Skocz do zawartości
IGNORED

SS D2905-9300 + AC-130F1

bartosz37

Rekomendowane odpowiedzi

to jest to skaj przypominający skóre z tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do profilownia rogów to nie można za bardzo wyszlifować krawędzi w kolumnie bo płaszczyzna samego rogu będzie na tyle duża, że ciężko będzie ułożyć skaj bez fałdów. Ja tak zrobiłem i teraz będę musiał całą kolumne obkleić cienkim MDF i jeszcze raz szlifować. Wzoruję się na Sonusach Concertino Domus. Na zdjęciu wiadać, że boczne panele są blisko rogów kolumny, to też ważne bo wtedy fałdy można pod to schować. Domusy mają jeszcze górną płaszczyzne zeszlifowaną z przodu i tak też będe robił w moich. Narazie nic więcej w temacie obklejania nie wiem. Pozdrawiam

post-4940-100008835 1195908911_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SONUS FABER CONCERTINO DOMUS

"Pierścieniowy tweeter Vify współpracuje z 15-cm głośnikiem nisko-średniotonowym Seasa. Jego celulozową membranę powleczono specjalnym lakierem. W centralnej części znajduje się nieruchomy korektor fazy przypominający swoim wyglądem... nakrętkę od plastikowej butelki z gazowanym napojem lub element pochodzący z zabawki dla dzieci. Przetworniki są zasilane z dość złożonej zwrotnicy (dwie cewki powietrzne, 3 kondensatory polipropylenowe MKP i 5 metalizowanych rezystorów). Charakterystyki filtrów określone przez producenta jako pierwszego rzędu mają wielostopniowe zbocza i są zoptymalizowane fazowo. Częstotliwość podziału przyjęto dla 3600 Hz, a więc dość typowo.".

źródło

Ukryta Zawartość

Przepraszam za off topic ale nie mogłem się powstrzymać ;-)

post-15604-100008834 1195911195_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

doszedłem do wniosku, że głośniki się już trochę dogrzały i zagrałem głośniej, jeden z aurumów charczy.

Ma brzęcący przydźwięk przy basie, nie jest to wina zwroty, bo zamieniłem głośniki w obudowach.

Co może być problemem?

Bardzo proszę o pomoc.

Może cewka trze o brzeg szczeliny - wskutek wady fabrycznej albo zbottomowania głośnika przez choćby stuk we wzmacniaczu albo niską częstotliwość w dużym natężeniu.

Jeżeli głośnik jest na gwarancji, można spróbować go oddać do dystrybutora. Samemu nic raczej nie zrobisz - musiałbys głośnik rozebrać w sposób niszczący żeby dociec co jest nie tak.

Rozumiem, dzięki za pomoc w takim razie. Głośniki kupiłem prawie nowe, więc nie mam niestety gwarancji, ale może sprzedawca ją ma. W innym wypadku zostaje mi tylko kupno nowego, albo poszukam kogoś kto podjął by się rozebrania i złożenia głośnika. Chociaż nie wiem czy on potem będzie tak samo grał..

Na szczęście nie słychać tego tak bardzo jak gram cicho :)

pozdrawiam

Możesz poszukać kogoś naprawiającego głośniki, żeby odkleił całą część ruchomą głośnika, zobaczył co jest powodem tarcia (złe centrowanie czy też może deformacja cewki - wtedy kaplica) i ew. wycentrował. Jeżeli boisz się o to że głośniki będa różnie grać, można zaaplikować odklejenie i centrowanie także drugiemu od pary, gdyby operacja powiodła się w pierwszym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.