Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podrasować Yamahę

BobW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Kupiłem zestaw Yamaha RX-V440RDS + DVD-S540 + ELTAX UNIVERSE. Wiem, że ten zestaw ze sprzętem audiofilskim ma tyle wspólnego co Fiat 126p z BMW, ale od czegoś trzeba zacząć.

Może ktoś poradzi mi jak podrasować ten zestaw (okablowanie, może zmiana głośników frontów). Dodam, że lubię posłuchać dobrej muzyki, mniej oglądam. Niestety pozostali członkowie rodziny odwrotnie dlatego ten zestaw, a nie inny.

Jak oceniacie Yamahę i ten zestaw?

Pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/3687-jak-podrasowa%C4%87-yamah%C4%99/

Dzięki za opinię jestem spokojniejszy. Bo tak naprawdę najpierw kupiłem, a potem zaczynam się pytać.

Co do kabli to słyszałem różne opinie. Podobno do 60 zł./m na przody warto zapłacić, tyły 10 - 15 zł./m. Prawda to?

denon lover -> Każdy amplituner można podrasować, Denona też, ale tu nie chodzi o amplituner ale o kable. żle zadane pytanie:) Denon trochę przegrywał z Yamahą, stąd połączenie z Marantzem . Nic mu to nie da:)))))

musisz przede wszystkim stwierdzic ktora rzecz w dzwieku chcialbys poprawic i pod tym wzgledem wybierac kable ,wszystkiego za ta cene raczej nie da sie pogodzic ale ja w swojej yamaszce 430 kabelkami bardzo duzo zdzialalem, i uwazam ze do 60zl za metr na fronty warto dac jezeli to przyniesie oczekiwany efekt, u mnie przynioslo= audioquest6+, ale jamo flat rowniez gralo przyjemnie a duzo tanszy jest,pozdr.

sonofagun: audioquest type 6, za 69 zł/metr do 5 głośników wartych 1270 zł? Bez przesady. Nawet na 2 kolumny cena kabla wyniesie połowę wartości kolumn.

Bob: Jeśli chcesz usłyszeć zmianę (i to zupełnie za darmo) pobaw się ustawieniem kolumn frontowych. Bliżej ściany tylnej, dalej, kolumny bliżej lub dalej jedna drugiej, zmień nachylenie ku środkowi itd itp. Będziesz miał takie zmiany jakich nie da Ci żaden kabel głośnikowy :-) Wiem to z własnego doświadczenia.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

i jeszcze do Boba: pytasz o zmianę frontów - czemu nie. W cenie ok. 2000 zł za nowe kolumny wybór jest i będziesz zadowolony. Ewentualnie możesz za te pieniądze kupić coś fajnego używanego.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

W audioklanie type 6 kosztuje 69 zł. Cena 60 zł to cena z allegro bodajże. Przyjmując tylko fronty to nawet 2x2m daje nam 240-270 zł, co w przypadku tego zestawu może stanowić prawie połowę ceny frontów. Ten audioquest to na pewno wyśmienity kabel ale czy jest sens pakować go do tak budżetowego systemu?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Naprawdę, żeby komuś doradzć kable za kilka stów, trzeba posłuchać Yamahy rx-v440. Po co rasować ten ampli. jak może sprzedać go, dołożyć parę stów i kupić 640, a to już inna bajka. Po co wogóle kupowałeś ten sprzęt w promocji? Przecież to bez sensu. Kable powinny kosztować max 10% ceny sprzętu, a najważniejszy kabel to COAXIAL , a nie druty. Wystarczą po 10 zł.

zgadzam się z tym co powiedział jacek duzo zmian może zajść po zainwestowaniu w coaxial, ja tak zrobiłem,bo miałem jakiś "no name" i zmieniłem na STRAIGHT WIRE SILVER LINKA II i to było dopiero super podrasowanie,miałem wrażenie jak suchałem z początku że ampli mam innej klasy niż w rzeczywistości!!!!! polecam ten coaxial kosztuje 270 zł za 0,5 m ale jest w 100% tego wart!!!!!!

Denon przegrywa z Yamaha? A to od kiedy? Yamaha jest naszpikowana gadgetami w stylu kilkadziesiat DSP, "kino na sluchawki" itd. ale muzyki lepiej sie slucha na Denonie i jesli ktos kupuje amplituner zarowno do kina i muzyki powinien sie zastanowic.

-> Denon lover czytaj dokładnie. przegrywa w sprzedaży!! Dźwięk to indywidualna sprawa, ale kto kupuje kino do stereo? Po za tym Denon ma ceny z sufitu, a nic w zamian więcej nie daje. Kino zdecydowanie lepsze ma Yamaha.Kropka.

Nie, przecinek. Denon od lat robi znakomity sprzet audio a Yamaha zajmowala sie przez wiele lat czyms innym. Nie mowie ze Yamaha jest gorsza do kina - jest moze lepsza ale jesli chce jednoczesnie uzywac amplituner do kina i myzuki - wybieram Denona. Argument ze amplituner nie moze sluzyc do sluchania muzyki jest bzdura i sluzy tylko do napedzania klientow do kupowania wzmacniaczy stereo. Ktos komu zalezy glownie na muzyce kupi sobie wzmacniacz stereo.

No właśnie! Stereo to wzmacniacz. Kino Yamaha. W pracowni stereo słucham na cd 980 20 bitów Denona, 737a wzmacniacz Denona, B&W kolumny. Gra to super jak na ten pułap cenowy. Mam też w pracowni wzmacniacz Yamaha 590, ale gra wg mnie źle. Nie radzi sobie z basem, ale też nie męczy. Czasami to plus. Kino odwrotnie. Miałem Denona 2802, teraz gra za niego Yamaha rxv 1300. O niebo lepiej.

Dzięki wszystkim za opinie. Jak pisałem od czegoś trzeba zacząć. I ja wybrałem ten sprzęt na początek. Czy faktycznie jest różnica pomiędzy Yamaha rx-v440 i 640, z opisu wynika, iż różnią się jedynie mocą. Jak to jest faktycznie z ampli i wzmacniaczami, aby posłuchać stereo i kina potrzebne są oba klocki?

COAXIAL mój to Bandridge z serii Profigold digital 75 - co wy w tym temacie. Całość sprzętu podpiąłem kablami tej serii. Teraz kolej na wymianę kabli głośnikowych. MOŻE INNY COAXIAL DA WIĘCEJ - JAKI???

Kable masz ok, nie trzeba więcej, stereo to stereo i już, Amplituner za 2 tys. ma 6 końcówek, procesory i dekodery,radio, 6 wejśc, skomplikowany pilot, opłaty za używanie dolby digital i dts itd. Wzmacniacz ma tylko 2 kanały i prosty pilot. Więc różnica tylko matematycznie jest 3 razy na korzyść wzmacniacza, w rzeczywistości chyba większa. Powtarzam to każdemu, ile można zobaczyć filmów w ciągu dnia, a ile słuchasz muzyki? To jest kryterium przy zakupie. Filmy można słuchać na stereo, najwyżej dokupić subwoofer do kina, gra to fajnie. Nie ma nic za plecami, ale czasami płyty przesadzają drugą stronę. Słuchasz muzyki, a za tobą w prawym gra fortepian, w lewym tylnym gra perkusja. Przecierasz oczy, bo widzisz na ekranie ,że siedzą w jednym rzędzie. Tak to jest.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

nie ukrywam że mój budżet jest drastycznie ograniczony, w związku z czym rok temu zamieniłem dobry wzmacniacz na amplituner A/V Yamahy..... ...różnice wyszły na jaw w pierwszych minutach odsłuchu... w budżetowej klasie ten sprzęt sprawdza się wyjątkowo dobrze biorąc pod uwagę ogólne możliwości soniczne, ale jeśli ktoś przyzwyczajony jest do cech dobrego wzmacniacza to taką przesiadkę będzie trudno przeżyć....i stało się - słucham mniej muzyki, kolekcja płyt audio nie poszerza się o nowe pozycje; owszem dźwięku przestrzennego słucham praktycznie na co dzień, z tej racji że moim hobby są gry komputerowe, a główną platformą konsola Xbox, której zaletą jest to że każdy tytuł okraszony jest oprawą dźwiękową w DolbyDigital, a niektóre gry posiadają nawet certyfikat THX.

Z drugiej strony ostatni rok doświadczyłem kilku odkryć muzycznych i brakuje mi tej duszy i muzykalności dobrego wzmacniacza. Odkładam teraz ciężko zarobione fundusze na zmianę kolumn głośnikowych i łudzę się także że uda mi się niedrogo kupić wzmacniacz NAD`a...

Wszystko to priorytety. Gdybym mial wiecej funduszy na ten cel to pewnie bym sobie sprawil i jedno i drugie. Gdyby tak mozna bylo przelaczac glosniki z jednego pudla na drugie to bym sobie sluchal muzyki na amplitunerze stereo ktory posiadam, a film ogladal na kinie. A tak , pudelko stereo sie kurzy bo nie bede kupowal dodatkowych glosnikow. A moze warto?

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Czy zastanawiał się ktoś nad metodą przełączania kabli głośnikowych pomiędzy dwoma źródłami, np amplituner A/V (kolumny przednie) i wmacniacz stereofoniczny?

Pod warunkiem że ma się wszystko postawione na wysokich blatach o łatwym dostępie - można przełożyć z tyłu wtyki bananowe lub inne do drugiego segmentu, ale jeśli ma się wszystko zabudowane w szafce RTV taki sposób odpada?

Rozwiązaniem jest zamocować podwójne panele z gniazdami zakręcanymi, dokładnie takie jak w obudowach kolumn, można je wbudować w mebel. Jedną parę podłączamy do amplitunera, drugą do wzmacniacza, a przełączamy poprzez wygodne przełożenie wtyków bananowych. Inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy.

Nawet jeśli stać kogoś na osobny komplet do słuchania muzyki to ma to sens tylko i wyłącznie jeśli dla kina przeznaczymi osobne, specjalnie do tego celu wygospodarowane pomieszczenie, a stereo zainstalujemy w takim pomieszczeniu gdzie np odpoczywamy lub też pracujemy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.