Skocz do zawartości
IGNORED

najtansze monitorki-jak zrobic?

skerA

Rekomendowane odpowiedzi

a konstruktorem byl...??i jak go mozna znalezc?? a i czy myslicie na poczatek z jednym glosnikiem tylko zrobic czy juz z 2 lub wiecej gdzies czytalem ze te szerokopasmowe czy jak im tam to niezbyt sa chwalone i do samochodu sie nadaja co najwyzej

W necie masz projekt na pełno pasmowej Beymie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . O ile pamiętam to dzieło na ARZ było w bardzo podobnej obudowie ;)

post-1300-100000856 1194034236_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Beyma może także być w takiej tubie

Ukryta Zawartość

A ARZ może być w takiej

Ukryta Zawartość

Ale ogólnie to zabawa we wmawianie sobie doskonałego brzmienia za grosze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cos takiego chchailybm zrobic

Ukryta Zawartość

przypomina jesli nawet nie jest taka sama jak budowa Umberto.. ktory nie chce udostepnic planow:/

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

a mial ktos zrobiony monitory na ARZ ? basu i tak nie ma a moznaby nad stylistyka porpacowac jakby byl monitor ;)

np w takim wlasnie jak podany powyzej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

-->dolphin123, jest prosty i całkiem sympatyczny projekt na niedrogich visatonach BG20 (zdaje się że z tej samej stronki którą podawał Qubric).

Jakbyś dla tesli dokleił dodatkowy magnes (coby Qts trochę zbić), to też powinna w tej obudowie zagrać ;)

To jest chyba najprostsza tuba BL jaką widziałem (porównaj ją choćby z tą pod ARZ...).

ps. dodatkowo poprzeglądaj temat n

Ukryta Zawartość

post-3536-100000826 1194090403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mial ktos zrobiony monitory na ARZ ? basu i tak nie ma a moznaby nad stylistyka porpacowac jakby byl monitor ;)

np w takim wlasnie jak podany powyzej:

Ukryta Zawartość

A z ew. przeprojektowaniem CT193 tak aby "łyknęło" ARZ6608(6604) to troszkę się "napocisz" (to niby tylko prosta obudowa BR, więc teoretycznie wystarczyłoby dopasować objętość szkrzynki, przekrój i długość tunelu do T/S tego głośnika, ale w praktyce może być to nieco bardziej złożone...) ;)

Ukryta Zawartość

znalazlem sobie taka stronke:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tutaj jest rubryka pod tytulem "Effective Cone Diameter (D)" czy to jest srednica cewki? i co to jest "Free Air Resonance (Fs)" np dla glosnika Tesla ARX 150-23/8 jest napisane ze FS to jest 105HZ tyle ze FS u nich oznacza Resonance Frequency? czyli to jest to o co chodzi bo tam jest jeszcze rubryka Resonance Drequency i teraz jestem zagubiony i nie wiem ktore jest ktore. i jeszcze oficjalna strona glosnika

Ukryta Zawartość

i dla niego lepiej zamknieta obudowe czy bass reflex?? chodzi mi o to zeby mniejsza obudowa to byla

A i o co chodzi z tym dostrajaniem kolumn?? i z tymi f3 i fb zaznaczonymi na tym rysunku co mi wyliczyla ta strona??

post-16754-100000625 1194209803_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno pytanie jak sie robi monitory z glosnika niskotonowego i wysokotonowego i jak sie liczy objetosc to do kazdego osobno glosnikaa nastepnie sie sumuje te objetosci czy jakas srednia czy inaczej jeszcze??

fs - częstotliwość rezonansowa niezabudowanego ("swobodnie zawieszonego", a w praktyce w odgrodzie) głośnika

D - efektywna (zazwyczaj liczona do połowy zawieszenia górnego) średnica membrany (mało przydatny parametr, lepiej jak jest podane Sd - efektywna powierzchnia membrany), D jest czasem oznaczane jako Md.

f3 - częstotliwość -3dB, tzn. wtedy gdy efektywność głośnika spada o połowę (dla niskikich przy f3 zaczyna się tzw. "rolloff").

A jak masz więcej pytań, to wybierz się do czytelni/biblioteki, i zainteresuj się np. broszurką Aleksandra Witorta pt. "Zestawy głośnikowe" (NOT-SIGMA, Warszawa 1986) ew. knigą Jerzego Krajewskiego pt. "Głośniki i zestawy głośnikowe" (uwaga!!! jest tam "trochę" błędów).

Przy odrobinie szczęścia Witorta znajdziesz w sieci (krążył kiedyś zdaje się w pdf-ie, były wersje z rysunkami i bez).

-->skerA, bym zapomniał, polecam Ci lekturę tego wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zasadzie tak samo.

Są pewne "smaczki" dotyczące Vas (a co za tym idzie Vb) w zależności od tego czy będzie to konfiguracja "standartowa"*, "push/pull"** czy też "compound"***, dodatkowo dochodzi kwestia tego czy głosniki sa połączone szeregowo czy też równolegle (zmiany efektywności).

* Vas x2 (w porównaniu z pojedynczym głosnikiem)

** nie pamiętam :(

*** Vas/2 (w porównaniu z pojedynczym głosnikiem)

Poczytaj trochę w ksiązkach (np. tych które wcześniej podałem), albo czekaj aż się tu pojawi ktoś kto się na tym zna ;)

miqolaj87, 1 Lis 2007, 17:01

>jesli ma byc tanio to zrob ARN150+stj AJ/PJ<

co to jest to "stj AJ/PJ"?

>btw. mamy zwrotke do arn150 + stx.<

ale macie zrobiona czy schemat jak ja zrobic bo ja to bym potrzebowal gotowa bo kompletnie sie na elektronice nie znam

dobra czyli chce zrobic monitorki na ARN 150-05/8 i na GDWK-10-200-8-PJ , tak mysle pod warunkiem ze jakas mala obudowa wystarczy do tego (zamknieta) czyli jakies 6 litrow.

nie moglem calej tej ksiazki znalezc tylko tak mniej wiecej do polowy bylo a nie bylo rozdzialu konstrukcja obudowy i nie wiem jak liczyc dla dwoch glosnikow wielkosc na tym:

Ukryta Zawartość

albo ktos moglby mi powiedziec jak sie to liczy albo policzyc ;P

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Dlaczego udostępniasz projekty bez zgody autorów?Mam Cie uświadomić ile to kosztuje po drodze prawnej?

I żeby nie było wątpliwości projekt jest zastrzeżony i z racji prawa publiczne publikowanie jest przestępstwem.Czekam na szybką i rozsądną reakcję choć wiem że do końca złodziei nie wytępię,wystarczyło raz pokazać aby się sępy polaczki zleciały.

Na szczęście projekt samej obudowy nie gwarantuje sukcesu,tajemnica leży zupełnie gdzie indziej,ale zachowam ją dla siebie i na własny użytek.

Szkoda że w tym kraju trzeba tak postępować,naprawdę szkoda...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.