Skocz do zawartości
IGNORED

FINE-ARTS CD 1 przeskakujący napęd

belmondo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie zakupiłem zestaw dla syna w postaci wzmacniacza i cd grundiga z serii FINE-ARTS. Niestety jest problem z odtwarzaczem. Pierwszy to: szuflada wysuwa się z normalną prędkością tylko do połowy, potem z wyrażnym trudem i powoli, druga gorsza sprawa to "przeskakujący" napęd. Myślę, że wiadomo o co chodzi - odtwarzając płytę co jakiś czas troszkę sobie przeskoczy do przodu. Napęd to pewnie philips tylko nie wiem który. Czy ktoś mi doradzi jak to naprawić? Czy można gdzieś podkręcić np. emisję lasera? Czy lepiej kupić cały napęd? Jeśli tak to u kogo?

Pozdrawiam.

najpierw go rozkrec i ustal o co chodzi. Dowiesz sie wtedy jaki laser tam siedzi.

Problem z szuflada to moze byc np. slizgajacy sie pasek. Przeskakiwanie - tu moze pomoc czyszczenie soczewki (ja robie to bezdotykowo za pomoca odkurzacza, jeszcze nic nie zepsulem w ten sposob) i/lub smarowanie prowadnic.

Moca lasera nie krec dopoki nie masz 100% pewnosci ze to jedyna droga ratunku!!!

Czyściłem soczewkę. Mam problem z wymontowaniem napędu. Odkręciłem trzy śruby które go mocują i dalej sie trzyma... Napewno jest ktoś kto posiada w/w odtwarzacz i coś mi jeszcze doradzi.

W FineArts CD (wsie modele z serii srebrnej) jest laser CDM12.1, obecne odpowiedniki to VAM1201 i VAM1202. Koszt lasera niewielki, wiec spokojnie można wymienić (około 40 zł) i jest to dosyc proste, choć jakieś podstawowe zdolności manualne oczywiście wymagane.

Niewysuwanie się tacki może być związane albo z zabrudzeniem prowadnic albo też ślizganiem się paska napędzającego szuflad. Druga opcja będzie bardziej prawdopodobna, gdyż na prowadnicach jeszcze nigdy nie znalazałem brudu, który mógłby zatrzymać przesuw. Gdy ślizga się pasek napędowy, to w momencie gdy szuflada zacznie przekraczać punkty podparcia wewnątrz tak, że swoją masą zwiększa tarcie, dochodzi do ślizgania paska. Należy albo odtłuścić pasek i koła na których pracuje albo go wymienić.

Przeskakiwanie na ścieżkach może być związane z emisją lasera (zużycie się, czyli wymiana) albo z zabrudzeniem mechanimu napędowego przesuwu lasera (ślimak od silniczka i dwie zębatki). Dokładne wyczyszczenie wszysktiego może pzynieśc poprawę, ale najczęsciej kończy się to wymianą lasera.

W celu poprawy przesuwu szulady, można nawet bez rozbierania (poza zdjęciem górnej pokrywy). Zakładając orientację frontem urządzenia do siebie. Po zdjeciu górnej pokrywy wysuń szufladę do oporu (możesz manualnie, czyli "bez prądu":) delikatnie ciągnąć reką), wtedy po lewej stronie szuflady, w lewym górnym rogu (tej części szuflady będącej wewnątrz) będzie widać "okienko" przez które zobaczysz kawałek plastikowego listka, który robi za opór końcowy. Delikatnie do dognij w bok i wysuń szufladę w całości. Wtedy możesz obejrzeć ją od spodu. Jeżeli nie będzie mocno brudna (czytaj dosłownie) to raczej nie ruszaj, możesz tylko przejechać odkurzaczem. Lepiej tego nie ruszać daltego, że jak to wyczyścisz dokładnie to będziesz potrzebował delikatnego smaru, najlepiej do RTV. Ten który tam jest spełnia bardzo dobrze sowje zadania, więc jeżeli prowadnice w miarę czyste to zostaw.

W takim razie można przejść do "poprawiania" paska. Po wyjęciu szuflady, zobaczysz do frontu (patrząc przez okno po szufladzie) pasek i koła. Nad paskiem, kołami i silnikiem jest kawałem plastiku (taka kształtka), który osłania to od góry. Można to wyciągnąć delikanie podważając (jest na zatrzask). Wyciągnij ten plastik, wtedy zobaczysz pasek i resztę. Delikatnie zdejmij pasek i wyczyść go, oraz wgębienia w kołach z tłuszczy (ma być matowy , nie błyszczeć). Powinno pomóc na szufladę. Dla pełni szczęścia możesz wszystko wyczyścić i przesmarować (czyli zębatki od kół, prowadnice szuflady i prowadnice wewnątrz dla tej szuflady).

Teraz co do lasera. Cały mechanizm jest przymcowany do płyty dolnej (to te trzy śruby, które odkręciłeś) oraz do płytki pod nim, główki śrub są od spodu płytki (czyli trzeba wyjąć całą płytkę). Teoretycznie ta "pływająca" część napędu razem z laserem da się wyciągnąc do pewnego momentu, pewnie już wiesz, ale dalej już nie, bo blokują to przewody zasilania transportu oraz pasek złączki pomiędzu napędem a płytką.

Aby wyciągnąc płytkę rozrysuj (najlepiej zrób zdjecia) wszystkich idących do płytki przewodów i wyciągnij je - są na zatrzaski. Ayb je powyciągać należy zatrzaski dociskać. Potem odkręć śruby na tyle urządzenia, mocujące malutką płtykę połaczoną z tą dużą (są pomiędzy sobą połączone lutowaniem, więc tak łatwiej). Potem należy odsunąć przednią ściankę urządzenia. Trzyma się na pięciu zatrzaskach plastikowych (po jednym po bokach urządzenia i trzy od spodu wzdłuż przedniej krawędzi (możliwe trzy śruby od spodu do odręcenia, czasem dociskają te dolne zatrzaski). Pamiętaj, aby w ściance przedniej przed demontażem wyciągną pokretło dla słuchawek (normalnie wyciągnać do siebie z forntu) i odkręcić te regulację w środku mocującą ją do płyty dolnej.

Po rozłaczeniu z tyłem, i odsunięciu forntu można wyjac cąłą płytkę i odkręcić szkielet napędu od płtyki. Pamiętaj, aby odłączyć pasek połączenia lasera i płytki.

Teraz dostęp do wszystkiego i można dziełać. Dale już sobie poradzisz, bo resztę widać, gdzie i co i jak połączone.

Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. W weekend bedzie więcej czasu to zacznę działać. Jeszcze tylko pytanie. Gdzie kupować w razie potrzeby laser? Na allegro trafiłem tylko na lasery sony.

belmondno, a gdzie reszta internetu? :)

wpisz w wyszukiwarkę "CDM 12.1 laser sklep" i już :)

Ja jakiś czas temu kupowałem w Impelu (www.impelshop.com), doszło na drugi dzień. Obecnie widzę, że nie mają samych laserów, tylko cały mechanizm. Poszukaj może gdzie jeszcze, gdyż całego mechanizmu nie potrzebujesz (chcą 50 zł, czyli laser powinien pomiędzy 30 a 40 zł kosztać), zresztą motyw polega też na tym, że wbrew pozorom wymiana całego mechanizmu jest bardziej skomplikowana, gdyż trzeba lutować i walcyć z gumkami zawieszenia mechanizmu, a w przypadku wymiany samego modułu lasera wystarczy tylko walka z ośką na której siedzi (ośka na wcisko-zatrzask).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.