Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DL-103 w grze z Linnem i Densenem

TJ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Przedwczoraj uruchomiłem w końcu swój pierwszy tor analogowy w systemie audio. Już od dłuższego czasu przymierzałem się do tego i różne koncepcje się przewinęły przez moją głowę planując analog. Początkowy plan to PJ Perspective z Sumiko BP Special EVO III a ... ostatecznie system wygląda tak:

Źródła:

CD – Densen Beat B-400 PLUS/Gizmo

Analog – Linn Basik + ramie Basik LV X + wkładka Denon DL 103

Wzmacniacze:

Densen Beat B-100

Preamp phono - Densen DP-Drive/DP02 MC

Głośniki:

Sonus faber Concertino

Kable:

Sieciowe – PowerCord VooDoo Devil

Głośnikowe - Audionova Moonwalk bi-wire

Sygnałowe - Audionova Proteus, Flatline Magic 1, Linn fabryczy phono

Wszystko w niecałych 13m2, naturalnie zaadoptowanym akustycznie.

Przed uruchomieniem gramofonu i rozpoczęciem słuchania spędziłem ponad trzy godziny na:

- zamontowanie wkładki; nie tak trudne jak myślałem ;)

- wypoziomowanie gramofonu – posiadana poziomica nadaje się do kosza więc nie jestem przekonany o pełnej precyzji, kupuję nową, gramofonową :D

- ustawienie nacisku igły; ponieważ czekam na wagę Shure skorzystałem ze skali na pierścieniu obrotowym przeciwwagi ramienia, osoby użytkujące gramofony Linna potwierdziły mi w miarę dużą dokładność ustawień za pomocą pierścienia – zobaczymy czy się potwierdzi :oops:

- ustawienie antyskatingu; namęczyłem się trochę, bo nie mogłem znaleźć LP z odpowiednio długim dobiegiem i jeszcze z rzadko naciętymi rowkami... ale chyba się udało igła czeka na rowek :!:

- regulację kąta prowadzenia wg szablonu Baerwalda; okazało się prostsze niż myślałem i czytałem, chyba dlatego, iż gabaryty DL 103 ułatwiają pracę :!:

Odpuściłem sobie przy pierwszym podejściu regulację VTA oraz azymutu choć i to mogę wykonać w Linnie. (nie mogłem się już doczekać pierwszych dźwięków z LP) :oops:

I oczywiście przed każdą słuchaną płytą posłużyłem się szczoteczką Audioquesta.

Niemniej to wszystko się opłaciło i to z nawiązką pomimo, iż była to pierwsza samodzielna i w zasadzie nie najdokładniejsza jeszcze kalibracja gramofonu. Dźwięk jaki popłynął z głośników zrekompensował mi te trzy godziny ;)

A zaczęło się tak:

1. Dire Straits – Private Investigations z Love Over Gold – ech ta gitara Knopflera....

2. w całości Dark Side of The Moon z 180 gramowego wydania na 30 lecie, jak zagrał Dick Parry na saksofonie, jak rozpoczęła wokalizę Clare Torry, jak zaczęły bić zegary na The Time to poczułem się jak w świecie Alicji w krainie czarów :roll:

Tu z CD popłynął także Dark Side tylko z wydania MOFI

3. Charlie Haden i Chris Anderson z płyty None but The Lonley Heart; LP vs CD obie Naima

4. Supertramp – Crime of The Century – 180 gram wydanie

5. Phil Collins – No Jacket Required również ciężki vinyl

6. Sting – Nothing Like the Sun

7. wreszcie Sting – Mercury Falling 180 gram z przepięknym Let Your Soul be Your Pilot i właśnie tu mi szczęka z wrażenia opadła :shock: Taaaaakiego dźwięku się nie spodziewałem w najśmielszych marzeniach i wyobrażeniach o analogu :!: :!: :!:

Słuchanie skończyło się po 4:30 nad ranem.

Konkluzja po nocnym słuchaniu CD i analogu również tego samego repertuaru z obu nośników:

CD jest jak zegarek kwarcowy – precyzyjny, punktualny, dokładny, rzetelny, nie czuły na warunki zewnętrzne i otoczenie....rzec można by bezduszny i o bólu poprawny ... ale nic ponadto.

Analog natomiast jest jak zegarek mechaniczny o ręcznym naciągu – trzeba systematycznie pamiętać o wszystkim chcąc słuchać, raz trochę spieszy a raz zwalnia w zależności od warunków użytkowych, zewnętrznych, nie jest tak dokładny i precyzyjny jak kwarc, niemniej ma duszę i to jaką – analogową prawdziwą :!:

Ech ten analog, analog, analog......piękna rzecz 8)

Cześć TJ,

Też niedawno uruchomiłem u siebie analog i przy pomocy kolegów z forum właśnie go dostrajam. Widzę, że korzystamy z bardzo podobnych głośników. Tak więc będę śledził Twoje dalsze poczynania i chętnie poczytam opinie o tym jak Ci ten sprzęt gra.

pozdrawiam

Cześć Edward,

ja także skorzystałem z obeszernej wiedzy kolegów na tym forum, jest tu mnóstwo rzetelnych informacji ;) jak również z konsultacji z ŚP Panem Andrzejem Bulskim, od którego nabyłem Linna. Kilkakrotna rozmowa a Nim wiele mi wyjaśniła.

Z przyjemnością podzielę się swoimi odczuciami jak nabędę trochę więcej materiału ze słuchania.

A i z przyjemnością posłucham Twoich własnych spostrzeżeń co do Twojego toru analogowego.

Pozdrawiam

Tomasz

>>TJ

A co to będzie jak usłyszysz jakiegoś starego winyla! :)

Po włączeniu starego oryginalnego tłoczenia np. z lat 60-tych (w dobrym stanie) okazuje się, że tak naprawdę nie znaliśmy dobrze nam znanych nagrań. Ale ostrzegam: raz usłyszysz różnicę i niechybnie zapadniesz na chorobę "pierwszych tłoczeń".

pozdrawiam!

synromka,

już namiastkę tego zjawiska odczułem! tej nocy posłuchałem nowej płyty wydanej w japoni w latach wprawdzie 80-tych i tylko z muzyką new romantic mianowicie Kaja Goo Goo (proszę się nie śmiać - mam sentyment do takich wykonawców, którzy nasuwają przyjemne wspomnienia ;)

I jest to jedna z lepiej wytłoczonych płyt z mojej skromnej na razie kolekcji ;)

Hola.

Spróbuj zdobyć coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rzecz fenomenalna.... felerem jest to że cena finalna przekracza 100$.

K

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Edward,

pierwsze wrażenia ze słuchania tu:

Ukryta Zawartość

temat

linn basik

zapraszam ;)

Ukryta Zawartość

Krystian Majer, 8 Paź 2007, 16:48

>TJ

>Nie nie kupiłem ostatnio za dużo na płyty powydawałem. Musze trochę przystopować.

Krystian nie kupuj!! - wstąpisz to posłuchasz :-)

>Krystian

Można się okopać i zapłakać - tak gadają nowe nabytki na kawałku patyka z węgla i rylcu MC10. Jak usłyszałem jak pani rusza smyczkiem w jedną i drugą stronę .... :-).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jakość z Telarca to faktycznie fantastyczna sprawa, ale z różnych wykonań wolę Carminę zagraną przez londyńczyków pod Previnem. Wydanie DGG jest "autoryzowane" przez Orffa, czyli mamy do czynienia z utworem zagranym tak jak to wyobraził sobie kompozytor - wiemy co "autor ma na myśli". Niestety wznowienie DGG jest na kiepskim materiale - płyta 180g faluje i trzeszczy, dopiero drugi egzemplarz jaki nabyłem był poprawny (piszę o płytach nowych, nie używanych!). Previna wydało MFSL. Mam też Carminę graną przez Corvus Corax i tego warto również posłuchać - grane na instrumentach z epoki przez kilku gości o dziwnych fryzurach i w jeszcze dziwniejszych wdziankach...Mam tych Carmin jeszcze kilka :-)

Alexander,

dziękuję za garść cennych informacji ;)

jakość z telarca znam jak dotąd tylko z CD i na wielu płytach ten dźwięk jest wyidealizowany, natomiast artystycznie lubię z tej wytwórni twórczość J.Loussiera.

Co do Carminy to podoba mi się wykonanie pod przewodnictwem Doratiego wyd na decca z 1976, zwłaszcza duże wrażenie robią partie wokalne, są zaśpiewane z pełnym zaangażowaniem i pasją co wg mnie doskonale słychać.

Alexander,

>TJ jeśli jak doczytałem w Twoim "o mnie" - lubisz Lacrimosę, to Carmina by Corvus Corax przypadłby

>Ci do gustu.

>Pozdrawiam imiennika :-)

gdzie to ją można dostać? to wykonanie jest na LP?

również serdecznie pozdrawiam imiennika ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.