Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa atakuje low-end

LTJ Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

Grzecho - jak masz okazje za 5 stówek brałbym to bez marudzenia -n awet jakbyś chciał robić na tej bazie od zera jakiegoś push-pull'a na EL84 to te 500 zl to cena obudowy i transformatorow , nie mowiac o monitorkach w zestawie V5:)

Zaciekawił mnie mnie cytat z recenzji zestawów Manty :

"Manta to marka znana głównie na rynku Polskim ,podobnie jak kilka innych firm kktórych produkty wykonywane są na dalekim wschodzie na zamówienie lokalnego dystrybutora "

Więc pobuszowałem co nieco po Chińskich stronkach gdzie różni producenci prezentują swoje produkty ,no i oczywiście znalazłem (chyba) oryginalnego producenta tych wzmacniaczy lampowych ;) ,ciekawe czy opłacałoby się je zamawiać indywidualnie z chin ? . Oczywiście te poniższe modele nie są identyczne konstrukcyjnie z modelami Manty ale charakterystyczny sposób wykonania wskazuje raczej że to ten właśnie producent wykonuje zamówienia dla Manty ;) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Inne modele podobne do Manty też kiedyś widziałem na innych stronkach ale nie mam teraz czasu na przeczesywanie tych Chińskich stronek ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam kupiłem V5 w Realu :-) kurde naprawde daje rade :-D wymiata jak 100W tranzystor! naprawde ma moc, pierwsze wrażenia to właśnie moc i sporo przestrzeń, monitory z zestawu z powodzeniem można porównywać z monitorkami za 1000zł :-) nie mogę się zdecydować które grają lepiej czy te z manty czy infinity bety 20 :-)))

cudak10, 5 Lip 2008, 12:37

Napisałeś że brakuje Ci sopranu, po moich odsłuchach absolutnie nie moge tego potwierdzić soprany są głośne dziwięczne i detaliczne, to dziwne bo mamy sprzeczne odczucia? choć zaznacze że pokój mam nie wytłumiony gołe ściany i goła terakota bez dywanu :-) Soprany wydają mi się lepsze od tych z infinity bety 20, bety za to mają troche lapszy bas (większy przetwornik i obudowa) różnice naprawde bardzo minimalne :-)

Różnice mogą wynikać z dwóch rzeczy jeśli chodzi o brzmienie monitorów. Po pierwsze nie wygrzanie sprzetu, a po drugie zwrotnice zbudowane z różnych elementów. W zakładce DIY jest temat " tuning Manty V5" i są zdjęcia rozbierane kolumn jak i wzmaka. Moja zwrotnica wyglada inaczej jak na zdjęciach kolegi vvojtka. W mojej V5 soprany są swietne, srednica też, a bas nisko schodzący, mocny, punktowy i z dobra kontrolą i wybrzmieniem. Ale to wszystko nie na tych monitorkach dodawanych w zestawie tylko na dużych podłogówkach Magnata. Na monitorach tesz było nieźle, ale brakowało mi pełniejszej średnicy. Na Magnatach jest zdecydowanie wiecej detali i co najważniejsze dźwięk wcale nie męczy nawt przy długim słuchaniu. Nie mniej jednak jak ktoś nie ma lepszych kolumn to te z zestawu też grają bardzo dobrze choć do większych pomieszczeń może im brakowac mocy.

lechb, 16 Lip 2008, 16:28

W mojej V5 soprany są swietne, srednica też, a bas nisko schodzący, mocny,

>punktowy i z dobra kontrolą i wybrzmieniem. Ale to wszystko nie na tych monitorkach dodawanych w

>zestawie tylko na dużych podłogówkach Magnata. Na monitorach tesz było nieźle, ale brakowało mi

>pełniejszej średnicy. Na Magnatach jest zdecydowanie wiecej detali i co najważniejsze dźwięk wcale

>nie męczy nawt przy długim słuchaniu.

Dlatego ,ze te magnaty swietnie wspolpracuja z lampa. Ja gralem do niedawna na modelu Quantum 506, niesamowita dynamika , bas, bardzo wyrazna srednica, dokladna wysokie troche rozjasnione.Bardzo dobra skutecznosc 90 dB, nawet slabeusz latwo napedzi mimo , ze sa dosc pokaznych gabarytow. Kolumny mysle, ze niedoceniane w naszym kraju, byc moze powodem jest tez windowana przez polskiego dystrybutora cena niemeickich kolumn.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Skuteczność Magnata Quantów 505 według producenta 92 dB, pasmo przenoszenia o ile pamiętam 22 hz - 55000, moc 160 rms, 300 muzycznej i tak moim skrmnym zdaniem to świetne paczki. Porównywałem w odsłuchach z wieloma modelami nawet z dużo wyższej półki cenowej i jak dla mnie zdecydowany zwycięzca w większości przypadków. Budżet jaki miałem to 3000 pln z rezerwą na ewentualny zachwyt do 5000 tyś.. Nie powiem, że nic mi się więcej nie podobało, bo bym skłamał, ale tak naprawdę to właśnie był największy zachwyt, a potem to juą świetne brzmienie ale nie aż na tyle lepsze żeby było warte tych pieniędzy. Skończyło się na połowie przeznaczonej kwoty i to był sukces. Pozdrawiam.

Skutecznosc jest mysle lekko zawyrzona co nie zmienia faktu, ze naprawde latw0 je napedzic. Ja swoje Quantum'y 506 (stoja zreszta spakowane od pol roku po przesiadce na 903 )kupilem tez w dobrej cenie 312 euro za komplet w niemeickim saturnie. Przed odsluchem podchodzilem do magnata bardzo sceptycznie, a okazaly sie naprawde niezle. Zreszta jak juz napisalem ciezko sie z nimi rozstac stoja w pudlach.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To zupelnie inna szkola - dzwiek gesty, zrownowazony , masywny. Duza kultura brzmienia. kolumny zostana u mie dlugo ,ale nie robmy tu off topic. Link do testu ,z ktorym zgedzam sie w zupelnosci.

Ukryta Zawartość

Kupione zreszta tez w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Niestety Warszwa juz wyczyszczona. Gdyby ktos pomogl w Polsce upolowac V5 , wdziecznosc zapewniona. Chwilowo nie mam mozliwosci podrozowania Real'nego po Polsce. Oczywiscie odkup w cenie nominalno-promocyjnej.Moze rewanz wkladkowy MM

Ech ten brak czionki - przepraszam

Manta to tylko jedno z wielu wcielen chinskiego produktu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawa z wieloma ''wcieleniami'' jest już przecież wyjaśniona, tj Manta lub inna dowolna firma zamawia po prostu te zestawy hurtem w Chińskiej firmie ''NIVS Group Co., Ltd. Shenzhen Branch'' lub też ''Addnew Electronics Limited'' i metkuje swoim logiem ;) ,cena zakupu pojedynczego zestawu w Chińskiej hurtowni to około 50~60USD za odpowiednik modelu Manty V3 (za inne modele nie wiem ile ) ,poniżej przykład :

Ukryta Zawartość

Na ebay co prawda można kupić oryginalny model firmy ''NIVS'' ale jest on bez kolumn i za drogo za niego chcą :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlatego teraz chyba najlepszym pomysłem wobec aktualnego zniknięcia tych zestawów w sklepach będzie coś w rodzaju forumowych zamówień zbiorowych bezpośrednio z Chin ,pytanie tylko czy sprzedadzą rozsądną ilość sztuk ;) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strona producenta :

Ukryta Zawartość

Jest też inny ciekawy i bardzo podobny producent tego typu zestawów ''musicinfinity'' :

Ukryta Zawartość

Cena hurtowa najdroższego zestawu ''musicinfinity'' VACUUM TUBE AMPLIFIER M2O to tylko 233$ ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać w razie braków w sklepach są też (przynajmniej teoretycznie)i inne alternatywne możliwości zakupu tych zestawów :) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Jestem posiadaczem zestawu V5 od soboty, więc niezbyt długo, ale już można powiedzieć że to bardzo dobrze wydane 500zł jeśli chodzi o audio :) Kupiłem to bardziej z ciekawości niż z potrzeby.

Jakość wykonania mile zaskakuje, oczywiście jest kilka mankamentów jak chociażby różne średnice otworów w gniazdach głośnikowych przez co zwykły banan nie zawsze potrafi sobie w nich znaleźć odpowiednie miejsce. Monitory wyglądają na duuużo droższe, są bardzo ciężkie i solidnie wykonane, waga jednej sztuki to około 6 kg. Cisza w głośnikach nawet po ustawieniu gałki głośności na max w tak taniej konstrukcji (lampowej) jest dla mnie dużym zaskoczeniem.

Co do jakości dźwięku zestawu to porównywałem go z tym co można znaleźć w "o mnie" w różnych konfiguracjach. Jeśli chodzi o zestaw jako całość to odsłuchowi towarzyszyło wrażenie pewnej ostrości czy krzykliwości, aczkolwiek wpływ tu mogą mieć moje indywidualne preferencje jak i użyty repertuar. Zaletą zestawu jest niewątpliwie duża ilość szczegółów w dźwięku, co jak mi się wydaje jest zasługą monitorków. W pokoju 18 m^2 delikatnie brakowało masy w dźwięku, natomiast w pokoju o 1/3 mniejszym wszystkiego było dokładnie tyle ile trzeba. Bas był zaskakująco niski i dobrze kontrolowany biorąc pod uwagę średnicę głośnika niskotonowego. Nic w dźwięku nie raziło ani nie przeszkadzało. Kolejnym etapem było "przepinanie kabelków" i tak na początek do wzmacniacza Manty podłączyłem podłogówki od KD - Rubikon RP16F. Wzmacniacz radził sobie z nimi bez problemów, kolumny jeśli chodzi o szczegóły w dźwięku sporo odstają od monitorków Manty, natomiast zwiększyła się masa dźwięku, szczególnie było to odczuwalne w utworach z płytki koncertowej Evanescence, w repertuarze typu Sade czy Diana Krall monitorki radzą sobie całkiem nieźle. Kolejne zestawienie to połączenie wzmacniacza Manta i odgród. Pominę tutaj swoje pierwsze wrażenia, które pomimo tego że były nadzwyczaj pozytywne, uległy pewnym zmianom po kilkukrotnej zmianie wzmacniacza z Manty na moją "własna" amplifikację. W porównaniu z monoblokami Manta zagrała troszkę ostrzej, minimalnie mniej muzykalnie. Jeśli chodzi o szczegóły czy scenę nie odczułem większych różnic.

O ile na monitorki będę szukał nowego właściciela (pomimo wszystkich swoich zalet nie mają szans w starciu z odgrodami) to wzmacniacz u mnie zostaje. Widzę w nim duży potencjał, jeśli na chińskich lampach które nie mają zbyt rewelacyjnych opinii potrafi świetnie zagrać to być może sama ich wymiana wystarczy aby już w porównaniu z posiadanymi monoblokami nie było się do czego przyczepić.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w polowaniu na Manty w tak atrakcyjnych cenach ;)

Witam,

Wprawdzie Manty V5 nie ma już w sieci marketów, a jak się dzwoni do dystrybutora Manty w Wawie (TOMSOFT) to twierdzi że Manta już nie produkuje V5tki i jest u nich niedostępna, ale jest jeszcze drugi dystrybutor (ANNAPOL) u którego chyba da się zamówić taką mantę za 760 zł brutto i wg ich stanu magazynowego jest tego 1000 szt. Nie sprawdzałem ile w tym prawdy bo kupiłem wcześniej, ale jeśli komuś zależy to może ro sprawdzić:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam,

RobertK.

Ukryta Zawartość

Lampy mam juz zamówione zarówno, radzieckie NOS-y 6n3p-ew jak i 6p1p-ew. Jak przyjdą to dam znać co i jak, choć ten dźwięk jest na tyle dobry, że nie spodziewam się fajerwerków. Zamówiłem tez potencjometr, niebieskiego Alpsa, cikawe czy da się zamontować. Pozdrawiam.

Mam pecha. Jedna lampa się nie świeci. Ale zamówiłem już komplet na Fonarze, więc pewnie w połowie tygodnia się pobawię. A w poniedziałek zadzwonię do Manty. Ciekawe czy żeby dostać lampę będę musiał im wysłać całość? Bo jeśli tak to jest to gra nie warta świeczki (lampy? :P ).

Na razie podłączyłem kolumny do Onkyo Integra A-8850 i jak dla mnie jest rewelacyjnie. Bardzo mnie ciekawi czy i jak bardzo inaczej zagrają z lampą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.