Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunkowy kabel bi-wire: jak strzałki?

e-gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stałem się posiadaczem kabla bi-wiring Cable Talk 3.1 Kabel wygląda tak, jak dwa kable single wire obok siebie (z każdej strony są 4 przewody.

Zastanawiam się, jak podłączyć to cudo z kolumnami. Moją propozycję połączenia zamieściłem na rysunku dołączonym do tematu. Proszę dać znać, czy jest OK, czy jest źle. Jeżeli źle, to proszę poprawić.

1 sprawa:

Na kablu są strzałeczki, czyli jest kierunkowy. Czy groty strzałek mają wskazywać w kierunku kolumn, tak jak zaznaczyłem na rysunku?

2 sprawa:

Czy pomysł ze skręceniem par żył (czarny + czarny oraz czerwony + czerwony) jest OK? Alternatywne rozwiązanie - każdy przewód dostaje swoją wtyczkę. Każda wtyczka ma z boku otwór, więc można by czarną wpiąć w czarną a czerwoną w czerwoną i podłączyć do wzmacniacza, choć wydaje mi się to dość kuriozalnym rozwiązaniem.

3. Od strony głośników - czy obojętne jak się podłączy, byle czerwony szedł do czerwonego a czarny do czarnego, czy należy przyjąć jakiś szyk?

Z góry dzięki za rzeczowe odpowiedzi!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odnośnie: 2 sprawa: (Czy pomysł ze skręceniem par żył (czarny + czarny oraz czerwony + czerwony) jest OK? Alternatywne rozwiązanie - każdy przewód dostaje swoją wtyczkę. Każda wtyczka ma z boku otwór, więc można by czarną wpiąć w czarną a czerwoną w czerwoną i podłączyć do wzmacniacza, choć wydaje mi się to dość kuriozalnym rozwiązaniem). Mam na myśli tutaj stronę - od wzmacniacza, gdyż z tej strony trzeba w jakiś sposób zredukować ilość przewodów z 4 do 2

@ Skibus

Dzięki Skibus! A jak postąpić od strony wzmacniacza? Skręcić czarny z czarnym i wsadzić do jednego banana?

A czerwony z czerwonym - drugi banan? Trochę ciężko może być, bo te przewody są bardzo grube. Do wtyków, które teraz mam ledwo wchodzi jeden taki przewód, nie wspominając o dwóch skręconych

>1 sprawa:

>Czy groty strzałek mają wskazywać w kierunku kolumn,

>tak jak zaznaczyłem na rysunku?

Podłącz jak uważasz, posłuchaj, potem podłącz odwrotnie.

Po takim eksperymencie już będziesz wiedział jak podłączyć, lub się przekonasz, że to nie ma znaczenia :)

>Dzięki Skibus! A jak postąpić od strony wzmacniacza? Skręcić czarny z czarnym i wsadzić do jednego

>banana?

tak

lub gołe kable jeśli wzmacniacz akceptuje. Wtyki nie są obowiązkowe a jako dodatkowy element mogą i degradują dźwięk

A jak postąpić od strony wzmacniacza? Skręcić czarny z czarnym i wsadzić do jednego

>banana?

>A czerwony z czerwonym - drugi banan? Trochę ciężko może być, bo te przewody są bardzo grube. Do

>wtyków, które teraz mam ledwo wchodzi jeden taki przewód, nie wspominając o dwóch skręconych

Przdałoby się skręcic i tak jak piszesz i do jednego banana. Chyba, ze we wzmaku też masz gniazda podwojne.

Jest jeszcze trzecia mozliwosc jede przewód do bananka drugi do goły do otworu w gnieżdzie głosnikowym wzmaka.

Zasada czarny do czarnego, czerwony do czerwonego musi być zachowana.

Pozdr.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Niestety wzmacniacz nie ma podwójnych gniazd.

Jak to jest z degradacją dźwięku? Czy to jest znaczna degradacja? Producenci sprzedają generalnie kable w fabrycznej konfekcji. Banany efektownie wyglądają i są dość praktyczne. Nie musiałbym za nie dopłacać, bo kiedyś kupiłem "w nadmiarze". Ciekawi mnie jednak sprawa zmiany parametrów brzmieniowych - czy jest wyraźnie słyszalna.

e-gregor:

>Ciekawi mnie jednak sprawa zmiany parametrów

>brzmieniowych - czy jest wyraźnie słyszalna.

Nie będziesz wiedział, póki sam nie sprawdzisz. Podobnie z kierunkowością. Miłego wychwytywania "różnic".

Jeśli uznasz, że słyszysz kierunkowość, albo rodzaj zakończeń przewodów, to gratuluję podatności na autosugestię ;)

Bardziej serio: zarówno kierunkowość, jak i rodzaj zakończeń przewodów są istotne. Oba czynniki mają wpływ na poziom samozadowolenia właściciela. Zakończenia mają przy tym zapewnić skuteczny kontakt kabla z gniazdem. I tyle.

@ Teo

Spróbowałem, Teo. Oświeciłeś mnie! Teraz używam sznurówek zakończonych spinaczami! Zdecydowałem się, zgodnie z sugestią, na sznurówki kierunkowe, żeby nie ucierpieć z powodu depresji jesiennej. Spinacze mam fajne - złote w paski. ;P

Pomimo, że mam chwilowo sznurówki ze spinaczami, proszę o dalsze wypowiedzi w ramach wątku.

-> e-gregor

Tak przy okazji, czy złącza w Twoich kolumnach nie powinny wyglądać jak na moim obrazku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

e-gregor:

>Spróbowałem, Teo. Oświeciłeś mnie!

Pytanie całkiem serio: czy sądzisz, że jesteś w stanie usłyszeć efekt zmiany kierunku podłączenia kabla głośnikowego?

Albo efekt innego zakonfekcjonowania końcówek?

A mnie zastanawia co to jest kierunek płynięcia sygnału? Jeśli założymy, że np. kierunek wskazujący na końcówkę na której potencjał jest niższy, no to w przypadku każdego sygnału bez składowej stałej ten kierunek musi się zmieniać, i to tysiące razy na sekundę. To oczywiście rozumowanie amatora, ktoś chętny wyjasni?

powiem jedno - ten kabel jest tak gówniany, że kierunkowośc mu nie pomoże - mam podobny cable talka tylko sigle wire i jest mi zbędny i nie chce go sprzedawać bo było by mi wstyd. Uzyłem go jako pomocy budowlanej do podwieszania rur. I wcale nie chodzi o to, że jest tani - jest pewnie wiele tanich drutów ktore nie zamulają tak.

marooned, 15 Paź 2007, 12:34

>no to w przypadku każdego sygnału bez składowej stałej

>ten kierunek musi się zmieniać, i to tysiące razy na sekundę. To oczywiście rozumowanie amatora,

>ktoś chętny wyjasni?

prąd i napięcie zmienia kierunek, ale wypadkowy wektor przepływu energi jest stały, od wzmaka do kolumn.

Co nie zmienia faktu że kierunkowość jest z pogranicza voodoo

martens:

>Co nie zmienia faktu że kierunkowość jest z pogranicza voodoo

I to z tego pogranicza, które znajduje się już poza linią słupów granicznych ;)

... co nie zmienia faktu, że posiadane kable podłączyłem zgodnie z wymalowanymi na izolacji strzałkami, i ani mi przez myśl nie przeszło robić tego odwrotnie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.