Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil SD426 do kupienia tylko na sieci?

dowoszek

Rekomendowane odpowiedzi

Powinno być oczywiście IMHO :) Koledze się poprzestawiało.

Jeśli zaś chodzi o słuchawki, to zaraz wybiorę się na odłuch Philipsów i Kossów, ale coś czuję że i tak skończy się na Tonsilach :)

Dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam :)

idz i posluchaj co dasz rade... kazdy ma inny gust... zobacz jeszcze jak mozesz beyerdynamic dt231...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Nie czuj, tylko posłuchaj - wydasz rozsądnie kasę. A reszta na dziewczynę itd., powodzenia:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

nie wiem czemu teraz ur40 są gnojone (w swojej cenie chyba bez konkurencyjne)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

może to otworzy oczy mitomanom

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mieczysław

o mnie | ignoruj | PW

stat: 173 / 149 / 0

30 Paź 2007, 11:21

W przedziale do 200 zl swego rodzaju perelka sa Philipsy hp8900, acha i zanim ktos powie ze Philips produkuje syf do zapchania polek supermarketow a nie audio to radze najpierw przesluchac ten model.

Ale czy sa lepsze od tonsilow to nie wiem, bo z tymi drugimi nie mialem doczynienia.

O ile dobrze pamietam to HP 890. Jesli to te co mial gagacek na jednym z odsluchow to popieram. Niezle. Nie mam zamiaru wchodzic w polemiki na temat sluchawek - kto ma ochote poczyta sobie w archiwum co mam do powiedzenia. Zbyt duzo bylo juz klotni.

>marcinw899 - najprawdopodobniej jesteś ich właścicielem, bardzo przepraszam za opinię o nich "wprost".

>discomaniac71

Tak, to były właśnie te słuchawki. Aby nie wywoływać wilka z lasu odwołam się już nie do wartości dźwiękowych ale do ich obudowy - 890 nie przypomina tandety jak to jest w HP1000 i nie są tandetą, co wyraźnie czuć (i słychać - mechanika bardzo trzeszczy) po nałożeniu HP1000 na głowę.

Trochę sensu poproszę.

Obskoczyłem kilka sklepów i... nie znalazłem żadnych z wymienionych w wątku słuchawek :D Lubię swoje miasto, ale pod tym względem, to jest to zwyczajna 120 tysięczna wioska :D Właściwie jeden sklep z jako takim asortymentem a reszta w koło tą samą śpiewką: DVD, Sony, Panasonic, DVD, Sony... A zatem... chce ktoś sprzedać "nówkę la occasion"? :)

K240 Monitor sa juz faktycznie trudne do zdobycia. Warte jednak uwagi są też K141 Monitor. Te można znaleźć jeszcze na Allegro, na przykład tu:

Ukryta Zawartość

Nowe gąbki do nich kosztują ze 40 zł za komplet. Gwarantuje Ci jednak, ze Tonsile to klasa znacznie, znacznie nizsza (z calym szacunkiem dla krajowej produkcji)

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

headfun

o mnie | ignoruj | PW

stat: 129 / 57 / 0

30 Paź 2007, 22:59

K240 Monitor sa juz faktycznie trudne do zdobycia. Warte jednak uwagi są też K141 Monitor. Te można znaleźć jeszcze na Allegro, na przykład tu:

http://allegro.pl/item260208587_akg_k141_monitor_jak_eric_clapton_oraz_sting_.ht...

Nowe gąbki do nich kosztują ze 40 zł za komplet. Gwarantuje Ci jednak, ze Tonsile to klasa znacznie, znacznie nizsza (z calym szacunkiem dla krajowej produkcji)

Nie wytlumaczysz tego fanom Tonsila:( Niestety:( Ta milosc jest slepa.

apropo akg k141 z aukcji:

kolega pj wklejał już to w wątku o znaleziskach:

"

Ukryta Zawartość

a trochę wcześniej

Ukryta Zawartość

;) nie ma w tym nic złego "

aż tak ciężko je zdobyć nie jest, bez przesady, łatwiej niż dobre ortho :) natomiast są niestety sporo gorsze od k240 monitor i studio również.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sporo osob chyba nie ma co robic wdomu i znow sie udziela ....

moze tak konkrety na pytanie a nie przekonywanie czy tak jest dobrze czy tak zle

albo dacie alternatywe za 200zl albo powiedzcie gdzie je dostac u niego, po co zachowujecie sie jak dzieci w przeczkolu, albo lewicowa wladza.... gdzie odpowiadali na wszystko tylko nie na pytanie

Wiesz, ja w zasadzie rozumiem skad sie moze brac to uczucie. Jak mysle wynika to z przekonania, ze Polacy nie sa najwiekszymi matolami na swiecie i potrafia zrobic cos wartosciowego. Niestety nasz "masowy" przemysl audio prawie nie istnieje. Nie tylko dlatego, ze jestesmy zalewani chinska masowka. Niemcy, Holandia, Austria również są. Ale ichniejsze firmy (np. Sennheiser, Philips, AKG) są w stanie wydawać pieniądze na rozwój produktów i badania nad nowymi technologiami. I robia to. To wlasnie w tych krajach rodza sie pomysly na gadzety, ktore zloza male chinskie raczki za miske ryzu.

Tonsil niestety nie ma az takiego budzetu, aby wynalezc i opatentowac na przyklad wlasny sposob budowy przetwornikow, jak zrobil to AKG z Varimotion. Z ubolewaniem stwierdzam ze firma z Wrzesni jest w stanie jedynie skopiowac to, co wymyslili inni. Szkoda :( Sam zamiast przywdziewac na glowie w tej chwili HD600 wybrałbym chetniej SD600, gdyby tylko istnialy :D

>headfun

Już pisałem na ten temat, ale tylko discomaniac poczuł bluesa, i miał o to do mnie pretensje.

Najlepsze słuchawki polskie nie były polskie (sic). Wszystko w temacie.

Trochę sensu poproszę.

Przypuszczam, że ta cała gadka o wyznawcach Tonsilu nie dotyczyła mnie, a przynajmniej nie w pierwszej kolejności, ale mimo to trudno nie dostrzec, że na tym forum problemem nie jest kult Tonsilu a prędzej nagonka antytonsilowska :D Przypomina mi to, po przez analogię, "problem" satanizmu - wyznawców ani widu ani słychu a babcie i ludziska na samą myśl robią, za przeproszeniem, w gacie :)

A ja chcę, zwyczajnie, kupić dobre słuchawki w cenie do 200zł, i tyla :)

Z argumentem o ilości i jakości badań mających na celu ulepszanie konstrukcji można polemizować... wystarczy spojrzeć jak prezentują się i brzmią typowe konstrukcje z tego rynku teraz i jak to wyglądało jeszcze pod koniec lat 80-tych. Wygląda to raczej tak, że owszem może i tych badań było sporo, ale ich celem było raczej obniżenie kosztów produkcji i wypracowanie schematów ułatwiających masową produkcję a nie jakość samych produktów. Do tego doszła potężna machina marketingowa. Postęp w temacie stereo jest znikomy, żeby ni epowiedzieć niemożliwy... a wynika to z bardzo trudnego do przełamania sprzężenia z... ludzkimi narządami słuchu :)

=>discomaniac71, 30 Paź 2007, 23:07

>K240 Monitor sa juz faktycznie trudne do zdobycia

W czasach jak K240Monitor były łatwe do zdobycia miałem okazję przed zakupem ich słuchać wszystkich ! w tym samym sklepie (kiedyś tak było miło) ich,oraz K400,K500. Najbardziej jak dla mnie neutralnie-monitorowo,bez "uśmiechów" grały grały AKG K300Monitor i takie kupiłem (nie mylić z AKG K300 te były najsłabsze z tych co słuchałem)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>dowoszek

Ponieważ działanie nie znosi stagnacji, Tonsil na forum raz jest na fali, głównie za sprawą nowych osób odkrywających Amerykę, a raz nie. Taki ruch można porównać do sinusoidy rezonansu który byłby samogasnący, gdyby nowi forumowicze raczyli korzystać z wyszukiwarki.

Co do słuchawek dla Ciebie - przecież dostałeś już dużo rozsądnych propozycji, zwłaszcza tych z drugiej ręki, tylko brać/wybierać. Obawiam się, że bez wizyty w większym sklepie, najlepiej z własnym choćby przenośnym źródełkiem nie obejdzie się, nikt tego za Ciebie nie zrobi. Powodzenia!

Trochę sensu poproszę.

dowoszek

poprostu je kup jezeli chcesz

ja sie nie zawiodlem i jak dla mnie to bardzo dobry sprzet

ktos tam zachwalal hp890 filipa, dobrze to one wygldaja, sa porzadnie zrobione ale na 3 systemach ich sluchalem i wszedzie gora czasami byla tak krzykliwa ze z brzmienim i przelamaniem miedzy dolem a srednica zblizaly sie do dt770, sluchawki do robienia usmiechu .....duzo lepsze hp8900

tonsil najbardziej neutralny, grajacy bez przerysowan, relaksujacy, a na holdegronie z dobrym wykopem, maja 600omow , dlatego bez wzmaka srednio rusza, a nawet wcale

Zgadzam się. Temat słuchawek uważam za zamknięty, chyba że ktoś zaproponuje coś nowego.

Mój post był tylko reakcją na, nie da się ukryć, dosyć agresywne podejście niektórych forumowiczów - bez urazy, ale to kampania antytonsilowska jest na tym forum niezrozumiale agresywna a nie ludzie, którzy polecają wyroby tej firmy. Przeglądam to forum dosyć intensywnie od jakiegoś czasu i nie sposób tego nie dostrzec. Najśmieszniejsze jest to, że to ludzie polecający tonsilowskie wyroby są najczęściej posądzani o agresywne i chamskie zachowania a wystarczy dokładnie i z dystansem przeczytać wątek żeby stwierdzić, że chamskie zagrywki poniżej pasa są domeną drugiej strony. Żebyśmy mieli jasność... nie mam w domu nic ze sprzętu Tonsila... o przepraszam, mam chyba gdzieś schowanego starego Amatora i kolumny (to chyba też był Tonsil?) :)

Ehh... to tyle jeśli chodzi o spostrzeżenia stosunkowo nowego forumowicza :) Najważniejsze to zachować dystans i rozsądek - w dobie marketongu jest to BAAARDZO trudne.

>dowoszek

Ja sam widzisz są też tacy którzy za wszelką cenę chcą nieść kaganek oświaty choćby i pisząc głupoty, ponieważ poczuli się dotknięci tym, co wcale do nich nie było skierowane. To takie durne ze aż głupie, a w ostatecznym rachunku tylko Ty na tym stracisz... Musisz sam posłuchać:(

Trochę sensu poproszę.

intuos, dokładnie, sprawa wygląda tak, że ja nie lubię zbyt jasnego dźwięku. Lubię ciepełko, nie lubię katować się na siłę tylko dlatego, że któryś z panów redaktorów napisał, że tak jest dobrze a tak gorzej, albo źle i dlatego aktualnie najczęściek korzystam z Luxmana L-230, który serwuje mi dźwięk na jedwabnych podusiach :) Jestem tylko ciekawy jak będzie wyglądała współpraca tego wzmacniacza z tymi słuchawkami.

Dzięki za propozycję, ale za przesyłki zapłacę niemal połowę wartości tych słuchawek :) Szczególnie, że jestem w trakcie negocjacji i już udało mi się utargować kilka złociszy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.