Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner do kina 1k zł

Demon Hunter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wiem że tematów w stylu jaki amplituner do kina domowego jest bardzo dużo, ale interesuje mnie porównanie kilku konkretnych modeli, a mianowicie:

*Denon 1707 -999zł

*Denon 1508 -1149zł

*Yamaha 559 -999zł

-50%muzyka, -30%gry, -20%filmy ...więc potrzebuję coś z jaknajbardziej uniwersalnym zastosowaniem. Ktoś mi coś może doradzić?

https://www.audiostereo.pl/topic/37245-jaki-amplituner-do-kina-1k-z%C5%82/

Słyszałem Denon 1707 - grał bardzo poprawnie jak na ampli kina domowego. Yamahy nie słyszałem, ... nie ma ona kalibratora i opcji bi-amp. Denon 1508 nie ma bi-amp ale ma za to audyssey (dokładniejsza kalibracja niż "standardowa" spotykana w np. 1707).

Yamaha 559 zła nie jest ale ja bym dał ją na koniec i wybierał z Denon'ów. Ja (spoglądając m. in. na cenę) skłaniał bym się ku 1707.

• 2 tygodnie później...

?? Amplituner z roku 2007 za 1k zł może zagrać gorzej od Diory z 1994roku bodajże?

To co mógłbym kupić, abym miał zapewniony dźwięk 5.0, uciągnęło jakies silne kolumny i grało lepiej w muzyce?

Muzyka u mnie to pojęcie ogólne -każdy gatunek :)

jak chcesz żeby to zagrało w stereo w miarę to szukaj amplitunerów z roku 1999-2002/03 max, później już zaczęło się ostre cięcie kosztów i teraz mamy to co jest... amplitunery po 1000zł :-D mające full bajerów i kiepskie końcówki mocy, Ale zawsze jest opcja kupić amplituner z preoutem i można coś lepszego podłączyć z czasem

pzdr

123... test

model z '99r

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miałem model niższy, nie miał dts-u i deko niższą moc, (końcówki mocy ponoć na sankenach ), były to pierwsza seria amplitunerów Yamahy z DD w przystępnej cenie i jako jedyna z 99r seria - miały monitorowane wyjście, późniejsze serie już miały wyciętą tą opcje (waga około 15kg)

model chyba z 02 lub 03r,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub coś takiego

Ukryta Zawartość

budżet przekracza i trochę drogo, bo dwa lata temu można było go taniej kupić

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

• 2 tygodnie później...

A taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Ukryta Zawartość

mój pierwszy w życiu amplituner to była yamaha DSP-A2070 (....naście lat temu), DSP-A1000 była niższym modelem.

Myślę, że do kina niestety to się nie nadaje dzisiaj ani jedna ani druga, nie mają nawet dolby digital.

Proponuję taki:

Ukryta Zawartość

Myślę, że to najlepszy kompromis. Kolumny oczywiście podłączone bi-amping.

Oczywiście nie zagra w stereo jak używany wzmacniacz za 1000 zł. Bo używka za 1000 zł to już naprawdę fajny sprzęcik. Ale coś za coś ...

Szczerze to gra gorzej niż wzmacniacz QED z lat 96-99 kupiony za 250 zł ...

Można wziąć pod uwagę Harman-Kardon AVR-130/132 - Harmany w stereo są zawsze dobre. Choć to model podstawowy. Denon chyba będzie jednak lepszy bo to wyższy model. Gdybam bo nigdy nie porównywałem i nie słucham stereo na amplitunerze ...

powodzenia w wyborach

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

mam ampli den 1905 i do stereo to sie NIE NADAJE

i nie sadze aby jakie kolwiek ampli w tej cenie zagralo choc poprawnie w stereo

radia mozna posluchac a w kinie i tak wykozystuje pre out i moj wzmak na fronty

ampli rzadzi dekoderami i zrodlami a gra tylko na tylnych kolumnach

Myslę, że 1906 zagra jednak lepiej niż Diora (podłączony bi-amping )... ale nie znam Diory ...

W prasie 1906 miał dobre recenzje jesli chodzi o stereo.

Dżwięk jest co prawda odchudzony i po jasniejszej stronie brzmienia ale nie jest tragicznie. Ten kto nie jest osłuchany w lepszym sprzęcie nie będzie kręcił nosem.

Większym problem będzie zapewnie źródło. Sam ampli przecież nie gra ... złe CD, a może DVD (o zgroza !) zespują każdy system.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bi-amping czyli podłączenie osobno głośnikow wysokich, a osobno niskich?

...tylko nie wiem czy moje kolumny coś takiego mają. Na tylnim panelu kolumny gdzie podpinam kable od amplitunera mam 2 pary wejść, jedne oznaczone jako LOW, a drugie jako HIGH. To moge w takich kolumnach zastosować bi-amping? Obecnie podpinam kabel pod oznaczenie LOW...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.