Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkania przy muzyce w Jeleniej Górze

Seba78

Rekomendowane odpowiedzi

To ja jeszcze może wpiszę na listę życzeń: jakby kto miał jakiegoś CD-playera Soniacza z przetwornikiem Pana Stelmacha :) Koniecznie chciałbym posłuchać tego na moim systemie, może bym wpakował do swojego 991 to cudo ;)

I love the sound of crashing guitars

Mam odopowiedź Pana Andrzeja Stelmacha - udostępni nam swój przetwornik do posłuchania w Jeleniej Górze - jednak za jakiś czas (nie długi) - spowodowane jest to oczekiwaniem na nowy zegar.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

W tym tygodniu będziemy mieli do posłuchania CD z przetwornikiem Andrzeja Stelmacha - jeśli byli by jeszcze jacyś chętni do posłuchania to można coś zorganizować. Pozdrawiam!

informacja:

Jest już do posłuchania nowy DAC Andrzeja Stlemacha. Za wcześnie na recenzje - powiem tylko wstępnie, że jest bardzo dobrze moim skromnym zdaniem - kawał dobrej ropboty. W tym tygodniu trochę krucho u mnie z czasem - więc na wekend umawiajcie się ewentualnie z qmanem:) Pozdrawiam Górali niskopiennych;)

Weekend z DAC Pana Andrzeja aktualny. Wyczaję dyskretnie, kiedy moja żonka jedzie pogłębiać swoją wiedzę i podam optymalny termin. Zapraszam chętnych, bo warto. Pomimo iż słyszałem DACa, 30 min. na systemie Sebastiana, to zrobił na mnie wrażenie(DAC, nie Seba :-). Na pierwszy plan wyszły: szczegółowość, scena , szybkość, kontrola i kontury wszystkich zakresów, oczywiście relatywnie do CD, które obecnie posiadamy( ja i Seba), i które ostatnio gościły w Jeleniej Górze.

PS.Seba też robi dobre wrażenie :-)

arekgrabowski, 18 Paź 2007, 22:59

>szkoda czasu..ani to gra, ani wyglada..a nawet tanie nie są... zerknij do wątku ostatniego spotkania

>w Sudetach

To były moje i niestey w porównaiu z Haberthami poległy :-( A zawsze wychodziły obronną ręką. Ale na następne spotkanie mogę STUDIO60v.3 wziąść jeszcze raz (STUDIO100v.2 nie zmieszczą się do samochodu) do tego rotelka i można się pobawić bi-amping :-D

No panowie wreszcie coś zaczyna się dziać na Dolnym Śląsku

Kto jeszcze będzie w ten weekend na spotkaniu u qmana ? Coś gospodarz się skarży że mało chętnych :/ A ja chcę konicznie posłuchać Stelmacha ;)

-> wolfie

Będziesz ze swoimi Studio 60 ? Bo nie wiem czy też tachać te kockowate końcówy, bo tak kiedyś czytałem na anglojęzycznych forach, że Paradigmy ludzie z Rotelami ładnie łączą ;)

>Micke 13, 16 Lis 2007, 11:26

>-> wolfie

>Będziesz ze swoimi Studio 60 ? Bo nie wiem czy też tachać te kockowate końcówy, bo tak kiedyś

>czytałem na anglojęzycznych forach, że Paradigmy ludzie z Rotelami ładnie łączą ;)

Ja bedę w Bukówce i załatwiam monitory NHT na odsłuch. A jak mi się uda jeszcze załatwić niespodziankę to już do auta mi się STUDIO nie zmieszczą. Ale potwierdzam że z Rotelem się lubią. Napędzam je za pomocą RMB1075 :-)

Nie nadużywając gościności gospodarza , bardzo chętnie bym skorzystał z okazji i posłuchał DAC Stelmacha. Akurat mam trochę luźniejszy ten weekend. A jak by była możliwość podpięcia moich AE 100i do Caspiana to by było super. Jestem na etapie poszukiwań wzmacniacza i bardzo mnie intryguje to połączenie.

pozdrawiam Bidon

Bidon

zapraszam w sobotę od 16 do 20, a w niedzielę od ok.10 do 15, drzwi otwarte. Bierz kolumny na plecy i podepniemy pod Caspianka, bo warto. A, zobaczysz też co potrafi DAC Pana Andrzeja Stelmacha, po pierwszych taktach mogę powiedzieć , że to wykwintne danie.

pzdr.

Chciałbym podziękować gospodarzowi za miłe przyjęcie. Niestety w niedzielne po południe nie zastałem już nikogo innego, a prawdę powiedziawszy spodziewałem się większego zainteresowania zaproszeniem.

Mam nadzieję że qman nie ma mi za złe katowanie jego sprzętu i uszu co cięższymi gitarowymi kawałkami ;) Bo dopiero po zapuszczeniu ściany dźwięku z przesterowanych gitar okazało się, że gospodarz gustuje w lżejszych, jazzowych klimatach ;) Caspianek + Stelmach z Bachami grają bardzo fajnie, nareszcie bas na nagraniach Kyussa był tam gdzie powinien być, a nie wszędzie jak u mnie w pokoju. Okazuje się, że te 2m przestrzeni w pomieszczeniu daje więcej niż najwymyślniejsze akustyczne ustroje :]

O nowym DACu Pana Stelmacha ciężko coś powiedzieć, bo tylko przez chwilę słuchałem porównując do qmanowego Maranta 6kOSE, ale nie znam dobrze tego systemu i to pewnie dlatego. W ogólny klimacie jakim gra system nie wyłapałem ocieplenia czy też zmulenia, raczej precyzja i kontury. Szkoda że nie udało się znaleźć czasu żeby przytachać moją rupieciarnię i podłączyć pod Stelmacha, czuję że to by mogło zagrać dobrze jak cholera ;)

Ja równiez chciałem podziękować gospodarzowi za zaproszenie. Gusta muzyczne mamy podobne tak, że słuchało się miło. Zestaw gospodarza bardzo przyjemny, może leciutko przesuniety w niższe rejestry, ale dało się to dopiero zauwarzyć po zmianie na moje AE100i i z powrotem na VA Bachy. Ogólnie bardzo dobry dżwięk z klasą. Podobny dżwięk do mojego systemu z AE109 tylko z większą klasą tak o conajmniej jedną klasę wyżej. Caspian bardzo fajny rzetelnie grający klocek.

Muszę się też odnieść do DAC Stelmacha.

Byłem, usłyszałem i nie przypadł mi do gustu. Po paru kawałkach poprosiłem gospodarza o podpięcie jego maranza. Dżwięk mnie raził, czułem pewien dyskonfort. Podpięty pod system dawł wokale wysunięte do przodu i rozkład muzyki na czynniki pierwsze /strasznie detaliczny aż do przesady, cioł po uszach/. Diana Krall spiewała bardzo sucho sterylnie, muzycy każdy grał swoje pieszcząc każdą nutkę tylko to razem nie tworzyło muzyki, aury tego czegoś - zupełnie nie muzykalny przekaz. Słuchaliśmy te same kawałki na przemian na AE, na Bachach ze stelmach /Sony z DAC Stelmach/ i z maranza, róznica była spora. Mi się podobało z maranzem ale to moja estetyka dźwięku i moje zdanie. Może w bardzo zamulonym systemie to taka prezentacja się sprawdzi.

A tak w ogóle bardzo fajne spotkanie i nowe doświadczenie. Teraz to ja nie mogę słuchać swojego systemu muszę zmienić wzmacniacz tak na początek. Caspian nie rzucająca się w uszy i oczy integra ma to coś co pozwala o niej nie zapomniec.

Dzięki qman

Bidon

Posłuchałem teraz trochę swojego systemiku i musze przyznać, że mimo niedociągnięć związanych z ograniczeniem przestrzeni, miejscami przewalonym basem to... podoba mi się bardziej ;) U qmana zrobiła na mnie wrażenie szczegółowość, konturowość dźwięku ale brakło mięcha, tak więc po części z Bidonem się zgadzam. Z tymi wokalami to na kawałku Things Will Never Be the Same z płytki Roxette, wyszło przesterowanie głosu Marie ;P U mnie tego nie ma, brzmi znaczeni bardziej przyjemnie i namacalnie. I muszę zaznaczyć że ja nie odniosłem wrażenia wypchnięcia wokali, a tego się spodziewałem po kolumnach Vienny. W mocniejszych rockowych numerach Stelmach może się sprawdzić o ile reszta nie będzie ciąć po uszolkach. Zaintrygował mnie ten konturowy bas, nie wiem do końca czy to zasługa Caspiana czy Stelmacha...

PS. Ah i byłbym zapomniał, na miejscu gospodarza powalczyłbym troszkę z tą żywą akustyką, ale zaznaczam że to tylko moje zdanie. Po prostu sam wolę kiedy grają głośniki nie ściany ;)

Bogdan i Michał ,

Ja natomiast dziękuję Wam za przybycie. Michał, następnym razem będzie dłużej i podjadę do Ciebie po Twoje klocuszki, a muza była OK i Caspianowi przydała się porcja ostrego rżnięcia, on to też lubi :-) Najważniejsze, że wyłoniło się parę osób (audiofili) osłuchanych i z doświadczeniem, którzy wiedzą czego oczekują i co słyszą. Wasze uwagi są cenne i dają nowy obraz brzmienia poszczególnych elementów toru, jak i całego systemu, w Waszym odczuciu oczywiście. Jeszcze raz potwierdza się , że ile uszu tyle brzmień i aby dobrze dobrać element toru, to trzeba go wpiąć w docelowe miejsce, bo zakup na czyjeś ucho może być chybiony, choć niewykluczone, że może być też w 10.

Tak czy inaczej najważniejsze, że jest parę postaci i zestawów dobergo sereo w Jelonce, co daje duże możliwości zesawienia różnych kofiguracji, a co za tym idzie łknięcia sporej porcji doświadczenia i zabawy. Niekończąca się seria spotkań zainicjowana, a więc jeszcze raz dziękuję za przybycie i zapraszam ponownie.

Na temat DACa napiszę trochę później, niech jeszcze móźg popracuje, dostosuje i zanotuje :-)

Pozdrawiam.

te... nie przyzwyczajaj się! ino chyżo mi go dostarcz, sam też musze posłuchać!;)))

bardzo żałuję Panowie, że nie mogliśmy spotkać się w wiekszym gronie - niestety zabiegany jestem ostatnio.

mam nadzieję jednak, że wszystko jeszcze przezd nami

Pora na parę fotek i spostrzeżeń na temat DACa Mk II, pana Andrzeja Stelmacha.Jest niezwykle szybki, energiczny i szczegółowy, co pokazują wszystkie zakresy. Nie ma preferowania żadnych składowych, dźwię jest dobrze zrównoważony, ale nie spłycony. Szybkość i konturowość może dać wrażenie uproszczenia i osuszenia, ale to nie to, są wybrzmienia i jest koloryt. DAC może nie sprawdzić się w jasnych , suchych i sterylnych systemach. Nie doda ciepełka, ani kwiecistości. Wszystko jest dobrze zdefiniowane i oparte na wyraźnym fundamencie, zwartym i szybkim, ale o niezłym zejściu. Powyższy opis odnosi się relatywnie do systemu, który posiadam i są to jak wiadomo odczucia subiektywne.

Widać także, że preferencje brzmieniowe mogą dać bardzo mylny obraz urządzeń opisywaynch przez forumowiczów, i że często poszczególne osoby preferują brzmienia swoich elementów toru, pomimo iż są one wyraźnie z niższej półki cenowo-jakościowej.Dlaczego- ponieważ preferencje , systemy i muzyka jakiej słuchamy diametralnie się od siebie różnią. Do tego dochodzi jeszcze czynnik zwany "moj system"

I tak, brak mięcha przy opisie Mickyiego , według mnie nie znajduje uzasadnienia w rzeczywistości. VA Bach ,jak wszyscy wiedzą , mają basisko niezłe. Caspian dodaje mu zwartości , sprężystości ,konturów i głębokości , co w połączeniu z wyraźnym kopem stelmacha daje piorunujący efekt, a więc mięcha napewno nie brakuje. Podobnie jest ze średnicą, w której ani ja ,ani Bidon nie zauważyliśmy przesterowania.Być może Michał źle dobrał określenie. Ogólnie b. muzykalne Bachy, doskonały Stelmach, z klasą i analogowością Caspiana, dają synergiczne połączenie o brzmieniu mięsistym, wypełnionym z b.dobrą stereofonią.

Za cenę, którą kosztuje DAC, jest to urządzenie b.dobre i sprawdzi się w wielu systemach, ale nie we wszyskich.A już na pewno nie polecam zakupu w ciemno, nigdy i nikomu, chyba że jesteśmy gotowi na kompromisy.

Na temat brzmeinia DACa więcej może powiedzieć Seba78, myślę, że podzieli się swoimi uwagami.W poniedziałek DAC zagra u Michała z dynkami i rotelem, zobaczymy jak sprawdzi się w jego, niezłym systemie.

Narazie tyle,pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7222-100008821 1204114364_thumb.jpg

post-7222-100008822 1195927475_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do mięcha to u mnie jest go więcej bo dla Dynek moje 15m2 to przyciasno i instrumenty wychodzą większe, wyraźniejsze, a co do przesterowania średnicy to chodziło mi o to, że ta płytka w tym miejscu jest po prostu tak nagrana i na analitycznym Stelmachu to wyszło. Ale dla mnie system musi grać też na gorzej nagranych płytach (wiele wśród nich to moje ulubione) inaczej na starcie go skreślam :] Najprawdopodobniej z Dynkami i Rotelami będzie lepiej, im służy analityczne źródło.

->qman

W sprawie poniedziałkowego spotkania napisałem na priva.

Witam

>>qman, słuchałem kiedyś Caspiana i utkwił mi bardzo w pamięci. Siedzi i wiem , że muszę go znów usłyszeć. Porównywałem go w sklepie z rotelem 1070 i w moim odczuciu, rotel to trochę efekciarstwo przy caspianie.

Mieszkam ok 40 km. od Jeleniej G.,czy możliwe jest spotkanie i podpięcie moich monitorów ? Napisz na priva.

Dziekuję i pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.