Skocz do zawartości
IGNORED

pcm2702 nie działa

baszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kartę wykonaną przez elektryka , zasilana tylko z usb (zastosowana przetwornica). Robiłem tą kartę żeby posłuchać sobie muzyki laptopie gdzie dźwięk standardowo jest tragiczny. Jeśli włączam ją na kompie stacjonarnym to po restarcie komputera wszystko jest ok. Jednak na laptopie w ogóle nie wykrywa tej karty - po podłączeniu kabla usb w ogóle nic nie wyskakuje tak jakby nic nie zostało podłączone. Tak samo karta zachowuje się na starszym komputerze z usb 1.1. Czy ktoś wie dlaczego na laptopie ta karta nie działa ? Posiadam laptopa toshiba sattelite a110.

Co może być przyczyną ?

// po włączeniu pcm do wyłączonego komputera powinna się świecić czerwona dioda - u brata na komputerze tak się dziej jednak u mnie na laptopie i na starym komputerze(epoka p3) nie świeci się. Ktoś pisał że to może być słaba wydajność prądowa portu usb= czy zmiana kabla na jakiś super krótki czy zastosowanie jakiegoś huba usb z zasilaniem własnym coś da //?

https://www.audiostereo.pl/topic/36643-pcm2702-nie-dzia%C5%82a/

Zmiana kabla nic nie da. Z hubem powinno działać , ale ktoś miał problamy z wykryciem karty przez system jak połączył przez huba. Nie prościej by było zrobić do karty klasyczne zasilanie - jak słyszę słowo przetwornica - no dobra nic nie powiem.

A co jest nie tak że mam przetwornice ?

No ale fakt jeśli miałby zeinwestować w huba to się mija z cele bo hub kosztuje 50zł. Ja się zabardzo nie znam na elektronice - facet który robił mi tą karte z tego forum powiedział że na przetwornicy bedę mieć lepiej ale nic nie mówił o jakiś wadach. Facet który wykonał mi tą karte twierdzi że to winna mojego laptopa - zobaczymy co dzisiaj odpisze

Po za tym ktoś mi odpisał "jesli masz duzy kondensator na wejsciu zasilania do przetwornicy, to istnieje prawdopodobienstwo, ze w momencie podlaczenia karty, plyta glowna stwierdza "zbyt duzy pobor pradu" i odcina zasilanie na tym porcie. Czulosc wykrywania takiej sytuacji zmienia sie w zaleznosci od producenta."

co moge zrobić w takim przypadku = jedynie przerobić na zwyczajne zasilanie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.