Skocz do zawartości
IGNORED

Laser w CD, jego wiek a jakość dźwieku

Bronek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w/g szanownego grona ma sie ta kwestia do brzmienia CD player'ow?

Wiek laerowaego czytnika ma znaczenie or nie?Czy ktos porownywał np: MARANTZ'a 63 KIS z roku produkcji 93 a 98 ( to w końcu 5 latek)? Mam świadomość że Laser można zajechać w ciągu 1-3 lat wszystko zależy od tego ile godzin pracował no ale pomimo tego?

Zgadzam sie z miroalien.

Kiedyś myślałem, że firmy wprowadzą (wzorem gramofonów), wymienne ramiona, lasery (wkładki).

Że, przy pełnej kompatybilności, będzie można wybierać, spośrod różnych producentów tychże (rózna jakość, różne ceny,...).

Na razie chyba tak nie ma?

Pozdrawiam

Laser w Marantzu 6000 OSE "wypaliłem" w dwa lata. No ale słucham po wiele godzin dziennie. Na szczęście można je jeszcze dostać. Ale mam też - teraz córka - jednego z pierwszych Technicsów z Pewexu i działa do tej pory - czasem tylko wymaga wyczyszczenia. Może więc starsze konstrukcje były po prostu solidniejsze?

Tak sie sklada ze jestem fanem modelu 63 KIS i mam 2 egz ( jeden w domciu r93 drugi biuror98 ) . Ten z r93 roku gra cudownie po wiele godzin do dziś ten z r98 miał już 2 razy wymiane optyki. I to wcale nie dlatego że się zwieszał czy nie czytał CD po prostu wyraźnie tracił klase dźwięku.Dodam iż pracuje wiele mniej. Dziwne zjawisko?

Gość Rolio

(Konto usunięte)

Optyka a jakość dzwięku ?. Rozumiem, że układ serwa przy zużytym laserze pobiera trochę więcej prądu, ale aż tykle by zakłócić pracę przetwornika i innjych sekcji? A może dane są zniekształcone ?. To od czego są algorytmy?

U mnie zanim zaczęły się problemy z czytaniem TOC, przeskakiwanie itp. to najpierw dźwięk zrobił się płaski i szorstki. Wiadomo - zaczął sie co i raz włączać układ korekcji "zatytkając" dziury po zgubionych danych.

Swoją drogą to przydała by się taka diodka, która by migała, gdy działa układ korekcji. Pozwoliło by to ocenić nie tylko laser, ale i stan płyty. Może ktoś wie, czy czytniki CD mają taki sygnał na jakimś wyjściu? Dorobić sobie układzik od mrugania nie byłoby tak trudno.

Inzynier - mozna kupic stary CD z jakims wczesnym serwem. Te mialy ograniczone mozliwosci korekcji (znaczy sie interpolacji, bo korekcja z danych dodatkowych zawsze musi dac ten sam efekt niezaleznie od napedu i serwa), za to lasery niepowtarzalnej jakosci.

No właśnie: interpoluje. Nawet dość długie przerwy potrafi "uzupełnić". Ale informacji pierwotnej już przecież nie odtworzy, spowoduje tylko, że nie będzie pstryknięcia czy też trzasku.

Zmiana dźwięku o której pisałem wcześniej była na tyle istona, że zauważyli ją wszyscy domownicy. Niby grało, ale tak jakoś "jamnikowato". Bas zmalał i znikło tzw. powietrze. Zresztą: usłyszeć to uwierzyć. Jak raz usłyszysz, to od razu będziesz wiedział, że to właśnie o to chodzi.

• 2 miesiące później...

--> gLiNa

McIntosh, mam nawet takiego, ta diodka zapalila mi sie tylko na jednej plytce i rzeczywiscie jest tam mala plamka.

Odnosnie tematu, naped ma 15 lat.

Pozdrawiam,

K.Polak

Mam w tej chwili w domu CD Arcama FMJ CD-23T(chyba najwyższy model ok.9600zł. praktycznie nowy) i moje Accuphase DP-65(9-10 letnie). Znajomy złożył mi propozycję zamiany z dopłatą ?? I mam dylemat.Gra delikatnie mówiąc nieźle,dynamicznie,szczegółowo i naprawdę nie wiem co zrobić ,Accuphase ma wyraźnie dźwięk bardziej analogowy, lepsza scena,głębia ma klasę i nie chodzi tu o wygląd (Arcam nie ma możliwości sterowania końcówką mocy mojego MACAa 6850) Gdy steruje MACiem poprzez Accuphase DP 65 jest wyraźnie lepiej,o klasę !!.Ogólnie Japończyk jest lepszy!!!(słucham i sam już nie wiem) ,ale jak już pewnie wiecie przy tej klasie klocków różnice są subtelne. Ratujcie co zrobić ! Pozdrawiam

Jej, ja bym sobie zostawił japońca. Jeśli to chodzi o tego? Kawałek drogocennej sztuki użytkowej + dźwięk za darmo :)

[obrazekLUKASZ-83164_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.