Skocz do zawartości
IGNORED

Samochodowa koncowka mocy w klasie D

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W przyplywie tworczych nastrojow popelnilem cos takiego jak na schemacie ponizej. Z dokumentacji dostepnej na stronie Texas ta kostka calkiem niezle sie prezentuje. Narazie wrzucam schemat i czekam na wszelkie uwagi :) Nie ukrywam, ze krytyka najmilej widziana :) mam tez gotowa plytke ale to pozniej. Wrzuce jeszcze taka moja wizje jak by to mialo wygladac :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3138-100002915 1191954991_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36749-samochodowa-koncowka-mocy-w-klasie-d/

Elementy na renderingu nie do konca odpowiadaja tym, pod ktore jest zaprojektowana plytka ale nie chcialo mi sie definiowac specjalnie nowych :) W koncu nie o to chodzi, zeby ladnie wygladalo na rysunku :))) Na plytce jest miejsce bezposrednio pod wlutowanie zlacz XLR ktorych tez nie bylo w EAGLE 3D. Kondensatory tantalowe ktore widac w sciezce sygnalu to oczywiscie tez nie maja byc tantale tylko podobnie wygladajace WIMY MKT w ubudowach SMD - w sumie z wygladu roznia sie jedynie kolorem od tantali bo sa czarne :)

może nie krytyka bo co krytykować czyjąś inwencję -wszak stali byśmy w miejscu ..ale...

słuchałem firmówek w klasie D - jak dla mnie tylko do obsługi subwoofera -NIC pozatym dzwięk suchy bez życia bez emocji .

jest juzkilka fajnych wzmaków w kasie D o mocy kilku kW do napędu suba -wadą ich jest niski DF rzedu 200-250

o ile mnie pamięć niemyli DF dla DLS A-6 wynosi kilka tysiecy .. przy 2 ohm

utopia ~ sluchalm od czasu do czasu nowych kostek Analoga AD1994 i musze powiedziec, ze to to gra - wielkiej mocy moze i nie ma, ale dzwiek jest bardzo dobry - ta wlasnie kostke widze w samochodzie na srednich :) Mysle ze jak by naglosnic kazdy glosnik osobna kostka to byla by rewelacja. Niestety AD1994 z tego co wiem nie spelnia do konca norm automotive :( lubi padac przy testach 'load dump' :( wiec bezposrednio z baterii w samochodzie to bylo by troche niebezpiecznie zasilac. Zaleta klasy D jest to, ze koncowka biega prawie kompletnie zimna i nie wymaga wielkiego radioatora :)

może jestem zboczony ... (w sumie nikt mnie nie badał) ale jak dla mnie d-class to nieporozumienie i nie wiem dlaczego chcesz wywalać otwarte wrota

akurat nasrednich wysokich było słychac "siekanie" dzwięku .. kwestia z czym porównamy . ale walcz waść - wszak twe prawo

Kazdy ma swoje teorie - jak dla mnie klasa D to przyszlosc - w technice samochodowej na 100% wszystko inne zniknie jak czarna plyta :) a w elektronice domowej moze pozostanie analog w sprzecie wysokiej klasy ale napewno bedzie musial ostro walczyc z coraz lepszymi kondtrukcjami w klasie D :) a slyszales TacT Millenium? Ja mialem przyjemnosc slyszec i wlasnie tego brzmienia szukam w klasie D :) Kombinuje tez troche z TAS5015 i TAS5518 ... ale narazie tylko teoretyczne przymiarki do tematu w postaci schematow ... ale kto wie :) to moze dopiero naprawde zagrac. A

tacta nie słuchałem ale to inna klasa -słuchałem topowych dls-ów , u-dimension ,stegów, focali, xeteca ........ niestety firmowy D był do D .. narazie klasa D w car audio - to margines na sound off wogóle tego nie ma .

polemika czy dorasta do piet czy nie - tegoniebędziemy prowadzić bo sięznowu wojna zacznie ... sam jestem ciekaw co wyniknie ..jednak za 1000-2000zł mozesz miec już b. wysoką połkę w uzywce ale oczywiscie jeden lubi córke inny tesciową .. kurcze niefortunne toto -zaraz będzie która to córka a która tesciowa ..powodzenia -trzymam kciuki

• 11 miesięcy później...

Postanowilem odswierzyc bardzo bardzo stary i dawno zapomniany watek :) Prawie dokladnie rok nic tutaj sie nie dzialo a projekt wzmaka lezal w odchlani twardego dyku :) Ale wreszcie sie zmobilizowalem, na ile sie dalo wyczyscilwm i dokonczylem plytke i bardzo jestem ciekaw jak to zagra - narazie dostalem plytke z zakladu i wyglada tak:

Ukryta Zawartość

post-3138-100004272 1223056101_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

a wyszlo to tak:

Ukryta Zawartość

post-3138-100009484 1228858264_thumb.jpg

post-3138-100009485 1228858264_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze od dolu i z profilu :)

Ukryta Zawartość

post-3138-100009482 1228858333_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jedyna zaleta jest to ze mozna podlaczyc bezposrednio do samochodu - nie potrzebuje symetrycznego zasilania - dlatego w tytule "samochodowa" :) innych zalet ten wzmak chyba nie ma :) niestety te kostki sie mocno grzeja biorac pod uwage ze to klasa D - bez malego radiatora sie glosniej nie pogra :( cos jak kostki NXP - ten sam problem tyle ze NXP ma wiecej mocy :) Jezeli chodzi o dzwiek to tez nie jest to czego szukam - wzmacniacz ma dynamike i jest mocny jak na swoje niskie napiecie zasilania - mozny by porownac cos jak Gainclone z zasilaniem +/-19V. Niestety dzwiek jest taki mocno wysuszony i agresywny :( Ale coz - trzby bylo wybudowac zeby sie przekonac :) na tym ta zabawa polega :)

Jak narazie stale w czolowce wzmacniaczy klasy D jest dla mnie Analog ze swoim AD1994 - to najlepiej brzmiaca kostka w klasie D :) i do tego calkiem zimna grajac z pelnym wysterowaniem! juz kiedys o tym pisalem :)

Chcial bym sie jeszcze pobawic z TAS5518 ale to w przyszlosci :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.