Skocz do zawartości
IGNORED

Ile moze sie wychylic membrama???

Lu4Ke

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

zakupilem sobie ostatnio kolumienki JBL e30 i azurka 340a, calosc podpiete do kompa,

gram na sprzecie ponad miecha, ale zastanawia mnie jedno pytanie ILE MOZE SIE MAX WYCHYLIC MEMBRAMA GLOSNIKA przy glosnym sluchaniu? nie przekraczam 60% glosnosci, glownie jak chcem glosno grac to gram zazwyczaj na 50% ale w niekotrych kawalkach membrama wychyla sie wg mnie zbyt daleko

oto link na ktorym zamiescilem krotki filmik w roli glownej : MEMBRAMA :-], glosnosc 50%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kawalek jaki leci to

Nicole Scherzinger Ft. T.I. - Whatever U Like

zadziwiajace jest to ze membrama wychyla sie tak daleko tylko na tym specyficznym basiku ktorego prawie nie slysze ktory posiada ta piosenka, na basie ktorym sie meble trzesa membrama rusza sie o wiele mniej.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36895-ile-moze-sie-wychylic-membrama/

Każdy wzmacniacz ma inną kontrole nad membranami.Kiedyś miałem Diore WS 504b która szarpała bardzo membranami później zmieniłem i jest spokój.Nie napisałeś jednak czy słuchasz z włączoną korekcją bass/treble czy słuchasz na Direct z ominięciem filtrów.Jeżeli gdzieś w drodze od źródła jest korektor(klocek lub program) to trzeba wyłączyć.Podbite o kilka dB 32Hz jest co prawda słyszalne ale robi z membranami co chce.Po obejrzeniu filmiku ide o zakład że gdzieś jest włączona korekcja basu.Membrany latają jakby zaraz miały wyskoczyć.Nie wierze żeby Cambridge Audio miało taką słabą kontrole nad membranami.

Tutaj moje Evo na starszym Rotelu RA-931 (direct)... Skok membrany dosc spory choc w przypadku tych AE to akurat zdarza sie dosc czesto... Az milo popatrzec :)

Ukryta Zawartość

Pasmo cos kolo 30hz jak sie domyslam... Zastanawialem sie czy to wplywa na uszkodzenia pianki mocowania membrany...

Ukryta Zawartość

słaby wzmacniacz merda mocniej membranami niż mocniejszy - to efekt moich obserwacji. Nie miałem stresa przy podkręcaniu głosniej mocniejszego wzmaka który trzymał za mordę głosniki.

Seba78, 15 Paź 2007, 21:27

>słaby wzmacniacz merda mocniej membranami niż mocniejszy - to efekt moich obserwacji. Nie miałem

>stresa przy podkręcaniu głosniej mocniejszego wzmaka który trzymał za mordę głosniki.

Czy ja wiem - miałem Yamahę RX-V350 ( ampli kina ) ... słaby szajs ... bas był kartonowy , bez masy a o braku kontroli nawet nie wspominam ... i membrany wcale nie "latały" ... co innego Unitra amator 2 - też słaby szajs, kolumny oczywiście te same ... tutaj też kontroli nie było ale bas był masywniejszy i membrany zdecydowanie bardziej się wychylały - niemal chciały wyskoczyć. Moim zdaniem nie ma zasady.

widzisz... potwierdzasz niejako moją teorię.

Są dwa wzmaki które grają na takim samym poziomie głośności - możemy nawet założyć, ze mają podobny poziom niskich tonów. szajsowaty wzmacniacz będzie merdał tymi membranami bez ładu i składu - właśnie tego doswiadczyłem w przypadku jakiejś starej słabej diory. U mnie obecnie używany wzmacniacz też nieraz sobie merda tymi membranami - nie widziałem w tym nic zdrożnego - ale własnie akurat teraz zwróciłem na to uwagę po podłączeniu wielkiej z 200 watowej końcówki. Bas był wiekszy a głośniki nie latały już tak! mebrany zupełnie inaczej się poruszały! napewno nie z taką amplitudą jak wcześniej! nie bałem się podkręcić na niej - bo miałem pewność, że nie dojdzie do jakiegoś niekontrolowanego wylewu basowego;))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jakosc slaba bez dzwieku 11mb)

A tutaj 13 tonsila z monitorów siesta mini które testuje

Tutaj raczej mamy do czynienia z szybkością i kontrolą, ale wychyla sie nieźle, no i woofera nie da rady niczym zajechać-techno, metal, symfonia zamiata aż milo. Może nie schodzi bardzo nisko, ale to co robi wyżej zadziwia w tej cenie. Jakość dźwięku też na wysokim poziomie.

Największy wychył z kolumn, które miałem to miała vifa pl18, nieźle też paradigm studio 20 .v3

Prawie żadnego wychyłu nie miały woofery z dynaudio 50 :)

Ukryta Zawartość

-->Lu4Ke, prostą odpowiedź na to pytanie moze dać Ci parametr Xmax danego głośnika.

Jeżeli nie masz podanego parametru Xmax, to mozesz go z grubsza wyliczyć z Hs (wysokość cewki) i HL (L powinno być "małe" - wysokość szczeliny powietrznej).

Wzorek powinieneś znaleźć na sieci (a jak nie to później go zamieszczę).

proplayer, 15 Paź 2007, 22:42

>W jbl bas jest dość powolny i brak mu kontroli.

>Tonsil zjada go w pierwszych sekundach pod każdym względem...

A jak na tym tle wypadają Wharfedale 9.1 ? ... jeśli słyszałeś

HMM

oczywiscie w azurku byl podkrecony bass powiedzmy 7/10

to uwazacie ze w tym "kawalku" za bardzo lata ta membrama? dodam ze to jest specyficzny bassik i zadko sie zdaza zeby na tej glosnosci latala mi tak membrama

dodam jeszcze ze na filmie nie widac szybkosci poruszania sie glosnika bo aparat nie uchwycil tak szybkiego bitu

A to nie chodzi czasem tez o częstotliwość? Jesli jest bardzo nisko, to dźwięku często nie słychać lub prawie nie słychać (zależy co kto ma ;)), za to doskonale widać ruchy membrany, które w innych wypadkach są słabo widoczne, ew. jako jej rozmycie... Ja przy słuchaniu normalnej muzyki nie spotykam się z takimi efektami, za to jak sobie z elektrody puściłem sygnał do testowania basu (z jakimiś obrzydliwymi zbędnymi technowokalami, obciach słuchać), to był moment, gdy membrana wahała się aż miło (polecam, ciekawy efekt, bo tak płynnie zaczyna), gorzej, że z moich Tonsili Premium nie wydobywał się przy tym fragmencie już żaden dźwięk ;-)

to wcale nie jest az tak glosno :-], przecie to monitorki...

ja lubie glosno sluchac, zawsze lubialem, bo czym glosniej (oczywiscie do jakiegos momentu) to tym mi sie lepiej slucha

mysle ze na polowie glosnosci na moim skromnym sprzeciku jest dla mnie zadawalajacy dzwiek :-]

P.S

powiem ciekawostke ze na poczatku jak dostalem jblki to odrazu je spalilem po trzech dniach uzytkowania, hihi,

dalem z czystej ciekawosci na maxa na pare sekund i poszlo, lewy glosnik sie chyba przesterowal bo potem gral jakos baaardzo cichutko i niewyraznie, dalem na reklamacje powiedzialem ze od samego poczatku tak bylo i dali mi nowy komplet :-], teraz z doswiadczenia nie wychylam sie z glosnoscia powyzej 60%

A nie zastanawia Cie może coś innego że to majtanie membraną wynika z tego że efektywność już od tak niskiej częstotliwości znacznie spada i co z tego że widzisz że membrana chodzi potężnie a jej po prostu nie słyszysz gdyż ma za mało energi żeby poruszyć powietrze i przesuwać sie zgodnie z sygnałem ze wzmacniacza na tyle szybko żeby powstała fala dżwiękowa. Najlepiej zobatrz że przy danej częstotliwości n.p. 10Hz membrana nie nadąża i drga ze znacznie niższą częstotliwością niż 10 drgań na sekunde to sa n.p tylko 3 drgania które widzisz spokojnie gołym okiem.Specjalnie podałem taką częstotliwość żebyś zobatrzył gołym okiem samo zjawisko które się dzieje (bezwładność oka n.p. w filmie występuje powyżej 16 klatek na sekundę) I jest to sygnał że nie należy głośniej słuchać bo:

cewka w polu magnetycznym generuje wtedy dodatkowy prąd i nakłądając się na prad wzmacniacza w fali zgodnej i następuje n.p. spalenie cewki lub urwanie membrany w wyniku potężnej amplitudy .jest to zjawisko dynamiczne tak że radzę faktycznie słuchać może czyściejszego dżwięku (mniej harmonicznych) w zakresie 25-50% lub wymienić kolumny na mocniejsze i grać w zakresie 100% poprzednich. Dobrze wtedy sobie zbierać na kupkę na aparat słuchowy takie naprawde dobre z technologią inteligentną to 20'000zł i więcej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

wlasnie membrama sie bardzo szybko poruszala, ze az sie z jednej robilo parenascie, nie nadazalo oko jej w jenym miejscu zauwazyc, aparat nie uchwycil tego zjawiska, a rozdzielczosc byla 640x480 i 30FPS

raczej kolumn nie bede wymienial bo juz bym takiej mozliwosci nie mial, raczej jak juz cos to wzmacniacz by pasowalo wymienic, bo ten zdeka za slaby jest do tych jbl'kow, ale to juz i tak pofakcie, pasuje mi to co jest, a tego "niskiego" (chyba to jest niski bass?) jest bardzo malo w muzyce

Do tej - nazwijmy to coś awansem - muzy, zaopatrz się w aktywnego suba, najlepiej Paradigm albo Yamaha. Sypie to to mięsem jak należy, a i Azurka nie zjarasz tak szybko jak te JBL-e.

A tak poza tym to gratuluję "gustu" w doborze repertuaru.

och Roland! o gustach sie nie dyskutuje najgorzej to na tym forum mają infradżwiękowcy totalna pustynia informacyjna, nie ma nawet porady jak dwa lokale dalej zburzyć paskudnym lokatorom ścianę nie robiac sobie szkody

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.