 ....

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witaj

Czyli w sumie należy w jednej obudowie "spiąć" masy zasilaczy w jednym punkcie i tam doprowadzić przewód z gramofonu ? Czy można wykorzystac ten punkt do uziemnienia ekranów (obudów) vspsów?

BTW - Conri mam płytke próbną na NE 5232 (bo tylko NE mozna kupic we Wrocku) i w wersji single z 1 zasilaczem symetrycznym Ahaji przykreconym do płyty Mdf szumy pojawiają sie po odkreceniu mojego Nada 320 BEE na jakieś 80 %. Żadnych brumów. Zamówiłem w schuro.de OPA 637, AD 797 + inne kostki i bede sie bawił

( z uwzględnieniem dopasowania impedancji/V out wkładki do rodzaju zastosowanego op ampa (AD 797 nie lubi impedancji na wejściu powyżej 10 K)) ale jedzie Denon Dl 110

-->

Krzysztof "ahaja"

właśnie tak mam poprowadzone GND. Gdy masa z ramienia i gramofonu nie ma stycznosci z GND , nie da się słuchac .Prawie brak zmocnienia sygna lu a brum przebija wszstko. Przy podłączonej masie w/g twojego rysunku -jest miodzio.

U mnie jest trafo +płytka (twoja )stabilizacji w jednej obudowie , i 3X 1.5Cu idzie doBoxu VSPS poprzez XLR Canon.. SŁychać jedynie gdy volume na max , szum dryftu OPA

Na rysunku:

oczywiście kreski czarno/czerwone to sygnał z TT do pre (sygnał/masa). Linie niebieskie to właśnie GND - z jednego i drugiego kanału podłączone do JEDNEGO punktu wspólnego , do którego podpięta jest również MASA całego gramofonu (wszystkie metalowe elementy plus ramię) i obudowa.

Pozdrawiam

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Nie neguje że z 5534 nie zagra dobrze.Słuchałem 5532-i czulem niedosyt.5534 apewno ciekawiej niż z 2134. Podane układy poprostu bardziej mi pasują w połaczniu z moim wzmakiem.Pionier nie nalezy do szcztowych modeli. Stąd potrzeba bardziej."podkolorowanego"sygnału. Choć ostatnie modyfikacjie toru pre (bez sekcji Phono) i tak zmieniły go ponad Pionioerowatą budżetowa klasę .(305R).Warto próbowac z pojedynczymi wesjami

dualopampów.I tak dla przykładu tylko 2 x 604 zamiast 2604, 2 x 134 zamiast 2134, 2x027. Reszta doboru w necie. pod hasłem audio opamp low distorsion, J-FET opamp, itp audio circut opamp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.