Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do Cambridge Audio Azur 540 A V2

rafa�78

Rekomendowane odpowiedzi

Vifa M18WH w objętościach powyżej 18 litrów zaczyna być już bardziej wymagająca od wzmacniacza, i tylko mocniejszy, szybki piecyk z nich "coś wydobędzie". Twoja Yamaha DSP może się przy nich "spocić".

Wiesz, trochę się bałem jeszcze bardziej zmniejszać ze względu na fakt, iż był to mój pierwszy wyrób. Teraz bym tak zrobił. A co do YAMAHY to pomińmy ją już milczeniem, choć z drugiej strony mam świadomość niedoskonałości mojego nowego zakupu CA 640 A - dom, dzieci - trzeba szukać budżetowych rozwiązań.

Witaj,

nie tak dawno znajomy kompletował podobny system stereo i po nie krótkich odsłuchach wybraliśmy Wharfedale Diamond 9.5.

Świetnie się dopasowała elektronika Cambridge do Wharfedale, polecam taki mariaż ;)

Czytajcie wpisy!

Skoro kolega ma przeznaczone na kolumny 3000zł to po co polecać kolumny o połowę tańsze? Czy komuś zamierzającemu kupić Audi będziecie polecać Daewoo Matiz?

warto skierować czasem uwagę na fakt, iż droższe nie zawsze jest lepsze, zwłaszcza w odniesieniu do całego systemu jaki ma tworzyć elektronika z głośnikami.

Ja bym rozpatrzył mimo wszytsko propozycje mieszczące się poniżej budżetu, które mogą tworzyć synergię dźwiękową. Zwłaszcza, że cały sprzęt audio tanieje w oczach, więc cena nie musi być wyrocznią.

A budżet zawsze łatwo przekroczyć.

Toż po to chyba się pyta żeby nie kupić pierwszych-lepszych za 3000zł, tylko żeby dobrze wybrać. A dobrze wybrane kolumny za 3000zł z pewnością będą lepsze niż równie dobrze wybrane, ale za połowę tej kwoty. Na tym pułapie cenowym różnice jakościowe pomiędzy tym, co da się kupić za 3000 a tym co da się kupić za 1500 są znaczące, co nie znaczy że wydając 3000zł na cokolwiek nie można się nadziać na dziadostwo. A ten wątek jest po to, aby takiego nadziania się uniknąć.

McGyver,

po części się z Tobą zgadzam, niemniej pozostanę przy swoim zdaniu, a to dla tego że ta propozycja nie jest jedyną alternatywą z koniecznością zakupu tylko możliwym rozwiązaniem, które można wziąść pod uwagę ale nie trzeba ;)

Dla jednych rożnice w brzmieniu głośnika za 3000 vs 1500 będą duże dla innych znikome a różnica w kwocie, przy satysfakcji z dźwięku pozwala np. powiększyć kolekcję muzyki w znaczącym stopniu.

Wszystko zależy od upodobań.

Swego czasu wszedłem do sklepu znanego dystrybutora z zamiarem zakupu pewnej ilości kabla sygnałowego ze szpuli do wykonania interkonektu. Sprzedawca, który pierwszy raz na oczy mnie widział, poproszony o ucięcie żądanej długości od razu zaczął marudzić, że to bardzo dobry i drogi kabel, i że do mojego systemu pewnie wystarczy ten drugi, trzykrotnie tańszy. I marudzenie swoje kontynuował mimo, że stanowczo potwierdziłem chęć zakupu właśnie tego, a nie żadnego innego kabla, czym spowodował moją irytację. Bardzo nie lubię jak się ze mnie robi matoła wmawiając mi że tak naprawdę nie wiem czego chcę.

>Dla jednych rożnice w brzmieniu głośnika za 3000 vs 1500 będą duże dla innych znikome

Oj kolego, właśnie w tanich kolumnach różnice są największe i słyszalne dla każdego. A znikome jedynie dla tolanie głuchego.

Osobiście propnuję zainteresować się AA. Z CA zgrywają się bardzo ładnie

>rafał78

Do hip hopu potrzebujesz PRAWDZIWEJ podstawy basowej !

Tego nie uzyskasz ani z AA- Hyperion & Tethys , ani z MIMO.

Mój typ to:http://akustyk.com.pl/projekty/RXT1.html

Inwestujesz przede wszystkim w przetworniki !

Dobrym wyborem były by Esa Ostinato 2000(używane ok. 1500.-),lub ich klony.

kolego Skibus,

nie zakwestionowałem istnienia różnic, zaznaczyłem iż mogą mieć różną wagę dla każdego z nas.

A głośniki, które wymieniłem słuchałem z CA oraz z innymi zestawami stereo, i właśnie ten zestaw spodobał mi się z przesłuchanych.

Jak dobrze pamiętam słuchaliśmy wtedy:

rotel + B&W

yamaha + B&W (amplituner i wzmacniacz)

marantz + B&W

harman kardon + JBL

harman kardon + wharfedale

CA + wharfedale

CA + JBL

CA + Koda

ja coś dodam i pewnie się powtórze. po czorta zawracać se głowe kolumnami za 1800 zł skoro RAFAŁ ma do wydania 3000 pln !!!!!!!!!!! ja sprzedaje zawodowo ekskluzywne samochody, no ... z półki premium. jak przychodzi klient do salonu jednym z podstawowych pytań jest budżet !!!! Matiz jest gorszy od Renault, Renault jest gorsze od Audi, Audi A3 jest gorsze od A4, A4 jest gorsze od A6 itd. itd. Kolego RAFAŁ masz do wydania 3000 zł to nie cofaj się i nie kupuj czegoś za 1800 zl !!!!!!!

cd.............kupisz coś za 1800 zł, pójdziesz kiedys do kogos kto ma kolumny drozsze, posłuchasz, wyłapiesz różnice na nie korzyść swoich kolumn (tańszych) i zaczniesz kombinować. sprzedasz je taniej, pewnie za jakies 1000 zł i w tym momencie masz już tylko 2200 zł., bo 3000 zł - 1800 zł = 1200 zł. później za swoje dostajesz juz tylko 1000 zł i masz razem 2200 zł :( lipa nie :(

kolego Skibus,

nie zakwestionowałem istnienia różnic, zaznaczyłem iż mogą mieć różną wagę dla każdego z nas.

A głośniki, które wymieniłem słuchałem z CA oraz z innymi zestawami stereo, i właśnie ten zestaw spodobał mi się z przesłuchanych.

Jak dobrze pamiętam słuchaliśmy wtedy:

rotel + B&W

yamaha + B&W (amplituner i wzmacniacz)

marantz + B&W

harman kardon + JBL

harman kardon + wharfedale

CA + wharfedale

CA + JBL

CA + Koda

to są produkty masowe, nie mowie że złe, ale ..... nie trzymaj się pewnych założonych ram. jest pewne powiedzenie: "produkty masowe poznasz po reklamach, a produkty dobre trzeba samemu poszukać"

Drogi Mcgyver

Napiasłeć parę postów, ale nie podałeś żadnego konkretnego modelu kolumn, tylko wdajesz w kolejne polemiki z osobami, które próbóją coś doradzić rafałoowi78.

Mam wrażenie, że piszesz aby pisać.

Ja również radzę kupić jak najlepsze kolumny, na jakie tylko stać, a resztę z czasem.

Wydawanie nawet 1/4 z tej sumy na kable to totalna pomyłka. Ja długo, nawet bardzo długo czekałem ze skompletowaniem zestawu(choć cd i tak jest tymczasowe) aby tylko kupić kolumny najlepsze na jake mogę sobie pozwolić. Jest to rzecz, która najwięcej traci na wartości, a ''choroba mania czegoś lepszego'' dopada chyba każdego''.

kolego IGNAC,

zaproponowałem system (głośniki + elektronika) który słuchałem,

dla tego odsłuchu mam kilka punktów odniesienia:

- własny system którego słucham na codzień, a słucham dużo, niemalże co wieczór jedną lub dwie czasem więcej płyt

- systemy w podobnej klasie (ale różnych producentów) co mój wśród rodziny i przyjaciół, które również znam i mam okazję słuchać

- koncerty na które uczęszczam

przywołałem więc propozycję popartą praktyczną wiedzą nie teorią. Kolega który zapytał o poradę jak posłucha to oceni czy mu sie podoba czy nie.

Dla mnie drugorzędne znaczenie ma fakt iż głośniki które zaproponowałem kosztją X czy Y, ważne jest że w warunkach, w których słuchałem system CA + wharfedale stworzył synergię.

Twój ostatni akapit w moim odczuciu - bez urazy - jest frazesem.

">Twój ostatni akapit w moim odczuciu - bez urazy - jest frazesem"

jak go zwał tak go zwał. sam szukałem kolumn za marne 1000 zł. kupiłem mission m33i, reklama, opinie prasowe itd. i co ? po tygodniu oddałem !!!!!!! w koncu dzieki pomocy McGyvera znalazłem kolumny Eltax Linear Response 8.5 za 800 zł. MCGyver powiedział mi dokładnie na jakich głośnikach są oparte i czego mniej wiecej mogę sie spodziewać. Kupiłem, przyjechały, podłączyłem i .... do dziś grają u mnie w domu.

Chodzi mi o to że są ludzie którzy mają duże rozeznanie w omawianej tematyce i owszem możesz kupić coś "bezpiecznego" w sklepie ale jak otworzysz szerzej oczy możesz za te same pieniądze kupić towar z wysokiej półki, nie koniecznie spotykany na łamach gazet, jako REKLAMA :)

IGNAC,

A i tu się z Tobą zgadzam.

Niemniej jak widzisz sam podałeś przykład "dobrego" wydatkowania pieniędzy na zakup o 20 % poniżej zakładanego budżetu ;)

Wypowiedziałem opinię o zestawie który poznałem i byłem zadowolony z uzyskanego efektu brzmienia.

Naturalnie jest mnóstwo różnych możliwości - powiem; nieskończenie wiele. Tylko dlaczego ograniczać wybór tylko i wyłącznie do propozycji wypełniających budżet do końca lub przekraczjących go?

pozdrawiam.

Tomasz

"Tylko dlaczego ograniczać wybór tylko i wyłącznie do propozycji wypełniających budżet do końca lub przekraczjących go?

pozdrawiam.

Tomasz"

załóżmy ze mam do wydania na auto 250 000 pln. I chce AUDI (taki podam przykłąd bo znam AUDI). A4 kosztuje sredni 150 000 pln, ale lepszym modelem jest A6 ktore srednio kosztuje 250.000 pln, jeszcze lepszym A8 ktorego srednia cena to 400 000 pln. po ciula kupować A4 skoro stać mnie na A6 ???!!!!!!! będzie mi wygodniej, przyjemniej, bardziej prestiżowo itd itd. wiec masz odpowiedź jak sam napisałeś ....."Tylko dlaczego ograniczać wybór tylko i wyłącznie do propozycji wypełniających budżet do końca lub przekraczjących go?"

:)

bo nie w każdym przypadku jest Ci akurat potrzebne A6/A8, bo nie każdy ma ambijcę/potrzebę być i mieć wszystko NAJ, bo jest to przejawem konsumpcjonizmu (sam czasem przejawiam takie zachowania - choć z tym walczę).

Ale ok. obaj mamy prawo mieć własne zdanie, choć ja zostanę przy swoim.

Jednak proponuję - jeśli nie masz nic przeciwko - abysmy zakończyli dysputę na ten temat bo zaciemniamy koledze wątek główny, a to chyba nie o to tu chodzi ;)

Niemniej dzięki za wymianę zdań.

Pozdrawiam

Tomasz.

witam planuje zaków poniedziałem wtorek jestem umówiony na odschłuc moje typy MISSION m34i KEF iQ3 ,MISSION m33i, ACOUSTIC ENERGY AEGIS EVOLUTION THREE ,

DALI CONCEPT 6 ,

JM LAB CHORUS 726V ,JBL Northridge E80

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.