Skocz do zawartości
IGNORED

Zaph's L18 + L22 a'la HA Marcus

rafaljakichmalo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z Was próbował takiej konfiguracji? Może spotkaliście się z podobnym projektem - zakładam, że najbardziej odpowiednia byłaby pasywna 2,5way.

L18 Zapha odpowiada mi pod każdym chyba względem, ale wzmocnienie niskich rejestrów wyszłoby na korzyść. Można wtedy wystroić L18 wyżej - poprawiłoby to impuls. Generalnie spodziewam się mocnej basowej sprężyny na dole.

Jeszcze jedno pytanie - zestaw Zaph'a ma pełną kompensację BS. Czy konieczne jest dokładne odtworzenie przedniej ścianki dla utrzymania parametrów?

Tak, czy inaczej czekam na pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/36698-zaphs-l18-l22-ala-ha-marcus/

OK

A jeśli zmienię wysokość, lub zrobię front kolumny a'la gotycki łuk, tylko ze zwężeniem powyżej linii mid-basa, to czy wpłynie to istotnie na parametry?

Wplynie.

Nie mozna w taki sposob jak chcesz to zrobic, zaadaptowac zwrotki zapha, poza tym roznej wielkosci glosniki w 2,5drogi to prosty sposob, zeby otrzymac kolumne "trudna" dla wzmacniacza. Poczytaj o problemach uzytkownikow kolumn phonara z wyborem wzmacniacza.

Jak chcesz 2,5drogi to zrob na dwoch L18, oba w tych samych pojemnosciach i strojeniu.

Zaph ma projekt 2,5way na ca18rnx;)

Nie wiem czemu, ale mam wielką ulgę gdy ktoś mi tu sensownie odpowie..

Dzięki wielkie.

Chodzi mi tylko o dobór głośników - do projektu Zapha odwołałem się bo to wszyscy znają. Na dół fajnie byłoby też dać L18.

Jestem ciekaw czy ktokolwiek wcześniej czegoś takiego próbował... oprócz Harpii:)

Odpusc sobie ten pomysl z roznej wielkosci wooferami, trzeba miec ogromne doswiadczenie w takim ukladzie (jak phonar, robiacy wg tego pomyslu od lat) bo to wyzsza szkola jazdy. Lepiej zrobic 3way, wieksza wytrzymalosc mocowa i mozna uzyc wyspecjalizowanych glosnikow. Niestety na sieci jest b. niewiele dobrych projektow kolumn trojdroznych.

A czy dołożenie drugiego L18 na dole sprawiłoby równie dużo kłopotów w kontroli całego zestawu??

Znalazłem ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciężko mi jednak zdecydować się na któreś z rozwiązań, bo nie czuję się na siłach by być pewnym poprawności swej decyzji - brak mi niestety odpowiedniej wiedzy.

Czy którekolwiek z wymienionych tam rozwiązań jest warte uwagi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.