Skocz do zawartości
IGNORED

Dziękujmy PISowi za podwyżki od stycznia

noster

Rekomendowane odpowiedzi

>jacch

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Jeśli mają rządzić tylko prawa ekonomii, to zamykanie nierentownych kopalń, do których dopłacamy już od conajmniej 40lat jest jak najbardziej OK. Szkoda, że wcześniej nie zdecydowano się na ten niepopularny krok (górnicy mają jednak siłę argumentów). Mozemy podyskutować o rentownosci polskich kopalń - jeśli chcesz. Niestety tylko wzrost cen surowców związany z rozwojem przemysłu w np. Chinach i wyczerpywaniem zasobów ratuje ostatnio nasz przemysł wydobywczy. Istniało rozwiązanie tego problemu - niestety presja społeczna wymusiła zaniechanie inwestycji w Klempicz i energetykę jądrową. Polska ma niezłe tradycje w temacie energetyki jądrowej i troszkę specjalistów zajmujących się tym zagadnieniem (obecnie większość już emerytowanych). To byla alternatywa, której zaniechaliśmy. Blok w Klempiczu to nie stary radziecki TWR, ale konstrukcja amerykańska (trochę przestarzała, ale nie z chłodzeniem sodowym, czyli o wiele bezpieczniejsza). Wracając do przemysłu węglowego, to niestety jeszcze wiele lat będziemy od niego uzależnieni. Kopalnie węgla kamiennego nigdy nie będą mogły konkurować z odkrywkami węgla brunatnego i elektrownie z blokami na paliwo wysokoenergetyczne typu Dolna Odra będą cieniutko przędły (juz ledwo dyszą). Koszty transportu są kolosalne, więc i produkt końcowy drogi - w el. DO pracuje do 60% mocy, ale zwykle tylko 3 bloki, bo nie udaje się wynegocjować więcej na rynku energii przy tych cenach .Pracują tylko ze względu świadczenia usługi systemowej jaką jest zapewnienie stabilnosci dynamicznej systemu i zachowanie dopuszczalnych kątów rozchyleń fazorów napięcia. Pierwotny plan dowozu surowca barkami kanałem Odry upadł - w związku z częstymi niskimi stanami rzeki i brakiem regulacji na niektórych odcinkach. Transport koleją w kontekście wydzielenie spółki PKP stał się drogi. Ogólnie dupa. Lepiej przędą elektrownie na Śląsku, ale mają problem z wyprowadzeniem mocy np. el. Opole. Ta najnowocześnejsza elektrownia musi amortyzować koszty modernizacji, a bidule nie mogą często wyprowadzić mocy do Wielopola i do Czech. Bez inwestycji w sieci przesyłowe nie da rady, a te inwestycje blokowane są przez chłopów (pół biedy) i uświadomionych chłopów (czytaj biznesmenów żerujących na odszkodowania). Temat ogólnie trudny - jako autor opracowania (niestety tajnego) dotyczącego rozwoju energetyki do roku 2020 służę konsultacją, ale niestey w obecnej sytuacji każde sensowne rowiązanie wydaje się być z różnych przyczyn trudne do przeforsowania.

kangoo, najlepiej doczytaj do końca :

"Po wrześniu 2007 roku budżet zanotował nadwyżkę w wysokości 197,5 mln zł wobec planowanej na cały rok kwoty deficytu 30.000,0 mln zł. Wydatki państwa wyniosły 174.709,8 mln zł, czyli 67,5 proc. kwoty 258.952,5 mln zł planowanej na 2007 rok. Dochody budżetu państwa wyniosły 174.907,3 mln zł, czyli 76,4 proc. planu rocznego wynoszącego 228.952,5 mln zł.

Suchocka-Roguska dodała, że resort na razie nie zmienia swojej oficjalnej prognozy wykonania budżetu w tym roku, zgodnie z którą deficyt ma wynieść 23 mld zł na koniec roku."

>lancaster

Mało wierzący - błędny pogląd. Wierzę w siłę pieniądza, który mam w kieszeni. Jeśli kasy brak, to przynajmniej nie mam złudzeń - nie nazywam wtedy tego wiarą. Wiara jest głównie oparta o dogmaty wiary. W dzisiejszym świecie dogmatem jest pieniądz. Wiara/nadzieja w Twoim rozumieniu przydatna jest tylko w sytuacji bez wyjścia - tylko ona pozostaje. Gdy istnieje możliwość wyboru trzeba polegać nie na wierze, czy nadziei, tylko na swoich umijętnościach przewidywania i pracy. Osoby, które osiagają sukces mówią wtedy o szczęściu. To takie odreligijnione podejście :)

Kasę robi się obecnie tam, gdzie prawdopodobieństwo wygranej jest najmniejsze (jak w totku) - część wątpi, że się uda, część ma kiepskie informacje, czy wiedzę w temacie, te kilka procent, które pozostaje może pochwalić się, że jest najlepsza, albo powiedzieć o farcie wygranej. Powiem Ci jednak, że fart istnieje tylko w totku - pozostali zwycięzcy to panowie swojego losu - oni go samodzielnie kształtują (jeśli zgodnie z prawem, to im przyklasnę).

Gość

(Konto usunięte)

...Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Jeśli mają rządzić tylko prawa ekonomii, to zamykanie nierentownych kopalń, do których dopłacamy już od conajmniej 40lat ...

Prosze cię nie rozczulaj mnie :)

W okresie styczeń-wrzesień 2007 roku wpływy Kompanii Węglowej S.A. wyniosły 7 942,0 mln zł, wydatki ukształtowały się na poziomie 7 963,4 mln zł.

Czyli "strata" 21, 4mln

Aleuregulowane "zobowiązania" wobec :

♦ gmin 97,0 mln zł

♦ Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych 35,2 mln zł

♦ Narodowego i Wojewódzkich Funduszy Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej 67,2 mln zł

O reszcie ukrytych danin jakie muszą płacić kopalnie już kiedyś pisałem , jednym słowem "kto ile może tyle z górnictwa orze ".

Jeśli chcesz sobie przybliżyć problemy górnictwa to proszę , tu znajdziesz raport wykonany przez mojego znajomego pana Adamczyka :

http://analizyrynkowe.cal.pl/downloads.php?cat_id=1

Niebawem będzie druga część.

rekin, sytuacja w energetyce kształtowała sie nie tylko w okresie ostatnich 2 lat...a moze nawet głównie wcześniej.

...teraz spoko, bedzie cud i bedzi super. Jak to napisał jeden z dziennikarzy zdaje sie włoskiej prasy, po zakończeniu rzadów kaczyńskiego czyli najgorszego co zostało w Polsce po PRL w kraju panuje odswietny nastrój.

Chyba nie ma tu takich co go nie odczuwają ?

...ja sie czuję jak w przeddzień cudu...jak mam się czuć ?:)

Pozdrawiam

Powiem Ci

>jednak, że fart istnieje tylko w totku - pozostali zwycięzcy to panowie swojego losu - oni go

>samodzielnie kształtują (jeśli zgodnie z prawem, to im przyklasnę).

>rekin, no to nie nadajesz sie na pisdraka. :-)

no cóż panowie orły.Gornictwo PRYWATNE w czechach ma sie dobrze i ulega rozudowie a nawet intensyfikacji.To tak jak byscie cos jessszcze chcieli skrytykowac.

muls, złego słowa o Czechach nie powiem, super piwo i do tego lustrację przeprowadzili jak nalezy. Żaden PZPRowski balcerowicz niczego tam gospodarki nie schłodził nigdy.

Widze ze zaczynasz dobrze kombinować :)

Pozdrawiam

>jacch

To nie są daniny, to normalne koszty prowadzenia takiego akurat biznesu. Jeśli nie udaje się wyjść na plus, to jest problem. Koszty stałe - do nich zaliczyłby te wymieniane przez Ciebie istnieją w każdej działalności - jeśli jest (działalność) nieopłacalna, to się ją zamyka. My obecnie (o czym pisałem) nie mamy alternatywy (poza energetyką jądrową), więc całe społeczeństwo dopłaca do tego "biznesu". Mój kolega z branży powiedział kiedyś, że górnicy na przodku są jak sportowcy - wszyscy obserwują ich dokonania i kibicują im płacą kasę za bilety na spektakl (dotacje budżetu) i liczą na spektakularne rezultaty (opłakując zmarłych zawodników - taka dyscyplina :(

lancaster...widze ze twoje zrozumienie gospodarki jest na poziomie kota.Jak jest jeśc to dobrze.Kota kaczynckiego oczywiscie.W czechach juz maja to co balcerek nie zdazył zrobic u nas.I moze juz nikt nie zrobi.Przez taki jak ty.Na 100%.

muls, a co miał balcerech schłodzić 3-ci raz ? Wogóle ktokolwiek gdziekolwik gospodarkę schładzał ? MAmy gdzieś w regionie większe bezrobocie niz to wywołane polityką balcerka ?

Może rzeczywiscie kot kaczki jest światlejszy od Ciebie...teraz to bym sie nie zakladał który z Was ma lepsze rozeznanie w temacie :)

Akurat jeśli chodzi o Czechy to mam tam rodzinę i mogę powiedzieć że jeszcze kilka lat temu wcale nie było tam tak różowo...

Powiem więcej była jeszcze większa ch..nia z grzybnią niż u nas, a tam akurat nie było Balcerka schładzacza ani wszędobylskiego układu.

Astraroth, ani mi za tym ani po tym...Polska miała sporo wiekszy potencjał na starcie, a i dzis ze względu na położenie geograficzne tak jest...tu po prostu powinno być w miarę dobrze a nie wywoływane sztucznie bezrobocie itp.

>jacch

Wszyscy płacimy daniny w postaci podatków. Gdyby nie one, to górnictwo jako spółki skarbu państwa nie miałoby prawa istnieć. Prywatny inwestor liczy się przy zakładaniu działalności z takimi kosztami (licząc na to, że prawo nie zmieni się w trakcie okresu prowadzenia działalności). Niszczysz środowisko - musisz za to zapłacić odszkodowanie. Emitujesz zbyt wiele CO2 - musisz zapłacić. Produkujesz inwalidów w kopalniach - płacisz daninę na fundusz. Kierowca również ponosi opłaty za korzystanie z dróg w podatku paliwowym.

Faktem jest, że jeżeli nie istnieje substytut produktu na danym rynku o cenie niższej niż nasz produkt, to ceny powinny być ustalane przez nas (monopol). Niestety elektrownie same ze sobą konkurują. Z tej konkurencji zwycięzko wychodzą odkrywki. Dodatkowo elektrownie PAK-u są już stare i zamortyzowane - tak długo, aż się nie rozpadną będą tańsze. Właśnie dlatego w Pątnowie zdecydowano się postawić nowy blok (zamiast dwóch starych 200MW). Niestety inwestor nawalił :(

Panowie - dyskusja bardzo fajna, niestety wracam do pracy.

no własnie i o to chodzi.Że nie balcerki ,uklady- tylko powolne wydobywanie sie z gówna w którym tkwimy.Ale do tego trzeba konsekwecji ,a nie fajerwerków.I tuzina związków zawodowych.Lankaster wygładałes na cud ale widze że dalej jestes kot kaczunckiego.Na 100%.Tylko taki cudzik albo cudok.jakos tak.Schładzanie- lancaster to wszystko co wiesz o gospodarce?

...po cholere muls do tego ze powoli sie wygrzebujemy z gospodarki socjalistycznj dowalac jeszcze sztuczne zwiększanie bezrobocia ? Państwo powinno stawiać na rozwój przedsieiorstw a nie po balcerkowemu go tłumić.

...i to ostatnie schładzanie trzeba przyznac było wyjątkowym ... 1997-2000 to były lata poprzedniego wzrostu gospodarczego na świecie....na których przez wyświechtany pomysł balcerka nie skorzystaliśmy...zamiast miejsc pracy i rozwoju - bezrobocie i schładzanie. Madre to muls nie było, ale nie liczę na to ze zrozumiesz.

Wiecie co tak sobie czytam i czytam i dochodzę do wniosku że Tusk jest niespełna rozumu nie czyniąc z lancastera swojego głównego doradcy. To w jaki sposób nasz forumowy kolega porusza się w zawiłych meandrach gospodarki, polityki zagranicznej, lustracji, korupcji, ekonomii, spraw socjalnych nie może zostać pozostawione samemu sobie. Apel do wszystkich którym los naszego kraju jest nie jest obojętny - napiszmy petycje o zatrudnienie lana jako doradcy premiera.

Wpisujcie miasta które popierają kandydaturę lancastera.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.