Skocz do zawartości
IGNORED

Push-pull'e na 300b

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie nie mam kolumn, bo czekam na kondensatory MBGO do zwrotnicy.

Wzmak podłaczony do zlampizowanego Philipsa i smiesznych pierdziawek od mini wieży dopiero sie wygrzewa, ale i tak gęba mi sie śmieje więc chyba jest dobrze:)

Wiecej napisze jak posłucham na dechach. Ale i tak wiem, że 2a3 to moja miłość.

Nawet teraz słychać dużą bezpośredniość dźwieku i dobre skraje pasma. Ale przede wszystkim jest muzyka:)

-->a_men

6cg7-5687 to bardzo fajny układ drivera. Przez dłuższy czas sterowałem nim moje 300B SE, zanim przeszedłem na driver jednostopniowy. 6cg7 to novalowy odpowiednik 6sn7 (elektrycznie są identyczne). Spróbuj kupić na ebay'u RCA tzw. "clear top" lub Raytheona ze starej produkcji (gdybyś chciał jakieś wypróbować pisz na priv). Ponieważ masz pojedynczą lampę na wejściu upewnij się tylko, że jest symetryczna (obie połówki równe lub zbliżone) oraz, że jest to wersja z ekranem pomiędzy połówkami. Jest jeszcze lampa 6bq7 - teoretycznie to jest 6cg7 bez tego ekranu, ale w późnych latach produkcji mocno się to wymieszało. Proponowałbym też spróbować rosyjską 6n6p zamiast 5687, wystarczy przelutować 2 piny w podstawce (pod warunkiem, że 5687 jest zasilana 6,3V, a nie 12,6V, ale raczej tak jest). Jest wiele opinii, że 6n6p jest lepszą lampą niż jej amerykański kuzyn.

pwit1, 8 Sty 2008, 20:02

Dziekuję za porady i pomoc. 6n6p znam dzięki Łukaszowi Fikusowi i myślałem już o takiej modyfikacji, ale najpierw chce poznać mozliwości wzmacniacza w tej konfiguracji.

-->a_man

Generalnie przejście na 2 stopnie to duży krok do przodu, niestety przy wzmocnieniu 6n1p (przy okazji - świetna lampka) będziesz miał wzmocnienie drivera tylko ok. x25 zamiast obecnych ok. x 150-200 (6n1p ma wzmocnienie x33, ale nie wyciągniesz tyle przy obciążeniu rezystorem) i żeby wysterować 2a3 będziesz potrzebował ok. 2V na wejściu, więc bez preampa będzie ciężko. Proponowałbym inne lampki - np. 5842, E180F (szczególnie polecam), EC8010 - powinny dać radę w pojedynkę.

• 3 miesiące później...

Bardzo fajny wzmacniacz w pp na 300b to Abraxas, którego słuchałem ostatnio gościnnie przez tydzień czasu. Kto szuka bardziej naturalnego, dynamicznego brzmienia lepszym może okazać się 2A3 ale na wokalach nic nie czaruje tak jak lampa 300b. Wzmacniacz godny polecenia, oczywiście dla określonej grupy odbiorców.

To że 2A3 gra pod każdym względem lepszym dźwiękiem od 300B nie ulega wątpliwości.

300B ma tylko jeden atut - większą MOC (co w przyadku niektórych słuchaczy znamionuje lepszy dźwięk).

I nic więcej.

Jest jeszcze taka alternatywa dla czystego 300B (istnieje wersja z 300B badz 2A3C)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bamarek, 23 Kwi 2008, 18:04

>A-men -> jak to gra???

>Teraz jest jezcze mozliwosc zastapienia Obligato na Audio Note :-O

Gra to moim zdaniem bardzo dobrze. Równo, czysto, dynamicznie i z dobrymi skrajami pasma. Da sie bez problemu sledzić poszczególne instrumenty, a jednocześnie gra muzyka:)

Wymiana Obbligato na AN, to według właściciela diyhifisupply raczej kwestia gustu niż skoku jakosciowego. Korespondowałem z nim na ten temat i tak mi odpisał, po porównaniach obu typów w tym wzmacniaczu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.