Skocz do zawartości
IGNORED

czy udrożnić bernadra??

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam gramofon bernard, całkowicie sprawny i w miarę trzyma obroty. jako że mam również ponad 150 winyli ( klasyka, reggae, jazz ) to czasami coś sobie wrzucam, ale mam problem z przydźwiękiem sieciowym oraz z charczeniem zwanym ziarnistością i przesterowaniem wysokich i średnich tonów. jako że zamierzam nabyć taniego pro-jecta ( debut iii albo rpm 1 i nic innego), ale dopiero za jakiś rok, to zastanawiam sie czy jest sens udrożnić posiadanego bernarda np zakupując wkładkę ortofon om-5. nie wiem tylko czy brum nie zniknie, nie mam niestety analogowych doświadczeń. tak więc proszę o radę - czy pakować sie w duet bernard + ortofon, czy dać sobie spokój na ten rok i wystartować od pro-jecta ?

pytam bo nie wiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/36857-czy-udro%C5%BCni%C4%87-bernadra/

Witam

Mam podobny problem, z tym, że w moim przypadku wymiana wkładki na at-95 dała bardzo małą poprawę. Dźwięk jest dalej nie do zniesienia na dłuższą metę. Teraz rozważam dalsze kroki, czy składać na jakiś preamp gramofonowy, czy wziąć na raty nowy gramofon technicsa, lub kupić jakiegoś starego Duala. Mój gramofon to saba psp-250.

Pozdrawiam

Piotr

Witam.

CharlieStereon>

Posiadam Bernarda od ....... hm, hm...... dwudziestu lat!! Ten sam egzemplarz. :-)

Mam dwie wkładki Ortofon om - 5 i Stanton 500 mk III. Na Ortofona przesiadłem się kilka lat temu (z MF-101 lub 104, nie pamiętam) i był to duży krok do przodu. Jakiś rok temu kupiłem Stantona, który okazał się kolejnym krokiem na przód. Zarówno na jednej jak i na drugiej wkładce nie występuja u mnie problemy z " charczeniem zwanym ziarnistością i przesterowaniem wysokich i średnich tonów ". Może w Twoim pryzpadku to kwestia samych płyt, tzn. ich stanu zabrudzenia i/lub zużycia.

Natomias z przydźwiękiem lub brumieniem mam tak, z Ortofonem brumi strasznie ale pomogło połączenie masy z zaciskiem masy we wzmacniaczu lub bolcem w gniazdku sieciowym. Stanton nie wymaga żadnego dodatkowego uziemienia/umasienia :-) , wręcz przeciwnie po połaczeniu masy gramofonu z zaciskiem uziemiającym we wzmacniaczu powoduje drastyczny wzrost brumienia.

Pozdrawiam.

BRob.

demus, 14 Paź 2007, 13:29

>Witam

>Mam podobny problem, z tym, że w moim przypadku wymiana wkładki na at-95 dała bardzo małą poprawę.

>Dźwięk jest dalej nie do zniesienia na dłuższą metę. Teraz rozważam dalsze kroki, czy składać na

>jakiś preamp gramofonowy, czy wziąć na raty nowy gramofon technicsa, lub kupić jakiegoś starego

>Duala. Mój gramofon to saba psp-250.

>Pozdrawiam

>Piotr

Może to być problem z właściwym ustawieniem wkładki. At-95 to nie szczyt osiągnięć AudioTechiki , ale nie powinno być tragedii. Brudna igła też może skutecznie zniechęcić do słuchania .

Pozdrawiam.

BRob.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jak najbardziej można.

Trzeba nad nim trochę popracować, ale efekty mogą być całkiem zadawalające.

http://www.audiostereo.pl/GS467_modyfikacje_28866.html

Tamten egzemplarz pracuje z AT95E i jego właściciel, jak na razie, nie składa zażaleń. :-)

GM

Na Ortofona OM5 szkoda kasy, choć jest znacząco lepszy od MF100 i AT3600.

W cenie OM5 można również kupić Ortofona 510 który gra zdecydowanie lepiej. Z tanich wkładek lepszej nie spotkałem.

>>>demus,

To po zmianie na AT95E nie ma poprawy ? Pytam, bo się w swoim wątku nie odezwałeś. A jakiegoś fabrycznie nowego vinyla nabyłeś ? Jeśli to niczego nie wyjaśni, to chyba ten gramofon jest, no...nie tego. W takim razie lepiej trochę oszczędzać tę AT do momentu wymiany gramofonu. Będzie jak znalazł, jeszcze będziesz z niej zadowolony.

Pozdro,

Yul

Przedewszystkim w Bernardzie należy wymienić kabelki dochodzące do ramiona i wpiąć je u nasady już to pisałem jak to zrobiłem gdzie indziej. Wtedy zmniejsza się przydżwiek (można trafo wsadzić do metalowego pojemnika ekranujacego wtedy będzie jeszce lepiej) kabelki też poprawiają szczegółowość n.p. Bas na płycie Czesława Niemena zrobił się rewelacyjny taki jak na żywo (mimo wkłądki MF100) Gmerać w ustawieniach moze faktycznie warto i jest to jedna robótka raz na latka łatwo się ustawia wkładkę dzięki jej kształtowi a pózniej już z górki.Mój Bernardzik dopiero po latach złapał stałe obroty dzięki ś.p. Panu Jurkowi ze Starowiślnej (był w paru serwisach i paproki nie potrafiły tego dobrze zrobić)Aktualnie nabyłem inny gramiak z napedem DD i ramieniem tangentialnym-jest w dziewiczym stanie może przez to że niemiec nie umiał wymienić wkładki i rozregulował tracking .niestety nie mam czasu nawet dać dłużsy kabelek (do regulacji na wygodnym stole -gramofon musi być podpięty wtedy do wzmaka)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Yul, 14 Paź 2007, 20:34

>>>>demus,

>To po zmianie na AT95E nie ma poprawy ? Pytam, bo się w swoim wątku nie odezwałeś. A jakiegoś

>fabrycznie nowego vinyla nabyłeś ? Jeśli to niczego nie wyjaśni, to chyba ten gramofon jest,

>no...nie tego. W takim razie lepiej trochę oszczędzać tę AT do momentu wymiany gramofonu. Będzie jak

>znalazł, jeszcze będziesz z niej zadowolony.

>Pozdro,

>Yul

Witam

Niestety po wymianie na at95 dalej lipa, w sumie bez zmian. Podłączyłem na próbę stary wzmacniacz diory bodaj ws-442, i tu jest troszkę lepiej bo dźwięk jest bardziej ocieplony (w sumie to porównując moją tanią Yamahę z tym wzmakiem, to nie wiem dlaczego te polskie wzmacniacze mają takie złe recenzje, Diora gra fajnie, Yamaha jest strasznie metaliczna, to było fajne jak miałem Altony, ale teraz przy Tannoyach to Diora gra wyczuwalnie lepiej ;)). Jednak dalej jest kiepsko, oczywiście płytę też sobie załatwiłem dobrej jakości. Kurczę to teraz sam nie wiem co robić, bo kasy nie mam na coś nowego, na używane zresztą też z tym, że tu może trochę uskładam. Ta moja sama ma ramię bardzo podobne do niższych starych technicsów i polskich gramofonów typu Adam, Bernard, czyli nie daje się praktycznie regulować, chociaż myślę, że raczej to nie jest kwestia regulacji. Wkładka wydaje się ustawiona poprawnie, wysokość zmieniałem podkładając i ujmując podkładki spod płyty i praktycznych różnic nie zaobserwowałem w jakości dźwięku.

Pozdrawiam

Piotr

Sporo wzmaków ma pre gramofonowe na odwal się nawet ja w swoim starym świetnie zrobionym wzmaku akurat cudów na wyjściu gramofonowym nie miałem (to nie jest takie proste).Dopiero jak Bernarda przepiąłem do przyzwoitego pre w Sony TA-E770ES z dobrą charakterystyką RIAA to dopiero zaczął fajniej grać i wyrzuć ten orginalny kabelek z Bermarda on kaszani dzwiek i gubi po drodze szczegóły nie baw sie w Beldena ani Klotza ja już to przerabiałem jest lipa . do 100 zł mozesz sobie sam zrobić kabelek grający lepiej niż Linn za 300 zł może srebrny za 600 zl jest lepszy ale to ciut za drogo jak na ten sprzęt który u żywasz.Ogólnie w Bernardzie nie jest tak zle poza cholerną czułością na chodzenie obok to tam faktycznie spartolono te "miękkie zawieszenie' jest do totalnej przeróbki no i zawieszenie silnika warto by odizolować lepiej od talerza mechanicznie i magnetycznie.Jak byś chciał go podkrecić to warto do do ramienia wtrysnąć trochę pianki budowlanej do mątazu okien całkiem fajnie tłumi drgania ramienia (póżniej oczywiście trzeba jeszcze raz ustawić nasisk wkładki),jak ci nie spasuje to starą szprychą rowerową lub szydełkiem i odkurzaczem mozesz wydłubać (wykruszyć) -trochę trzeba uważać na to żeby nie uszkodzić kabli jakbyś się bał to możesz kabelki na czas próby puścić bokiem (piance oczywiście musisz dać szansę zastygnąć) Dużym plusem Bernarda jest ciężki o dużej bezwładności talerz który dobrze trzyma obroty (gdy elektronika nie jest schrzaniona co ja miałem)Cały gramofon też nie jest z tych odchudzonych i waży prawie 9 kg tak że warto w jesienne wieczory go dopieścić żeby zimą jak świerszcz za piecem miło cykał.Sprawdż moze jeszcze sama igłę moze miałeś pecha przy kupnie dosyć łatwo ją się wysówa wyciągając ją do przodu w dół

pzdr

Rafaell

>>>demus,

Jeśli chcesz, to wyślę Ci na próbę mój pre gramofonowy Pro-Jecta PhonoBox. Ale to dopiero, jak nadeślą mi dawno zamówionego Cambridge Audio 640 P (ma to się stać podobno jutro, w co zresztą nie bardzo wierzę). Będziesz musiał jednak pokryć koszty przesyłki w obie strony. W razie czego pisz na PW.

-->>Rafael

Jak możesz wklej zdjecie tego 9 kg Bernarda. .Coś mi się wydaje ze 9 kg sprzęt to nie Bernard w nazwie. Cięzkie talerze z Fonic to miały fonomaster i pochodne oraz Fryderyk , Daniel,G601.

Bernard chyba był odmianą z aluminiowym cienkim, i ramieniem analogicznym jak 8010 lub pokrewnym J

Tzw ramię R8 w/g serwisówek

zrobiłem coś na kształt regulacji wkładki i antyskatingu, wypoziomowałem gramofon, przeleciałem wszystkie kręcące sie elementy i potencjometr regulacji obrotów, wyprostowałem niemiłosiernie zmęczona igłe z wkładki mf-100 i uziemiłem wszystko. przestało brumić na tyle, że można tego wszystkiego słuchać. mam teraz problem z balansem ( pewnie regulacja antyskatingu i samej wkładki ) i z ziarnistością, ale zdecydowanie mniejszy, aczkolwiek charczenie narasta wraz z ilościa wysokich tonów. może wkładka zabrudzona?? czy jakoś ( wd-40?? ) sie to czyści? nastepny krok to zaizolowanie transformatora i wymiana kabla din na gniazda rca. w moim modelu jest gumowa nakładka i talerz i w sumie jest nieźle pokrzywiona...pewnie trzeba będzie dociążyć obudowę, nie wiem też co z paskiem napędowym. w każdym razie jest co robić.

chce doprowadzić ten gramofon do ładu i wykorzystać go w celach edukacyjnych, przed nabyciem czegoś z prawdziwego zdarzenia. to chyba rozsądne?

Charli

Wstyd się przyznać ale aktualnie nie mam szczoteczki do czyszczenia płyt (licytowałem aż na Hawajach mega zestaw z pistoletem antystatycznym ale gość nie chciał wysłać do EU -jakiś głupi,nie chcieć kasy) to też warto kupić i przed każdym odtworzeniem (z tąd te trzaski) jednak płytę odkurzyć .Kiedyś miałem fajne ramie czyszczące taki pendzelek z okrągłym wałkiem ściągającym kurzi do tego szczoteczkę czyszcząca dosyć to było przyzwoite ale "zarobiło na siebie" Igłę faktycznie chyba jednak masz zrąbaną może spróbuj poszukać jednak nowej igły ? szkoda płyty (nacisk igły powinien wynosić dla MF-100 od 1,5 do 2 gramów jak nie przeskakuje Ci przy obsłudze to wystarczy 1,5 lepiej dla płyt)

conri, 15 Paź 2007, 21:12

Postaram się wstawić zdjątka-tależ jest z tych ciężkich odlewanych i póżniej toczonych, może póżniej poszli w oszczędności gdyż kupiłem go zaraz jak skończyli produkować "decka" Fonomastera chyba miał oznaczenie tylko G601 lub F601 naprawdę w.g.mnie wtedy świetny rodzimy gramiak; deck mój ma oznaczenie Bernard G603 póżniej wyszedł Daniel z tymi buzernymi ale ciut kopiacymi podświetlanymi sensorami dotyku i większą ilością chromu optycznie mógł się podobać.Z wkładek do nich chyba jednak najlepsze były (ale tylko w.g.parametrów MF-104)jakoś się nie przekonałem i wróciłem z powrotem do MF-100

601a znam bo mam 2 szt. ZnALu

Fryderyka, Danka, tez kojarze bo miał stobo znaki na obwodzie talerza.Stad ciekawosc co do Bernarda(?)^01A Fonomaster Dniel miały ramona o podobnej S konstrukcji Z różnicą w łozyskowaniu osi poziomej o innym przejsciu przez płyte .603 mial kardan plastkiowy.

myślałem żeby nabyć cos takiego, skoro sm510 to kiepski wybór

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To więc talerz aluminiowy waży w Bernardzie 2,1 kg cały gramofon prawie 9kg

Ukryta Zawartość

post-13206-100002072 1192743221_thumb.jpg

post-13206-100002073 1192743221_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szczegóły oraz konieczna wymiana kabelków jak widać ja sobie to zrobiłem ten zielony to masa (ekranowana ! )

Ukryta Zawartość

post-13206-100002069 1192743468_thumb.jpg

post-13206-100002070 1192743468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pierwszej fotce przydatny szablon do ustawiania wkładkie (ten akurad z RCM stary wiekowy chyba z radioelektronika gdzieś mi wcieło do kanciatej wkładki MF 100 jak znalazł.

A tak jest pod talerzem plastikowe kółko pasowe napedzane z silnika-pasek radzę zdejmować po słuchaniu,jednak się naciąga

Banalne ale skuteczne osadzenie ośki talerza w tulejce z brązu (pasek kasuje ewentualne luzy) u mnie dopiero jak założę Talerz to mogę oś wcisnąć w gniazdo smar robi poduszkę powietrzną.

Ukryta Zawartość

post-13206-100002066 1192743895_thumb.jpg

post-13206-100002067 1192743895_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zaopatrzyłam sie w coą takiego ( at95 ) i jest dużo lepiej. teraz tylko nie wiem jak ustawić te 2g nacisku bo nie mam wagi i jak poradzić sobie z nieznacznym przesunięciem balansu w jedną stronę ( pewnie pochylenie wkładki względem płyty ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>CharlieStereon,

No rzeczywiście, nawet na zdjęciu widać, że wkładka jest przegięta w lewo. Można spróbować to poprawić dodając cienką podkładeczkę pomiędzy headshell i wkładkę. Wydaje mi się, że nawet masz takie dwie podkładki (z tworzywa) a tą Audiotechnicą. Ja przynajmniej miałem.

CharlieStereon

Tak w lewo w płaszczyżnie poziomej od strony kabelków a czy ściągnąłeś sobie szablonik ze stronki RCM czy sobie robisz radosną improwizację ?

Co do wagi to w Bernardzie jest to proste jak budowa cepa .Po wypoziomowaniu gramiaka zakładasz jakąś płytę LP ,następnie włączając dżwigienką opuszczanie ramienia ustawiasz tak ciężarek z tyłu żeby igła poza płytą ustawiła się na jej poziomie-wtedy masz 0 gram-wyłączamy opuszczanie ramienia ramię wsadzamy w widełki; następnie przesuwając podziałkę ciężarka (trzeba trzymać ciężarek żeby się nie obrócił podziałkę ustawiamy na 0 no i mamy "wagę szalkowa wytarowaną"

Następnie obracając w lewo-przeciwnie niż wskazówki zegara (patrzymy od strony igły) za ciężarek obracamy o 6 kresek daje to 1,5 grama (od kreski do kreski jest 0,25 grama) jak chcesz inną wagę to sobie policz waga w gramach :0,25=ilość kresek

Wymieniłeś już kabelki tak jak ja ?( widoczne na zdjęciu) gdybyś chciał mieć superotworki to nie używaj tak jak ja wiertła do metalu tylko do drewna z takimi kolcami prowadzącymi-nie wyrwiesz wtedy fragmentów okleiny przy wierceniu.Ostatecznie można nakleić folię przed klejeniem ale wtedy nie zawsze się udaje niewyszczypać okleiny.

Pozdrawiam

Rafaell

co do wagi to mi lata jak chce i musze ustawić na oko, kręcenie nic nie daje bo pewnie jakiś gwint sie zjachał czy coś. musze ustawić na oko chyba, nie rozumiem jak to działa. żadnych podkładek nie dostałem, kupiłem wkładke audio technica i dostałem wkładke audio technica w foliowym woreczku.

CharlieStereon, 20 Paź 2007, 16:02

Spróbuj wykręcić ciężarek z podziałką z ramienia może twój poprzednik zgubił tam jakieś części .Nie chce mi się teraz grzebać bo mam inne zajęcia ale o ile pamiętam tam chyba była taka kulka ze sprężynką (kulka wchodziła w "gwint" i ona go ustalała) może się coś zacieło i dla tego cięzarek przesuwa Ci się bez kątroli. A antiscating masz czy jest urwany ?

>>>Charlie,

Nie było tam, razem ze śrubkami, takich podkładek ? Jak nie, to podłóż pomiędzy headshell a wkładkę jakąś inną podkładkę, albo naklej na wierzch wkładki, po jednej stronie (prawej) kilka warstw taśmy izolacyjnej.

Waga nie może "latać", uważaj na to, bo zaraz wykończysz tę nowiutką wkładkę.

nie było śrubek ani niczego. dałem te z mf110 i podkładke z grubej folii i jest juz równo, balans jest ok. waga nie lata względem ramienia, ale względem wagi i ramienia lata ten wyskalowany pierścień, ustawiłem docisk na troche więcej niż jest minimum żeby nie przeskakiwało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.