Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie leży Polska?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Ja juz na podobne tematy wrazalem sie na na forum kilkokrotnie opisujac „typowo polskie wady idp.“ z moich subjektywnych obserwacji.. Zauwazylem, ze jezeli te uwagi pochadza od kogos, kto mieszka w Niemczech sa one tu nic niewarte. Ani chwli refleksji tylko wklejanie Hitlera, wyzywani i znane kompleksy Polakow od lat. Przyczym prawie nigdy nie porownywalem Polakow z Niemcami.

W Polsce panuje ciagle przekonanie ze Polska jest pepkiem swiata. Szwecja, Holandia wiedza, ze ich jezyk swiatowym nie jest i prawie kazdy smiga bez problemow angielskim w stopniu wysokim. Obcy jezyk jez kluczem do komunikacji, kluczem na swiat.

Poska socjalizacja (nauka wartosci)w rodzinie i szkole (w Polsce dochodzi do tego mocno kosciol) to temat dla siebie. Polska to kraj snobow socjalnych. Brak jest jakiejkolwiek inicjatywy grupowej, wspolnych projektow np..kolo wlasnego podworka- zeby nam sie fajniej zylo-- nie mowiac juz o inicjatywach harytatywnych dla trzecich.

Najprostrzym tego wyrazem sa polskie klatki schodowe na osiedlach + niezadbany teren wokol nich i znieczulica na syf.

Kultura pracy w PL to wielki punkt z dlugim minusem.

Pisalem juz pare razy jak ceni sie pozadna prace na zachodzie. Prace kazdego!!!! W Polsce do tej pory licza sie w Polsce tylko studia albo efekt z interesow kupno- sprzedarz. Ja sam jestem ofiara tego powalonego systemu wartosci. Disiaj nigdy bym juz nie studiowal tylko oddalbym sie zawodowo mojej pasji ktorej nie ucza na uniwersytecie.

Warunkiem zmian jest otwartosc, ciekawosc, wywalenie wlasnych kompleksow za burte i duzy naklad pracy. Zeby to osiagnac musi sie poziom kulturalny Polakow mocno wzniesc w gore.

broy, 8 Paź 2007, 15:12

>józwa

>horst sam spowiada

>dlatego tyle wi panie wi

za to józwa to wróżyć potrafi, nie mulsi spowiadać, bo czyta w cudzych myślach

zawsze wie co omulsiałe pisdryki powiedziałyby głupiego

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.