Skocz do zawartości
IGNORED

Dziękujmy PISowi za podwyżki od stycznia

noster

Rekomendowane odpowiedzi

wojtku, oświata też o dziwo wyszła in plus...zupełnie zapomniałem, ze ten głupi Romek wprowadzajac program zero tolerancji zrobił chcąc nie chcac dobrą robotę :)

Różnica w tym co robił Ziobro a tym co robiono poprzednio(za rzadów KLD w szczególności vel text premiera Bieleckiego: "pierwszy milion trzeba ukrasć") to była kpina. Jeżeli jakaś przewała nie wypłyneła w prasie to jej nie było....teraz przynajmniej ta upolityczniona prokuratura zaczęła cokolwiek robić w temacie korupcji...też mi przykro ze nie było innego sposobu zeby ja do pracy nakłonić...

750 tys. miejsc pracy to jest sukces...no chyba ze uznasz ze jednak nie ? ... ale znajdź mi inny rząd któremu sie to udało...a kosmetycznie oczywiście fatalni :)

Pozdrawiam

lancaster, 5 Lis 2007, 20:21

>750 tys. miejsc pracy to jest sukces

tak lan, a ja kurna w tym roku skończyłem 32lata, nie wiem jakby to było w gdyby nie rządził PiS

Re: Walery, 5 Lis 2007, 20:20

>Myślałem że się cieszysz, zobacz ile dobra Cię spotkało

o ja się bardzo cieszę, że już nie jestem z tamtymi panami i paniami

ale to nie zmienia tego, że Ty się śmiejesz z krzywdy - wstyd Walery!

>graaf

Osobiscie mnie nie skrzywdził.Tylko,że przed 89r. marzyło mi się zeby dożyć końca komunizmu ( nie przypuszczałem,ze to stanie sie faktem!).Marzyłem sobie aby życ w normalnym,dobrze zorganizowanym kraju.

I te marzenia o życiu w fajnym kraju PiS zburzył.To nie jest ta Polska o która mi chodziło!

Re: Walery, 5 Lis 2007, 20:26

>lancaster, 5 Lis 2007, 20:21

>

>>750 tys. miejsc pracy to jest sukces

>

>tak lan, a ja kurna w tym roku skończyłem 32lata, nie wiem jakby to było w gdyby nie rządził PiS

JESZCZE nie wiesz

teraz się dowiesz :-))

Re: wojciech iwaszczukiewicz, 5 Lis 2007, 20:30

>>graaf

>

>Osobiscie mnie nie skrzywdził.Tylko,że przed 89r. marzyło mi się zeby dożyć końca komunizmu ( nie

>przypuszczałem,ze to stanie sie faktem!).Marzyłem sobie aby życ w normalnym,dobrze zorganizowanym

>kraju.

>I te marzenia o życiu w fajnym kraju PiS zburzył.To nie jest ta Polska o która mi chodziło!

a o jaką Panu chodzi? i w jaki sposób PiS zburzył Pańskie marzenia - aresztując dr G.?

życzę Panu, żeby Donald Tusk zbudował Panu Polskę o jaką Panu chodzi :-)

...w sumie nie ma sie co oszukiwać...jak cokolwiek dobrego sie stało za rządów PiS to była to zasługa kilkumiesiecznego premierowania Marka Belki i niewypału w postaci genialnego planu Hausnera...nikt nie wie dlaczego rzad Belki był taki dobry, ale panuje zgodna opinia ze tak było bo to był rząd fachowców...ot takich jak wspomniany Hausner :)

...natomiast jezeli cokolwiek za rzadów PiS nie wyszło dobrze to jest to wina kurduplowatych kaczek lub w ostateczności Gosiewskiego...to chyba jasne dla każdego chłoPOka ?:)

POzdrawiam POzytywnie

>lancaster

Idąc Twoim tokiem rozumowania, to właśnie teraz się dowiemy co schrzanili poprzednicy - w sprawach gospodarki czkawką odbija się jeszcze długo po odejściu poprzedniego rządu. Mam nadzieję, że jakoś z tego wyjdziemy, bo za wiele ekipa JK nie dotykała w sprawach gospodarki - przynajmniej ja sobie nie przypominam.

rekin, to nie jest mój tok rozumowania tylko kolgów z funclubu PO apropos rozmowy o sukcesch rządu PiS, a ja sie tylko z niego nabijam.

Cieszę się ze pomogłem :)

Pozdrawiam

>lancaster

Co nie znaczy, że ten tok rozumowania jest błędny - tego nie powiedziałem ;)

Pomógłbyś mi poważnie puszczając jakiegoś DOS-a na audiostereo na kilka godzinek - skończyłbym przynajmniej ważniejsze prace i nie czytał tych paskudnych wpisów (mam słabą silną wolę ;)

lancaster...matołku -to była dziewczyna pawlaka.Lancio sto lat powtarzania.ON powiedział ze takie jest powiedzenie w stanach.Lancio.Ze pierwszy trzeba ukraść.Ale to nie to samo że trzeba ukraśc.Lancio jeszcze raz .On powiedział że w stanach jest takie powiedzenie że trzeba pierwszy ukraśc.Ale lancio to nie to samo, że trzeba ukraśc.ja wiem że ty tego nie rozumiesz .Ale przeczytaj sobie to jeszcze raz.A w stanach jest takie powiedzenie.........

>graaf

Np. Norwegia,Dania,Holandia.To sa takie kraje gdzie ludzie nie skaczą sobie do oczu,nie zagryzaja sie.

Kraje dobrze zorganizowane,profesjonalnie zarzadzane.Gdzie politycy nie ziona nienawiscią,gdzie ludzie potrafia ze sobą rozmawiać i dyskutować.Gdzie docenia sie i dobrze opłaca wiedzę,odpowiedzialność i telent.

Kraje gdzie panuje tolerancja a wiara jest prywatna sprawą obywatela.Gdzie wymiar sprawiedliwosci zajmuje sie tym do czego jest powołany a szkolnictwo nauczaniem a nie indoktrynacją.Gdzie nie grzebie sie wybiórczo w życiorysach ludzi sprzed 30 lat i gdzie wreszcie nie wyciaga sie upiorów sprzed lat aby zasiać nienawiśc do sasiadów.

Takim fajnym,dobrze zorganizowanym krajem Polska nie jest w znacznej mierze dzieki PiSowi.

rekinie, ekipa JK za wiele nie dotykała w sprawach gospodarki i jak świat swiatem jest to najlepszy sposób na zdrowy rozwój tejze...nie mówię ze JK byłby zdolny takową uruchomic......przeciwieństwem jest centralnie sterowana skorumpowana gospodarka...ale z drugiej strony za taki a nie inny jej stan przed 2005 r w 100% odpowiadali ludzie z KLD/AWS/SLD ... wolnorynkowość była żartem, a jak jakiejs duzej firmie wiodło sie źle to z tego co pamiętam nalezało zatrudnic wysokiego funkcjonariusza służb specjalnych od rangi pułkownika wzwyż i już kontrakty pojawiały się gdzie trzeba...

Gość

(Konto usunięte)

rekin, 5 Lis 2007, 17:52

A w jaki sposób kopalnie niszczą środowisko ?

Za skutki osiadania gruntu same płacą i naprawiają szkody.

...Produkujesz inwalidów w kopalniach - płacisz daninę na fundusz....

A składka rentowa ?

Powyżej jakiego pułapu/nadprodukcji inwalidów się płaci , bo przecież wszyscy ich w jakimś stopniu produkują?

...Kierowca również ponosi opłaty za korzystanie z dróg w podatku paliwowym. ..

A na fundusz płaci ?A tyle tych wypadków na drogach.

Dla kopalni wszystkie materiały są średnio licząc trzy razy droższe , a dlaczego ?

Bo muszą posiadać dopuszczenie do stosowania w warunkach szkodliwych , które wydaje WUG i za które pobiera opłaty ( dla skarbu państwa ), no niby wszystko w porządku , tyle , że owe dopuszczenie musi mieć każda partia materiału nawet jeśli nie zmieniły się użyte materiały , ani technologia produkcji - to też twoim zdanie jest normalne.Kopalnie płacą około 20 (nie pamiętam w tej chwili dokładnie )podatków , które oczywiście różnie się nazywają.

...Wszyscy płacimy daniny w postaci podatków. Gdyby nie one, to górnictwo jako spółki skarbu państwa

>nie miałoby prawa istnieć...

No pewnie ,ale jak można móeić , ze siędopłaca do górnictwa !

Zamknij oczy i wyobraź sobie , że cała kompania ęglowa przestała istnieć .Ile pieniędzy zaoszczędził budżet ?

Policze za ciebie :

"dopłacili" 21,4mln.

A nie wpłynęło 199,4 mln - przy czym to tylko ta najbardziej rażąca część wpływów do budżetu.

Górnictwo jest totalnie niedofinansowane , sprzedaje się w tej chwili kopalnie Silesia , która ma jedne z największych złóż wysoko kalorycznego węgla w kraju , wystarczy udostępnić złoża , tyle , żę nie ma na to pieniędzy.Przyjdzie czech ( a w zasadzie duńczyk) zainwestuje i bedzie miał , tak jak w wypadku ś.p. KWK Morcinek , nam się opłacało zniszczyć kopalnie , a teraz czesi odpalą kilka groszy i mogą fedrować węgiel z tych złóż.

Wybudowanie nowej kopalni to czas...ok. 10 lat.

Nie trzeba niszczyć , trzeba tylko porządnego gospodarza , który myśli o firmie , a nie jak tylko z niej kase wyciągnąć.

A co do węgla brunatnego:

..Węgiel brunatny używany jest na rynkach lokalnych, ponieważ podczas transportu kolejowego mokry i zapopielony węgiel pod wpływem wilgoci "zbija" się w masę trudną do rozładowania, a w porze zimowej masa ta zamarza. Skutkiem tego elektrownie opalane węglem brunatnym najczęściej stawia się w pobliżu złóż, a surowiec z kopalni węgla brunatnego (KWB) dostarczany jest do nich przenośnikami taśmowymi..

Najbardziej wk,,,wia górników ekspertyzy tych górników z W-wy.

jacch, 5 Lis 2007, 23:27

>Nie trzeba niszczyć , trzeba tylko porządnego gospodarza , który myśli o firmie , a nie jak tylko z

>niej kase wyciągnąć.

Jacch proponowałbym jeszcze paru górników którzy z butelkami z benzyną sięgną wzrokiem dalej niż ołówkowe.

>jacch

Po części zgadzam się z Tobą - daniny ogólnie są bez sensu. Również nie lubię płacić podatków, czy akcyzy za papierosy lub alkohol. O cenie węgla jako towaru na sprzedaż decyduje głównie koszt jego wydobycia (z uwzględnieniem wszystkich pierdół). W rachunku musi być tak, że cena tego produktu musi odzwierciedlać ten koszt. Jeśli tak nie jest, to dla ekonomisty sprawa jest prosta - podnosimy cenę. Jeśli istnieje konkurencja, to niestety nie możemy podnieść ceny, bo kupią gdzie indziej. Te same zasady obowiazują również górnictwo (z wszystkimi jego zawiłościami). Ta branża jest jednak specyficzna, bo górnik przechodzi na wcześniejszą emeryturę (czy wypracował sobie składkę za swojego żywota?), bo węgiel to towar strategiczny, bo obowiązują specyficzne wymagania w temacie rekultywacji wyrobisk, czy hałd, bo niestety kopalniami rządzą kartele (to moje zdanie).

Ogólnie nie za bardzo mam czas rozwinąć temat. Tak jak mówiłem po części się z Tobą zgadzam, ale niestety nawet po zniesieniu wszelkich danin trzeba się jeszcze uporać z "układem" ;) podwykonawców i spółek żerujących na biednych kopalniach. Oczywiście poniżej pewnej głębokości nawet po pokonaniu tych barier wydobycie nie będzie opłacalne i tyle.

Co do węgla brunatnego, to akurat zacytowałeś rzecz oczywistą. Dodam jeszcze, że im mniej energetyczny surowiec tym mniej opłaca się go transportować - po to są taśmociągi w odkrywce, żeby przenosić całość wprost do elektrowni. Weź jednak pod uwagę, że pisałem wcześniej o konkurencyjności elektrowni przy sprzedaży na giełdzie energii, a nie o konkurencyjności kopalnii.

Aaaaa i nie jestem warszawiakiem, a tematy te poruszałem również z ludźmi ze Śląska (AGH), których zresztą lubię za usposobienie i upór.

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

To nie ma nic wspólnego z "lubie nie lubie" , jak sie "przedobrzy" to wszystko można zarżnąć przy pomocy podatków/opłat w każdej firmie można wykazać strate .

Szkoda tylko ,że dojenie z kogoś nazywasz specyfiką branży:)

...Jeśli istnieje konkurencja, to niestety nie możemy podnieść ceny, bo kupią gdzie indziej..

Jak najbardziej ...rosyjskiego i ukraińskiego węgla już w tej chwili nie opłaca się przywozić na zachodnie krańce Polski , a raczej tanieć nie będzie.

Co do wcześniejszych emerytur to , policjanci i nauczyciele też na nia nie zarobili , zresztą te rozwiązania to nie polska specyfika , jak myślisz dlaczego w Czechach i Angli brakuje górników ?

...bo niestety kopalniami rządzą kartele (to moje zdanie)...

Nie tylko twoje , w końcu określenie "mafia węglowa" coś oznacza , nie :(

I jeszcze jedno , w polsce nie ma jako takiej rekultywacji wyrobisk w górnictwie kamiennym(odkrywkowym jak najbardziej), fedruje się na tzw. zawał , rekultywacje (np. podsadzke) stosuje się podczas fedrowanie np. pod miastami (Katowicki Holding).

Ale dajmy już spokuj , bo lukar jeszcze otworzy spec. zakładke - Górnictwo :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.