Skocz do zawartości
IGNORED

akustyka kina domowego

jesko

Rekomendowane odpowiedzi

Hi Jesko,

>Może rzeczywiście zastosowanie piramidek na sufit, nie da mi gwarancji na to że akustyka w pokoju będzie dobra. Ale z pewnością pomoże, ponieważ w pokoju nie będzie nic oprócz kanapy, paru półek (powieszonych na ścianach bocznych), i w póżniejszym czasie grubych zasłon za przednimi i tylnimi kolumnami.

Zdecydowanie poczekalbym najpierw az umeblowanie bedzie kompletne, szczegolnie zaslony. Jesli zaprzesz sie na piramidki to pamietaj ze nie ma przymusu decydowania juz teraz o ich miejscu mocowania. Polecalbym metode try and error - nie musisz ich mocowac od razu na stale. Na probe mozesz przykleic tasma klejaca w roznych miejscach i porownac ich skutecznosc szukajac optymalnego miejsc. Zakladajac ze tyl i przod bedzie pokryty firanami (czyli pianki na tych scianach mijaja sie z celem), zaczal bym zdecydowanie symetrycznie na scianach bocznych w polowie odleglosci glosniki/sluchacz na wysokosci ucha.

>nie wiem też czy należy zastosować dywan, słyszałem różne opinie na ten temat, ostatnio dużo słyszałem o tym, że w kinie domowym powinno się unikać dywanów, ponieważ dżwięk powinien odbijać się od podłogi, a nie być przez nią chłonięty.

To bzdura. Jedna z glownych roznic miedzy glosnikami do "muzyki" a glosnikami do "KD" np posiadajacych licencje/atest THX polega na zdefiowanej harakterystyce promieniowania -> bardziej na szerokosc (w celu lepszegoa naswietlenia wszystkich widzow) a mniej w gore i w dol. Czyli refleksje od podlogi powinny w tym wypadku byc mniej krytyczne i nie moge sobie wyobrazic jaka role mialy by te odbicia odgrywac.

-> kladz dywan

>A co do pułapek basowych to też o nich myśle (może zrobie sobie takie jak twoje? :) ), ale zostawiam to sobie na koniec.

i slusznie, najpierw posluchaj czy sa potrzebne.

>pozdrawiam

nawzajem

xajas

www.jaschiks.com

Może to kogoś zainteresuje ? (Firma jest w Poznaniu.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 miesiące później...

witam Swiatecznie w odgrznym watku:-) mam pytanie o panele akustyczne (gabki z wystajacymi ustrojstwami np. w ksztalcie piramidek) - gdzie je mozna kupic, oraz ile orientacyjnie kosztuja (np. za m2)?

chcialam je zastosowac na sciane za kolumnami, zaslony tam odpadaja, bo to pod skosami. zreszta te szczegoly chyba sie znajda juz w osobnym watku:-)

pozdrawiam

paulina

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.