Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor do 2,5 kzł z tanią lampą

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje niedrogiego projektora do filmów (głownie Divix i DVD czasem telewizja) oraz czasem do grania (więc rozdzielczości poniżej 1024X768 odpadają). Obraz będzie wyświetlany z odległości ok 4m na ekranie o szer. ok 2-2,5m. Projektor nie musi być super cichy (i tak będzie używany głównie z szumiącym kompem) ani nie musi mieć regulowanej płaszczyzny obrazu, ale dobrze by było gdyby dawał zadowalający obraz w nie do końca zaciemnionym pokoju. Zależy mi też na niedrogiej lampie, myśle że 1,5 kzł za lampe wytrzymującą 3kh to troche za dużo. Budżet to ok 2500zł

Wstępnie przeglądając Allegro wpadły mi w oko poniższe, jednakże proszę się nimi nie sugerować gdyż nie znam cen ich lamp a wyboru dokonałem tylko na podstawie ceny i rozdzielczości :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (troche słaby kontrast)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za 2,5 tys. nie kupisz projektora, który prezentować będzie satysfakcjonującą jakość obrazu.

Poza tym wszystkie projektory, o których piszesz, to modele do zastosowań w prezentacji - nie są dedykowane do kina domowego.

Po trzecie - oglądanie telewizji na projektorze nie jest dobrym pomysłem.

Jeżeli już chcesz koniecznie poczuć magię kina rozejrzyj się na początek za:

- Mitsubishi HC910,

- Optomą HD70,

- Panasonic AX100.

Jak rozpoznać czy projektor jest do prezentacji czy do kina ?

Dlaczego do TV projektor sie nie nadaje ?

Z wymienionych przez Ciebie projektorów jedynie HC 910 wchodz w gre. Cena (2990) jest do zniesienia tylko ta rozdzielczość 1024X576 jakaś dziwna i może być roblem z kartą graficzną, poza tym cena lampy (1600pln) nie zachęca.

Czy są jakieś konkurencyjne użądzenia w podobnej cenie

Acer PH 112 raczej odpada ze względu na rodzielczość (wg. obliczeń wychodzi mi że 854X480 przy ekranie 2X3 powinno oglądać się z 12m!) , natomiast ten epson jest ciekawszą propozycją. Tylko te ceny lamp mnie zniechęcają średnio wychodzi prawie 1pln/h oglądania. Ciekawy jestem czy regeneracja lamp sprzedawana na allegro rzeczywiście działa.

Czekam na pozostałe propozycje i opinie

Chyba muszę przyznać Ci racje że cena lampy nie powinna determinować wyboru.

Co do DLP vs LCD to jeszcze jednoznacznie nie zdecydowałem, ale obstawiałbym raczej dlp. Mimo iż wszyscy odradzają tanie dlp to kontrast i "analogowość" obrazu kuszą.

Na razie z proponowanych powyżej urządzeń najbardziej zachęcająco prezentują sie Benq MP721c i MP620c, niestety nie znalazłem na forum żadnych konkretnych opini jak sprawdzają się one w KD.

Oczywiście, że wszystko zależy od użytkownika, jego oczekiwań do jakości, możliwości finansowych.

Nie mniej uważam, że HC910 w KD bije na głowę każdy z wymienionych tutaj projektorów.

Przynasz mi rację, jeżeli naocznie porównasz Mitsu np. z Acerem...

DLP za wyjątkiem przesadnie drogich modeli Sim2 nie słyną z "analogowości". To domena techniki LCD.

DLP na pewno prezentują lepszy kontrast, czasami lepsze kolory, choć z tonalnością bywa już różnie.

Osobiście do telewizji polecałbym zwykły odbiornik kineskopowy - plazmę, LCD czy nawet poczciwy CRT.

Naprawdę nie warto zadowalać się półśrodkami.

Liczby podawane przez producentów należy często włożyć między bajki.

Co cechuje dobry projektor:

1. wysoki kontrast ANSI (nie podawany przez producentów),

2. wysoki kontrast on/off (mierzony bez dynamicznej przesłony),

3. lens shift - najlepiej w poziomie i pionie,

4. matryca 16:9,

5. rozdzielczości natywna - co najmniej 1280x720 (obejrzenie materiału HD na dobrym projektorze to uczta dla oczów),

6. wejście - HDMI (najlepiej 2) lub DVI. mile widziane SCART lub D-Sub 15-pinowy.

7. duży zakres zooom.

8. jasności na poziomie od 1000 do 1600 ANSI (ale to bardzo zależy od warunków, pomieszczenia). Czasami wystarczy nawet 800, a niekiedy i 1600 ANSI może być mało.

9. bezgłośna praca w trybie high i low.

10. długa żywotność i cena lampy (mniej istotne - prędzej kupisz nowy model, niż spalisz lampę).

Niestety KOpyt25 siedzi teraz w Anglii i rzadko zagląda na forum - on by Ci szybko wytłumaczył różnice. Teraz użytkuje Optomę (chyba) HD72, wcześniej posiadał jakiegoś BenQ...

Niestety nie mam za bardzo możliwości porównania projektorów i dlatego chciałbym wiedzieć czy różnica w jakości obrazu między BenQ MP620c (1700PLN) a HC910 (3000PLN) jest tak duża jak w cenie (prawie drugie tyle).

Poza tym HC910 i tak nie obsługuje HD 720p a najtańszy projektor z 1280X720 to BenQ w500 który kosztuje 3400 (a to już zdecydowanie za dużo).

Dlatego poważnie zastanawiam się na tym MP620c (no chyba że jest coś z lepszym stosunkiem jakość/cena?) i tak lampa starczy na 3-5 lat, w tym czasie HD będzie dostępna jak dzisiaj DVD czy niedroga kablówka i będzie można zastanowić się nad urządzeniem Full HD (w cenie dzisiejszych 720p).

Również nigdy nie widziałem obrazu z taniego DLP i nie wiem jak podziała na mnie efekt tęczy :( Gdzie w Poznaniu można zobaczyć obraz z projektorów tej klasy ?

Czekam na dalsze propozycje projektorów o nieprzeciętnym stosunku jakości do ceny

>Nigdy nie wydziałem obrazu z taniego projektora DLP

Zapomniałem zapytać. Paprykarz - na jakiej podstawie poleciłeś mi model MP620c ? Myślałem że widziałeś jaki obraz jest oferowany przez ten projektor

a ja widziałem obraz z taniego DLP (Benq5120 jego następca to W100 ponoć) i żadnej tęczy nie widziałem. Oglądałem z odległości około 3,5m (obraz w podstawie 2-2,5m chyba miał albo więcej) i wrażenia bardzo fajne - przymierzam się do zakupu tego modelu jak wystarczy $$$ :-)

pzdr

123... test

za mała rozrdzielczość w tym BenQ ale projektory z tej serii bardzo mnie interesują dlatego jeśli ktoś widział projekcje z tego sprzętu (zwłaszcza z MP620c) to proszę o opinie

Witam

Nie wiem czy warto kupować namiastki KD do 2,5 :-), kiedy za 3600 można mieć z 24 miesięczną gwarancją

Panasonica PT-AX100 od polskiego dystrybutora prawie Full HD.

Ja tak zrobiłem jutro dostaje zaklejony karton :-)

Teraz tylko UPS i dedykowana klima dla ochłody i ochrony przed brudem i jazda!! :-)

Po 2-letnim "czajeniu się" mam już dosyć czytania po raz 10-ty różnych recenzji, nareszcie ulga.

Np. Panasonic PT-AE1000U jest "Native 1080p Projectors"

a Panasonic PT-AX100U "Native 720p Projectors"

ale

Wedle osobistych doznań(naocznych) wiele osób twierdzi, że z odpowiedniej(odległości/wielkości obrazu)

różnica w jakości obrazu jest słabo widoczna w PT-AE1000U jest słabsza lampa przy bardziej upakowanych pikselach

panelu LCD więc Panasonic PT-AX100U ze swoją jasnością(jakością obrazu względną) jest "prawie Full HD" :-)

a może ktoś orientuje się w jakiej odległości powinno się siedzieć aby cieszyć się jakością obrazu HD/FULL HD/zwykła rozdzielczośc projektora... przy określonej wielkości obrazu np. siędzę 4m od obrazu - jakiej wielkości powinien być obraz... aby te detale dostrzec

pzdr

123... test

>>marek301

AX100 i AE1000 dzieli w zasadzie wszystko, ale przede wszystkim ten pierwszy używa paneli D5, drugi D6.

W filmach przedkłada się to w ten sposób, że na AE1000 niektóre sceny wyglądaja duuuużo lepiej, inne tylko troszkę, a reszta jest w zasadzie nie do rozróżnienia. Niemniej AE to zupełnie inna liga niż AX...

PT-AX100E nowiutki stoi w pokoju w kartoniku. :-)

Bez UPS-a nie włącze :-)

Jutro dojedzie "hałas plastikowy" czyli to co ma Meloman w KD :-) (jeśli jeszcze ma) :-)

Mam prośbę do Melomana aby napisał, jakiego UPS-a używa i czy faktycznie go używa :-)

Mam na oku on-line UPS, ale bydle drogie jest, ciekawe co powie Meloman lub inny "przezorny"

>a może ktoś orientuje się w jakiej odległości powinno się siedzieć aby cieszyć się jakością obrazu

>HD/FULL HD/zwykła rozdzielczośc projektora... przy określonej wielkości obrazu np. siędzę 4m od

>obrazu - jakiej wielkości powinien być obraz... aby te detale dostrzec

Na zajęciach z multimediów poznaliśmy bardzo fajny wzór:

odległość = ( 3400 / ilość pix w lini ) * szerokość obrazu

alnalogicznie: ilość pix w pionie i wysokość

dla bardziej dociekliwych 3400= ctg 1' czyli zdolność rozdzielcza ludzkiego oka

Z tą minutą kątową to nie do konca prawda.

Nawet zakładając że ktoś ma idealny wzrok, to rozdzielczość ta sporo będzię się różnić w zależności od np. warunków oświetleniowych, 1 minuta kątowa to tylko wartość średnia.

Wzorek nie uwzględnia jeszcze tego jaki jest kąt widzenia (a dla optymalnego widzenia, tzn. we "wszystkich" kolorach etc. jest on dość wąski) - można to pominąć jezeli ktoś lubi "biegać" oczami po ekranie, zdecydowanie wygodniej jest jednak widzieć cały ekran bez majtania głową ;)

Jest to tylko ogólny wzór który określa w przybliżeniu jak daleko trzeba siedzieć żeby nie widzieć dyskretnego charakteru obrazu cyfrowego (pixeli). Przy więszości współczesnych urządzeń odległość ta i tak jest na tyle duża że spokoje ogarnia się wzrokiem całość obrazu.

>>marek301

Gratuluję wyboru. Na pewno AX100 na początek jest niezłym rozwiązaniem.

Rozumiem, że przez "hałas plastikowy" masz na myśli zestaw głośników Logitecha? Tak - wciąż używam, choć i tak duuużo większą frajdę sprawie mi patrzenie na obraz.

Do projektora używam polskiego Evera Duo 500. Na szczęście, jak na razie nie miałem okazji go przetestować z Epsonem. Przy zaniku prądu, kiedy użytkowałem AE900 i tak lepiej sprawował się niż APC Smart SC620.

Dodam, że niestety w moim bloku nie ma 3 fazy i trzeba kombinować z uziemieniem.

Może to dlatego oba UPSy do końca nie pracują idealnie? Ale przynajmniej Ever potrafił przy zaniku prądu podtrzymać samą pracę wiatraczka, a w sumie o to chodzi!

Zwróc uwagę na warunki projekcji i pomieszczenie. Niewłaściwe potrafią zniszczyć kontrast nawet użytkując modele DLP...

>>Piotrek666

Nigdy nie jest tak, że kupując dwa razy droższy model otrzymasz dwa razy lepszą jakość. To dotyczy wszystkiego na rynku, nie tylko projektorów.

Uważam, że na początek najlepszym rozwiązaniem jest w przypadku ograniczonych funduszy Mitsubishi HD1000 (1100), Optoma HD70 lub AX100.

"hałas plastikowy" to takie żartobliwe określenie, większość posiadaczy

tego zestawu jest bardzo zadowolona

z Logitecha Z-5500. Myślę, że do filmów na początek wystarczy.

Za 1000 zł nic lepszego się nie dostanie. To nie jest sprzęt dla audiofilów ale dobry kompromis. :-)

Co do UPS-a, to naczytałem się sporo i mam w głowie mętlik.

Właściwie postanowiłem iść na całość i załatwiam sobie UPS-a on-line: PULSAR MGE .

Ukryta Zawartość

Ceny są zaporowe od 3000 do 1000 zl, oczywiscie zapoluje na jakis używany z gwarancją

i chce go podłączyć do akumulatora samochodowego w piwnicy. Ktoś na forum pisał, że tak ma.

Tutaj gdzie mieszkam często są "jaja" z prądem i boje się ryzykować uszkodzeniem lampy czy elektroniki.

Zaczynam również budować "klimatyzacje" dla projektora na bazie obiegu zamkniętego powietrza(brak kurzu) i chłodzonego freonem.

Mam zamiar uzyskać temperaturę powietrza dolotowego w granicach 0 do+5 stopni C.

Liczę, ża lepsze chłodzenie zminimalizuje ryzyko uszkodzenia paneli LCD, polaryzatorów, czy lampy.

Ciekawe jak długo będzie działała lampa i projektor w takich warunkach?

Liczę na co najmniej 3000 godzin. :-)

Ps.

Oczywiście być może, cieszyć się będzie kilku kolejnych właścicieli tego zestawu. :-)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

a co sądzicie o panasonicu PT -AE500 ???

troche starszawy model ale można niedrogo kupić projektor z małym przebiegiem (BTW czy da się sprawdzić oryginalną ilość wyświetlonych godz ?)

Czy jasność PT -AE500 (850ANSI) nie będzie za mała przy wyświetlaniu obrazu z 4m (projektor nad głową widza). Od razu mówię że na ekran nie wydam więcej niż 300 pln (czyli pewnie taki ręcznie rozwijany bez kasety, z allegro o szer 250cm bo to min przy tej odległości dla tego modelu)

No to kupiłem takie cudo:

Ukryta Zawartość

mam nadzieje że nie będę żałować

Napiszcie jeszcze tylko na co zwrócić uwagę podczas odbioru osobistego

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.