Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie +/- na wkładce

its-me

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chodzi mi o taką rzecz. Mam wkładkę bez opisu pinów i podłączyłem ją do preampa.

Udało mi się podłączyć właściwie kanały L i R ale nie wiem jak sobie poradzić z podłączeniem +/-

Mam również pytanie czy w ogóle się tym przejmować?

Czy jest obojętne jak jest podłączone czy +/- czy -/+ oby było identycznie na obu kanałach.

W którymś z przypadków będę miał dźwięk obrócony symetrycznie w fazie - ale tego przecież nie słychać - czy słychać?

Jest jakaś prosta metoda sprawdzenia czy właściwie podłączyłem przewody +/- w obrębie kanałów?

its-me

https://www.audiostereo.pl/topic/37002-pod%C5%82%C4%85czenie-na-wk%C5%82adce/

No właśnie jaka to wkładka tego nie wiem i niestety nie ma ona kolorowych tulejek - pewnie do wkładki była karteczka jak ją podłączyć ale jej nie mam.

Może za pomocą komputera mozna jokoś zgrać kawałek utworu i da się jakoś zobaczyć czy jest podłączona +/- czy -/+?

its-me

Witam.

Pozwolę podłączyć się do tematu. W główce od Daniela mam przewody przylutowane na stałe. Nie wiem czy tak było oryginalnie bo go od nowości nie miałem. Czy , to pytanie do Conri'ego, takie podłączenie jak na rysunku jest prawidłowe, jeżeli nie to czy jest jakiś standard? W Bernardzie mam inne usytuowanie wyprowadzeń i tak się zastanawiałem czy jest jakiś ustalony układ.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Patrząc od strony końcówek lutowniczych gniazda w ramieniu -TAK.

Z resztą ten standart jest przyjęty także w innch ramionach z wymiennymi headshelami.

Bywało że inne ramienia fonicy miały nacięcia naprzeciwko siebie (góra -dól )w gnieżdźie bagnetu , i wtedy okablowanie było lustrzane. Ale to łatwo dopasować przekładając kabelko w headshelach, dopasowując polaryzację (?) pinów wkładki

Conri>

Dzięki.

Pytałem z ciekawości, wiem że masz sporo wkładek zamontowanych w headshel'ach i zastanawiałem się czy (przy założeniu, że gramofon nie był grzebany) do przyniesionego przez kogoś gramofonu istalujesz główkę bez sprawdzania zgodności połączeń.

Pozdrawiam.

Uuuuuu....

Poważne oskarżenie , o działalność usługową ;-)

Ale serio. Przymiarki z wkładkami to w obrębie własnego posadanego "parku maszynowego" Tak przejrzałem sprzet , aby mieś własnie obowiązujący standard.Jedynie w przypadku rusko-polskiego Adama (Unitra 2021--Arktur006)wymagało to przelutownia pinów. W headshelach zawsze można przekładać jeśli przelutowanie ramienia jest kłopotliwe.

>Uuuuuu....

>Poważne oskarżenie , o działalność usługową ;-)

Gdzież bym śmiał. :-)

>Ale serio. Przymiarki z wkładkami to w obrębie własnego posadanego "parku maszynowego" Tak

>przejrzałem sprzet , aby mieś własnie obowiązujący standard.

I to to mi chodziło. W ramach swoich własnych trzech headsheli i dwóch ramion tez mam jeden standard, tylko czy prawidłowy, ogólnoświatowy. To mnie nęka. :-)

A wracając do Twojego wcześniejszego wpisu, bo nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem.

>Patrząc od strony końcówek lutowniczych gniazda w ramieniu -TAK.

Taki (jak na rys. powyżej) układ połączeń "widzę " w gnieździe główki patrząc od frontu gramofonu. Czy to poprawny układ czy odwrócony?

Mówiąc dosadnie choć może niecenzuralnie.

Patrząc w dziurę w ramieniu po wyjętym headshelu od frontu gramofonu

Układ standardowy jest taki :

Prawa góra-czerwony +P

Lewa góra -biały (czarny)+L

prawy dół -zielony - P (masa obudowy wkładki)

lewy dół - niebieski-L

W danielu sa przwody czasem tylko żołty i czerwony dla obu kanałów.To tak na marginesie

Najprościej i najpewniej: wziąć miernik z brzęczykiem, wyjąć headshell i sprawdzać przejście między pinami a gniazdami wyjściowymi rca lub kablem wyjściowym jeśli takowych gniazd brak. Standardy standardami .... ale różne rzeczy dzieją się na ziemi :-). Wtedy będziesz wiedział na 100% który pin jest od czego.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jeżeli odwrócimy fazę w obu kanałach, to nic specjalnego się nie dzieje, nadal będzie poprawny obraz stereo.

Jednakże ze względu na masę obudowy wkładki, o czym pisał conri, wolałbym zachować poprawne podłączenie:

"+" do żyły sygnałowej kabla i pre-ampa, "-" do masy kabla i pre-ampa.

Jakoś tak pewniej się czuję wiedząc, że masa wkładki jest w dalszej części toru połączona z masą układu,

a nie "poodwracana"...

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.