Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do Cambridge Audio Azur 540 A V2

rafa�78

Rekomendowane odpowiedzi

planuje kupic zestaw Cambridge Audio Azur 540 A V2 i CAMBRIDGE AUDIO AZUR 540C v.2 to juz postanowiłem ale niewiem jakie kolumny cena do 3000 i i kabelki możecie mi cos doradzic

Witam,

Osobiście też mam taki zestaw CA 540-tki - jestem bardzo zadowolony.

Podłączone do niego są KEFy iQ3 i jak na moje 20m2 w zupełności wystarczają. Z tego co wiem (odsłuchy) i z informacji jakie otrzymałem w zaprzyjaźnionym salonie CA + KEF = bardzo ciekawe i dobre połączenie.

do 3000 zł to jest kolosalny wybór, nie koniecznie typu Kef, Audioacademy itd. ale trzeba sie rozglądnąć i posłuchać różnych innych propozycji. nie zawsze to co produkowane masowo jest dobre :)

szanowny kolego, miałem m33i, otwarty i jasny dźwięk. na początku niby fajnie ale im dłuzej słuchasz tym gorzej. bynajmniej dla mnie. starsze missiony były ciekawsze.

zrównoważony dźwięk:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poziom typowo audiofilski, to już wyżej niż masowe produkty:

Ukryta Zawartość

tez ciekawe:

Ukryta Zawartość

chwalone:

Ukryta Zawartość

moze ktos cos doda jeszcze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CharlieStereon, 3 Paź 2007, 19:17

>zgadzam sie z vivion - em.

>mam system jak w opisie i gra nieźle. w każdym razie mi sie podoba.

nie mowie ze nie bedzie ładnie ale za 3000 PLN to kurna mozna kupić cos zdecydowanie lepszego.

po co kupować teraz kolumny za 1600 zł, pozniej sprzedac za 800 zł i dołozyc znowu na lepsze.

kupując cos naprawde audiofilskiego (jak np. te MIMO za 3300 zł) masz spokoj na długo. ale oczywiscie proponuje posłuchaj je najperw, nie napalaj się na to co ktos ci napisze. 3000 zł to mysle mozna wydac troche poźniej niz wczesniej ale rozsądniej.

Miałem w domu Concepty.

z Dali należy szukać albo starszych kolumn z drugiej ręki (np. 350) albo celować w serie powyżej Suite (ale to chyba nieodpowiednia kategoria cenowa?)

No raz słyszalem Dali 6006 ale bas się porozłaził mi. Podobno cos konstruktorzy spaprali w tych kolumnach. Powiem tak... spróbuj posłuchać pare propozycji. Za 3000 zł możesz spróbować te DALI, AE Evo III, posłuchaj też tych MIMO. Ludzie którzy tworzą akurat te ostatnio wymienione znają się na rzeczy. Jeden z nich doradzał mi zakup kolumn za 1000 zł. Kupiłem w ciemno. Doznałem szoku jak już do mnie przyszły - szoku w pozytywnym słowa znaczeniu. Podejrzewam że kupując bezpośrednio od takiego producenta masz towar w cenie innych "sklepowych" ale gorszych. Ja mając 3000 zł umówiłbym się na odsłuch. Napewno. Decyzja oczywiście po twojej stronie.

McGyver, 4 Paź 2007, 14:54

>Miałem w domu Concepty.

>z Dali należy szukać albo starszych kolumn z drugiej ręki (np. 350) albo celować w serie powyżej

>Suite (ale to chyba nieodpowiednia kategoria cenowa?)

no własnie RAFAŁ, pogadaj z tym gościem powyżej, myśle że napewno nic nie stracisz a możesz tylko zyskać.

dodam że mój koleś ma kolumny robione przez jednego gościa z lcy który (szkoda) nie zajmuje się już budową kolumn. Dał za nie 2500 zł. Do dziś nie słyszałem glośników (masowych) lepiej grających, a miałem porównanie ze sklepowymi z półki cenowej do 3000 zł. Daje słowo i mogę się założyć o skrzynke dobrego alkoholu. Będę miał co sączyć wieczorami przy muzyce :) Powodzenia.

Witam

U mnie gra A 500 i D500 SE + Eltax Liberty 3+ - na razie. Przed wczoraj byłem na odsłuchu w Salonie. Testowałem Dali

Concept 6 ze swoim zestawem, do Dali były wpięte głośnikowe Reson DNM, interkonekt Van Den Hul, do tego sieciówka do A500 DH Labs, do CD poszedł mój Neel 7. Włączyłem płytę, zamknąłem oczy i stało się...

W pokoju odsłuchowym pojawił się O.S.T.R. , stał przede mną i składał rymy. W domu tego nie było.

Bas w Dali jest ok, trzyma tempo ,nie rozłazi się po pokoju i nie przygniata. Wysokie tony nie męczyły. Super przestrzeń.

Podaje koszt, oczywiście w przybliżeniu:

Dali Concept 6 - 1500zł

Reson - 49zł/m

Van Den Hul - 550zł

Sieciówka DH Labs - 450zł

W budżecie się zmieścisz. Jeżeli masz możliwość posłuchania w/w zestawu, to polecam.

Pozdrawiam

Magik, zalecałbym dużą ostrożność z tymi Conceptami. Miałem je w domu. Tweeter jest kiepski, jakieś no-name, woofer też, w zwrotnicach elementy też słabizna. W Eltaxach masz o wiele lepszy tweeter Vify MG27TG05, a zwrotnice są znacznie lepiej zrobione niż w Dali. Radzę nie ulegać pierwszemu wrażeniu i przed podjęciem decyzji o wymianie posłuchać Dali w domu. Może się okazać że jednak zmienisz zdanie o Dali. Masz dobre Eltaxy, nie pozbywaj się ich pochopnie. Nie warto ich wymieniać na coś z tej samej półki bo będzie "zamienił stryjek(...)".

>Nie warto ich wymieniać na coś z tej samej półki bo będzie "zamienił stryjek(...)".

A na Minasy?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Drogi McGyver

Zauważ proszę, że nie piszę o samych Dali, lecz o całym zestawie (kolumny,kable, intrekonekt, sieciówka).

Nie ukrywam, że po odsłuchu bardziej jestem skłonny wydać kasę na kable, niż na kolumny, ale nie zmienia to mojego zdania o Dali. Może kolumny grają same z siebie słabo, ale z tymi wszystkimi dodatkami dla mnie bomba.

Zresztą przekazuję tylko swoje wrażenia z odsłuchu, tylko staram się pomóc w temacie doboru kolumn. Będzie chciał to skorzysta z opinii, nie będzie chciał to nie.

Myślę, że jeżeli komuś podoba się jak grają kolumny, to raczej nie zastanawia się nad ich budową.

Pozdrawiam

Ależ przecież słabe (IMO) brzmienie tych kolumn nie bierze się z niczego, a wynika bezpośrednio z tego jak są zbudowane.

BTW, na tym poziomie cenowym, kupując kolumny nie warto rozdrabniać swojego budżetu na kable głośnikowe, interkonekty, a tym bardziej sieciówki i listwy. Lepiej za całą wyasygnowaną kwotę kupić kolumny z nieco wyższej półki. Okablowanie można uzupełniać stopniowo w późniejszym terminie, i stosunkowo bezboleśnie.

Poza tym na podstawie dotychczasowych wpisów odniosłem wrażenie że autor wątku przeznacza na kolumny kwotę dwukrotnie wyższą niż 1500zł, zatem roztrwonienie połowy tej kwoty na nawet najbardziej markowe kabelki tak, że później wystarczy tylko na budżetowe kolumienki byłoby dużym błędem i marnotrawstwem.

McGyver

Przecież do kolumn za 3000zł nie podłączysz sznurka do suszenia bielizny za 10zł/m, podczas odsłuchu kolumn sprzedawca poleci raczej kabelki za ok. 100zł/m niż za 30zł/m. Zresztą przecież raczej z dobrymi kablami można usłyszeć z kolumn najlepszy dźwięk. Marne kable do dobrych głośników czy dobre kable do średnich głośników?

W sumie ciekawe. Może ktoś odpowie?

A co do sieciówki, to sam nie wierzyłem w ich "magiczną" moc, ale po podłączeniu do A500 kabelka za 450zł uwierzyłem. Zresztą najlepiej usłyszeć samemu jakie są zmiany.

magik, 4 Paź 2007, 20:42

>McGyver

>Przecież do kolumn za 3000zł nie podłączysz sznurka do suszenia bielizny za 10zł/m, podczas odsłuchu

>kolumn sprzedawca poleci raczej kabelki za ok. 100zł/m niż za 30zł/m. Zresztą przecież raczej z

>dobrymi kablami można usłyszeć z kolumn najlepszy dźwięk. Marne kable do dobrych głośników czy dobre

>kable do średnich głośników?

>W sumie ciekawe. Może ktoś odpowie?

>A co do sieciówki, to sam nie wierzyłem w ich "magiczną" moc, ale po podłączeniu do A500 kabelka za

>450zł uwierzyłem. Zresztą najlepiej usłyszeć samemu jakie są zmiany.

oj...

Otóż mam na myśli to, że lepiej zagrają starannie wybrane kolumny za 3000zł podłączone do wzmacniacza kabelkiem ProCab LS15 za 4zł/mb. niż starannie wybrane kolumny za 1500zł wsparte równie starannie dobranym okablowaniem za drugie tyle. To chyba oczywiste?

Powyższe dotyczy oczywiście kolumn nowych, ze sklepu, i nie kupowanych na super wyprzedażach w cenach które nie mają nic wspólnego z "cennikowymi".

A kabelki do kolumn za te 3000zł można sobie kupić później, na spokojnie, bez emocji wypożyczając i testując różne druty w zaciszu domowym, czyli docelowym miejscu dla swojego sprzętu.

Głośniki użyte w Ostinato 2000 są bajecznie łatwe do napędzenia. Poradzi sobie z nimi w zasadzie każdy wzmacniacz. Z CA 640 nie przewidywałbym problemów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.