Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa atakuje low-end

LTJ Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

W Krakowskim media markt ( Aleja Pokoju) pojawiła się nowa wersja manty V3 tj z pilotem +3 wejścia dla podłączenia źródeł,cena nieco ponad 900zł ,a po drugiej stronie stoi wieża philipsa z lampowym przedwzmacniaczem tak ze można sobie porównać ;) .

Ciekawe jak by wypadło porównanie wzmaka V3 z V5 bo czytając poniższą opinię można dojść do wniosku że niekoniecznie jednoznacznie V5 byłby oczywistym faworytem ,skoro V3 daje popalić lampowemu Luxmanowi za 8 kzł ;) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cytat z Wuelem :

''Po podłączeniu małego wzmaka Manty z zestawu V3 do działu ogłoszeń o sprzedaży trafił tranzystor, który w sklepie kosztował 11 000 zł (dual mono 2x160W - z napisem hi-end na froncie i brzmieniu lepszym, niż 300i Krella).

Przede wszystkim wokal z Manty zagrał prawdziwie, a cała reszta płynnie. Potem było porównanie z nowym modelem Luxmana za 8 000 zł i Manta też się obroniła. Ma więcej ciepła, płynności i wypełnienia. Ustępowała nieco w szczegółowości i punktowości basu. Była za to muzykalniejsza.

V3 ma w środku w koncówce scalak, który brzmi jak lampa (jak oni to zrobili?). Więc jest to hybryda.

Po zakupie za 100 zł sprzedałem kabel, potem za 150 zł kolumny, więc cena samego wzmaka, to ok. 350 zł.

Z takim dźwiękiem po prostu można żyć. Grzechem jest nie kupić, jeśli ktoś jest na drodze poszukiwania dobrego brzmienia.

Niższy model Manty - V3 zagrał z kolumnami o efektywności ok. 90 dB bardziej płynnie i analogowo, niż lampowy Luxman za 8 kzł. Za to ta sama Manta zupełnie nie pociągnęła popularnych Tannoy M1. Kiedyś słuchałem Sun Audio z koncentrycznym Tannoy o skuteczności 88 dB i było słabo. W innej konfiguracji nie było się do czego przyczepić. Dobór kolumn wg mnie rzeczywiście był tutaj nietrafiony. A właściwie nietrafiony był brak doboru kolumn.''

Z pewnością narażę się niejednej osobie ale mimo to postanowiłem napisać to co myslę.

Czytając posty coraz częściej daje się zaopserwować zjawisko polegające na tym, że audiofile posiadający zestaw za 1-1,5kł /wzmak+cd+kolumny/ uparcie twierdzą, że brzmi on tak samo a nawet lepiej niż sprzęt kosztujący kilka bądź kilkanoście razy drożej i podniacają się czytając takie bzdury:

>Przede wszystkim wokal z Manty zagrał prawdziwie, a cała reszta płynnie. Potem było porównanie z

>nowym modelem Luxmana za 8 000 zł i Manta też się obroniła. Ma więcej ciepła, płynności i

>wypełnienia. Ustępowała nieco w szczegółowości i punktowości basu. Była za to muzykalniejsza.

>

>V3 ma w środku w koncówce scalak, który brzmi jak lampa (jak oni to zrobili?). Więc jest to

>hybryda.

>Po zakupie za 100 zł sprzedałem kabel, potem za 150 zł kolumny, więc cena samego wzmaka, to ok. 350

>zł.

>Z takim dźwiękiem po prostu można żyć. Grzechem jest nie kupić, jeśli ktoś jest na drodze

>poszukiwania dobrego brzmienia.

Coraz częściej na forum pojawiają się pytania jaki kabel głościkowy kupić celem podłączenia wzmacniaza za 300zł z kolumnami np. Tonsil za 2 tyle a Ci którzy zrobili taki zakup słyszą niesamowitą poprawę dzwięku. Nagle poprawie ulega scena itp. Zazdroszę niektórym słuchu nietoperza który pozawala im usłyszeć druzgocącą poprawę dzwięku po podłączeniu przysłowiowej MAnty z sieciówką za na 600zł.

>Czytając posty coraz częściej daje się zaopserwować zjawisko polegające na tym,

Z przerażeniem patrzę na to, jak ludzie których dochód pozwala na:

1. Delta Studio EL34 /wzmak lamp. po modyfikacji w DS/

2. Sony x-7esd /cd/...,

nie potrafią zdania napisać po polsku.

Nad okienkiem do którego wpisujemy nasze wypociny jest przecież tekst:

'Uwaga * Przed opublikowaniem przeczytaj swój wpis, popraw błędy'.

Merytorycznie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, ale jak widzisz wykpić można każdego.

rbej, widzę że masz Mantę i Denka 500AE .

Może kiepskie porównanie ale jaka jest twoja opinia o tej Mancie i w porównaniu z Denonem ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Kerech, 19 Maj 2009, 13:08

>>Czytając posty coraz częściej daje się zaopserwować zjawisko polegające na tym,

Niejednokrotnie również mogłem „zabłysnąć” na forum zwracając uwagę osobie, która zrobiła błąd ortograficzny czy literówkę w trakcie popełniania wpisu na forum. Doszedłem do wniosku , że nie ma to głębszego sensu, gdyż to forum służy do wymiany własnych myśli czy też spostrzeżeń odnośnie sprzętu audio. Co do poprawności wpisów, poprawnej budowy zdań itp. - służą inne fora zrzeszające polonistów różnej maści i tam można wymienić spostrzeżenia tego typu. Ale oczywiście musże się z Tobą zgodzić.

Odnośnie sprzętu i jego wartości. Absolutnie nie chodzi mi o wartość /czytaj - ilość wyłożonej gotówki na sprzęt/ lecz o to, że Manta na 500zł nie zagra tak samo bądź lepiej od wzmaka kosztującego kilkanaście razy drożej. Chyba wszyscy powinniśmy się z tym zgodzić. Nie uważam by cena była wyznacznikiem jakości dźwięku w realnych granicach jego wartości /rozpiętości cenowej/. Ale to już temat na inny wątek.

vasco, 19 Maj 2009, 19:10

>Odnośnie sprzętu i jego wartości. Absolutnie nie chodzi mi o wartość /czytaj - ilość wyłożonej

>gotówki na sprzęt/ lecz o to, że Manta na 500zł nie zagra tak samo bądź lepiej od wzmaka

>kosztującego kilkanaście razy drożej.

Skoro tak, to dlaczego nie uważasz, że taka Manta może zagrac jak sprzęt kilka, czy kilkanascie razy droższy. DIY tez gra i to za relatywnie śmieszne pieniądze. Sam sobie przeczysz.

Można pokusić się o stwierdzenia, że super wzmacniacz powiedzmy za 2kzł może zagrać jak wzmak za 3 czy nawet 3,5kzł ale nie jak wzmacniacz za 5 czy 6kzł.

Odnośnie sprzętu DIY. Tu wszystko jest możliwe ale również w granicach rozsądku.

Też wolałbym dowartościować się stwierdzeniem, że mój sprzęta gra tak jak ten kosztujący 2 czy 3-krotnie droższy /przez myśl mi nie przejdzie stwierdzanie kilkukrotne droższy/ . Ale z pewnością nie będzie to prawdą. Z tego co zauważyłem prawie zawsze osoby w sposób bardzo pochlebny piszą o swoich zestawach. Nie podchodzą do sprawy w sposób obiektywny. Każdy chce by ten przysłowiowy wzmacniacz, którego jesteśmy w posiadaniu grał najlepiej na świecie.

Więc tak jak pisałem wcześniej – „ nie uważam by cena była wyznacznikiem jakości dźwięku w realnych granicach jego wartości /rozpiętości cenowej/”

Oczywiście jestem gotów ustąpić w momencie gdy osoba w sposób o b i e k t y w n y przedstawi własne spostrzeżenia co do odsłuchu i porównania np. Manty ze wzmacniaczem o 2 czy 3 przedziały cenowe droższym.

Poczytaj moje wpisy, są tam informacje o odsłuchach i porównaniach do sprzętu za kilkanaście tysięcy złotych. Może teraz zabrzmie jak pewien nie lubiany forumowicz, ale ciekaw jestem, czy byłbyś w stanie w slepym teście odróżnić Mantę od wzmacniacza za powiedzmy 6000 pln?

Odnośnie ślepych testów zostało już tyle napisane, że poruszanie tego wątku w tym temacie wydaje mi się bezcelowe. Poza tym dyskusja na temat ślepych testów czy np. wyższości sprzętu 20 - letniego nad sprzętem nowym z tego co zauważyłem nie prowadzi do żadnych konkretnych wniosków, gdyż każdy i tak pozostanie przy swoim zdaniu a może jedynie doprowadzić do wzajemnego obrzucania się błotem.

Dodam jedynie, że niedawno udało mi się poświęcić kilkanaście minut na odsłuchanie jednego ze wzmacniaczy firmy Yaqin. Stwierdziłem, że jest on wart swojej ceny i nic poza tym /oznacza to, że nie zapłaciłbym za niego 2 czy 3 krotne więcej/. Moja opinia jest czysto obiektywna. Nie mam i nie zamierzam w przyszłości stać się właścicielem tego jakby nie było dobrego wzmacniacza.

Starajmy się merytorycznie wypowiadać, wymieniać się spostrzeżeniami a nie umieszczać wpisy zmierzające do ośmieszenia drugiej strony.

Pozdrawiam.

lechb, 20 Maj 2009, 18:26

>Poczytaj moje wpisy, są tam informacje o odsłuchach i porównaniach do sprzętu za kilkanaście

>tysięcy złotych. Może teraz zabrzmie jak pewien nie lubiany forumowicz, ale ciekaw jestem, czy

>byłbyś w stanie w slepym teście odróżnić Mantę od wzmacniacza za powiedzmy 6000 pln?

Muszę Cię niestety zmartwić gdyż myślę, że przy dobrym sprzęcie towarzyszącym /kable, kolumny, cd itp./ - tak - byłbym w stanie odróżnić Mantę od wzmacniacza za powiedzmy 6kzł /ale wydaje mi się, że jest to pytanie czysto teoretyczne/.

vasco, 21 Maj 2009, 00:28

>lechb, 20 Maj 2009, 18:26

>

>>Poczytaj moje wpisy, są tam informacje o odsłuchach i porównaniach do sprzętu za kilkanaście

>>tysięcy złotych. Może teraz zabrzmie jak pewien nie lubiany forumowicz, ale ciekaw jestem, czy

>>byłbyś w stanie w slepym teście odróżnić Mantę od wzmacniacza za powiedzmy 6000 pln?

>

>Muszę Cię niestety zmartwić gdyż myślę, że przy dobrym sprzęcie towarzyszącym /kable, kolumny, cd

>itp./ - tak - byłbym w stanie odróżnić Mantę od wzmacniacza za powiedzmy 6kzł /ale wydaje mi się, że

>jest to pytanie czysto teoretyczne/.

To ja Ciebie niestety muszę zmartwić, ale owy wzmacniacz był porównywany z takimi wzmacniaczami jak BAT VK300x, manley stingray, Denony , Marantze, HK i Nady, wszystko w jednym odsłuchu i odruzniane jako najlepiej brzmiące urządzenia były trzy lampowe na równi, właśnie między innymi Manta V5, a reszty się domyśl.

Ultro, 21 Maj 2009, 07:27

>witam, chce kupić ten zestaw manty, tylko pytanko V3 czy V5, są jakieś istotne różnice? warto te

>parę złotych dopłacić do V5?

Nie wiem, niestety jak gra V3, ale opinie ma pochlebne. wiem natomiast jak gra V5, i jak dla mnie to jest to, co pozwala mi jak na razie trzymać finanse w ryzach.

lechb, 21 Maj 2009, 11:52

>To ja Ciebie niestety muszę zmartwić, ale owy wzmacniacz był porównywany z takimi wzmacniaczami jak

>BAT VK300x, manley stingray, Denony , Marantze, HK i Nady, wszystko w jednym odsłuchu i odruzniane

>jako najlepiej brzmiące urządzenia były trzy lampowe na równi, właśnie między innymi Manta V5, a

>reszty się domyśl.

I tak jak pisałem wyżej. Dyskusja na pewne tematy z pewnymi osobami nie prowadzi do niczego a wręcz przeciwnie.

>To ja Ciebie niestety muszę zmartwić, ale owy wzmacniacz był porównywany z takimi ....

Przez kogo? Przez Ciebie lub inne osoby posiadające Manty, których ocena jest oceną stricte subiektywną ? Z jakim sprzętem towarzyszącym ? Dla Twojej wiadomości taki Nad Nadowi nierówny. Posłucha Marantza Pm 14,16 czy nawet 80.

Poza tym również jestem zwolennikiem tego, że w pewnych aspektach lampa jest dużo lepsza od wzmacniacza tranzystorowego podobnej lub nawet wyższej klasy /w końcu również mam lampę/ . Jednak chciałby zauważyć, że wątek ten nie dotyczy wyższości lampy nad tranzystorem w związku z tym nie wiem o co Ci chodzi.

I postanowiłem w celu dowartościowania i uspokojenia szacownego kolegi lechb napisać:

- Manta bije na głowę wszelkiego rodzaju Jadisy a takiego Amplifona zjada na śniadanie -

Mam nadzieję, że teraz będziesz usatysfakcjonowany.

I na samo zakończenie: nie uważam, że Manta jest złym wzmacniaczem może nawet świetnym tylko, że w s w o j e j klasie cenowej.

Ale kolego nie ironizuj, jako, że i ja nie ironizuję. Porównanie Manty odbyło się w licznym gronie, które to było posiadaczami sprzetu porównywanego, plus kilka osób towazyszących. Sęk w tym, że oceniane jako najlepiej brzmiące były właśnie wzmacniacze lampowe. Nikt jednoznacznie nie potrafił okreslic, który z w/w wzmacniaczy jest lepszy, a rozbiezność cenowa spora - Manta poniżej 1000,-, Manley - ok. 8000,- , Bat to juz wydatek najmniej 16000,- w zaleznosci od wersji. Trany do ok. 8000,-. To chyba o czyms świadczy. A z Manta to był taki mały mój psikus, bo nikt o niej nie wiedział. Ale trzeba było widziec miny na koniec odsłuchów ;).

P.S. Nigdy nie twierdziłem, że V5 po małych modyfikacjach zjada co kolwiek na sniadanie, gra po prostu bardzo dobrze, że nie sposób ją sklasyfikowac jednoznacznie. Ale tak jest z każdym sprzętem nawet za gruba kasę, jeden w jednych aspektach wydaje się lepszy od drugiego, a w innych gorszy. A może po prostu rację ma Paweł, że w slepym tescie nie da się odróznic nic poza wzmacniaczami lampowymi, z racji na ich zniekształcenia.

Ciekawe dlaczego Model V3 ma dwie skrzynki z transformatorami a model V5 jedną ,czyżby V3 był zrealizowany w układzie dual mono ? .

Tak przy okazji to niech ktoś się spyta producenta tych wzmaków poprzez email dlaczego ze strony z ich produktami znikł model V1 ( odpowiednik manty V5) i czy są planowane jakieś nowe wersje wzmaków lampowych ,bo w sklepach w Polsce pojawiła się nowa wersja V3 z pilotem a na stronie producenta nic o tym nowym modelu nie słychać .

Ukryta Zawartość

Poniżej na jakimś chińskim forum piszą o tym że są jakieś kłopoty w tej firmie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sieci niemieckich marketów conrad wprowadzili taki ampli z przedwzmacniaczem lampowym ,wbudowanym DAC i radiem ,ciekawe jak by wypadł w porównaniu z marketową hybrydową mantą V3 ;) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Czyżby to były te same głośniki?

dla zainteresowanych link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.