Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 5 tys. zł- nowe lub uzywane

Siejca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Poszukuję kolumn do 5 tys. zł. Będą grały z Yamahą Mx 1000 ew. z lampowym Sparkiem 530. Przywiązuję dużą wagę do szerokiej sceny muzycznej i detaliczności przekazu. Rozważam Ushery 6311, VA Mozart, Dali Ikon 6 lub 7.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję;

Pozdrawiam

Z lampą, tak aby były detaliczne i jednocześnie przestrzenne, QBA Mex mogą się sprawdzić. Cena to 5,9 kzł. U mnie grają z lampowym Pocahontasem. Bardzo się z nim lubią.

doloz 1500 zl i bedziesz mial Focal JMlab electra 926 w okleinie classic. Jesli nie przeszkadza Tobie kolor czarny bedziesz mogl kupic ponizej 6 kzl.Electra 926 raczej do mocnej lampy. NIe znam tego sparka, ale jesli pociagnie 926, raczej trudno bedzie znalezc cos lepszego. Efektywnosc 91db wiec powinno byc ok.

pozdr

hybryd

> Przywiązuję dużą wagę do szerokiej sceny muzycznej i detaliczności przekazu.

Eletra 926 brzmi detalicznie - to fakt.

Ale scenę muzyczną ma wąską i płytką. To są kolumny do dynamicznego grania a nie do delektowania się przestrzenią.

TUX

Przestrzeń to nie tylko kolumny. Przestrzeń wynika z charakteru CD wzmacniacza (z lampą raczej nie ma problemu w tej kwestii) i niestety zależy też od kabli sieciowych.

Polecam dołożyć niewiele i wejść w posiadanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

We wspomnianej kubaturze doskonale się odnajdą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję monitory ale wielkie duchem i nieprzeciętną jakością odtwarzania muzyki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, może nie powiniennem sugerować, jako że jestem "wystawcą" kolumn w dziale ogłoszenia, ale może zamiast Usherów zainteresuj się RLS Tritonami, podobna konstrukcja, ale na scan-speakach. Wpisują się w Twoje oczekiwania co do brzmienia.

Jako miłośnik kolumn Infinity nie byłbym sobą, gdybym nie zaproponował Infinity Renaissance 90.

Za 1100-1200 euro można z powodzeniem kupić u zachodnich sąsiadów.

W tym salonie powinny zdeklasować konkurencję...

Ukryta Zawartość

Co prawda - niewiem czy Spark 530 dałby radę (np. dartman używa 2 Sparków 530 i 710).

Ale można zastosować tranzystorową końcówkę na basy, a Sparka na resztę...

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk>>

Słuchałem ich u dartmana. Problem polega na tym, że one wymagają dużo wolnej przestrzeni wokół siebie a u mnie z uwagi na specyfikę ustawienia - słucham w szerokości a nie długości salonu- to odpada. Na marginesie u dartmana obecnie napędza je Yamaha MX 1000 a Spark 530 wylądował u mnie;

Pozdrawiam

Propozycja Audiofila z AP Virgo wydaje sie rozsadna.

Powinny dac rade w tych 40 metrach, a przy dobrym ustawieniu potrafia zagrac cudownym dzwiekiem.

Nie wiem jak wypadna ze Sparkiem - musialbys posluchac.

Ja slyszalem AP Virgo z SoundArt Jazz i z Primarem i za kazdym razem zagralo to bardzo dobrze.

Zapraszam po niedzieli na odsłuch Poly Natalii. Wystarczy im po 10W na kanał. Mój pokój ma ponad 30 metrów.

Oryginalny design i wielk okazja cenowa.

Ukryta Zawartość

Cena z Allegro do negocjacji. Dokładamy kabel VDH 352.

Inne szczegóły znajdziesz w dziale OGŁOSZENIA.

Ukryta Zawartość

Własnie sam poszukiwałem kolumn w podobnym budżecie. Wśród nowych głośników wybór nie powala.

Niestety z drugiej ręki też niełatwo coś kupić.

Z nowych kostrukcji warto moim zdaniem zainteresować się Eposami M22 lub B&W 704

B&W przekraczają budżet więc trzeba by sprowadzać przez niezależnych importerów.

W stosunku do niższych modeli zyskały trochę czegoś co okresliłbym muzykalnością, nadal są to jednak nadal

analityczne kolumny i trzeba ich posłuchać dłużej. Pierwsze wrażenie jest dobre ale po pewnym

czasie potrafią zmęczyć. Niemniej są to ciekawe kolumny.

Jeśli chodzi o Grand Mozzarty to jeden z moich największych rozczarowań przy odsłuchach. Mają dobre recenzje

ale nie potrafiłem tego słuchać dłużej niż 5 minut. Rzecz gustu, dla mnie zbyt miękki dżwiek, szczególnie fatalny jest bas.

Z używanych jesli Ci się uda to spróbuj posłuchac Zoller Tempteiton czy tak jakoś, widziałem ja za 6000.

Świetny dynamiczny, analityczny i lekko ocieplony dźwięk, spora efekytwność, szerokie pasmo, dobra scena.

Siejca>>>

Generalnie KAŻDY głośnik potrzebuje przestrzeni wokół siebie... i KAŻDY większy głośnik audiofilski zagra u Ciebie nie tak jak mógłby (ze względu na niewielkie odległości: za głośnikami i do miejsca odsłuchowego - dajmy na to 1m za głośnikami i jeden za głową - zostają nieco ponad 2 od słuchacza do kolumn). Nie ma się co oszukiwać, czy to będą AP czy VA czy inne "cuda"

Tu akurat R90 mają przewagę nad innymi, bo OZ jest łatwiej zagrać w niewielkich przestrzeniach niż BR. A panoramę stereofoniczną będziesz miał super ! Ale faktycznie - to będzie za duża "armata" do takiego ustawienia.

A jeżeli chcesz słuchać na krótszej ścianie - to wybierz raczej monitory i to nawet mini...

Ten np. Elac 330.2 Jet wg mnie zagrał rewelacyjnie z elektroniką Atolla (w ponad 35 metrach) ! Tylko ten design...

P.S.

Dla mnie te wysokoefektywne kolumny z allegro coś za tanie - jeżeli są tak dobre jak piszą... Ale - kto wie ? No i wtedy Spark będzie do wymiany...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zawsze jest ryzyko zakupu kolumn na podstawkę do dużych pomieszczeń , ale kolumny wymagają przestrzeni wokół siebie , u mnie Elacki grają w 25 m 2 i jest rewelka i basu za dużo , natomiast mój kolega posiada monitory Audio Note w 40 m2 i też jest super i basu wcale nie brakuje .

Oczywiście wszystko zależy od tego czego naprawdę oczekujesz , oczywiście bezpiecznym zakupem byłyby tu podłogówki ...ale wiele słyszałem mniejszych i większych i nie wszystkie zagrały z takim rozmachem i potęgą jaką oczekujemy , oceniając je jedynie po wielkości ....ciężko doradzić tak naprawdę !

Słuchałem niedawno jakiegoś monitorka B&W serii 700 z podłączonym subem Focala ..brzmi nie audiofilsko ...ale to zestawienie nie dość ,że rozwaliło brzmienie wielu innych systemów stereo , przestrzeń , jakość podzakresów i kiedy trzeba ogromny rozmach koncertu live .

Można się audiofilizować ..mówić o pięknym delikatnym brzmieniu...ocieplonym , ale chłopie jak nie ma poziomu i dynamiki to jesteś okrojony o to co jest w muzyce najważniejsze ...ekspresję i autentyczne przeżycia .

Może tak ...potrzebna jest barwa , subtelność ale gdy trzeba musi być drapieżność i swoisty pazur ....bo plumkanie to nie to !

Nie podejmę się opini jak zagra u Ciebie Elack 510 ...u mnie gra rewelacyjnie , jest wszystko co potrzebne do muzyki , ale kolumny zresztą jak większość są bardzo wymagające , z mydłem zagrają jak mydło , z brzytwą jak brzytwa ....dobór jest ważny !

Zakup każdej tu proponowanej kolumny jest ryzykiem ...niestety ...chyba ,że jest odsłuch !

Całkiem nieżle wyglądają proponowane tu kolumny z allegro ...podłogówki na Audaxach i wysokotonowym morelu !

>Siejca<

A może tak krytykowane przez wszystkich jbl l 880. Jak dla mnie grają rewelacyjnie bardzo przestrzennie poza tym są analityczne. Można ich słuchać godzinami. Pozdrawiam.

Jbl ...czemu nie .....mnie kiedyś fascynowały z serii T ...ale Siejca kiedy zakupisz kolumny to zainwestuj w ustroje akustyczne i zaadaptuj pomieszczenie .....mój znajomy i ja zainwestowaliśmy i co....ano to ,że dzwięk z dwóch kolumienek i to niedużych stał sie baaardzo duży a efekty słychać wyrażnie nawet za plecami ...choć to przecież tylko stereo !

Prawdziwa akustyka zwala z nóg .... a to co grało wcześniej żle, teraz nas fascynuje .

Posłuchaj chłopie rady i jak kupisz sprzęcior....zacznij adaptować pomieszczenie ...zwariujesz !!!

Siejca

MarEd wspomnial tu o Eposach M22. Sluchalem tych kolumn z Batlabem, ktory nie jest zbyt wielkim mocarzem i zagraly bardzo dobrze. Moze ty byc rzeczywiscie rozwiazanie dla Ciebie.

Tylko, ze i tak MUSISZ najpierw posluchac.

>siejca

JBl podobno śmiech, ale seria XTi ,wielu by się zdziwiło szczególnie modele Xti 80 i Xti 100 do dużych pomieszczeń Xti20 podstawkowe do małych. Xti seria prestizowa produkowana w Danii a kupienie ich na rynku wtórnym to prawdziwe szczęście, szczgólnie 80 i100. U mnie graja z Densenem DM 10 od kilku lat i nawet nie myslę o zmianie.

pozdrawiam

Xti...kiedyś jak pracowałem w salonie Audio ...to sprzedawałem .

Wrażenia niesamowite szczególnie XTi 80 ...dynamika, przestrzeń i wygląd ...szczególnie w jasnem naturalnym fornirze!

Dla mnie było iście koncertowo ...ale jest odrobina dziegciu ...kosze głosników są z plastyku i mają tendencje do odpadania ! Miałem 2 zwroty ...ale może to pojedyncze przypadki , poza tym ...sam ich szukałem jak odszedłem z pracy i co ...nici!!!

Xti 100 przetestował kiedyś Magazyn Hifi i dał bardzo wysoką ocenę , porównując do AP Spark ...ale te skrzynie ...ogromne i w kształcie trumny ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.